"Vypnutí" pistole - zabránění výstřelu.
Co jinam nepatří...
- JiGSSaW
Příspěvek#1 » úte 9. lis 2010, 18:46
Jinak je to celkem offtopic ale jedna podle mě celkem důležitá výhoda u revolveru co se týče sebeobrany která se nezminuje příliš často je že ho nelze "vypnout" - pokud totiž zatlačíte (třeba zepředu dlaní) na závěr pistole tak nevystřelí (nevím jestli to tak je u všech ale třeba 1911 určitě ne) kdežto na revolver můžou tlačit jak chcou ale funguje. Sice to může znít jako prkotina ale spoustu sebeobraných situaci se odehrává na bezprostřední vzdálenost kdy se něco takového může stát.
- rabbit3278
- Kontaktovat uživatele:
- rabbit3278
Příspěvek#6 » stř 10. lis 2010, 08:18
jakde pro ilustraci např u USP jsem zakrouškoval tu součástku co to zapřičiní. Díky výřezu zespod závěr při posunu o cca 2-3mm závěru do zadu je tahlesoušástka zamáčnuta do rámu a odstaví ti spoušť, že ji sice zmáčkneš, ale naprázdno. Je to pojistka proti nedovření závěru
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Steiner
- jhora
Příspěvek#8 » stř 10. lis 2010, 17:26
A zkoušeli jste to na sucho? Mě to přijde, že v případě číslo jedna není problém rychle pohnout zbraní dozadu a střelit. I kdyby se mě útočník snažil "následovat" tak ten zlomek vteřiny, kterej bude potřebovat, aby zareagoval na můj pohyb podle mě stačí, aby se závěr vrátil na místo a zbraň vystřelila. Pak ho ani netřeba trefit, protože mu závěr, vyhazovač a splodiny z hlavně asi pošramotí ruku a na druhou ránu už bude víc prostoru. jinými slovy nemyslíte že pohotový obránce si s takovou situací poradí a útočník si tak zajistí na 100%, že po něm bude stříleno?
V případě revolveru zase mám pochybnosti o tom, jestli jde ten válec udržet. Ruce se potí, obránce tlačí zbraň nahoru, takže úchop je nepohodlný, k tomu ty nervy ze zbraně mířící na hrudník, břicho, či rozkrok a obránce se určitě bude snažit zbraň vyprostit. Nemluvě o tom, že nebude mít už žádné pochybnosti, jestli střílet, protože už jednoznačně bojuje o život.
Samozřejmě nemluvíme o pokusu odzbrojit obránce na krátkou vzdálenost nějakou sofistikovanou technikou, ty docela fungujou, bavíme se o tom, že na vás někdo skočí, vy se rozhodnete vytáhnout zbraň a on reaguje tím, že po ní hmátne a zatlačí závěr dozadu/ sevře výlec "aby to nestřílelo."
A myšlenka na závěr - když by šlo o opravu krátkou vzdálenost, kde by hrozilo, že o zbraň přijdu, tak se nejdřív pokusím tu vzdálenost zvětšit nebo aspoň tu zbraň při tasení chránit (teda samozřejmě že bych v takový situaci hledal nejdřív způsob, jak se vykecat nebo zdrhnout, ale bavíme se o tom, že situace se dostala do stavu, kdy se dá jedině použít zbraň), takže myslím, že v zápalu boje je pro útočníka dost náročný tu zbraň chytit tak, aby z ní nešlo střílet, nebo ne?
Všechno jsou to úvahy amatéra bez ZP? tak mě kdyžtak nekamenujte
V případě revolveru zase mám pochybnosti o tom, jestli jde ten válec udržet. Ruce se potí, obránce tlačí zbraň nahoru, takže úchop je nepohodlný, k tomu ty nervy ze zbraně mířící na hrudník, břicho, či rozkrok a obránce se určitě bude snažit zbraň vyprostit. Nemluvě o tom, že nebude mít už žádné pochybnosti, jestli střílet, protože už jednoznačně bojuje o život.
Samozřejmě nemluvíme o pokusu odzbrojit obránce na krátkou vzdálenost nějakou sofistikovanou technikou, ty docela fungujou, bavíme se o tom, že na vás někdo skočí, vy se rozhodnete vytáhnout zbraň a on reaguje tím, že po ní hmátne a zatlačí závěr dozadu/ sevře výlec "aby to nestřílelo."
A myšlenka na závěr - když by šlo o opravu krátkou vzdálenost, kde by hrozilo, že o zbraň přijdu, tak se nejdřív pokusím tu vzdálenost zvětšit nebo aspoň tu zbraň při tasení chránit (teda samozřejmě že bych v takový situaci hledal nejdřív způsob, jak se vykecat nebo zdrhnout, ale bavíme se o tom, že situace se dostala do stavu, kdy se dá jedině použít zbraň), takže myslím, že v zápalu boje je pro útočníka dost náročný tu zbraň chytit tak, aby z ní nešlo střílet, nebo ne?
Všechno jsou to úvahy amatéra bez ZP? tak mě kdyžtak nekamenujte

- Patrik
Příspěvek#9 » stř 10. lis 2010, 18:28
Steiner píše:Žádná pistole s blokací úderníku nevystřelí, když závěr posuneš o pár mm dozadu - při zmáčknutí spouště se neodjistí úderník, protože výstupek na spoušťovém mechanismu se nepotká s tlačítkem blokace na spodní straně závěru. Kohout cvakne naprázdno.
Navíc aspoň u CZ75 co jsem koukal tak se kohout opře o hranu závěru a nenarazí na úderník.
Jhora: když budu někomu držet zbraň, tak ne jen za závěr ale celou zbraň, takže posunutím závěru a stisknutím celé zbraně ti znemožním cukáním vrátit závěr do funknční polohy, navíc když si tak jako u CZ vypustíš kohout, tak jej budeš muset nějak zase natáhnout, a to nevím jestli se ti to v zápalu boje povede, protože přestane fungovat DA.
- jhora
Příspěvek#11 » stř 10. lis 2010, 19:22
Patrik: Chápu jak to myslíš, ale myslíš že v zápalu boje tu zbraň udržíš, resp. že ji chytíš tak, abys hnul závěrem a ještě ji při přetahování takhle udržel? Protože ji držíš za závěr dlaní a za tělo jen prstama (obzvlášť je li to zbraň větší, která má i i závěr co do objemu větší), takže si myslím, že ji půjde vyprostit a vystřelit (Zohan style asi neumí nikdo
). Samozřejmě situace je trochu jiná pokud už bude vypuštěný kohout - ten problém s vypuštěným kohoutem je samozřejmě pro obránce výrazným průšvihem, o tom žádná.

- jhora
Příspěvek#13 » stř 10. lis 2010, 20:36
No když to vidím takhle na fotce, tak bych i věřil, že jo. Ono si to těžko představit, když to nemám na čem zkusit
Ale stejně by to chtělo někdy v rámci nácviku sebeobrany zkusit - jestli bys dokázal tu pistoli tomu druhýmu na první pokus chytit takhle, aby nemohl střílet a nemohl se s ní ani vysmeknout.

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí