Ideální zbraň na sebeobranu/vaše názory?

Co jinam nepatří...

Luky22

Příspěvek#76 » ned 8. bře 2015, 15:43

Malorážkový revolver na sebeobranu nééé. Dobrá, nebudu prudit, nechci další napomenutí za OT. Takže vážně. Ideální zbraň na sebeobranu vám musí zajistit, že u soudu zazní jen vaše výpověď. Zní to možná drsně, ale je to tak. Nikdo z rozumných lidí nebude střílet pro maličkost, ale až ve chvíli, kdy mu jde o život. Proč lumpa šetřit malorážkou? Aby si najal advokáta, který z vás hravě udělá vraha? Takže, je nutno útočníka zlikvidovat, zárověň vám však nepomůže, když do něj vysypete půl zásobníku 9 mm Luger. To vám soud jako nutnou obranu zpochybní. Takže jedna, maximálně dvě rány z pořádného kanónu. Z revolverů ráže 44 Rem. Mag, u pistole bych pod 45 ACP nešel. "Devítka" je možná fajn na střelnici. Zkrátka a dobře, pokud útočník přežije, máte zaděláno na průser. Nejen můj názor...

franta599

Příspěvek#77 » ned 8. bře 2015, 16:07

Luky22 takhle naosto bych to nepsal a už vubec ne veřejne když se ted po mediich z nas delaji vrazi ... :cry:

Luky22

Příspěvek#78 » ned 8. bře 2015, 16:18

Pokud mě někdo ohrozí na životě, nevidím nic špatného na tom, co nejúčinněji se bránit. Pokud při tom "přijde k úhoně" byla to JEHO volba, ne moje. Tak je třeba celou věc chápat.

sided
moderátor

Příspěvek#79 » ned 8. bře 2015, 16:19

Luky22: máš tušení co se stane když strefíš chlapa .44 magnum ? :roll: Prostřelíš ho, dva lidi co stáli za nim, auto kterým přijel a ještě se to odrazí bůhví kam. Navíc je taková zbraň moc "šikovná" na nošení.

Ke zbytku se radši vyjadřovat nebudu. :|

Luky22

Příspěvek#80 » ned 8. bře 2015, 16:51

O.K. 44 magnum škrtám. Ta je fakt spíš na medvědy. :-) Ale na 45 ACP, jako nejvhodnější obranné ráži trvám. :-) A na tom, že devítka je vhodná jen na střelnici také. Luger ve FMJ také prostřelí dva chlapy v pohodě. A odráží se jedna radost.

Blacky

Příspěvek#81 » ned 8. bře 2015, 16:54

Chjoo ty toho moc nevíš vid? Takže to zkoušíš, jen abys něco napsal a podle toho co ti kdo argumenty rozbije, tak měníš. :roll:

Luky22

Příspěvek#82 » ned 8. bře 2015, 17:09

Hodně čtu. O přečteném přemýšlím. Je ale fakt, že Vietnamem jsem neprošel, takže o zastavovacím účinku 45 ACP vím jen to, co napsali američtí soudruzi vojáci. No a ti su tuhle ráži nemohli vynachválit. Také TKO (Taylorův index) mluví jasně v její prospěch.

franta599

Příspěvek#83 » ned 8. bře 2015, 17:23

logicky vetsi raže lepsi zastavovací učinek ale myslim že zastavovaci učinek 9tky a .45 neni tak extreme rozdílny že by se dalo rict na obranu jedine .45 a s 9tkou pouze na střelnici

Luky22

Příspěvek#84 » ned 8. bře 2015, 17:42

franta 599: Podle Marshallova indexu mají opravdu obě ráže podobný zastavovací účinek. Jenže já víc věřím myslivcům a jejich TKO - index zlomení zvěře v ohni. Myslivci mají bohaté zkušenosti se střelbou na živý cíl, takže ví o čem mluví. Index TKO udává minimální použitelnou hodnotu pro danou zvěř. Srna má tuším 15, lončák (rok staré prase) 30, dospělý divočák 40. Náboj 45 ACP má TKO 44. Luger tuším 22, nebo 25. Každý si to může přepočítat. Průměr střely v mm krát hmotnost střely v gramech krát rychlost střely v m/s děleno tisíc.

marinakus

Příspěvek#85 » ned 8. bře 2015, 17:49

to jsem trošku nepobral.... index zlomení zvěře u krátké zbraně? jen se ptám jestli něco takového existuje a je to vůbec takto použitelné, možná jsem jen nepochopil myšlenku .... jinak papírové statistiky jsou skoro vždycky zajímavé, a když už bych si měl vybrat čím být střelený, tak .45 určitě neee, čímž netvrdím samozřejmě, že nejsou daleko nepříjemnější ráže pro krátké zbraně

Luky22

Příspěvek#86 » ned 8. bře 2015, 18:22

marinakus: Já osobně si TKO pro krátké zbraně transponduji na malou vzdálenost. Na obrannou situaci. Určitě nebudu pálit na divočáka na padesát metrů. Nejsem ani pytlák, ani sadista. Ale zajímavá věc je, že třeba i tak uznávaná revolverová ráže, jako je 357 Magnum má TKO jen kolem 35. Nechce se mi to znova počítat. Takže každopádně na sebeobranu není lepší ráže než 45 ACP. A podle toho jsem si koupil pistoli Alfa Combat 45 ACP. :-) Ono totiž, každý operuje rychlostí střely. Pokud bude střílet na 400m, pak jasně. Ale na malou vzdálenost je to o ničem. Prostřelí lumpa jak máslo, to je vše. Na obrannou vzdálenost je třeba těžkou, velkou, pomalou střelu. Kladivo...

marinakus

Příspěvek#87 » ned 8. bře 2015, 18:28

ale to jsi neřekl nic nového ani převratného.... amíci věděli proč si colt 1911 pořád nechávali ve službě, já jen nepochopil, proč se má zastavovací účinek přepočítávat na index zlomení zvěře

Luky22

Příspěvek#88 » ned 8. bře 2015, 18:34

Prostě jsem chtěl zdůvodnit, proč jsem si vybral ráži 45 ACP jako nejlepší obrannou ráži. Když 45 ACP dokáže podle TKO "zlomit v ohni divočáka", co udělá s člověkem? Určitě je to dostatečná obranná ráže.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#89 » ned 8. bře 2015, 19:15

Něco málo k zaručené účinnosti různých ráží: http://www.rrmemphis.com/op033.html
Taky mám .45ACP rád, ale spoléhat se zastavující účinek jakékoliv pistole (navíc bez střel s řízenou defomací) prostě nelze.

sided
moderátor

Příspěvek#90 » ned 8. bře 2015, 19:22

Takže armády a policejní sbory celýho světa jsou halda pitomců protože Ty sis přečet že 9Luger se hodí tak akorát na střelnici :) Taky jsem příznivce pořádnýho knedlíku ale takhle odmítnout ostatní ráže bych si rozhodně netrouf. Asi málo čtu ;)
A s tím "TKO" ...... no radši si to přečti znova než o tom zas začneš někde vyprávět.

Zpět na