Stránka 2 z 4

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: ned 27. zář 2009, 20:18
od Patrik
Stránka s parádními obrázky nožů.
http://lundestudio.com/knives.html

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: pon 15. bře 2010, 15:24
od midlos
Nejen abych oživil tohle téma se ptám.

Lze použít pro výrobu nože listové péro, například ze staré Octavie, nebo z Traktoru Super ?

Docela rád bych se o výrobu nože pracanta pokusil sám, ale nevím kde sehnat "železo železný", nebo z čeho ho použít.

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: pon 15. bře 2010, 17:48
od Bonanza
Listová pérovina je dobrý materiál. Jen kdyby ho bylo dost.

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: pon 15. bře 2010, 18:12
od midlos
Děkuju za odpověď, pokud je to dobrý materiál, jsem jen rád ;) a to i proto, že ho mám opravdu dostatek.

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: čtv 18. bře 2010, 19:38
od Luky
No, čekal jsem od vás více příspěvků ;)

Tak mi prosím poraďte postup.

Mám pilaplát, obkreslím na něj návrh a opracovávám. Pilník, smirek, flexa atd.
Jak ho nejlépe zůžit? Ten plát má např. 3 mm a já ho chci o 1/2 zůžit - čím??
Kdy kalit?? Kalit do oleje, vody??

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: čtv 18. bře 2010, 19:55
od Bonanza
Luky: doporučuji Ti: www.knife.cz-Fórum, kde je o nožích a nožířích vše, jen musíš hledat.

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: pon 29. bře 2010, 21:16
od Patrik

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: úte 30. bře 2010, 11:58
od pavelkrab
luky, píšeš, že máš pilaplát- otázka je jaký ? pily se vyrábí z různých materiálů, jiný je na cirkulárku a jiný např. na železo , nevím jaký nůž chceš vyrábět - při síle mat. 1.8mm to může být snad jen "kuchyňákˇ ze 3mm zeslabit o 1.2 mm je nejlepší na magnetce , nevyhřeješ ho a nemusíš znova kalit- každý mat. se kalí jinak a navíc zakalit nůž taky není jen tak sranda , což ti jistě potvrdí výrobci nožů, ono se to totiž musí umět zamočit- jinak se to kroutí, jsou tu však jiní co se noži zabývají a jsou tudíž fundovanější , já mluvím jen ze své praxe 43roků kovařiny , jo a potom se to musí ještě popouštět

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: stř 31. bře 2010, 13:37
od Luky
Na knife.cz jsem se dozvěděl spoustu věcí ohledně výroby, takže jsem výrobu svého nože trošku přibrzdil. 8-) Taky jsem zjistil, že ve vedlejším městě jsou frajeři, kteří vyrábí meče a vše okolo historického šermu. Zkusím se pokamarádit a u nich nabrat nějaké zkušenosti. :lol: Díky všem.

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: pát 7. led 2011, 13:16
od pavelkrab
008.jpg
dlouho sem nikdo nic nedal tak jdu se svou troškou do mlýna

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: pát 7. led 2011, 16:59
od Kukri
Je to vostuda, ale ani jsem o tomhle vlákně nevěděl. :oops: Pokud to někoho ještě zajímá, viz dotaz výše, pérovina je celkem spolehlivej materiál na nože, ale z listových per je třeba překovat a vyrovnat, případně vyžíhat na měkko (nejlepší), pak jde řezat pilkou a pilovat pilníkem. Z zkušenosti je dobrej materiál v přijatelným profilu z listovejch per Trabant, Moskvič, listy z předních per Praga V3S, dobrý može jsou ze zadních per ze Sprintera, ale tlustej polotovar, musí se překovat.
V podstatě je to ocel 14260, nebo pro nás dříve narozené POLDI SCH. Při dobrým tepelným zpracování vydrží hodně, nevýhoda je že rezne jen vidí vodu, i při broušení, starej trik je do vody na chlazení při broušení uhlíkovejch ocelí přidat trochu sody, jinak pérovina flekatí pod rukama a kudla se má konzervovat, dobrej je špek nebo uherák a podobně. :lol:
Pro zájemce přidám materiálovej list.

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: pát 7. led 2011, 17:34
od Kukri
Tohle je třeba kudla z péroviny, replika na Skotskej Sgian Dubh, to je ten menší co se nosí v podkolence, velkej u pasu se jmenuje Dirk.
Ta barva čepele je nechaná popouštěcí barva kolem 300°C :)

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: pát 7. led 2011, 18:20
od Patrik
Paráda. Oba.

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: sob 8. led 2011, 10:02
od pavelkrab
Luky , ještě se vracím k Tvému článku o pilaplátu, sílu 3mm chceš "zůžit" či zeslabit? ze 3mm o 1,2 , co z toho chceš vyrábět? žiletky? i ty 3mm jsou na kloudný nůž málo

Re: výroba nožů v domácím prostředí

Napsal: sob 8. led 2011, 16:06
od Kukri
V tom bych ti trochu odporoval, tloušťka není pokaždý všechno, ten velkej chefsknife je z N690 tloušťka 3,25mm, kalená na 58HRC a nemáš šanci ho prohnout.
Jako druhej vzorek, replika na africkej domorodej nůž chokwe, rychlovka z katrovky pily tl. 2mm, tvrdost to má asi 52HRC což se dělá většina bojovejch nožů, protože kudlu o 60HRC v bez diamantovýho brousku v terénu vo šutr nenabrousíš. A to chokwe je řezivý jak břitva a stačí jenom obtahovat o keramickou tyčku, ono hi-tech materiály nejsou všechno ;)