Čištění zbraní
Co jinam nepatří...
- Andy
Příspěvek#91 » čtv 28. dub 2011, 17:15
Zdravím chci se optat. Mám CZ 85 9mm a zjistil sem, že mám v hlavni možná někdy fakt malilinký zbytky sajrajtu. Já to vždycky vystrikal WDčkem nechal chvili a pak vystrel na spejli omotanou vatou. Čili tedy plánuji koupit kartáček, ale nevím přesně jaký..hodil by se třeba mosazný? nejsem si právě jist.
A ještě jedna věc jak odstranit usazené části oleje?? Mám totiz pod pryžovou střenkou trošku rezu, ale je to od toho ze tam vzdycky zbylo pri cisteni trosku oleje..na rez to nevypada, je to spis usazenej sajrajt, zbraň je jinak ve výborném stavu, akorát pod těma střenkama mam trochu rez. Doma mám WD-40 a Coyote Konkor 101.
A ještě jedna věc jak odstranit usazené části oleje?? Mám totiz pod pryžovou střenkou trošku rezu, ale je to od toho ze tam vzdycky zbylo pri cisteni trosku oleje..na rez to nevypada, je to spis usazenej sajrajt, zbraň je jinak ve výborném stavu, akorát pod těma střenkama mam trochu rez. Doma mám WD-40 a Coyote Konkor 101.
- Patrik
Příspěvek#92 » pát 29. dub 2011, 08:57
Skoč do obchodu se zbraněmi tam ti vhodný kartáček prodají, určitě ne ocelový. Nebo "hada", ten už má kartáč v sobě a čištění s tím je jednoduché a rychlé. Na odolný sajrajt v hlavni jsou speciální přípravky. Na bordel pod střenkami vem WD a kartáček na zuby, ještě se používá čistič brzd pro odstranění většího nánosu.
- dejment
Příspěvek#93 » úte 5. črc 2011, 21:31
Zdravím , mám takovej nesmělej dotaz. Nemá někdo rozkres na "KOMBAJN NA ČIŠTĚNÍ KOMŮRKY"? Bylo to takový udělátko, co se tam vložilo místo pístu a tkaničkou od bot se to rozhejbalo. Když sem byl na vojně, nenapadlo mě, že jednou budu vlastnit podobnou zbraň SA 58 - tedy ČZ 858 Tactical, takže to zůstalo na rotě, mladý to po nás zdědili.
- mlok
- mobil-man
Příspěvek#95 » ned 18. pro 2011, 23:31
Dostal jsem ho také s doporučením jako univerzální prostředek pro vyčištění a ošetření (ne konzervaci).
Po třech čištěních mám zkušenosti takové, že na čištění dostačuje (krásně jsem dostal i olovo z hlavně) a o funkci mazací toho moc zatím nevím, každopádně nechává kluzký povrch, avšak spíš vyschne nebo vyteče. Pokud nebudou problémy, pak zatím nemám potřebu zbraň mazat něčím dalším.
Po třech čištěních mám zkušenosti takové, že na čištění dostačuje (krásně jsem dostal i olovo z hlavně) a o funkci mazací toho moc zatím nevím, každopádně nechává kluzký povrch, avšak spíš vyschne nebo vyteče. Pokud nebudou problémy, pak zatím nemám potřebu zbraň mazat něčím dalším.
- peggy
- mobil-man
- Hanz
Příspěvek#98 » pát 20. led 2012, 22:05
Zdravím mám CZ 75, na střelnici chodím ve volnu většinou 1x týdně, střílím cca 100ran, továrním střelivem SB, čistím WD 40 pokaždé po návratu, po vyčištení dle názorů některých mám použít Konkor 101 ? Na uložení v panelákovém bytě, v suchu, ke konzervaci WD nestačí?
- dejment
Příspěvek#99 » pát 20. led 2012, 22:35
WD ke konzervaci stačí, dokonce to bylo za tím účelem vynalezený. Ale bohužel, nemá čistící účinek, a taky je dost výrazný zápach petráku, kde je nosné médium pro ten olej vylisovaný z palem.
Na čištění, rozpuštění "karbónu" jsou opravdu jiné přípravky. Já čistí MULTI SUPER 5 od firmy INOVATION (NOVATIO).
Na čištění, rozpuštění "karbónu" jsou opravdu jiné přípravky. Já čistí MULTI SUPER 5 od firmy INOVATION (NOVATIO).
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#100 » sob 21. led 2012, 01:04
Nevim, kde beres sve informace, ale WD je prave na bezne cisteni (neni to olovozrout) a na kratkodobou konzervaci. Pripominam, ze jeden z puvodnich ucelu WDcka je uvolnovani zarezlych sroubu, takze chytne-li zbran lisku, pro zakladni osetreni je vhodne opet WDcko.
Hanz: Ano, v suchem prostredi je WD plne dostacujici (skladovat ji v bazine by nebylo moc moudre, leda tak v sudu vazeliny
). I kdyz ze zbrane nestrilis, jednou za mesic ji lehce premazni WDckem a nebudes mit jakekoliv problemy. Pokud strilis, po strelbe protahni hlaven opet WDckem, nech chvili (5 az 15 minut) pusobit, pak vycisti. Az ze zbrane vystrilis rekneme 1000 ran, dej ji poradne vycisteni necim ucinnejsim (olovo a medozrout), ale jinak se nemusis starat.
Hanz: Ano, v suchem prostredi je WD plne dostacujici (skladovat ji v bazine by nebylo moc moudre, leda tak v sudu vazeliny

- dejment
Příspěvek#101 » sob 21. led 2012, 12:50
Uvolňování zarezlích šroubů ano, to tam v tom letáku taky zmiňovali, ale hlavně to vymyslela NASA pro raketoplány. Aspoň to tenkrát v tom 90 roku, co to sem dovezli poprvý v butelích a dávali k tomu takový mechanický střičky, tak to ten dealer tvrdil, dokonce sem četl i ten leták, co k tomu byl, ale nevim kde to skončilo.
- coffee
Příspěvek#102 » sob 21. led 2012, 17:40
dejment: Nevím, kde jsi na to přišel, že je to olej z palem a petrák. Trochu jsem zvažoval, jestli Ti v nicku nepřebývá písmeno. 
Na každém výrobku, tedy i na WD je uvedeno složení. WD je směs lehkých ropných frakcí (ve slovenské verzi těžký benzín). Určitě to nebude z palem, i když možná jo, jen trochu starších. A nosným plynem je oxid uhličitý.

Na každém výrobku, tedy i na WD je uvedeno složení. WD je směs lehkých ropných frakcí (ve slovenské verzi těžký benzín). Určitě to nebude z palem, i když možná jo, jen trochu starších. A nosným plynem je oxid uhličitý.
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#103 » ned 22. led 2012, 01:48
dejment: nevim co Ti nejaky novopeceny dealer v 90. roce nakukal, ale ver mi, ze ja pouzivam DW40, ke vsemoznym ucelum, uz nekdy od 70. let, kdy jiz byl v Anglii dobre znamy.
Co presne v nem je, Ti nikdo nepovi. Na oficielnich strankach vyrobce je uvedeno:
"What does WD-40 contain?
While the ingredients in WD-40 are secret, we can tell you what WD-40 does NOT contain. WD-40 does not contain silicone, kerosene, water, wax, graphite, chlorofluorocarbons (CFCs), or any known cancer-causing agents."
Jinak, vladnes-li anglictinou, procti si jejich stranky.
Co presne v nem je, Ti nikdo nepovi. Na oficielnich strankach vyrobce je uvedeno:
"What does WD-40 contain?
While the ingredients in WD-40 are secret, we can tell you what WD-40 does NOT contain. WD-40 does not contain silicone, kerosene, water, wax, graphite, chlorofluorocarbons (CFCs), or any known cancer-causing agents."
Jinak, vladnes-li anglictinou, procti si jejich stranky.
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#104 » ned 22. led 2012, 06:38
K tomu WDčku, super to povoluje šrouby a podobně, ale přijde mi to docela agresivní.
Jinak já používám Konkor (i na vojnu jsem si ho kdysi donesl, neb tam se něco takového nefasovalo) a je sice proti WDčku mastnější, ale to je spíše ku prospěchu, vyčistit a tzv. namazat zbraň pouze WD mi nepřijde košer, možná tak kombinace, je OK.
Jinak já používám Konkor (i na vojnu jsem si ho kdysi donesl, neb tam se něco takového nefasovalo) a je sice proti WDčku mastnější, ale to je spíše ku prospěchu, vyčistit a tzv. namazat zbraň pouze WD mi nepřijde košer, možná tak kombinace, je OK.
- mlok
Příspěvek#105 » ned 22. led 2012, 12:57
Ahoj lidi. Nevím, jestli to zde již někde není, ale existuje článek o "čištění a konzervace zbraní" od ing. Petera Stuchlíka CSc., který se tímto problémem dlouhodobě zaobírá a já po přečtení článku nemám důvod mu nevěřit. Zdraví Mlok.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí