Pozorovací (střelecký) dalekohled.
- audis
Příspěvek#121 » sob 13. říj 2018, 22:00
jak se to používá? To jako přes adaptér připevním mobil k okuláru, zapnu foták, koukám a funguje to? Nebo musím v mobilu zoomovat foták, popř. pak s pozorovákem jemně posunovat pohled nahoru a do stran? Jestli jo, tak to je docela voser. Ale chápu za málo peněz = trápení ale funguje to.
- Indian
Příspěvek#122 » sob 13. říj 2018, 22:25
Na pozorováku nastavit zoom na 20x. Číňani k některým pozorovákům mají adaptér na připevnění mobilu k okuláru. No a na mobilu na displeji zoomovat jako když fotíš . Celkové zvětšení je zvětšení pozorováku x zvětšení mobilu. Tedy optika by neměla dávat ztmavený obraz jako zdroj obrazu pro mobil. (protože má dostatečně velkou výstupní pupilu při menším zvětšení).
Záleží ale í na tom, jak dobrý a použitelný je ten adaptér. Fyzikálně by to ale mělo fungovat, protože zvětšení mobilu je elektronické díky počtu pixelů a ne optické.
Bude to potřebovat stativ.
Záleží ale í na tom, jak dobrý a použitelný je ten adaptér. Fyzikálně by to ale mělo fungovat, protože zvětšení mobilu je elektronické díky počtu pixelů a ne optické.
Bude to potřebovat stativ.
- JenDAG
- Poli
Příspěvek#128 » ned 14. říj 2018, 18:48
Pánové co chcete na 300 vidět těmahle shitama? Pokud bude, jako že bude obraz o ničem na blízko, tak jakékoliv zvětšování přes mobil nebo foťák zvětší i ty chyby a je úplně jedno, jestli to bude mít průměr 50, 80 nebo metr, pořád je to hrubě odlitá plastová čočka. Ještě bych to viděl použitelné max do 100m za dobrých podmínek, ale jo, je třeba opakovaně prošlapat slepé cesty.
- Indian
Příspěvek#129 » ned 14. říj 2018, 19:44
Poli: já taky vím, že optika za 500 kč bude shit. Ale máš 40 litrů na opravdu dobrou optiku? Technickou optiku mám vystudovanou a o optických vadách trošku něco vím. A í bez toho musí být každému jasné, že vady neodstraní žádný mobil... Ale pokus tohoto druhu je furt levnější, než utratit těch 40 a potom zjistit, že to buďto nepotřebují, nebo že jim to nestačí. Koneckonců se tady všichni baví o pozorování terčů a ne hnízdění ptactva. Na to hnízdění bych doporučoval tu optiku za 40 ...
- Poli
Příspěvek#130 » ned 14. říj 2018, 20:19
Jo, ten pokus je levnější, ale jak si sám řekl, bude o ničem, protože bych řekl, že to už pár lidí zkoušelo a kdyby to za něco stálo, tak by to bylo trochu víc rozšířené. Ptactvo jsem sice nepozoroval, ale na pár terčů na dálku 300+ jsem se díval, aby mi bylo jasné, že ta ani ne centimetr velká dírka v černém, bílém nebo jiném papíru prostě nebude takovou věcí vidět. Pozorovák za 40 nemám, jednak kvůli penězům a druhak bych ho neužil, ale lze to řešit třeba bazarem, kde se dá slušná optika pořídit za lepší peníz, nebude to za 11USD, ale zase tím bude určitě líp vidět.
- Indian
Příspěvek#131 » ned 14. říj 2018, 20:30
Teď před 5 vteřinami jsem viděl u číňanů na portálu Wish nesmyslně označený 40x60. Zvětšení má 10x a v ceně 480 Kč je tripod pro ležícího střelce a adaptér pro připojení mobilu. Průměr objektivu 42 mm dává výstupní pupilu 4,2 mm což není špatné. Při využití zvětšení mobilu 9x to dá dohromady 90x. Při tom zvětšení optiky 10x by optické vady nemusely být až tak fatální a mohlo by to se slušným mobilem fungovat. I na 300 m.
- peggy
Příspěvek#133 » pon 15. říj 2018, 07:27
Dovolím si pár zkušeností z Placů (střelnice a závod do 500 m). Střílíme převážně na kovové terče-siluety, ale nastřelujeme na papír. Pro úplnost - jde o "bizoní pušky" s mechanickými miřidly.
Jak píše Poli, levné pozorováky typu "Lidl", obvykle s parametry 20-60x60, prodávané pod různými značkami jsou vhodné na čtení papíru tak na 50 m, a to v základním zvětšení 20x, kdy fungují jakž takž slušně. Na siluetách už s nimi nejde přes 200 m číst zásahy a dají se s bídou použít spíš jen pro to, když jde zásah do valu. Kromě optických vad mají řadu dalších problémů, jako třeba to, že při zoomování vám odjede terč ze zorného pole a musíte spektiv přestavit (nesouosá mechanika) a zaostříte jen s bídou.
Na těchto závodech jsou nejčastěji používané spektivy Yukon 6-100x100 a Celestron Ultima 20-60x80.
Já osobně koupil relativně levný (cca 9000 CZK) Odeon 24-72x100. Opticky dobrý, dvě sezóny bez problémů, ale letos v září jsem zjistil mechanické poškození okuláru - prasklý tubus. Při pokusech o opravu jsem zjistil dvě věci - servis a náhradní díly NULA (!) a všechny díly okuláru plastové a tím pádem poddimenzované, navíc zalepené závity, takže nerozebiratelné. To, co bylo asi u originálu z hliníku nebo mosazi udělal číňan z plastu. Tím u mě značka Odeon skončila. Mám jakž-takž opraveno a horkým kandidátem pro případnou náhradu je teď ten Yukon.
Jinak i s dobrým spektivem je problém číst zásahy v papíře (v bílém) nad 300 m. Těch 300 vidím jako horní hranici. V černém ještě mnohem dřív, proto jsme na nastřelování používali třeba červený papírový střed, ale zase se na něj hůř míří - je méně kontrastní. Výborné jsou reflexní "loupací " terče, zkoušeli jsme je i dělat sami.
Podle mých zkušeností "levná cesta" nikam nevede.
Pokusím se najít nějakou fotku pro ilustraci, ale nebude to asi úplně snadné. Případně doplním později.
EDIT: S papírovým terčem jsem nic nenašel, takže čistě ilustrační foto s detaily pro různé vzdálenosti, tuším z roku 2015/16 a foceno přes Celestron. Představu si asi jde udělat. A to jde na čerstvě natřené siluetě číst zásahy MNOHEM LÉPE, než v papíře!
Jak píše Poli, levné pozorováky typu "Lidl", obvykle s parametry 20-60x60, prodávané pod různými značkami jsou vhodné na čtení papíru tak na 50 m, a to v základním zvětšení 20x, kdy fungují jakž takž slušně. Na siluetách už s nimi nejde přes 200 m číst zásahy a dají se s bídou použít spíš jen pro to, když jde zásah do valu. Kromě optických vad mají řadu dalších problémů, jako třeba to, že při zoomování vám odjede terč ze zorného pole a musíte spektiv přestavit (nesouosá mechanika) a zaostříte jen s bídou.
Na těchto závodech jsou nejčastěji používané spektivy Yukon 6-100x100 a Celestron Ultima 20-60x80.
Já osobně koupil relativně levný (cca 9000 CZK) Odeon 24-72x100. Opticky dobrý, dvě sezóny bez problémů, ale letos v září jsem zjistil mechanické poškození okuláru - prasklý tubus. Při pokusech o opravu jsem zjistil dvě věci - servis a náhradní díly NULA (!) a všechny díly okuláru plastové a tím pádem poddimenzované, navíc zalepené závity, takže nerozebiratelné. To, co bylo asi u originálu z hliníku nebo mosazi udělal číňan z plastu. Tím u mě značka Odeon skončila. Mám jakž-takž opraveno a horkým kandidátem pro případnou náhradu je teď ten Yukon.
Jinak i s dobrým spektivem je problém číst zásahy v papíře (v bílém) nad 300 m. Těch 300 vidím jako horní hranici. V černém ještě mnohem dřív, proto jsme na nastřelování používali třeba červený papírový střed, ale zase se na něj hůř míří - je méně kontrastní. Výborné jsou reflexní "loupací " terče, zkoušeli jsme je i dělat sami.
Podle mých zkušeností "levná cesta" nikam nevede.
Pokusím se najít nějakou fotku pro ilustraci, ale nebude to asi úplně snadné. Případně doplním později.
EDIT: S papírovým terčem jsem nic nenašel, takže čistě ilustrační foto s detaily pro různé vzdálenosti, tuším z roku 2015/16 a foceno přes Celestron. Představu si asi jde udělat. A to jde na čerstvě natřené siluetě číst zásahy MNOHEM LÉPE, než v papíře!
14358906_1307854499226796_4087074081045649894_n.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- pavelg
Příspěvek#134 » pon 15. říj 2018, 07:49
Už to tu jistě zaznělo, ale je 6000Kč za nový dalekohled hodně? Z druhé ruky ho pořídíte za 4000 a bude jako nový - amatérští astronomové jsou na optiku opatrní.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3743.html
Jediná nevýhoda je větší průměr, velikost a hmotnost - jenže průměr dělá světelnost a čím menší, tím větší problém udržet kvalitu, aby bylo něco vidět nad 200m.
Chápu, že jsou borci, kteří chtějí dalekohled profesionální pro odstřelovače a chtějí trénovat i přesuny a taktiku se vším všudy. Pro ostatní, kteří přijedou autem až před střelnici a chtějí jen vidět díry v terči, je Maksutov-Cassegrain poměrně levná cesta k optice, kterou vidí na 300m jednotlivé zásahy a k tomu pro fajnšmekry i možnost dovybavení např. úchytem na foťák anebo nějaký opravdu robustní vysoký stativ, aby lépe eliminoval chvění vzduchu těsně nad zemí.
Podle mě toto je "levná cesta", která má smysl.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3743.html
Jediná nevýhoda je větší průměr, velikost a hmotnost - jenže průměr dělá světelnost a čím menší, tím větší problém udržet kvalitu, aby bylo něco vidět nad 200m.
Chápu, že jsou borci, kteří chtějí dalekohled profesionální pro odstřelovače a chtějí trénovat i přesuny a taktiku se vším všudy. Pro ostatní, kteří přijedou autem až před střelnici a chtějí jen vidět díry v terči, je Maksutov-Cassegrain poměrně levná cesta k optice, kterou vidí na 300m jednotlivé zásahy a k tomu pro fajnšmekry i možnost dovybavení např. úchytem na foťák anebo nějaký opravdu robustní vysoký stativ, aby lépe eliminoval chvění vzduchu těsně nad zemí.
Podle mě toto je "levná cesta", která má smysl.
- peggy
Příspěvek#135 » pon 15. říj 2018, 08:01
Cena je to velmi dobrá. Bohužel i velikost a hmotnost má význam - ono stačí, když se s celou výbavou přesunujeme postupně od 100 m až na 500. A nemají náhodou astronomické dalekohledy převrácený obraz? To je pro spotování docela významná komplikace.
Jo a o stativu jsem se nezmínil, ale DOBRÝ stativ je nutnost - bez něj se klepe pozorovák i od větříčku. A nakonec přijdou radosti typu chvění vzduchu (mirage) a pod.

Jo a o stativu jsem se nezmínil, ale DOBRÝ stativ je nutnost - bez něj se klepe pozorovák i od větříčku. A nakonec přijdou radosti typu chvění vzduchu (mirage) a pod.

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí