Kolimátory a pod.

DesertEagle

Příspěvek#421 » sob 13. zář 2025, 11:38

Je vidět, že s kolimátory nmemáš mnoho zkušeností .. Koláč smrti nabízí převážen nejlacinější asijské kolíky. Ptal jsem, se dodavatelů proc ? Udajně nemůžou garantovat takovou přesnost jako kalibrují reddoty. Baterka to dojde v levném i drahém. Tady s oblibou použiju Jardovu hlášku: .. "potom takticky přebiju jiný kus.." :-)

tom

Příspěvek#422 » sob 13. zář 2025, 11:46

Mám vysvícenej Eotech kterej používám na AR9, ale této značce po mé zkušenosti už moc nevěřím. Koukal jsem na Holosun 512 a obrazec byl lépe vidět jak u Eotechu, takže předpokládám, že mám oči v pořádku.
V zásadě přemejšlím o Vortex Razor AMD, Holosun 512, a 530. Na jiné značky jsem ještě nekoukal.

Jarda.Jezek

Příspěvek#423 » sob 13. zář 2025, 11:54

Jenže já to říkal o svítilně na pistoli, ne o kolimu na pušce, který sice můžeš mít na QD montáži, ale čert ví, jak ten druhý nasadíš a kam potom bude koukat.

Na pušce mi pořád dává větší smysl LPVO než kolim, protože nepředpokládám, že s ní poběžím po Václaváku a budu se probíjet skrz zombíky na tramvaj.

Ale ať říkám cokoliv, na jedné pušce mám klasický dalekohled, na druhé kolim a na obou můžu nezávisle použít mušku a hledí. Až koupím třetí, dostane LPVO.

mission

Příspěvek#424 » sob 13. zář 2025, 12:23

LPVO na samonabíjecí pušce není úplně marný, ale chce to něco, co umí skutečné 1x zvětšení (ne jen papírově) aby s ním šlo fungovat téměř jako s kolimátorem. Už přiblížení 4x je na blízké okolí moc (mně to absolutně nevyhovuje na CQB, proto jsem ihned zavrhnul různé Acogy). Co se týče odolného red dotu do postapo scénáře, tak jsem skončil u Comp 4S a 4H od Aimpointu, nic lepšího jsem v ruce neměl. Eotech je super pokud funguje, má široké zorné pole, ale žere baterky a spolehlivost je docela bídná, měli jsme na reklamaci zralé i nové kusy přímo z krabice. Pokud neřešíte rozměry a hmotnost, dá se fungovat i s Meopťáckým Z-Dotem z Brena ve verzi 1.5MOA. Je to takovej ještě víc odolnej Comp4 po česku, sklo dodává Meopta i Švédům, pokud se nepletu. Ale je fakt, že už moc nesleduju nejnovější trendy a je vysoce pravděpodobné, že se vyskytlo něco schopného (malého, lehkého, odolného,..).

tom

Příspěvek#425 » sob 13. zář 2025, 12:28

Myslím že se shodnem že LPVO není na 7,5" kraťase asi ideální. Takže bych zůstal u výběru kolimátoru, a protože trvám na tečce v kruhu, tak je výběr trochu omezen.

Střelec

Příspěvek#426 » sob 13. zář 2025, 14:55

Mám osobní dlouhodobou zkušenost s Aimpointem, ať už na sportovní pušce (moc netrpí) nebo na několika loveckých (víc trpí - počasí, otřesy např. když zavadím o strom apod.). Nestarší je už obitý hodně, ale pořád jede spolehlivě a nástřel drží. Navíc Aimpoint je jeden z mála kolimátorů, kde fakt vidím tečku a ne patvar (nevím, jak si to vysvětlit, ale každý má jiné oči).

tom

Příspěvek#427 » sob 13. zář 2025, 16:02

Jedinej Aimpoint kterej má kruh s tečkou jsem našel Duty RDS MR s průměrem skla 18mm za 22.500. To je moc malé kukátko.

Mac.42

Příspěvek#428 » sob 13. zář 2025, 21:56

pokud chceš něco levnějšího s širším FoV, zvaž Primary Arms, ma to tedy podkovu
https://www.primaryarms.com/primary-arms-slx-md25-rotary-knob-25mm-microdot-gen-2-autolive-acss-cqb-red-dot-reticle

LordSalix

Příspěvek#429 » ned 14. zář 2025, 11:47

Primary Arms 1x prismy jsou SKORO jako reddot co se týče rovnání oka. K tomu nepotřebují ani energii, když jsme u soudného dne. Řeší to astigmatismus a navíc díky preciznímu obrazci s osnovou se s tím přecijen dá střílet lépe i na dálku. Co jsem to zkusil, tak mě úplně přešla chuť na nějaký červený flek. Není to ale moc vhodné pro použití se zvětšovákem. A má to donut - v červené i zelené verzi.

tom

Příspěvek#430 » úte 16. zář 2025, 20:37

Já to potřebuju tak do 100m, maximálně 150, takže zvětšovák neplánuju. Tak zatím mám kandidáty Holosun 512, 530, Sig Sauer Romeo8T, Romeo8T-AMR a Eotech XPS3. Půjdu je všechny očumět, ale zatím se mi nejvíc líbí ten Holosun 530. Bytelné titanové armádní provedení s velkým sklem 30mm.

Béďa

Příspěvek#431 » sob 20. zář 2025, 20:33

Osobně za velmi zajímavý považuji Sig 8AMR, kdy má ale význam právě se zvětšovákem Sig, jeho koncept se mi líbí kdy se mění osnova bez zvětšovali a při jeho priklopení.

LordSalix

Příspěvek#432 » stř 8. říj 2025, 18:37

Musím přidat ještě jednu výhodu 1xPRISM - když v interiéru zasvítím silnou baterkou, tak se mi neztratí tečka. Osvětlení toho prismu to taky přebije, ale najednou krásně vidím černou osnovu. To samé při pohledu ze tmy do světla, proti slunci apod.

tom

Příspěvek#433 » čtv 9. říj 2025, 14:35

Tak já to zatím vidím na Holosun 512. Je to bytelné provedení, může bejt i titanovej, s velkým sklem minimálním zkreslením skla. Ta 530 měla zkreslení jako prase, a i to zorné pole nebylo nic moc. Eotech jsem vyřadil, nepamatuje si ani poslední nastavení, natož nějaké probouzení pohybem, výdrž baterek slabá.

Béďa

Příspěvek#434 » čtv 9. říj 2025, 21:46

Zkus ještě AEMS, Dělají novou velkou verzi.

tom

Příspěvek#435 » pát 17. říj 2025, 14:45

Byl jsem okouknou toho Siga Romeo8T a za ty peníze fakt hrůza, velké zkreslení. Krytky pořádně nedržely zavřený a na pohled dost fórové. Koukal jsem i na ten novej AEMS Pro a v horní části se ten obrazec úplně ohýbal. Takže to vyrál již avízovaný Holosun 512C. Skoro žádné zkreslení a paralaxa, a cena dobrá (v hliníku), konstrukce masívní a bytelná tím, že základna je součástí kolimátoru a je tak z jednoho kusu. Bohužel to byl ale poslední exemplář, dál se vyrábí jenom titanovej.

Zpět na