Rána jistoty - doma

Co jinam nepatří...

pesi

Příspěvek#46 » sob 7. lis 2015, 17:41

Trochu to hrotíte. Nemyslím si že odpověď může být ANO - NE. Hodně záleží na tom s čím. Jak bylo řečeno, třeba u Glocku to jinak nejde, ale například u svého sbírkového Walther PPK ránu jistoty nedávám. Měl jsem v ruce originál Colt NAVY 1851 a tam bych si "cvaknout naprázdno" nedovolil v žádném případě.

marinakus

Příspěvek#47 » sob 7. lis 2015, 18:03

Pesi : když ty jsi někde jinde (samozřejmě tě chápu) ... s něčím se samozřejmě necvaká, tady jde ale spíš o princip bezpečnosti, co je horší nebo lepší u zbraně, kde to nevadí .... myslím si ale, že máš pravdu a každý se s tím musí srovnat sám

Carloss

Příspěvek#48 » sob 7. lis 2015, 18:15

radimnet píše:Rána jistoty jasná věc a člověk si musí být na 110procent jistý že tam není náboj. Já mám Glocky tak musím :) tam prostě nejde vypustit kohout :) před zkouškama na ZP mi na přípravě s CZ 75 ale borec ukazoval vypouštět kohout.

Umět bezpečně vypustit kohout je ale taky potřeba umět... :-)

marinakus

Příspěvek#49 » sob 7. lis 2015, 18:19

Carloss: říká že má Glocky vo.e ;)

Carloss

Příspěvek#50 » sob 7. lis 2015, 18:22

Píše, že ho učil před zkouškama u CZ75 vypuštět kohout, vo.e. ;-)

marinakus

Příspěvek#51 » sob 7. lis 2015, 18:31

tak na tom se asi shodneme, že je třeba vědět, co zbraň umí a co si s ní můžu dovolit

bat

Příspěvek#52 » sob 7. lis 2015, 19:08

marinakus píše:bat: Takže když vyčistíš zbraň, pouze ji složíš a v případě např. Glocka bys ji s nataženým bicím mechanismem odložil do trezoru? To se mi zdá trochu podivná metoda, nehledě k tomu, že prostě funkční zkouška mechanismu zbraně je taky o něčem a co to je jiné, když ne rána jistoty - alespoň provedení je naprosto totožné. A "nikdy a nikde" mi připadá ještě zcestnější.

I když se provádí konrola funkčnosti naprosto shodně nepovažuji to za ránu jistoty to jsme se asi nepochopili.

Ránu jistoty chápu jako přesvědčení se že zbraň není nabitá a to já provádím vyjmutím zásobníku a kontrolou nábojové komory.

Rána jistoty dle mého názoru svede člověka do stereotypu že zmáčknutí spouště je vlastně bezpečné a bum... Proto jsem si nekoupil glocka ale HK p 30l s vypouštěním bicího mechanismu ( moje volba)
Naposledy upravil(a) bat dne sob 7. lis 2015, 19:13, celkem upraveno 1 x.

bat

Příspěvek#53 » sob 7. lis 2015, 19:11

A ano když vyčistím kulovnici vložím zpět závěr a zbraň putuje do trezoru s nataženým bicím mechanismem

marinakus

Příspěvek#54 » sob 7. lis 2015, 19:20

můžu se zeptat co to je za kulovnici, když funguje takto?.... jinak jsem psal, že každý se s tím musí srovnat sám

marinakus

Příspěvek#55 » sob 7. lis 2015, 19:23

no, už je odpověď s kulovnicí jiná, to celkem chápu.... stejně jako chápu, že někdo třeba ukládá brokovnici nataženou, nakonec proč ne, pokud má listová pera je to třeba lepší, než procvakat úderníky a levnější než zakoupit "vybíjecí" náboje

Carloss

Příspěvek#56 » sob 7. lis 2015, 19:36

bat píše:
marinakus píše:bat: Takže když vyčistíš zbraň, pouze ji složíš a v případě např. Glocka bys ji s nataženým bicím mechanismem odložil do trezoru? To se mi zdá trochu podivná metoda, nehledě k tomu, že prostě funkční zkouška mechanismu zbraně je taky o něčem a co to je jiné, když ne rána jistoty - alespoň provedení je naprosto totožné. A "nikdy a nikde" mi připadá ještě zcestnější.

I když se provádí konrola funkčnosti naprosto shodně nepovažuji to za ránu jistoty to jsme se asi nepochopili.

Ránu jistoty chápu jako přesvědčení se že zbraň není nabitá a to já provádím vyjmutím zásobníku a kontrolou nábojové komory.

Rána jistoty dle mého názoru svede člověka do stereotypu že zmáčknutí spouště je vlastně bezpečné a bum... Proto jsem si nekoupil glocka ale HK p 30l s vypouštěním bicího mechanismu ( moje volba)

A když neprovádíš kontrolu, ale funkční zkoušku tak nevyndaváš zásobník a nekontroluješ komoru? ;-) Jen rýpu... :-D

marinakus

Příspěvek#57 » sob 7. lis 2015, 19:38

Samozřejmě že ano.... vždyť píšu, že provedení je v podstatě totožné

marinakus

Příspěvek#58 » sob 7. lis 2015, 19:40

Carloss. v životě bych nedal ránu jistoty když bych nebyl přesvědčený, že zbraň je prázdná (a doma to platí snad trojnásobně)

Carloss

Příspěvek#59 » sob 7. lis 2015, 19:47

To bylo asi spíš na Bata... ;-)

marinakus

Příspěvek#60 » sob 7. lis 2015, 19:48

sorry, někdy chápu pomaleji než automatická pračka :lol:

Zpět na