Pozorovací (střelecký) dalekohled.

vgj

Příspěvek#256 » pát 14. čer 2024, 08:17

Na NaturaVivě jsem koupil (v akci za 7500) malý lehký Nikon ProStaff 3 16-48/60. Mám to hlavně jako monookulár na procházky přírodou (na zvířata) (600g je luxus váha na tu světlost, ostrost a přiblížení), ale má to i jednoduchý primitivní a lehký stativ v sadě. V pondělí to vezmu na jenom 25m střelnici s malorážkou. Ale šouby v dopravních značkách vidím dobře i na 80 metrů, na 120 čtu popisky na držácích SPZ.
Na 100m střelnici se hned tak nedostanu, ale také to tam otestuju.

Erix

Příspěvek#257 » pát 14. čer 2024, 13:18

Zdar, tak na "něco lepšího" jsem taky koukal - např. Bresser Corvette nevypadá špatně. Třeba Varga doporučuje na pozorování 10/25m Konuspot 15-45x50, takže na MaO by mohl být adept nějaký z rozsahu 20-60x60, ale jen odhaduji.

tomas fuk

Příspěvek#258 » pát 14. čer 2024, 16:36

Hele, jestli chces neco za co nejmin penez a hodne muziky, tak Ti muzu s klidnym svedomim doporucit Athlon.
https://zbrane.habresto.cz/pozorovak-at ... 0x80-grey/
Mel jsem moznost ho vzajemne porovnavat s pozorovakem Sightron Blue Sky II 20-60x85 HD a byl jsem nemile prekvapen, ze ten Athlon je uplne stejne kvalitni, jako muj Sightron, ktery byl 3x drazsi. Porovnaval jsem na 300 merove strelnici na zavodech. Fakt, ten Athlon je za tu cenu spicka. Na ty, co jsi vypsal v predeslych prispevcich se uplne vykasli. Stejne bys pak nekde koukl do jineho pozorovaku a zjistil, ze to co mas je spatne.
Ja osobne byt na Tvem miste a soustredit se jen na MaO, tak bych bud koupil bazarovou Meoptu S1. Mel jsem a muzu doporucit, Nebo kompromis mezi a to Athlon viz druhy odkaz. https://zbrane.habresto.cz/pozorovak-at ... 45-degree/

Dentista Žurovský

Příspěvek#259 » pát 14. čer 2024, 22:59

Na Amazonu ten Athlon vyjde na polovinu, i s dopravou : https://www.amazon.com/Athlon-Optics-20 ... r=8-4&th=1

Erix

Příspěvek#260 » sob 15. čer 2024, 06:52

Zdar, díky za tip. Z vyššího ranku by ještě šla vybrat např. Kowa TSN 501 - opravdu prcek 20-40x50 a váha 400g (cena cca 8000,-Kč, nebo něco od Vortexu - mimochodem má pěkný model HD 12-36x50, čož by bylo třeba pro pistoláře. Otázka je, co je minimum zvětšení pro MAO. :?: :?

tomas fuk

Příspěvek#261 » sob 15. čer 2024, 17:55

Ja jsem mel jako prvni pozorovak Sightron Blue Sky II 20-60x85 HD. Nebyl spatny, ale jak uz jsem napsal, mnohem levnejsi Athlon mu konkuroval vic, nez dobre. Pak jsem chtel neco lepsiho, tak jsem cihal na Meoptu S2 20-70x82 HD. Ta nikde nebyla na bazaru, tak jak se objevila Maeopta S1 20-60x75, tak jsem ji vzal. Tudiz jsem mel 2 pozorovaky na porovnani. Meopta S1 urcite lepsi ve vsech smerech, co se kvality obrazu tyka. Sightron na MaO stacil, ale kdyz byly hodne spatne terce a pocasi, tak Meopta videla daleko lepe a vic. No a aby to nebylo malo, tak 14 dni po nakupu Meopty S1 se naskytla koupe Meopty S2. Navic od kamose, tak jsem ji okamzte vzal. Nahle jsem mel 3 pozorovaky k porovnani. Meopta S2 je vynikajici optika. S1 je o neco horsi, ale ne o moc. Sightron neurazi, nenadchne. Tak jsem prodal jak Sightron, tak S1 a zustala mi doma jen S2 a u te rozhodne zustanu. Moje rada zni. Najdi bazarovou Meoptu S1/S1 APO a mas spickovou optiku na MaO a i na OPu. Pocitej cenovku okolo 19-25 tisic. Pokud novy ve stejne cenovce tak bych zkusil Athlon Ares G2 UHD 20-60x85. Ale ten sem nemel moznost vyzkouset. Tezko posoudit, jestli bude lepsi, nez Meopta S1. Parametry sice hraji pro Athlon, ale Meopta ma cocky nejvyssi kvality a i Zeiss je pouziva.

Dentista Žurovský

Příspěvek#262 » sob 15. čer 2024, 19:51

Dobre Tomasi, tak jednoducha otazka : S tim Sightronem, na kolik metru podle tebe bude dobre videt za dobreho pocasi dirka v terci 7,62 ?

tomas fuk

Příspěvek#263 » ned 16. čer 2024, 03:43

V bilem 300 metru v pohode. V cernem jen tusis a odhadujes.

partykiller

Příspěvek#264 » stř 20. lis 2024, 11:56

Ahoj, poraďte co je teď za možnosti na pořízení dobrého pozorováku cena/ výkon.
Chtěl bych něco pořídit, ale protože s tím hodlám jen pozorovat zásahy na střelnici nechci nic drahého. Co něco kolem 5k?
Díky

Erix

Příspěvek#265 » pát 29. lis 2024, 19:03

Zdar, doplň požadovanou dálku terčů, z toho lze poradit rozsah. Zkusil bych Bresser, nebo Vector optics :
https://zbrane.esako.cz/pozorovaci-dale ... t-spektiv# (asi pro rozsah do 100m)

tomas fuk

Příspěvek#266 » pát 29. lis 2024, 20:06

Ani jeden nezkousej. Radeji kup nejlevnejsi Athlon. Mel jsem ho moznost porovnat s nekolikanasobne drazsim Sightronem a chvilemi jsem nedokazal rict, ktery je horsi. https://zbrane.habresto.cz/pozorovak-at ... 0x80-grey/

Erix

Příspěvek#267 » sob 30. lis 2024, 18:10

Tak samo, že Athlon bude jinde, ale pokud to bude pouze na hobby dírky v terči, tak třeba vyhoví. Jinak souhlas, není nad kvalitní sklo. Ten Vector/Victoptics se dá sehnat do 2400,-Kč. Třeba Varga má v nabídce Konuspot, který se jeví jako ještě větší "klump", ale asi mu to kupují nebo to má vyzkoušené. Hlavně bych preferoval BAK4 hranoly.

Héfaistos

Příspěvek#268 » sob 30. lis 2024, 22:57

tomas fuk píše:...a chvilemi jsem nedokazal rict, ktery je horsi...

On ten rozdíl ve kvalitě skel bude vidět zejména při horších světelných podmínkách. Za šera (noci), deště, mlhy, či jen hodně zamračeného nebe a to na velké vzdálenosti - když se pak člověk podívá ve špatném počasí na 300m do levného pozorováku vs třeba něco jako Kowa, tak ten rozdíl uvidí hned. Nicméně ospravedlnit si nákup pozorováku za cca 100k českých si už musí každý sám...

tomas fuk

Příspěvek#269 » ned 1. pro 2024, 15:15

Ja porovnaval Athlon za 6 tisic a Sightron za 20 tisic. Coz jsou oba nizsi trida. A kdybych si tenkrat mel kupovat pozorovak za co nejlepsi pomer cena, vykon, tak bych vzal ten Athlon. A koupil bych ho i v tom pripade, kdyby byl rozdil v cene, treba jen 500 korun. Proto, kdyz se tu nekdo pta na neco za malo penez a aby v tom bylo neco videt, tak mu s klidnym svedomim doporucim ten Athlon. V zivote bych nikomu nedoporucil Bresser. Ani kdyby to chtel na malorazku na 50 metru. To same Vanguard. Hrozne pozorovaky.

Zpět na