Čištění zbraní

Co jinam nepatří...

iloveguns

Příspěvek#1966 » ned 3. lis 2024, 18:59

Desítky let používám jako konzervant normální Balistol nebo Konkor.

tomas fuk

Příspěvek#1967 » ned 3. lis 2024, 19:12

Ja Brunox. Po chemickem cisteni protahnu hlaven 3x patchem namocenem v cistici brzd, pak vytru do sucha a pak patchem nanesu vrstvu Brunoxu. Pred strelbou odstranim Brunox z hlavne zase cisticem brzd.

Héfaistos

Příspěvek#1968 » ned 3. lis 2024, 21:21

Po chemii vytřu do sucha, poté protáhnu pár patchů navlhčených perchloretylenem, znovu do sucha a pak protáhnu patchem jemně navlhčeným konkorem a pak ještě 1x suchým. Před střelbou jeden patch s perchlorem a do sucha.

kiv61

Příspěvek#1969 » pon 4. lis 2024, 00:45

Ze všeho se dá udělat "věda", i z pucování kvéru.
Beru však , že "kdo si hraje nezlobí".
Mně zatím vždy stačil na cokoli Konkor 101 a kus hadru, který chudák doteď netuší, že se vlastně jmenuje "patch" .. :)

MojeTikka

Příspěvek#1970 » pon 4. lis 2024, 06:09

Taky mam nekdy dojem, ze nekomu pro optimalizaci cisticiho procesu chybi vojna :-)

Murphy

Příspěvek#1971 » pon 4. lis 2024, 10:31

Héfaistos píše:protáhnu patchem jemně navlhčeným konkorem a pak ještě 1x suchým. Před střelbou jeden patch s perchlorem a do sucha.

Kdyz po poslednim oleji protahnu hlaven jeste suchym patchem nebo bore snakem, je opravdu nutne ji pak pred strelbou jeste peclive odmastovat?

Predpokladal bych, ze i kdybych hlaven prostrikal treba WD a nechal nasvislo oschnout a strilel pak bez dalsiho pucovani, nemelo by se nic stat. Hrozilo by neco?

kolombo

Příspěvek#1972 » pon 4. lis 2024, 10:49

Docela by mne zajímalo, jestli to protažení patchem a odmaštění hlavně se dělá i při nutné obraně nebo krajní nouzi.
U černoprachých perkusů se dává odmašťovací rána jen odpálením samotné zápalky.

iloveguns

Příspěvek#1973 » pon 4. lis 2024, 11:02

To je jasné. Při nutné obraně: "Prosím, pane útočník, počkejte jen malou chvíli ještě s tím útokem, jen si protáhnu hlaveň suchým patchem a pak ještě patch s perchlorem. Hned to bude, omlouvám se za váš čas, že jsem vás zdržel". :-)

MojeTikka

Příspěvek#1974 » pon 4. lis 2024, 12:25

...a "podrzte mi to tadlenc, at to mam driv hotovy. Diky moc. Ja vas pak necham vystrelit"

tomas fuk

Příspěvek#1975 » pon 4. lis 2024, 16:10

Tak pri NO a KN se tim nikdo nebude zabyvat. Bavim se o pusce pro sportovni strelbu na LR. Takze hlaven musi byt osetrovana TIP, TOP. Pracovni krumpace vz,58, AK45/74 bych prejel max namocenym hardrem v Konkoru. Pistoli na noseni cistim normalne, zadne prehaneni, ale hned ji prozenu 2-3 rany. Tim je pro me vycistena a pripravena na obranu.

Héfaistos

Příspěvek#1976 » pon 4. lis 2024, 17:04

Murphy píše:
Héfaistos píše:protáhnu patchem jemně navlhčeným konkorem a pak ještě 1x suchým. Před střelbou jeden patch s perchlorem a do sucha.

Kdyz po poslednim oleji protahnu hlaven jeste suchym patchem nebo bore snakem, je opravdu nutne ji pak pred strelbou jeste peclive odmastovat?

Predpokladal bych, ze i kdybych hlaven prostrikal treba WD a nechal nasvislo oschnout a strilel pak bez dalsiho pucovani, nemelo by se nic stat. Hrozilo by neco?

Nehrozilo, pokud tam fakt nebude silný olejový film nebo kapky oleje (to hrozí vydutí hlavně) - ale jak už padlo výše, to odmaštění před střelbou dělám hlavně u hraček co mám prioritně na střelnici a u pušek. U EDC (tj. pistole) pro NO prostě jen končím tím posledním suchým patchem a pochopitelně to je finito a zbraň pak takto běžně nosím. Ale ten jeden suchý patch po olejovém je potřeba právě proto, aby na stěnách zůstal jen mizivý olejový film a první střela, kterou do laufu pošlu, před sebou netlačila olej ze stěn hlavně.

Pozn - pokud mám tu zbraň opravdu VÝHRADNĚ na střelnici a VŽDY před střelbou provádím odmaštění hlavně, můžu si ušetřit to jedno protažení suchým po olejovém bezprostředně po čištění - v hlavni pak zůstane silnější olejový film. Ale nesmím to před střelbou zapomenout vyčistit a vytřít vývrt "do sucha"...
Naposledy upravil(a) Héfaistos dne pon 4. lis 2024, 17:12, celkem upraveno 2 x.

Héfaistos

Příspěvek#1977 » pon 4. lis 2024, 17:08

kolombo píše:Docela by mne zajímalo, jestli to protažení patchem a odmaštění hlavně se dělá i při nutné obraně nebo krajní nouzi.
U černoprachých perkusů se dává odmašťovací rána jen odpálením samotné zápalky.

Jak už bylo vysvětleno výše a jak s nad jedinci s více než jednou mozkovou buňkou pochopili, ta extrémní péče o hlaveň (a zejména odmaštění před střelbou) je pro zbraně na střelnici. Nechtělo se mi rozepisovat, že pro EDC a NO se pochopitelně hlaveň neodmašťuje, ale jak se zdá ne všichni to pobrali na první dobrou...

kolombo

Příspěvek#1978 » pon 4. lis 2024, 18:14

Abych pravdu řekl, tak jsem to celé nečetl :-)
U toho černoprachu to občas dělám, tam je toho oleje hodně, zvláště u opravdické předovky.

A z pokročilých zbraní na nábojnice nestřílím tak fenomenálně, abych řešil zlehka mastnou hlaveň.
Ta mastná hlaveň snižuje nebo zvyšuje rychlost střely? Logické by bylo zrychlení, bude menší tření.

tomas fuk

Příspěvek#1979 » pon 4. lis 2024, 18:17

Jestli mastna hlaven zvysuje, nebo snizuje rychlost nevim. Nikdy jsem z mastne hlavne nestrilel. Ale u me pusky z hlavne po odmasteni je prvni vystrel vyrazne pomalejsi.

Héfaistos

Příspěvek#1980 » pon 4. lis 2024, 18:46

kolombo píše:...Ta mastná hlaveň snižuje nebo zvyšuje rychlost střely? Logické by bylo zrychlení, bude menší tření.

Jo, tak tohle je tribotechnika a to je věda. Pokud je hlaveň mastná jen velmi, velmi lehce, tak teoreticky by mohla rychlost střely mírně zvyšovat. Ovšem pokud je (především dlouhá hlaveň) mastná více a to tak, že střela bude před sebou postupně hrnout mikroskopickou "vlnu" oleje, tak by zase naopak mohla hydrodynamickým odporem toho oleje rychlost zpomalovat. Výpočtově ti to asi ale neřekne ani žádnej tribotechnik a empiricky to asi nikdo zkoumat nebude - alespoň já nevím o žádné balistické studii která by toto řešila i když je klidně možné (a nevylučuji), že nějaká takováto studie existuje.

2 tomas fuk - proto se u přesné střelby nestřílí nikdy z úplně vyčištěné hlavně, ale dává se cca 1/2 rány na přípravu hlavně a pak až se střílí na přesnost. Dokonce jsem slyšel (nevím co je na tom pravdy) že policejní odstřelovači, kteří prostě v případě potřeby musí popadnout zbraň a jít do akce, po vyčištění zbraně a hlavně z ní jednou vystřelí a až pak zbraň uloží a ta je pak teprve "připravena" jít rovnou do akce.

Zpět na