Dotazy ke střelbě z předovek.

Black Powder a vše co k tomu patří

kralik

Příspěvek#46 » sob 29. říj 2011, 17:21

No, diky za OT - delaci poradku za kazdou cenu skodi vsude.... zivot je totiz prilis rozmarny na to, ab se vecpal vzdy a vsude do skatulek....

molegabet

Příspěvek#47 » čtv 4. dub 2013, 13:16

Zdravím všechny předovkáře,

přemýšlím, že bych rozšířil vaše řady a tak si také kladu otázku trvanlivosti BP zbraní :?:

Při brouzdání jsem našel na strelectvi.cz údaj o deklarované výdrži hlavní u emerických loveckých zbraní 7500 výstřelů, což má být 2 lovecké generace :o
http://www.strelectvi.cz/forum/vyrobci- ... 8-140.html

Čili se dostávám k dotazu: kolik toho vlastně nastřílíte?
Mám zatím zkušenost jen z jiného druhu střílení, ale vím, že kdo chce trochu střílet, tak musí každý týden, před závody spíš tak 3x týdně.

Pokud má rok 52 týdnů a střílíte aspoň 1x za 14 dní, tak by to bylo 26 střeleb, někdy to nevyjde, tak dejme tomu 20 střeleb ročně (plus závody, ale držím se při zemi).
Na jedné střelbě dáte minimálně 30 ran? (průměrně)
To máme 600 ran ročně minimum.
Za 10 let to dělá 6 000 výstřelů, za 12 let jsem za hranicí těch 7 500, po nichž se podle výše uvedeného hlavně trhají.

To mi nepřijde extra trvanlivé ... možná je to víc jak dvě LOVECKÉ generace, ale určitě ani ne půl STŘELECKÉ generace. :idea:

Mnozí tu střílíte dlouhá léta (Peggy etc.), tzn. máte potvrzující zkušenost, že po cca 12-15 letech už hlaveň není bezpečná a puška pak je spíš na zeď?

Vždyť se dodneška střílí i ze zbraní z I. světové války :?: :?:

Čili zpět k úvodnímu dotazu: jak jsou BP zbraně trvanlivé a jak často s nimi střílíte?

peggy
moderátor

Příspěvek#48 » čtv 4. dub 2013, 16:28

Při běžném užívání skutečně nelze podle mé zkušenosti mluvit o zhoršení bezpečnosti. V mých nejvíce aktivních letech jsme sami pořádali 8 závodů ročně, k tomu byly tak 4-5 cizích závodů plus tréninky. V průměru jsem byl na střelnici tak jednou za 14 dnů. Závod býval na 13 ran klasika, později 40-60 westerny. Řekněme, že ten průměr 30 ran na závod sedí. Na trénink bych odhadoval podobný průměr (někdy víc, jindy méně). Když bych tedy počítal od roku cca 1993 dodnes, je to 20 let, a při výše uvedených odhadech přes 15 000 ran. Je to ale hrubý odhad a bude to spíš méně, hlavně v posledních letech jsem střílel méně, ale i tak to byly nejméně stovky ran ročně. Všechny své původní zbraně stále mám a střílím, opotřebení je znát na vývrtu u ústí předovky a opravoval jsem a měnil zámek. U revolverů jsem měnil drobné součástky (pružinky, kohout, spoušť a pod.) kvůli opotřebení, mají větší vůle (Colt 1851 Navy), ale jinak stále funkční.

Neslyšel jsem o případu, že by se v současnosti při normální střelbě a laboraci trhla hlaveň.

Lovci v USA obvykle nevystřílí tolik ran, protože tolik netrénují a v lovecké sezoně vystřelí, jen když mají na co.

Pro ilustraci si dovolím historku:

Jeden můj známý z USA popisoval, jak někdy v roce 1945, když byl chlapec, toužil po lovecké pušce, tuším v ráži 30-30. Jeho otec sáhl nad krb, sundal starou rodinnou křesadlovou rifli, dal mu ji a řekl, že až s ní složí prvného jelena, koupí mu novou pušku. No a dopadlo to tak, že když s křesačkou jelena složil, novou pušku už nechtěl :D Takže flinta sloužila dál, a pokud se nepletu, tak ji měl a používal ještě někdy v devadesátých letech.

Takže ty vícegenerační předovky rozhodně nejsou pohádka ;)

No a třeba mě někdo doplní, nebo opraví ;)

molegabet

Příspěvek#49 » čtv 4. dub 2013, 17:44

Děkuji. :)

To mne celkem těší.

Samozřejmě mi šlo o hlaveň, pohyblivé součásti se logicky opotřebovávají a musejí měnit, to je prostě běžná údržba každého stroje či zařízení. Je jasné, že pistony nebo pružiny nevydrží 20 let. :lol:

Znamená to tedy, že by předovky měly mít hypoteticky větší výdrž než zadovky (vzhledem k menšímu výkonu černého prachu)? Tedy že se hlaveň méně opotřebovává než u zadovek?

Jinak přece jen z té odpovědi jasně vyplývá, že zbraní máš více.
Čili střílel jsi řekněme těch 600 šúsú ročně, ale asi z koltů, pušky - a ne jedné -, nějaká pistole etc.
Kdyby se to rozpočítalo, tak to možná těch 7500 ran na hlaveň ani nebude. :think:

Opakuji, o BP nevím zhola nic, jen komparuji s malorážkou a loveckou lukostřelbou, a tam prostě platí pravidelně týden co týden, jinak výsledky na závodech 0 bodů. Ti lepší chodí 2x týdně, ti do 10. místa střílejí 4x týdně a kolikrát doma denně tu půlhodinku.

Střel spousta, u luku jsou lidé, co před turnaji dávají 300-350 šípů denně :!: :!: :!:
7500 šípů aktivní lukostřelec udělá běžně za 1 rok.
Ještě jsem neslyšel, že by někomu na to konto odešel luk, není-li to celodřevo nebo šunt typu Samick. :idea:

U malorážek jsem také neslyšel, že by se lidem trhaly hlavně po pravidelném užívání ve smyslu sportovního náčiní.

peggy
moderátor

Příspěvek#50 » čtv 4. dub 2013, 18:36

Jenom pro upřesnění - s revolverem jsem začínal, ale pak se pro mě stala na dlouho dominantní zbraní jedna puška - civilní puška perkusní, takže na její konto šlo nejvíce ran. trochu jsem ji odložil právě teď. Ale jinak to tak samozřejmě je.

Pokud se týče intenzity tréninků, o tom by asi měl psát někdo jiný, já nejsem špičkový závodník a intenzivní trénink neprovozuji. ;)

molegabet

Příspěvek#51 » stř 7. srp 2013, 12:56

Měl bych takovou otázečku ohledně konzervace hlavně:

Poté, co rifli vyčistím a nakonzervuji, tak ji pověsím na stěnu ... sice v celkem suchém prostředí, ale přeci jenom v obýváku.

Má smysl dát do ústí hlavně korkový špuntík, aby se stabilizovalo vnitřní, nakonzerované prostředí a zabránilo se vniku případné vlhkosti dovnitř hlavně?

peggy
moderátor

Příspěvek#52 » stř 7. srp 2013, 14:02

Možná má někdo jiný názor, ale já to nedělám. Podle mě při dobrém vyčištění a nakonzervování není potřeba další opatření.

Jo a mimo sezónu občas kvéry projdu, zkontroluju, protáhnu na sucho a dokonzervuju, je-li potřeba.

molegabet

Příspěvek#53 » stř 7. srp 2013, 17:32

Jasně, že jsem myslel "mimo sezónu", tj. ve vidině dlouhodobější nečinnosti.
Vzpomněl jsem si totiž na kanóny, co jsem viděl např. v Anglii, ty byly vždycky "zašpuntované".

Dík.

peggy
moderátor

Příspěvek#54 » stř 7. srp 2013, 18:07

To bych viděl na ochranu proti dešti a holubům ;)

molegabet

Příspěvek#55 » ned 1. zář 2013, 16:27

Ardesa uvádí, že jejich rifle mají stavitelná mířidla.
Jedná se mi o rangera, klasická ardesácká "buvolí" mířidla na několik vzdáleností.
Výškově je mi to štelování jasné. Ale stranově? To mi tedy nejni moc jasné, jak by se to dělalo.

Zdá se mi to, nebo jsou ta mířidla stavitelná jen výškově?

peggy
moderátor

Příspěvek#56 » ned 1. zář 2013, 16:57

Ano, hledí je většinou stavitelné pouze výškově. Stranovou korekci jde u dělat obvykle naklepnutím mušky v rybině.

molegabet

Příspěvek#57 » stř 4. zář 2013, 13:02

Díky za potvrzení, myslel jsem si to.

molegabet

Příspěvek#58 » ned 8. zář 2013, 09:22

No, tak první vážný problém.

Při čištění se zasekl hadr i s vytěrákem v laufu.
Nejde to ven, absolutně nejde.

Nechal jsem to stát přes noc naplněné olejem ... ani ťuk, hne se snadno směrem ke komorovému šroubu a pak s námahou asi 3 cm zpět. Tam konec.

Po všem tom, co jsem četl o manipulaci s komorovým šroubem zvažuji, že to odnesu někam do puškařství.

Klíč na komorový šroub samozřejmě nemám a svěrák momentálně bohužel nemám přístupný. Má cenu se zkoušet do toho vůbec pouštět? :? Musel bych to zkusit jedině francouzským klíčem...

+ předtím vymontovat drum.

peggy
moderátor

Příspěvek#59 » ned 8. zář 2013, 10:26

Udělat to jde, ale příjemná práce to nebývá a bez pořádného svěráku bych se do toho nepouštěl. Postup by měl být zhruba následující:
1) hlaveň dobře upnout do poctivého a dobře upevněného svěráku, a to přes měkké podložky (hliník), aby se neomačkala hlaveň
2) pomocí měkce vyloženého francouzáku vytočit váleček (drum); dá se využít záběru za piston (rozumně)
3) podobným způsobem vytočit komorový šroub
4) při montáži zpět dát pozor na polohu dnového šroubu proti hlavni

Mimochodem - jak silný je ten vytěrák, z jakého materiálu a proč tam zůstal hadr zachycený? Hádal bych, že ho bylo moc a obalil se kolem koncovky?

molegabet

Příspěvek#60 » ned 8. zář 2013, 11:02

Díky, Peggy!

Právě ten tvůj "Fahrplan" pro začátečníka mne poněkud vyděsil ve vztahu k dnovému šroubu...

Vytěrák je šroubovací mosazný, ze 3 dílů z ze sady. Na konci má našroubované očko, kterým se provléká hadr. Tloušťka odpovídá dodávanému nabijáku, jenž jest ovšem šunt plasťák.

Ven to prostě nejde.

Co se týče polohy dnového šroubu, nenapadá mne nic civilizovanějšího, než prostě udělat ostrým hrotem rýhu přes černění dnového šroubu a lauf a pak to dotočit zpátky přesně k rýze :?:

Drum je třeba také hlídat polohu? Asi ano, kvůli nastavení vůči kohoutu... Řešení opět rýha?

Jinak se trochu obávám koroze ... stalo se to během čištění, čili puška nebyla vyčištěna, stála drumem v kýblu s horkou vodou a saponátem. Tím je natáhlý ten hadr ... čili v laufu je mokrý hadr se saponátem a spodní část laufu je vlhká, odmaštěná ... PODMÍNKY PRO ŽELEZO NIC MOC! :roll:

EDIT: je to tahle sada: http://www.radio-foto.eu/predovky/cisteni.php

Zpět na