Perkusní derringer Great Gun
Black Powder a vše co k tomu patří
- Jan Jeni
- Artifex
Příspěvek#243 » ned 27. led 2013, 17:19
JJ: I kdybys naložil plnou hlaveň prachu tak to nic neudělá, uvaž, že ty hlavně jsou dělané na bezdýmný prach, který má tlaky a hlavně růst tlaku úplně jiné, černoprachem to prostě nějak moc nezničíš. Maximální dávka je sice 1,1g dle manuálu ale pro normální střelbu sám dávám klidně až 2g bez problému. Do .45 dávám kolem 1,3g, klidně ale i ty 2-2,5g, záleží na konkrétním kuse, to si budeš muset postupem času odladit sám, při jaké navážce to lítá nejpřesněji a jaká mlata do ruky sneseš.
Ty 4g už jsou pochopitelně moc, energie tím nenarůstá, jen kopnutí do ruky ano, když se plyny rozedmou před hlavní, musely to být obrovské firebally, to byl dohořívající nespálený prach před hlavní.
Takhle hoří prach už při nějakém 1g u 9mm:

a takto sice u dimini ale 3,5' takže standardní .45 s 1,5g vesuvitu:

Je vidět, že tlačit nějak víc na objem prachu je zbytečné, ta ohnivá koule jsou nespálené zbytky, které už energii nepředají a dělají jen to kopnutí zbraně do ruky.
Optimum výkonu mi vychází lehounce pod 1g u 9mm a 1,3g u .45, v praxi oboje krmím 1,3g. Padesátčtyřku zatím nemám takže tam nemůžu sloužit. Energii naženeš pořádným zatemováním střely a hustým mazivem.
Ty 4g už jsou pochopitelně moc, energie tím nenarůstá, jen kopnutí do ruky ano, když se plyny rozedmou před hlavní, musely to být obrovské firebally, to byl dohořívající nespálený prach před hlavní.
Takhle hoří prach už při nějakém 1g u 9mm:

a takto sice u dimini ale 3,5' takže standardní .45 s 1,5g vesuvitu:

Je vidět, že tlačit nějak víc na objem prachu je zbytečné, ta ohnivá koule jsou nespálené zbytky, které už energii nepředají a dělají jen to kopnutí zbraně do ruky.
Optimum výkonu mi vychází lehounce pod 1g u 9mm a 1,3g u .45, v praxi oboje krmím 1,3g. Padesátčtyřku zatím nemám takže tam nemůžu sloužit. Energii naženeš pořádným zatemováním střely a hustým mazivem.
- Jan Jeni
- Artifex
Příspěvek#245 » ned 27. led 2013, 19:00
4g je prostě plýtvání, střela přes určitý limit rychleji nepoletí z krátké hlavně, u dlouhých perkusů je to zase trošku o něčem jiném a tam už může k nějakému přehnání prachu teoreticky dojít. Nejvíc katastrof a rozbitých zbraní a střelců je stejně z jiných důvodů:
a) záměna černého prachu za bezdýmý, při stejném dávkování je to přímo žádanka na pohotovost. Do .38spec, který je původně černoprachý náboj se při olověné střele dává max. 0,36g, při plášťované max 0,4 kupř S020-02 bezdýmáku takže naložit toho gram asi nebude zrovna vončo.
b) nedoražení střely na prach způsobuje minimálně vydutí, docela často prasknutí hlavní, důvod je jasný:

Jinak navážka ani není o střelci, co mu vyhovuje ale spíše o zbrani, co jí nejlépe chutná, to je ale testování na spoustu návštěv střelnice, urychlit se to dá vycházením z dávkování ostatních a pak už jen laborovat desetinky gramu.
a) záměna černého prachu za bezdýmý, při stejném dávkování je to přímo žádanka na pohotovost. Do .38spec, který je původně černoprachý náboj se při olověné střele dává max. 0,36g, při plášťované max 0,4 kupř S020-02 bezdýmáku takže naložit toho gram asi nebude zrovna vončo.
b) nedoražení střely na prach způsobuje minimálně vydutí, docela často prasknutí hlavní, důvod je jasný:
Jinak navážka ani není o střelci, co mu vyhovuje ale spíše o zbrani, co jí nejlépe chutná, to je ale testování na spoustu návštěv střelnice, urychlit se to dá vycházením z dávkování ostatních a pak už jen laborovat desetinky gramu.
- Jan Jeni
Příspěvek#246 » stř 30. led 2013, 11:52
Ahoj všem tady .Dnes jsem se pokusil na staré pánvičce uvařit mazaní pro derriho dal jsem 1:1 vepřové sádlo ,včelí vosk a zdá se mi že je to moc tvrdé ta konzistence až to vezmu do prstů tak se to rozpouští a pěkně maže.Jak moc to má být ztuhlé???Hovězí lůj jsem bohužel u nas nesehnal !
Zkusím to ještě namazat na střelu a uvidím když tak pošlu foto střely jestli se to povede . 

- peggy
- Jan Jeni
- Artifex
Příspěvek#252 » stř 30. led 2013, 14:10
Já mažu až na střelnici, nabíjí se pak líp při delší střelbě, právě proto, že část se dostane zbrani do drážek. Způsobem mazání "co nejmíň" budeš už nějakou 7-8 střelu do stejné hlavně natloukat hodně špatně. Sádlo je moc měkké, musíš lůj (lékařskou vazelínu) a včelí vosk
- peggy
Příspěvek#253 » stř 30. led 2013, 15:08
pro Jan Jeni:
Jestli "koláčkem" myslíš mazaní "pan lube", tak lepší jdou ven, když nejsou úplně ztuhlé, ale vlažné. Když jsem je chladil v lednici nebo za oknem, tak šlo mazání při vytlačování taky často ven z drážek (vylupovalo se). Když je to ještě vlažné, jdou ven líp, a v drážkách mazání zůstane (ustřihne se). Omatlání na povrchu nevadí, spíš naopak. Podle fotek v pohodě.
Mimochodem - to namáčení by v tomto případě vyhovělo taky, přebytek se setře sám při nabíjení.
Jinak k mazání na střelnici - to je možné, když střílíš pár ran pro zábavu, nebo terčovku, kde tě netlačí čas. Pokud máš nabíjet třeba deset ran po sobě na čas ve stejdži, nemůžeš si hrát s mazáním, to je dobré tak na terčovku. Na první pokusy samozřejmě OK.
Jestli "koláčkem" myslíš mazaní "pan lube", tak lepší jdou ven, když nejsou úplně ztuhlé, ale vlažné. Když jsem je chladil v lednici nebo za oknem, tak šlo mazání při vytlačování taky často ven z drážek (vylupovalo se). Když je to ještě vlažné, jdou ven líp, a v drážkách mazání zůstane (ustřihne se). Omatlání na povrchu nevadí, spíš naopak. Podle fotek v pohodě.
Mimochodem - to namáčení by v tomto případě vyhovělo taky, přebytek se setře sám při nabíjení.
Jinak k mazání na střelnici - to je možné, když střílíš pár ran pro zábavu, nebo terčovku, kde tě netlačí čas. Pokud máš nabíjet třeba deset ran po sobě na čas ve stejdži, nemůžeš si hrát s mazáním, to je dobré tak na terčovku. Na první pokusy samozřejmě OK.
- Artifex
Příspěvek#254 » stř 30. led 2013, 18:54
Aby se to nedrolilo, je dobré najít nějakou trubku s o lehounce větším průměrem a střelu z mazání "vykousnout". Jasan, předmazané jsou OK, jen se mi při delší střelbě spíš osvědčilo mazat na místě, tak se do hlavně dostalo víc mazání a bylo možné komfortně střílet delší dobu (hlavně u 9mm verze), předmazané střely se do hlavně těžko ládovaly už při nějakém pátém výstřelu z dané hlavně, pořádně ručně mazané někdy až při 10-15. Dle mého názoru jsou tedy obě metody vhodné na něco, u .45 už tak velký rozdíl v nabíjení po větší střelbě pochopitelně není.
- j3nda
Příspěvek#255 » stř 30. led 2013, 21:33
Mazaci kolac jsem zkousel taky, ale nedalo se to vyndat. Tak jsem to kapku zahral a nejrychlejc se ohraly strely, takze pak to slo vytahnout skoro samo. Mazani za tepla se mi osvedcilo, na strelnici jsem jeste cistit nemusel. Ovsem pouzivam strely real, tyhle ogivaly maj melky drazky.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí