Jakou nosíte zbraň pro sebeobranu?

Co jinam nepatří...

Carloss

Příspěvek#46 » pon 3. úno 2025, 18:06

V případě sebeobrany, kolikrát si myslíte, že vystřelíte? 2x 3x?? Stačí v zásobníku s kapacitou 15 mít deset, kvůli spolehlivosti a druhej totéž. Víc je v podstatě na ulici nesmysl. Má to několik výhod: kdromě spolehlivosti je to výdrž pružiny, a v nepúoslední řadě hmotnost. Náhradní ne kvůli kapacitě, ale kvůli případnému řešení závad.

Úderník

Příspěvek#47 » pon 3. úno 2025, 18:36

Mám to podobně. Ve dvou patnáctkách nosím po 10.
Taky nepředpokládám, že při sebeobraně budu potřebovat víc jak dvacet včel. Neprudim okolí jako mr. Wick :D A taky si šetřím péro :lol: v zásobníku!

ante

Příspěvek#48 » pon 3. úno 2025, 18:48

Já většinou nenosim vůbec žádnou, mám to primárně kvůli home defense. Až na případy že musim potmě na místa kde se slejzají fetky, gastabajtři a bezdomáči a podobný divnolidi a nemůžu se tomu vyhnout, což je tak jednou do roka. V tom případě mam pro lepší pocit IWB+masadu se sníženým počtem v zásobníku (cca 5). Plus jeden zásobník v kapse. Plný zásobník (17) rozhodně netaham, je to těžký, neni tady válka, ani nebydlim v Tombstonu.

kiv61

Příspěvek#49 » pon 3. úno 2025, 19:18

Když chodím po večerech na procházku beru občas Kevin 9 Br. za předpokladu, že se nestavím cestou "na jedno".
Na chalupě na samotě pak klasicky "visí" v síni za dveřmi zlomená broková kozlice jako ostatně už po několik generací.

Střelec

Příspěvek#50 » pon 3. úno 2025, 19:36

Mě obtěžují běžné věci po kapsách, natož další zásobníky, teleskopy, batohy s kevlarem apod. H11 v IWB pouzdru je už na mě dost.

MojeTikka

Příspěvek#51 » pon 3. úno 2025, 19:55

Uz jsem to pred nedavnem psal na jinem vlakne, tak snad nevadi, ze zopakuju. Pres ctvrt stoleti jsem nosil CZ75 ve vnitrnim pouzdru. Obcas mi zavazela pri sezeni v aute, ale jinak dobry. Lehce tlacila, ale zase snadno schovana, vsechno fajn.

Pak mne nejak napadlo, sehnat si podpazak pro Taurus 608 .357, co mam uz taky pres dvacet let. 6,5'' lauf, 8 ran, je to dost velky i pro pouziti coby kladivo. Hele... ono se to v tom podpazaku nadherne nosi. Nikde mi nic nezavazi, netlaci, v aute o nem nevim, nemuzu si to vynachvalit. Samozrejme, neda se pres to hodit tricko a vyrazit na plaz, ale ja vetsinu roku mam na sobe triko a pres to nejakou rozepinaci mikinu, takze bez problemu mi zbran zmizi v podpazi. Revolver je orientovany laufem primo dolu, poutkem je pouzdro kotvene k remenu kalhot, pod druhou rukou je protivaha take chycena k remenu kalhot (ta montaz nesmi byt presne na 9. a 3. hodine, je potreba zbran posunout mirne dozadu, cca na pul devatou, pak nevyleza pazba z podpazi a nikde nic netlaci). Na zadech pod krkem prekrizeni. Vyzkousel jsem ruzna pouzdra - kozene tlacilo. Textilni, ale bez protivahy mi litalo po rameni a stalo to za prd. Tahle prekrizena konstrukce je paradni a hlavne - nikde zadnej hrb na mikine. Ta vnitrni Dasta s CZtou mi delala na boku bouli a pazba obcas delala klasickej hranatej hrbol. Tenhle podpazak, ackoli nese fakt velkou zbran, vubec neni videt. Mozna je to i dano tim, ze nejsem 60kilovej chcipak, tam by se treba musela volit nejaka petiranna osmatricitka s kratkym laufem.

Jedine, co je nevyhoda tohoto pouzdra je, ze neni 'bafnu a jdu'. Je to spis jako 'bafnu, ucesu se a jdu'. Pri trosce cviku se to ale navlika raz dva a hlavne - ja obvykle chodim tyden ve stejnych kalhotach, takze jen vyndam zbran, dam do skrine a celej ten podpazni cirkus necham na kalhotach, ktery jdou na raminko i s tim. Fakt to jde.

cipis

Příspěvek#52 » pon 3. úno 2025, 22:51

Péro možná šetříš, ale tak svoje.
Pružina se namáhá cyklováním, ne stlačením. To pouze na začátku a na konci života té pružiny.
Jinak je jedno, kolik roků je stlačená, opotřebovávána je nabíjením a vybíjením/střílením.

H11 15+1 + 2x 17
XDM3.8 13+1 + 2x 19

Úderník píše:Mám to podobně. Ve dvou patnáctkách nosím po 10.
Taky nepředpokládám, že při sebeobraně budu potřebovat víc jak dvacet včel. Neprudim okolí jako mr. Wick :D A taky si šetřím péro :lol: v zásobníku!

MojeTikka

Příspěvek#53 » úte 4. úno 2025, 06:44

To je fakt, u Cizy mam origo pera, stara pres 30 let (tehdy jsem je koupil a cert vi, kdy vyrobeny) a dva zasobniky jsou prakticky trvale naladovany. Zadnou zmenu sily pruzin jsem za ta leta nezpozoroval.

gunman

Příspěvek#54 » úte 4. úno 2025, 07:13

Já si to před časem vyhodnotil tak, že kdyby se něco dělo, tak kolem bude určitě někdo s fullsize pistolí a padesáti náboji, takže stačí, když budu mít u sebe G43 nebo P10M plus jeden zásobník navíc.

Když jdu lovit, tak si ke kulovnici beru ještě G19.

Když jedeme na naši chalupu na samotě na horách, tak beru G19 já plus další člen rodiny taky svou G19 a termopozorovák.

Murphy

Příspěvek#55 » úte 4. úno 2025, 07:17

Pruziny a co jim skodi:
viewtopic.php?f=33&t=1606

Carloss

Příspěvek#56 » úte 4. úno 2025, 07:24

Pružiny bych řešil jinde. Při obraně jde především o tu spolehlivost.

Úderník

Příspěvek#57 » úte 4. úno 2025, 12:00

Díky za vlákno!
Už se o péro resp. pružinu nebojím :)

Zpět na