Důvody pro/proti povinnému skrytému nošení
Co jinam nepatří...
- Joe

Příspěvek#46 » stř 11. pro 2013, 12:43
Došel či doběhl na šalinu, takže jsem jej neviděl na zastávce. Usazoval jsem dítě na sedačku a cvakal lístek, takže jsem na moment opravdu nekontroloval ani nejbližší okolí. Nevím, zda si mne vyhlédl předem, nebo zda nastoupil náhodou dveřmi, u nichž jsem stál, ale z hlediska výsledku a praktických důsledků je to celkem jedno...

- aleš_

Příspěvek#47 » stř 11. pro 2013, 18:29
Joe píše:Teď jsem si vzpomněl na jeden starší dluh.
Před pár týdny mne jka dostal, a to tak, že by mi viditelnou zbraň pohodlně odebral. Gratuluji k výhře a k důkazu, že i relativně pozorného člověka (za nějž se považuji), může grázlík (za něhož jka nepovažuji) dostat, a veřejně slibuji, že budu vždy nosit skrytě
![]()
Že by něco v tomto stylu? http://www.youtube.com/watch?v=hkCqSHwhKVg (začíná to uprostřed)
Edit: uups, neměl jsem aktualizovanou stránku a neviděl poslední příspěvek od Joe.
- Skalik

Příspěvek#48 » stř 26. úno 2014, 15:10
Dle mého zajímavé téma otevřené nošení.
Já bych byl pro. Ne snad proto, abych se mohl po městě pohybovat s "koltem" u pasu, ale pro to, že třeba v kanclu nevidím důvod proč mít zbraň schovanou stejně všichni vědí, že jí nosím a já si musím pořád hlídat tričko jak ženská sukni.

Taky si dovedu představit, že od kanclu do auta v tý naší boční slepý ulici půjdu s pistolí u pasu.
Stejně tak v létě když chodíme venčit čokla po okolí tak nemuset nosit ledvinku, ale nechat pistoli na opasku. Snad by to hajnýho nebo nějakýho houbaře neskolilo

Samozřejmě bych neměl chuť běhat po Lidlu s bouchačkou viditelně, ale zase by bylo příjemné si jí schovat až po tom co vystoupím z auta.
Taky je otázkou praktického důsledku tohoto povolení. Všude se píše jak málo majitelů ZP skutečně nosí. Tak z toho mála by se našlo další málo které by nosilo viditelně. Podle mě je to věc která by opravdu byla vidět jen raritně.

Já bych byl pro. Ne snad proto, abych se mohl po městě pohybovat s "koltem" u pasu, ale pro to, že třeba v kanclu nevidím důvod proč mít zbraň schovanou stejně všichni vědí, že jí nosím a já si musím pořád hlídat tričko jak ženská sukni.
Taky si dovedu představit, že od kanclu do auta v tý naší boční slepý ulici půjdu s pistolí u pasu.
Stejně tak v létě když chodíme venčit čokla po okolí tak nemuset nosit ledvinku, ale nechat pistoli na opasku. Snad by to hajnýho nebo nějakýho houbaře neskolilo
Samozřejmě bych neměl chuť běhat po Lidlu s bouchačkou viditelně, ale zase by bylo příjemné si jí schovat až po tom co vystoupím z auta.
Taky je otázkou praktického důsledku tohoto povolení. Všude se píše jak málo majitelů ZP skutečně nosí. Tak z toho mála by se našlo další málo které by nosilo viditelně. Podle mě je to věc která by opravdu byla vidět jen raritně.
- LRRTM1

Příspěvek#49 » stř 26. úno 2014, 15:16
Aby i tady pak neplatilo takové to "s jídlem roste chuť". Když jsem měl první mobil, tak nebylo moc běžné telefonovat na ulici. Připadal jsem si trapně. A kromě vyslovených exhibicionistů to nikdo nedělal. A dneska "tasit" na ulici, v obchodě nebo autobusu je naprosto všední věc.
Takže kdo ví, kolik by tu nakonec běhalo pistolníků s bambitkou proklatě nízko

Takže kdo ví, kolik by tu nakonec běhalo pistolníků s bambitkou proklatě nízko
- Skalik

Příspěvek#50 » stř 26. úno 2014, 15:52
LRRTM1: to je pravda, nicméně to už je pak na každém jedinci. Co se mě týče tak na ulici klidně telefonuji, ale třeba v mhd (když se tam náhodou vyskytnu) netelefonuji, protože mi to přijde neohleduplné k okolí. 
Co se týče otevřeného nošení, tak se mi líbilo video odněkud ze států. Maník měl dlouho bez zásobníku na zádech uprostřed města a jeho kamarádi u toho onanovali s kamerou. Policajt je zastavil a slušně je požádal ať se takhle nepředvádí, protože to není vhodné. Proto si myslím, že kdyby takhle policajti zastavovali lidi co by se vyloženě vyžívali v open carry mezi lidma a kontrolovali jim papíry plus je žádali o schování, tak by to většinu přešlo.
Jsem teda ovlivněn tím, že žiju na vesnici a všude jezdím autem (mám to všude daleko), takže i kdybych nosil viditělně, málokdo by to zaznamenal.

Co se týče otevřeného nošení, tak se mi líbilo video odněkud ze států. Maník měl dlouho bez zásobníku na zádech uprostřed města a jeho kamarádi u toho onanovali s kamerou. Policajt je zastavil a slušně je požádal ať se takhle nepředvádí, protože to není vhodné. Proto si myslím, že kdyby takhle policajti zastavovali lidi co by se vyloženě vyžívali v open carry mezi lidma a kontrolovali jim papíry plus je žádali o schování, tak by to většinu přešlo.
Jsem teda ovlivněn tím, že žiju na vesnici a všude jezdím autem (mám to všude daleko), takže i kdybych nosil viditělně, málokdo by to zaznamenal.
- mobil-man

Příspěvek#51 » stř 26. úno 2014, 17:16
Ono by úplně stačilo nemít zákaz viditelného nošení všude, ale třeba pouze ve městech a zastavěných územích. Nedělám si iluze, v této kultuře to není zvykem, ale nebylo by to proti ničemu.
Zajímaly by mě počty spáchaných přestupků, které se týkají právě viditelného nošení nebo nošení pod vlivem. MV by to teoreticky mohlo vědět.

Zajímaly by mě počty spáchaných přestupků, které se týkají právě viditelného nošení nebo nošení pod vlivem. MV by to teoreticky mohlo vědět.
- Biermann

- Carloss

Příspěvek#53 » stř 26. úno 2014, 18:02
Ono je to asi složitější: V okamžiku, kdy bude povoleno neskryté nošení a policajt v poklidu upozorní nosícího, že to není "zde není vhodné" co mu asitak řekne? Nejspíš že polda překračuje zákon, když brání v něčem, co je ze zákona povoleno... Tedy cestu bych viděl kapku jinak: Už tu padla otázka, koli těchto přestupků bylo vůbec šetřeno. Dobrá otázka... Osobně se domnívám, že vylézt z auta bez saka s bouchajdou u boku, upravit se, obléct sako, zakrýt zbraň není nic proti ničemu a nelze mluvit o neskrytém nošení. Ale bohužel tu máme jisté procento prudičů, kteří by na vás nejraději zavolali zásahovku, plácli s váma vo zem a na 48 hodin zavřeli do chládku za účelem ověřování všeho možnýho. Ale to bych považoval za šikanu.

- LRRTM1

Příspěvek#54 » stř 26. úno 2014, 19:23
Ano, to souhlasím. Takhle by to mohlo fungovat a líbilo by se mi to. Ale už teď tuším, že by to celé ztroskotalo na nerespektování cajtů a hromadě kliček jak argumentovat že to co dělám je v mezích zákona. Viz zimní pneu a chytání za slovíčka - souvislá vrstva sněhu. Nicméně tvůj přístup se mi líbí a takové "open carry" by se mi líbilo.

- mobil-man

Příspěvek#55 » stř 26. úno 2014, 21:11
Ono je to právě složité, zkoušel jsem se nad tím zamyslet z pohledu mého oblíbeného účelu zákona. Co je zde účelem? Možná ochrana veřejného pořádku. Pak se ale dostaneme právě k situaci, jakou zmínil Carloss a tam bych viděl nedostatek jedné z podmínek spáchání přestupku a to materiální stránku. Jaká je společenská nebezpečnost toho, že mi na pár vteřin vykoukne něco černého zpod saka? Pokud to vzbudí paniku, dovedu si představit sankcionovatelnost. Ale upřímně, pokud nebudu běhat s bambitkou v ruce na veřejnosti, nebo ji mít vyloženě úmyslně viditelnou, pak si myslím, že společenská nebezpečnost takového nedbalostního jednání je zanedbatelná a tedy by se nemělo jednat ani o přestupek. 
Proto by bylo zajímavé znát počty "stíhaných" a případné názory odvolacích orgánů, nebo ještě lépe správních soudů.
Myslím si, že pokud člověk nenarazí na aktivního občana imbecila, který se řídí zásadou "všechno je potřeba hlásit", tak nad tím lidé mávnou rukou. Buď si myslí, že jde o policii v civilu, ochranku, nebo na to má prostě povolení. Běžný občan neví, že viditelné nošení je přestupek, spíš to vidí jako takový usus.

Proto by bylo zajímavé znát počty "stíhaných" a případné názory odvolacích orgánů, nebo ještě lépe správních soudů.
Myslím si, že pokud člověk nenarazí na aktivního občana imbecila, který se řídí zásadou "všechno je potřeba hlásit", tak nad tím lidé mávnou rukou. Buď si myslí, že jde o policii v civilu, ochranku, nebo na to má prostě povolení. Běžný občan neví, že viditelné nošení je přestupek, spíš to vidí jako takový usus.
- Int1m1thy

Příspěvek#56 » pát 28. úno 2014, 04:20
me je jedno jak by to kazdej chtel nosit... ale zbrane maji byt citit ne videt 
 a v nasem kocourkove by to mozna byl velkej problem... ale zase u nas je zakoreneno ze kdyz nekdo tahne neco co pripomina loveckou pusku atd je to myslivec takze by to mozna ani neresili u dlouhe zbrane podobneho typu 

- fixfokus

Příspěvek#57 » pát 28. úno 2014, 10:20
To není o kocourkově, ale o společenských normách (a taky předsudcích). Nejde o samotné zbraně, ale hlavně o souvislosti. Zbraně na opascích policistů nebo na ramenou myslivců nikoho nevzrušují, veřejnost má prostě zažité, že k nim zbraně patří. Když by s neskrytou zbraní šel kdokoli jiný, budou na něj lidi (včetně mě!) koukat přinejmenším divně. Jako se nechodí po ulici bez kalhot, tak se prostě nechodí s neskrytou zbraní. Ač to samo o sobě není nic špatného, je to zkrátka po generace zažitá norma. A ta se nedá změnit ze dne na den.

- LRRTM1

Příspěvek#58 » pát 28. úno 2014, 10:49
Souhlasím s fixfokusem. Je to o zažitých normách. Ale, jak už jsem psal, třeba v případě telefonování na ulici se tahle norma velice rychle změnila. Takže si myslím, že i to, že by si někdo u auta nandal bundu a bylo vidět, že má na opasku pistoli by mohlo být časen považováno za normální. Dokonce by se daly taxativně vyjmenovat situace, kde je to akceptovatelné. Jenže pak by nastoupila česká vyčůranost a začalo by se řešit, že tohle je ještě "poblíž auta", tady že je to ještě skoro skyré nošení, že nám policajti vlastně nic nemůžou, že to nejde pokupotovat. Vzpomeňme na osobu blízkou, zimní pneumatiky, tefonování v autě... Pro všechny tyhle situace už po netu koluje spousta návodů, jak to obcházet. Proč zrovna open carry by mělo být vyjímkou. Stačí se začíst do diskuzí na téma zda když vyčuhuje pouzdro, mající tvar pistole, tak nosíme skytě. U nás se každý zabývá materiálním apektem, společenskou nebezpečností a účelem nařízení jen v případě, že jde o to, jak se vykroutit. Ale obráceně už bývá uznalý jen málokdo.
Takže za mě: Ač by se mi taky líbilo míň striktní pojetí, tak jsem proti.

Takže za mě: Ač by se mi taky líbilo míň striktní pojetí, tak jsem proti.
- franta599

Příspěvek#59 » úte 25. srp 2015, 11:10
zakázat skryté nošení nema žadnou logiku mela by to byt vec každeho jestli se pripraví o taktickou vyhodu nebo ne to že to bude nekomu neprijemny hmm jeho vec tak at se mu k pasu nekouká je jedno jestli ji ma nekdo skryte nebo viditelně pokaždy ji proste má a je schopen ji použit ač skryte nebo viditelně
ale naučil jsem se že hledat v nekterych zákonech logiku nebo smysl je celkem zbytečná ztráta času nekdo nekdo neco vyplodil tak to tak bude smysl by melo třeba při viditelném nošení mit povině pojištovací lanko na zbrani atp ale zakázat viditelné nošení to je neobhajitelny zádnym argumentem

ale naučil jsem se že hledat v nekterych zákonech logiku nebo smysl je celkem zbytečná ztráta času nekdo nekdo neco vyplodil tak to tak bude smysl by melo třeba při viditelném nošení mit povině pojištovací lanko na zbrani atp ale zakázat viditelné nošení to je neobhajitelny zádnym argumentem
- mobil-man

Příspěvek#60 » úte 25. srp 2015, 18:38
Smyslem má být zájem na ochraně veřejného pořádku.
Že to je pojem neurčitý nemusíme rozebírat (srov. http://www.mvcr.cz/clanek/verejny-poradek.aspx a http://iuridictum.pecina.cz/w/Ve%C5%99e ... 9%C3%A1dek), jenže normy s ním pracují. Jedná se o pravidla chování společností většinově v daném místě a čase považovaná za běžná. V našem prostoru (ČR) prostě společnost není zvyklá, že občané nosí viditelně palné zbraně. Jiné to je s represivními složkami státu, nebo zájmovými skupinami (myslivci).
Takže souhlasím, že z hlediska bezpečnosti je jedno, zda skryté/viditelné, z pohledu veřejného pořádku nikoliv.

Že to je pojem neurčitý nemusíme rozebírat (srov. http://www.mvcr.cz/clanek/verejny-poradek.aspx a http://iuridictum.pecina.cz/w/Ve%C5%99e ... 9%C3%A1dek), jenže normy s ním pracují. Jedná se o pravidla chování společností většinově v daném místě a čase považovaná za běžná. V našem prostoru (ČR) prostě společnost není zvyklá, že občané nosí viditelně palné zbraně. Jiné to je s represivními složkami státu, nebo zájmovými skupinami (myslivci).
Takže souhlasím, že z hlediska bezpečnosti je jedno, zda skryté/viditelné, z pohledu veřejného pořádku nikoliv.

Přejít na		

- ZbraneKvalitneCZ
 - Webstránky
 - Webstránky LOS
 - Provoz fóra ZK
 - Komentáře
 - Střelba
 - Legislativa
 - Zbrojní průkaz, zákony
 - Zabezpečení zbraní/střeliva
 - Sdružení LEX
 - Zbraně a legislativa v zahraničí