Čištění zbraní

Co jinam nepatří...

Gunmark

Příspěvek#1951 » úte 29. říj 2024, 17:59

Mám Mauser 98k. Puška něco pamatuje a i hlaveň. Rád bych ji důkladně vyčistil. Ale stále se nějak nemohu dočistit. Pořád jsou patche špinavé. Použivám MC-7 Bore Cleaner. Je něco, co by mohlo být účinější? Nebo poradíte prosím jiný postup?

tomas fuk

Příspěvek#1952 » úte 29. říj 2024, 18:12

Jaky mas postup cisteni? Pokud pouzivas bronzak kartacek a pak patche, tak budes cistit nonstop. Porad budou lezt spinave patche.

Héfaistos

Příspěvek#1953 » úte 29. říj 2024, 18:24

Jak už psal tomas fuk, při použití chemie NEPOUŽÍVAT bronzové kartáčky (ani boresnake!), pouze nylonové kartáčky a niklované trny na patche!. Pokud je hlaveň vážně tak zasviněná, že to chce vypucovat bronzovým kartáčkem, tak na to vzít nějaký neagresivní olej (konkor ap) vypucovat bronzem a pak patchema vytřít do sucha. Pak teprve nasadit chemii, nylonový kartáček a patche.

Klicky

Příspěvek#1954 » úte 29. říj 2024, 19:26

Důvod proč nepoužívat bronzové kartáčky s chemií? Neptám se, že bych to chtěl zpochybňovat, jen mě zajímá důvod.

To že pak polezou špinavý patche ven i když bude hlaveň čistá chápu, ale proč k tomu bronzáku nepoužívat chemii?

aToM

Příspěvek#1955 » úte 29. říj 2024, 21:29

Problém je, když použiješ takovou chemii, aby rozpouštěla mj mosazný otěr z pláště střel. Takže chemie co žere mosaz. A tedy i mosazný kartáček a mosazné tyčky vytěráku. A pak máš furt zaprasené patche.

Héfaistos

Příspěvek#1956 » úte 29. říj 2024, 21:58

Klicky píše:...proč k tomu bronzáku nepoužívat chemii?

Protože ta chemie mírně žere i ten kartáček (což je jasné, když má rozpouštět měď) a ten místo toho, aby jen čistil, tak i patle rozpuštěný bronz po stěnách laufu... Samozřejmě v maličkém množství ale to stačí na to, aby lezly ven černé patche.

Edit - vidím, že už to přede mnou popsal i aToM.

Klicky

Příspěvek#1957 » úte 29. říj 2024, 22:35

Díky

Opavak99

Příspěvek#1958 » pát 1. lis 2024, 07:37

Zdravím, chci se zeptat, jaká je šance, že jsem si jedním čištěním poškodil vývrt glocka ? Mosazný vytěrák a bronzový kartáček.. Bohužel jsem v tomto laik a při čištění od komory k ústí jsem parkrát vytěrákem trefil ústí hlavně - příště už si budu dávat pozor a na ústí bude čekat prst, ať kartáček nemůže celý vyjet a vytěrák se tak nebude mít šanci potkat s ústím.

Vím, že to je dotaz, jak ze zvláštní školy :(

Díky

JYbour

Příspěvek#1959 » pát 1. lis 2024, 08:38

nulová

iloveguns

Příspěvek#1960 » pát 1. lis 2024, 09:26

Opavak99 píše:Zdravím, chci se zeptat, jaká je šance, že jsem si jedním čištěním poškodil vývrt glocka ? Mosazný vytěrák a bronzový kartáček.. Bohužel jsem v tomto laik a při čištění od komory k ústí jsem parkrát vytěrákem trefil ústí hlavně - příště už si budu dávat pozor a na ústí bude čekat prst, ať kartáček nemůže celý vyjet a vytěrák se tak nebude mít šanci potkat s ústím.

Vím, že to je dotaz, jak ze zvláštní školy :(

Díky

Při čištění těch nejpřesnějších hlavní, například u špičkových speciálů pro sportovní střelbu, se vyloženě zakazuje vytěrákem pohyb zpět.Vytěrákem se jede jen jedním směrem od komory k ústí, vytěrák vyjede ústím ven, a pak se vytěrák z tyčky na konci odmontuje a vytěrák se znovu případně vkládá opět do komory při opakovaném čistícím úkonu. Tedy vytěrák se logicky vždy musí setkat s ústím hlavně, a tedy to ústí vždy "trefí".

Haluziak

Příspěvek#1961 » pát 1. lis 2024, 09:37

Hlaveň je ocelová, kartáček a vytěrák a jeho součásti většinou mosazné bronzové nikované. Opravdu si někdo myslí, že může poškodit hlaveň? Při srovnání se sílami a dějem co se děje při výstřelu?

I Ryan Cleckner řekl, že poškodit hlaveň nebo ústí kvalitním vytěrákem/trnem/kartáčkem nejde a šudlá flinty pěkně dopředu dozadu.

Mac.42

Příspěvek#1962 » pát 1. lis 2024, 09:58

pokud vidíš na ústí škrábanec, který tam před čištěním nebyl, pravděpodobně to bude škrábanec do zbytku bordelu, který na ústí ještě zůstal => pořádně vyčistit ústí

Opavak99

Příspěvek#1963 » pát 1. lis 2024, 10:00

Díky za uklidnění :) První kvér, tak možná až velká starostlivost.

garruscz

Příspěvek#1964 » ned 3. lis 2024, 18:13

Po aplikaci chémie v hlavni používáte co za olej, nebo konzervant? Předpokládám, že se chémie musí taky vyčistit z hlavně. Hledám nějaký dost dobrý olej na vnitřek hlavně pro delší ošetření.

JZFireworks

Příspěvek#1965 » ned 3. lis 2024, 18:50

Chemie na čištění hlavní > několikrát vycistim s Patchem, kartackem… > na patch dam klasické CLP a projedu hlaveň 3-5x > suchý patch.
Když vím že ze zbraně nebudu delší dobu střílet tak po suchým posledním patchi použiju olej který nevysychá - opět na patch 2-3x.

To je můj postup, zda je ideální je otázka :D

Zpět na