Tlumiče na zbraně

mission

Příspěvek#1396 » stř 25. čer 2025, 16:26

na HKPro foru to řešili u povolujících se tlumičů BT na pistole tím, že instalovali vitonový o-kroužek na začátek závitu v tlumiči (nebo do nějakého přechodového osazení) a fungovalo to. Jen šel trochu obtížněji našroubovat.

DOC

Příspěvek#1397 » stř 25. čer 2025, 16:57

re mission: Děkuji. Každý nápad bude dobrý. To povolování jw fakt děs. Nechci ani domyslet, když se to povolí až mimo osu střelby, co se stane. Děkuju.

Héfaistos

Příspěvek#1398 » stř 25. čer 2025, 22:35

Stane se "baffle strike".

mission

Příspěvek#1399 » čtv 26. čer 2025, 08:55

dohledal jsem fotku BT boosteru s nasazeným o-kroužkem. Akorát si nepamatuju, jestli tam US výrobce dodatečně nevysoustružil nějaké osazení pro něj, nebo jestli to je sériovka. Vím, že ty boostry uživatelé posílali výrobci. Booster je z tlumiče Impuls - IIA.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

DOC

Příspěvek#1400 » čtv 26. čer 2025, 10:52

re mission: Děkuji za odpověď. Mám ale trochu obavu o tepelnou výdrž o-kroužku vsazeného do závitu tlumiče-je to přece jen guma. Kdesi jsem dohledal, že je kolem +220°C, tedy zhruba podobně jako ta teflonová páska. Jinak by to mohlo být velice jednoduché a elegantní řešení, které by nemuselo ani narušit osovou linii tlumič/hlaveň. Asi vyzkouším. Děkuji ještě jednou...

mission

Příspěvek#1401 » čtv 26. čer 2025, 11:08

to není obyčejná pryž, ale vitonový o-kroužek, který je odolný i ropným produktům (benzínu, olejům,..). Je to spotřebka v ceně pár korun, takže až se opotřebuje, vyměníš za nový. Nicméně středící kroužek hlavně u pistolí HK má výdrž cca. 20tis. výstřelů, takže bych byl v klidu..

DOC

Příspěvek#1402 » čtv 26. čer 2025, 14:10

Tak to je skvělé. Děkuji za radu, zcela jistě vyzkouším.

Karlos81

Příspěvek#1403 » čtv 26. čer 2025, 17:56

U MP5SD se tlumič také dotahuje na gumový dosedací kroužek a po několika tisíci výstřelech je bez viditelného poškození. Konkretni materiál ale netuším.

DOC

Příspěvek#1404 » čtv 26. čer 2025, 18:45

re Karlos81: Až teď jsem pochopil, že pokud na ústí nemám nějaký flash Hider, nebo brzdu, tak to bude asi vždy víceméně problém. Rozhodně ale ten vitonový o-kroužek, který mi laskavě poradil mission, zkusím a bude-li držet, budu neskonale rád. V různých videích to vypadá jako naprosto bezproblémová záležitost. Nasadíte adekvátní tlumič přímo na závit, zatváříte se trošku drsně a picáte dokud Vás nebolí ruka nebo peněženka.To povolování mi to dost znechutilo. Na CMMG mám pětipalcovou pidihlaveň, ten tlumič cosi váží+kolimátor+Law Tactical kloub a už se mi tam nechtělo cpát nějaký uzamčený tlumič, který se běžně dává na .223 rem., poněvadž se hmotnost de facto batohové zbraně (tak jsem to i původně chtěl-batohovou flintu) blíží 4kg. Pokud ten kroužek pomůže, budu opravdu moc rád. Hezký večer

jkos

Příspěvek#1405 » pát 8. srp 2025, 08:42

Ahoj, budu si nechávat dělat náhradní hlaveň na svoji Čezetu. Chci si na ni nechat zhotovit i závit. Rozhoduji se ale, jestli si nechat udělat 1/2"-28, nebo M13,5x1 LH. Na který závit se dá v našich končinách sehnat více příslušenství? Případně jsou rozdíly v cenách? Nějaká jiná doporučení či důvody, proč který z nich upřednostnit?

Díky. :)

LordSalix

Příspěvek#1406 » pon 18. srp 2025, 15:53

Osobně mám oba a neumím si představit žádný argument pro 1/2. Výběr tlumičů je myslím v pohodě pro oba. Už jsem to tady kdysi psal, tak kopíruju:

Měl jsem dosud pistole a pušky s klasickým 1/2x28 a z toho závitu vůbec nadšený nejsem. Ale M13.5x1 je proti tomu sofistikovaný a při dotahování je to pěkný pocit. Je hrubší, odolnější. K našroubování stačí půlka otáček. Není až ke korunce, takže je mnohem menší šance poškození závitu nárazem. Před závitem i za závitem jsou kónické náběhy pro lepší usazení. Je menší šance strhnutí závitu, lépe to drží a když už dojde k lehkému povolení, tak se to méně klepe (menší šance ustřelení tlumiče). Je vidět, že nad tím někdo přemýšlel. Ten palcový je prostě závit .. jak na propisku.

distal-portion-510x435.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

LordSalix

Příspěvek#1407 » pon 18. srp 2025, 15:57

Má někdo reálnou zkušenost s tlumiči silent steel (řada streamer) na úsťovkách ase ultra? Ono je to kompatibilní s borelock, ale originální silent steel úsťovky mají ještě o-kroužek navíc. Drží to dobře i bez něj?

Chlup

Příspěvek#1408 » stř 10. zář 2025, 20:18

Zkoušel jsem to Silent steel úsťovce. Schválně jsem sundal tu gumičku a zkoušel jak to drží, když výrobce tvrdí, že ta vnitřní turbínka ten tlumič dotahuje. No a moc mi to nedrželo. Nevím jestli mám blbý kus, nebo si nesedly tolerance, ale povolovalo se to. Po pár desítkách ran to nebylo utažené. Nevěřím, že se to tam bez té gumy udrží. Takže nevěřím, že by to drželo na Ase úsťovce. Ale je to jen moje zkušenost s jedním tlumičem.

Zpět na