Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?

Co jinam nepatří...

reprak

Příspěvek#751 » ned 4. led 2015, 22:56

zdravím zdejší experty,

jsem začátečník a rád bych se zeptal zdejší elity na názor. pár let jsem chodil s kamarády na střelnici až jsem si v létě pořídil vlastní zbrojní průkaz. nyní uvažuji nad první vlastní zbraní, kterou hodlám občas i nosit. mám skupiny A,B,E.

mé zkušenosti jsou dost omezené na zbraně kamarádů a na těch několik modelů které jsem měl v ruce v obchodech (CZ, Glock).

nezlobte se jestli budu uvažovat v něčem špatně nebo úplně blbě, učím se :-)

nepotřebuji drahou zbraň a ani to nemusí být ta nejlevnější.

mimojiné i vzhledem mne zaujaly tyto dvě o kterých nyní přemýšlím:

1, CZ 75 B New Edition (pískovaná ocel, dřevěné střenky, tritiová mířidla), vyhrává u mne vzhledově při srovnání se Stainless variantou a tím jejím broušením/pískováním mi šla lépe natáhnout, má o něco hrubší povrch závěru mi přišlo...

2, Sig Sauer 1911 Spartan Edition (taky kov a přiznávám líbí se mi hodně designem), zaujalo mne i nastavení tuhosti spouště a ten její "skelet" i když nevím zda bych to využil...

75 B New Edition jsem měl v ruce v Praze v prodejně CZUB a sedí mi dobře, nevím sice o kolik naroste váha s 1/2 nebo plným zásobníkem, ale základní váha 1kg mi při zkoušce v prodejně v pouzdře na opasku nevadila. černé a "plastové" modely 75 B se mi tolik nelíbí a věřím že ta ocel je kvalitnější a víc vydrží, pletu se? taky nevím jaké příslušenství by bylo vhodné zvolit, počítám náhradní 1-2x zásobníky, případně gumovou rukojeť s výřezy pro prsty i když to bych přišel o ty dřevěné střenky které mi byly příjemné... také nabízejí různé tvary spouště, to bych asi doladil až při koupi podle mé ruky/prstů. dál nevím.

tu druhou SS 1911 jsem v ruce neměl a nevím ani kde bych si ji mohl osahat. má někdo zkušenost? jinak rozměrově mi přijde jako ta 75 B, i hmotnost mají +- stejnou... i v tomto případě si nejsem jistý zda je vhodné si základní konfiguraci v něčem vylepšit hned od začátku...

v obou případech zvažuji i otázku pokud by byl potřeba nějaký servis nebo náhradní díl...? ať už cenově tak i dostupností...

jak byste na mém místě uvažovali o volbě ráže? kamarádi mají 9mm, tou ráží .45 u Sig Sauer si nejsem jistý, ale třeba to není špatná volba? vlastně si ani nejsem jistý cenou střeliva a do přebíjení nábojů si myslím ještě dlouho netroufnu pokud vůbec někdy.

díky za vaše názory. pokud máte tip na nějaký jiný podobný model tak i za to budu rád.

Serz

Příspěvek#752 » ned 4. led 2015, 23:02

presne jak pises v predposlednim odstavci. jako zacinajici strelec budes potrebovat se vystrilet a naucit se vsechno mozne. s drahymi .45 naboji si to uplne neumim predstavit. osobne bych se drzel lugeru.
a pak jestli cz75 a jaka edice, nebo jestli podporujes recyklaci plastu a koupis si glocka, to uz jsou celkem male veci. je to hlavne o pocitu ze zbrane a co te bude vic bavit. na tohle tabulky a meritka neexistuji

Bohuliby

Příspěvek#753 » ned 4. led 2015, 23:06

Reprak, stejně dopadneš tak, že koupíš zbraní víc, na každou věc se hodí něco jiného, poznáš to sám časem.

Serz

Příspěvek#754 » ned 4. led 2015, 23:14

Bohuliby, nic nerikej! ja mam jednu a musim se vzdycky mlatit pres prsty kdyz vidim nejakou nadheru co nutne potrebuju mit :)
posledne to byla K-98 s optikou a SVD.... chjo, kde ja jen ty penize budu tisknout :(
toho spartana co zminil reprak taky nutne potrebuju :D
s novymi objektivy a novymi doplnky na kone je to stejne
P.S.: jo a to jsem jeste zapomnel, ze nutne potrebuju patnactku flasku, zaket a primar-sekundar automatiku minimalne od scubapro

Pupak

Příspěvek#755 » ned 4. led 2015, 23:21

Serz: To furt není tak zlý, už jsi někdy vysvětloval ženě, žes právě koupil nový letadlo, páč to byla strašně výhodná koupě? :lol:

Reprak: Chybí základní informace, na co vlastně tu pistoli chceš.

reprak

Příspěvek#756 » ned 4. led 2015, 23:30

Pupak: občas na střelnici, občas nosit. nevím jestli se časem nenechám přemluvit do nějaké soutěže apod ale prozatím ne, jak jsem psal tak začínám... a předpokládám že na nějaké sportovní aktivity si možná troufnu až po čase takže zatím vůbec není aktuální.

ještě bych se zeptal jak krátké zbraně zabezpečujete když je nemáte zrovna u sebe... nějakou uzamykatelnou malou schránku doma ukrytou nebo mini trezor? neptám se teď na situaci 10+ nebo 20+ zbraní kde už je nadefinováno co je potřeba splňovat, to se mě netýká... spíš nějakou inspiraci když nemám a neplánuji dlouhé zbraně a dejme tomu teď si pořídím první krátkou a časem třeba druhou krátkou zbraň, nebo zůstanu u jedné...

jinak za kolik kupujete 9mm a za kolik .45 ?

díky :-)

Serz

Příspěvek#757 » ned 4. led 2015, 23:37

9L se v brne da sehnat za 3,90 (alsa pro) pri odberu 1000+

Pupak, kamos si takhle kupoval ted uz nevim presne, jestli cessnu, nebo zlina, s potunenym motorem na 120 kw za 5 mega
ja jsem jenom pilot-bezpapirak. doletet s tim umim kam potrebuju, ale 200k za PPL se mi fakt davat nechce

Bohuliby

Příspěvek#758 » ned 4. led 2015, 23:44

Reprak : Přesně jak píšeš, na střelnici a na nošení, to už velký problém.
Alespoň já něco nosím a něco mám na střelnici, a vo tom to je.
Přeji Ti v novém roce hodně dobrých nákupů !

reprak

Příspěvek#759 » ned 4. led 2015, 23:58

Bohuliby: jak jsem psal v první zprávě, při zkoušce v obchodě mi to 1kg té 75 B new edition za pasem nevadilo, takže myslím, že to občasné nošení při té váze plné velikosti zkousnu - jestli si dobře pamatuju tak u kompaktu bych "ušetřil" cca 200g na váze, ale zase na střelnici bych si to asi moc neužil... a myslím že s těžší zbraní budu na střelnici o něco přesnější. navíc kompakty se nedělají v nerezu...
no a subkompakt jsem vyřadil na prodejně ihned, na to mám moc velkou ruku, to mi bylo jasný a i prodavači když to v mojí ruce viděl... s tím bych se asi trápil, i když chápu výhodu velikosti při nošení.

jinak chápu tvou úvahu mít na nošení něco malýho a na střelnici asi většího. já si to zatím nechci komplikovat ve smyslu že bych uvažoval o více zbraních najednou, nemám to v plánu a chci začít s jednou a časem myslím z praxe poznám jestli chci něco dalšího a co vlastně... teď určitě jen jednu.

Serz: ad 9mm - a to "alsa pro" je kvalitní střelivo, nebo spíš nějaký mainstream za rozumnou cenu? už jsem viděl 9mm s různými označeními a zatím si nejsem zcela jistej rozdíly v kvalitě a poměru kvality/ceny...

co byste doporučili pro to bezpečné skladování? nějakou malou uzamykatelnou schránku nebo rovnou raději nějaký menší trezor?

MM

Příspěvek#760 » pon 5. led 2015, 07:27

Tak odhadujem, ze asi tiez budes z tych mensich postavou. Skusenost z mojej strany (198/95) - pokial chces full size aj na nosenie, chod do full size. Ak to fakt nebude k tomu, kupis dalsiu. Ver cloveku co pred rokom chcel mat len jednu malorazku a jednu velku - potvory sa mnozia :D.
Inak - u mna vaha nie je problem, ani ze by to pri obleceni jesen / zima / jar nejako az tak trcalo pod odevom, ale velka vec v aute tlaci pokial nie je pod pazuchou. A schovavat to v lete - ale vsak to uvidis sam. Prajem prijemny vyber a nakup :).

K ulozeniu zbrane si pozri patricne vlakna, tu sme OT. Za mna len kratko - idealne maly safe (15RU atd.) na kod. Prides domov, zhodis kabat, dojdes k tomu, za 10 sekund je zbran vybita a bezpecne ulozena. Ak to budes robit pravidelne, ocenis to pohodlie.

LRRTM1

Příspěvek#761 » pon 5. led 2015, 08:13

reprak: Trezorem, třeba přišroubovaným k velkýmu kusu nábytku, nebo zdi, určitě nic nezkazíš. Především, pokud se doma hemží děti. Myslím, že většina z nás to tak řeší i když to zákon přímo nenařizuje. K tomu full-size železu u pasu. Ona jedna věc je zkusit prázdnou čízu v obchodě a druhá věc je s ní ujít třeba kilometr. Navíc 16 včel v zásobníku taky něco váží (překvapivě docela dost). A taky, jak píše MM, v autě to pohodlný nebude. Tím se dostávám k druhé věci. Někdy není problém ani tak samotná váha, jako šířka zbraně. Když pak zkusíš něco jednořadýho, tak ucítíš rozdíl. Takže si myslím, že nakonec stejně skončíš u dvou. Tak teď hledej spíš něco, co dobře střílí a hůř se nosí. Bo se důrazně doporučuje umět trochu střílet, než se začne nosit ;)

mocima

Příspěvek#762 » pon 5. led 2015, 08:55

Ja tvrdim, ze kazda full size pistole se da nosit denne. Je to jen o pouzdru!

Tyrfing

Příspěvek#763 » pon 5. led 2015, 09:50

Nosit asi jo. Sedet s ni skryte v kanclu v lete bude horsi, zejmena kdyz kancl dovoluje triko a bermudy. :-)

mocima

Příspěvek#764 » pon 5. led 2015, 09:56

Mám vnitřní pouzdo, kde může sedět v kanclu v oblekových kalhotách a košili, kterou mám zastrčenou do kalhot (což je asi zatím pro mě nejhorší oblečení na skrytí) a nepozná ani moje žena, jestli ji mám nebo ne. Je to jen o pouzdře.

I.C.E

Příspěvek#765 » pon 5. led 2015, 11:37

jaké pouzdro máš a na kterém místě ho máš? lze přiložit fotky? děkuji taky váhám co a jak schovat, taky podobný styl sezení v kanceláři a v autě

Pouzdra na vnitřní nošení

sided

Zpět na