Příslušenství
Black Powder a vše co k tomu patří
- sagitarius
- Příspěvky: 146
- Kontaktovat uživatele:
- sagitarius
- Profil
- Registrován: čtv 16. kvě 2013, 19:01
- Bydliště: Brno
- sagitarius
- Příspěvky: 146
- Kontaktovat uživatele:
- sagitarius
- Profil
- Registrován: čtv 16. kvě 2013, 19:01
- Bydliště: Brno
Příspěvek#35 » pát 28. lis 2014, 18:35
Pánové, pokud někdo shání dřevěnej soudek na prach, tak dnes se v Lidlu objevila Columbijská káva v dřevěným soudku za 110,-Kč. Soudek odhaduju velikostí tak na cca něco přes kilo Vesuvitu. Je sice potisklej, ale 80 šmirgl a za 15 minut byl čistej. Zalepit víko, udělat díru se špuntem a super soudek na BP.
- TomSmith
- Profil
- Registrován: stř 22. srp 2012, 22:29
- sagitarius
- Příspěvky: 146
- Kontaktovat uživatele:
- sagitarius
- Profil
- Registrován: čtv 16. kvě 2013, 19:01
- Bydliště: Brno
- sagitarius
- Příspěvky: 146
- Kontaktovat uživatele:
- sagitarius
- Profil
- Registrován: čtv 16. kvě 2013, 19:01
- Bydliště: Brno
Příspěvek#39 » ned 30. lis 2014, 13:19
Ale kdepak. Ty plastový lahve jsou pevnější, než ten soudek poskládanej s ohnutých lišt. Navíc ty lišty nejsou z tvrdýho dřeva (ořech) a jsou celkem tenký, nehledě na víko. Věř, že v tý origo flašce by to nadělalo víc paseky. V soudcích se to skladovalo stovky let, a to byly daleko pevnější sudy, a na podstatně větší množství, než je kilo.
- peggy
- Profil
- Registrován: čtv 1. zář 2011, 13:37
- Bydliště: Pardubice
- sagitarius
- Příspěvky: 146
- Kontaktovat uživatele:
- sagitarius
- Profil
- Registrován: čtv 16. kvě 2013, 19:01
- Bydliště: Brno
- peggy
- Profil
- Registrován: čtv 1. zář 2011, 13:37
- Bydliště: Pardubice
- molegabet
- Profil
- Registrován: pon 18. bře 2013, 13:49
- molegabet
- Profil
- Registrován: pon 18. bře 2013, 13:49
Příspěvek#44 » pon 1. pro 2014, 12:35
Jinak samozřejmě, že se soudky používaly celá staletí.
Ale to je obecně technologická záležitost: staletí se také voda převážela v sedlových čutorách z maštěné kůže nebo voskované kůže, příp. se olivy vozily v amforách přivázaných dvojicí lan.
Kdo z vás by dnes byl ochoten se napít toho "biologicky bohatého nápoje", jenž v té čutoře po nějaké době používání NUTNĚ vznikl? Nebyly myčky, nebyly saponáty, a vymýt koženou nádobu téměř nelze. Stejně tak kdo z vás by se chtěl tahat z krámu s amforou, aby si k večeři dal olivy?
Určitě je to dobovější a je to skvělý nápad na akci, na nějaké LH ležení etc. Ale na dlouhodobé skladování mi skutečně přijde vhodnější ten inertní plast, stejně jako na uchovávání v terénních podmínkách.
Nechci být moc OT, ale dovolte mi jedno srovnání: roky se zabývám tradiční lukostřelbou v té nejpůvodnější podobě, tj. repliky celodřevěných luků z doby kamenné. Klidně s tím můžete jet na turnaj analogický stylu WiCz a docela mít i slušné skóre a přestřílet řadu moderních luků. Jak ale začne pršet, nebo být brutálně vlhko, je prostě zle. Dřevěné šípy to nesnášejí, celodřevěné luky jdou do kopru, pokud máte původní tětivu, tak se brutálně vytáhne, pírka si lehnou a střílíte rovnou tyčkou!
Moderní kosmické materiály vydrží déšť, zimu, vlhko ... dokonce jeden borec z hecu nechal svůj starší sportovní luk přes zimu pod sněhem ... napnutý ... nic moc se mu nestalo. Můj akát by se do týdne poroučel do věčných lovišť a nechat jej napnutý stát doma v koutě, tak je hotový nejpozději do měsíce i v ideálních podmínkách.
Proč to píšu: i my, co střílíme těmito "primitivními" luky, si je vozíme zabalené do igelitů, šípy v plastových tubusech, a vybalíme těsně před akcí!
Ono zkřiveným šípem toho moc netrefíš a zkroutit se může po nějakém táboření na zarosené louce jedna dvě.
Proto většina z nás přece používá i naprosto současné konzervační prostředky proti rzi, a nenatíráme zbraně tím, co se používalo v minulosti.
Čili bavíme-li se o tom, co je praktické a vhodné na skladování v normální domácnosti, tak ten plast od výrobce bych viděl jako nejbezpečnější a nejekonomičtější variantu. Jistě to lze i jinak, ale to lze jistě i brambory loupat pazourkovým nožem ... na akci to děláme , ale kuchyň doma fakt máme vybavenou jiným než kamenným náčiním.
Ale to je obecně technologická záležitost: staletí se také voda převážela v sedlových čutorách z maštěné kůže nebo voskované kůže, příp. se olivy vozily v amforách přivázaných dvojicí lan.
Kdo z vás by dnes byl ochoten se napít toho "biologicky bohatého nápoje", jenž v té čutoře po nějaké době používání NUTNĚ vznikl? Nebyly myčky, nebyly saponáty, a vymýt koženou nádobu téměř nelze. Stejně tak kdo z vás by se chtěl tahat z krámu s amforou, aby si k večeři dal olivy?
Určitě je to dobovější a je to skvělý nápad na akci, na nějaké LH ležení etc. Ale na dlouhodobé skladování mi skutečně přijde vhodnější ten inertní plast, stejně jako na uchovávání v terénních podmínkách.
Nechci být moc OT, ale dovolte mi jedno srovnání: roky se zabývám tradiční lukostřelbou v té nejpůvodnější podobě, tj. repliky celodřevěných luků z doby kamenné. Klidně s tím můžete jet na turnaj analogický stylu WiCz a docela mít i slušné skóre a přestřílet řadu moderních luků. Jak ale začne pršet, nebo být brutálně vlhko, je prostě zle. Dřevěné šípy to nesnášejí, celodřevěné luky jdou do kopru, pokud máte původní tětivu, tak se brutálně vytáhne, pírka si lehnou a střílíte rovnou tyčkou!
Moderní kosmické materiály vydrží déšť, zimu, vlhko ... dokonce jeden borec z hecu nechal svůj starší sportovní luk přes zimu pod sněhem ... napnutý ... nic moc se mu nestalo. Můj akát by se do týdne poroučel do věčných lovišť a nechat jej napnutý stát doma v koutě, tak je hotový nejpozději do měsíce i v ideálních podmínkách.
Proč to píšu: i my, co střílíme těmito "primitivními" luky, si je vozíme zabalené do igelitů, šípy v plastových tubusech, a vybalíme těsně před akcí!
Ono zkřiveným šípem toho moc netrefíš a zkroutit se může po nějakém táboření na zarosené louce jedna dvě.
Proto většina z nás přece používá i naprosto současné konzervační prostředky proti rzi, a nenatíráme zbraně tím, co se používalo v minulosti.
Čili bavíme-li se o tom, co je praktické a vhodné na skladování v normální domácnosti, tak ten plast od výrobce bych viděl jako nejbezpečnější a nejekonomičtější variantu. Jistě to lze i jinak, ale to lze jistě i brambory loupat pazourkovým nožem ... na akci to děláme , ale kuchyň doma fakt máme vybavenou jiným než kamenným náčiním.
- TomSmith
- Profil
- Registrován: stř 22. srp 2012, 22:29
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí
- Střelecké sportovní disciplíny
- LOS
- IPSC
- Ostatní
- Lov a myslivost
- Termíny akcí a závodů
- Střelnice a střelecké obchody, puškaři
- Události
- Off-Topic
- Volná diskuse
- Nestřelecké události
- Zbraně
- Krátké zbraně
- CZ U.B., ČZ Strakonice, ZVI, AlfaProj
- 1911
- Plasťáky
- Ostatní pistole
- Revolvery, derringery
- Krátké malorážky
- Dlouhé zbraně
- Opakovací
- Samonabíjecí
- Brokovnice
- Ostatní dlouhé zbraně
- Dlouhé malorážky
- Černý prach
- Western
- Chladné zbraně a obranné spreje
- Nože
- Ostatní obranné prostředky
- Ostatní zbraně
- Flobertky, vzduchovky a větrovky
- Paintball, airsoft, lukostřelba, praky
- Příslušenství
- Ochrana sluchu a zraku
- Optika
- Pouzdra, obaly, kufry
- Ostatní příslušenství
- Obecně o zbraních
- English / Deutsch / ...
- Zabezpečení, trezory, trezorové skříně
- Uživatelské zkušenosti
- Střelivo
- Náboje
- Pistolové a revolverové
- Puškové
- Brokové
- Ostatní
- Přebíjení nábojů
- Přebíjení pistolových a revolverových nábojů
- Přebíjení puškových nábojů
- Přebíjení brokových nábojů
- Přebíjení obsoletních nábojů
- Obecně o přebíjení
- Burza
- Aktuální inzeráty
- Archiv inzerátů
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 33 hostů