Dotazy ke střelbě z předovek.
Black Powder a vše co k tomu patří
- molegabet
Příspěvek#76 » pon 14. říj 2013, 14:07
DrakM píše:Zdravím pánové, mám takový hloupý dotaz. Pořídil jsem si předovku, Ardesa pensylvanie carabin c.45. Dneska jsem byl poprvé střílet. Koule, flastr mazanej doma vařenou směsí. Do hlavně jde tak akorát bych řekl. Na začátek natlačit startérem a zbytek krásně nabijákem jenom pistonem fučí luft.
Problém spočívá v tom že mi puška střílí hodně dolů. Mířil jsem nad horní okraj terče, tak 10cm a teprve potom jsem se byl schopný dostat do černého. Střílel jsem na 50m, v sedě s oporou. Navážku jsem zkoušel 1,8gramu a 1,5gramu. Neměl jsem sebou jiné odměrky. Přišlo mi to jako by v tom nebyl rozdíl![]()
Je to normální ? že to jde takhle nízko ? Eventuelně co pomůže, vyšší nebo nižší dávka prachu ?
No já nevím ... jsem začátečník, takže můj názor ber s rezervou

ale ... v doporučených ardesáckých tabulkách tu vidím na pennsylvánksou karabinku 50 grainů navážku. Tj. asi 3,24g, pokud by to někdo chtěl "nedobově evropsky" metricky.

Tvoje navážka byla tak poloviční... což může být na 50m málo.
Mně osobně se navážky pod 31 gr neosvědčily (mám tedy doporučených 55gr, což je malinko víc, než Ty)
Rozhodně bych nechtěl zpochybňovat peggyho radu, jen bych zkusil jít s navážkou směle výš (mých minimálních 31gr je malinko přes doporučované navýšení na 2g). Až když by to šlo dolů i u 39 až 47 gr, tak bych sahal do mířidel (jak říkám, ne že bych nevěřil peggymu, ale nasypat zkusmo jinou navážku je jednodušší a poněkud vratnější, než zvedat hledí nebo dokonce pilovat mušku...)
Taky jistě záleží na použitém mazání a tloušťce flastru
No a poslední poznámka - zde jako začátečník jsem odborník nejpovolanější: umíš střílet z pušky?
Velká většina je podle mne spíš v rukách a oku ... zkusil bych především střílet vleže, to je nejstabilnější. Mně to naopak chodí nahoru a vpravo, a zatím to připisuji svým začátečnickým (ne)možnostem. Když střílím vleže s oporou, tak to je vcelku v černém, ve stoje se tendence zhoršuje. Pokud to budeš mít stejné, tj. zhoršování s úbytkem opory, puškou to asi nebude (ta by měla nést dolů bez ohledu na tvou střeleckou konzistenci furt stejně).
Na střelnicích, kam chodím, také nabízejí nastřelení z "kozy", není to nějak drahé. Pokud by Tě to nějak drásalo, určitě to jde stanovit velmi precizně.
- peggy
Příspěvek#77 » pon 14. říj 2013, 14:49
Ale jo, zvýšení ke 3g není určitě zásadní problém. Znám lidi, co střílí 2 i 2,5g. Někdo má taky rád velkou ránu.
Osobně střílím léta z Kentucky 1,5g pod kuličku bez problémů, začínali jsme s terčovkou na 1,2g. Kolegové střílí tu samou dávku pod kuličku z dlouhé Pensylvánky i z Rangera, a chodí všem. I přes 50m - zrovna v sobotu až do 100m.
Pro ilustraci - 50grs (cca 3g) dávám do karabiny Sharps pod ogivál těžký 32g (!!)
PS: ty střelecké dovednosti jsem jaksi nezohlednil .... takže ano, většinou nastřelujeme v sedě s oporou, to zkušenějšímu střelci většinou stačí

Pro ilustraci - 50grs (cca 3g) dávám do karabiny Sharps pod ogivál těžký 32g (!!)
PS: ty střelecké dovednosti jsem jaksi nezohlednil .... takže ano, většinou nastřelujeme v sedě s oporou, to zkušenějšímu střelci většinou stačí
- molegabet
Příspěvek#78 » pon 14. říj 2013, 15:02
No jo,
já jsem zase na mířence valil oči, když mne tlaková vlna vedle od kolegy skoro odnesla...
... měl tedy křesadlový Springfiled s ráží jako protitanková houfnice, ale stejně ... rval tam přes 5g, což mi přišlo dost.
Ale na rozdíl ode mne to měl beznadějně v černém a pak stál na bedně, takže evidentně věděl, co dělá.
Mně to samozřejmě taky vystřelí i s 23 gr, ale nechodí mi to prostě tak dobře (... tedy, abych byl přesný, ještě hůř, než normálně
)
já jsem zase na mířence valil oči, když mne tlaková vlna vedle od kolegy skoro odnesla...
... měl tedy křesadlový Springfiled s ráží jako protitanková houfnice, ale stejně ... rval tam přes 5g, což mi přišlo dost.

Ale na rozdíl ode mne to měl beznadějně v černém a pak stál na bedně, takže evidentně věděl, co dělá.
Mně to samozřejmě taky vystřelí i s 23 gr, ale nechodí mi to prostě tak dobře (... tedy, abych byl přesný, ještě hůř, než normálně

- peggy
- DrakM
Příspěvek#80 » pon 14. říj 2013, 16:12
No, abych pravdu řekl tak tu navážku co sem sypal jsem si spočítal tak nějak podivně 
Někde se píše že jedna desetina váhy koule, to mi při váze kuličky 9gramů vyšlo na 0,9gramu prachu. TO mi přišlo extra málo, tak sem to vynásobil dvěma a řekl si že to zkusím. Ale jak se ukázalo lítalo to blbě, tak jsem snížil a furt stejné. Tak jsem se radši zeptal. Přečetl jsem toho o předovkách dost a dost, a mám v tom docela bordel abych řekl pravdu.
Už sem si nachystal odměrky na větší množství prachu, tak v neděli zase budu testovat.
K tomu jak střílím. Myslím že střílím docela slušně. Není to poprvé co v ruce držím dlouhou zbraň. A nějaké klepání nebo tak jsem eliminoval právě tím že jsem střílel s oporou.
Myslím že asi zůstanu u těch koulí, a propo, nevíte kde koupit slušné kule ? Vím že Brýmová nějaké má, je nějaká lepší alternativa ? Mám zatím nějakých 80kousků a vlastní chci začít lít až se dostanu někam kde pořídím kleště, pícku a další propriety okolo. Nechce se mi to upovat přes net, momentálně přebívám na Slovensku.
K tomu dobovému, Peggy píšu ti SZ
Děkuji

Někde se píše že jedna desetina váhy koule, to mi při váze kuličky 9gramů vyšlo na 0,9gramu prachu. TO mi přišlo extra málo, tak sem to vynásobil dvěma a řekl si že to zkusím. Ale jak se ukázalo lítalo to blbě, tak jsem snížil a furt stejné. Tak jsem se radši zeptal. Přečetl jsem toho o předovkách dost a dost, a mám v tom docela bordel abych řekl pravdu.
Už sem si nachystal odměrky na větší množství prachu, tak v neděli zase budu testovat.
K tomu jak střílím. Myslím že střílím docela slušně. Není to poprvé co v ruce držím dlouhou zbraň. A nějaké klepání nebo tak jsem eliminoval právě tím že jsem střílel s oporou.
Myslím že asi zůstanu u těch koulí, a propo, nevíte kde koupit slušné kule ? Vím že Brýmová nějaké má, je nějaká lepší alternativa ? Mám zatím nějakých 80kousků a vlastní chci začít lít až se dostanu někam kde pořídím kleště, pícku a další propriety okolo. Nechce se mi to upovat přes net, momentálně přebívám na Slovensku.
K tomu dobovému, Peggy píšu ti SZ

Děkuji
- DrakM
Příspěvek#82 » pon 14. říj 2013, 16:34
Velice děkuji, na DAVE jsem na kule předtím nenarazil 
A ještě otázka, co by pro mě bylo dle Vašich zkušeností lepší ?
.440 a silnější flastry a nebo .445 a tenší flastr ?
Vývrt v polích jsem změřil .455 což je 11,56mm pokud mi neblbne šuplera.
Omlouvám se za hloupé otázky. Opravdu jsem začátečník. Číst jsem se snažil, ale ty informace se kolikrát tak různí a čert aby si vybral co je pro jeho pušku dobré.

A ještě otázka, co by pro mě bylo dle Vašich zkušeností lepší ?
.440 a silnější flastry a nebo .445 a tenší flastr ?
Vývrt v polích jsem změřil .455 což je 11,56mm pokud mi neblbne šuplera.
Omlouvám se za hloupé otázky. Opravdu jsem začátečník. Číst jsem se snažil, ale ty informace se kolikrát tak různí a čert aby si vybral co je pro jeho pušku dobré.
- sagitarius
- Kontaktovat uživatele:
- sagitarius
Příspěvek#83 » pon 14. říj 2013, 18:30
Co je pro tvoji pušku dobré si bohužel musíš vylaborovat sám, jelikož u předovek je každá zbraň svým způsobem unikát. Dokonce i dva stejné modely nemusí být stejné. Ale v podstatě je to jedno, prostě buď použiješ 440, nebo 445 a k té konkrétní střele si najdeš optimální flastr, a ten pak budeš používat pořád. Ke konkrétní střele, konkrétnímu flastru i konkrétnímu mazání si musíš vylaborovat optimání navážku prachu. Nen to o skákání mezi 0.9g a 3g. To je špatně. Začneš na nějakých 1.2g, a budeš postupovat po cca 0.3g. S každou navážkou vystřílíš více výstřelů, až najdeš optimální navážku. To, že ti to jde dolů je normální. Ty pušky nejsou nastřílený, mířidla jsou jen připravený na nastřílení. Takže enejlépe ze stolice, nebo aspoň s podpěrou, a docela dost pravděpodobně budeš muset upilovat mušku- tedy to kormidlo z Titaniku co máš na laufu.
Mimochodem- 1:66" není univerzální stoupání, jak zde někdo psal, ale je vhodné jen na kule. Na ogivály jsou vhodná stoupání 1:48" a rychlejší. 1:66" nevytvoří u ogiválu dostatečně rychlou rotaci, tedy nevznikne potřebný gyroskopický efekt a netrefíš nic. Na ogivály bys musel od Ardesy pořídit buď Hawken Challenger Rifle, nebo Hawken Rifle, které jediné mají rychlejší stoupání, a to 1:22", nebo něco od Investarmu- jejich pušky mají zpravidla 1:48".

Mimochodem- 1:66" není univerzální stoupání, jak zde někdo psal, ale je vhodné jen na kule. Na ogivály jsou vhodná stoupání 1:48" a rychlejší. 1:66" nevytvoří u ogiválu dostatečně rychlou rotaci, tedy nevznikne potřebný gyroskopický efekt a netrefíš nic. Na ogivály bys musel od Ardesy pořídit buď Hawken Challenger Rifle, nebo Hawken Rifle, které jediné mají rychlejší stoupání, a to 1:22", nebo něco od Investarmu- jejich pušky mají zpravidla 1:48".
- DrakM
Příspěvek#85 » ned 20. říj 2013, 19:30
Tak jsem dneska byl zkoušet. Střílel jsem na 25m, 50m, 100m. Nevážku prachu jsem zvyšoval. Ve finále jsem měl nejlepší výsledky z 2,5gramu prachu. Na 25m jsem byl schopný 9z10 dostat do A4 papíru. Což je pro mě výsledek naprosto dostačující
Na 50m už to bylo horší. Nicméně jsem to zvládl až na občasné ústřelky udržet v kruzích. Takže přidaní prachu pomohlo, velice děkuji za cenné rady 
Posledním překvapením byla střelba na 100metrů. Zkoušel jsem střílet i maxiball. S tím jsem 3z5 trefil terč. Zásahy byly spíš náhodné, ale jeden v devítce
Nejspíš náhoda 
Těsně před odchodem jsem zkoušel na 100m ještě kuličku. Ale mířil jsem moc nahoru a všechny lízli pouze okraj terče. Takže příště.
Dobudoucna bych rád střílel pouze kuličku, nicméně jsem zjistil že střelba na vzdálenost delší než 50metrů mě baví víc než kratší vzdálenosti, příště bych rád zkusil 150m a 200m. Chtěl bych se zeptat jestli je nutné se zvyšující se vzdáleností přidávat prach ? Nebo je to nutné až u větších vzdáleností ? Mám možnost střílet i na 300m. Ale tam už ten terč skoro nevidím

Posledním překvapením byla střelba na 100metrů. Zkoušel jsem střílet i maxiball. S tím jsem 3z5 trefil terč. Zásahy byly spíš náhodné, ale jeden v devítce

Těsně před odchodem jsem zkoušel na 100m ještě kuličku. Ale mířil jsem moc nahoru a všechny lízli pouze okraj terče. Takže příště.
Dobudoucna bych rád střílel pouze kuličku, nicméně jsem zjistil že střelba na vzdálenost delší než 50metrů mě baví víc než kratší vzdálenosti, příště bych rád zkusil 150m a 200m. Chtěl bych se zeptat jestli je nutné se zvyšující se vzdáleností přidávat prach ? Nebo je to nutné až u větších vzdáleností ? Mám možnost střílet i na 300m. Ale tam už ten terč skoro nevidím

- molegabet
Příspěvek#86 » ned 20. říj 2013, 22:41
To Ti mnozí z nás mohou jen závidět ... i když já bych už neviděl terč ani na 150m
Tady je vypsán závod až do 300m, tam bys toho nejvíc odkoukal a poradili by Ti na místě a prakticky:
http://ask-ohs.webnode.cz/kalendar-akci/
- je to ten v Ludvíkovicích, 23.11.
Ale ze Slovače to je asi daleko.

Tady je vypsán závod až do 300m, tam bys toho nejvíc odkoukal a poradili by Ti na místě a prakticky:
http://ask-ohs.webnode.cz/kalendar-akci/
- je to ten v Ludvíkovicích, 23.11.
Ale ze Slovače to je asi daleko.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony