22lr na obranu?
- Adam w140
Příspěvek#1 » pon 7. čer 2010, 19:21
Tak nejdriv vas tady vsechny zdravim protoze jsem tu ode dneska novej pak chci podekovat za tento web ktery mi nedavno pomohl udelat zkousky a pak mam otazku:
Jak hodne spatny je na obranu revolver s 4palc. Hlavni na 22lr na internetu se pise lecos ale tezko rict jak je to v praxi. Udajne klasicka pb koule projde jen 0,2mm plech tak nevim. Jestli mate nekdo zkusenost tak se o ni podelte.
P.s. Mam to jen na strelnici a ted jsem se docetl neco o obrane tak se divim.
Jak hodne spatny je na obranu revolver s 4palc. Hlavni na 22lr na internetu se pise lecos ale tezko rict jak je to v praxi. Udajne klasicka pb koule projde jen 0,2mm plech tak nevim. Jestli mate nekdo zkusenost tak se o ni podelte.
P.s. Mam to jen na strelnici a ted jsem se docetl neco o obrane tak se divim.
- JiGSSaW
Příspěvek#2 » pon 7. čer 2010, 20:10
Nejsem sice odborník ale troufnu si říct že .22 nemá dostatečný zastavovací účinek a proto se na obranu nehodí tuplem pokud to bude nějakej feťák nebo podobně. Četl jsem že na filipínách když američani bojovali tak nepřátelé tam byli sfetovaní a několikrát se stalo že tam na ně běželi a nezastavilo je ani 6 ran z .38 a díky těmhle zkušenostem pak američani hromadně přezbrojili na .45. Kolik je na tom pravdy těžko říct zkusím ten článek najít.
- Missak
Příspěvek#3 » pon 7. čer 2010, 20:20
nedávný příklad ze slovenska - ochrankář střelil lupiče v bance 11x (tuším) 7,65 a ten ho ještě zastřelil. lupič přežil a ochrankář ne. myslíš že .22 bude lepší? jasně, záleží kam se trefíš, jde zabít i vzduchovkou, ale budeš mít při obraně čas mířit a trefíš, se?
- Patrik
Příspěvek#4 » pon 7. čer 2010, 23:54
Někdo by řekl : "lepší než nic". Je to sázka do loterie která v okamžiku kdy se rozhoduje o tvém životě nemusí vyjít, ale ani .44 magnum ti nezaručí, že případnou přestřelku přežiješ, pouze zvýší procentuální pravděpodobnost vyřazení soupeře.
Ten ochrankář toho lupiče střelil 15 !!! bohužel pouze asi jednou do plic. Nakonec sice i ten lupič v nemocnici zemřel ale i přes 15 "kulek" v těle si po zastřelení ochranky znova dokázal říct o peníze a když mu nikdo nevyhověl tak ještě došel k autu.
Ten ochrankář toho lupiče střelil 15 !!! bohužel pouze asi jednou do plic. Nakonec sice i ten lupič v nemocnici zemřel ale i přes 15 "kulek" v těle si po zastřelení ochranky znova dokázal říct o peníze a když mu nikdo nevyhověl tak ještě došel k autu.
- rabbit3278
- Kontaktovat uživatele:
- rabbit3278
Příspěvek#5 » úte 8. čer 2010, 08:32
na to je jednoduchá odpověď. Jak píše Patrik, je to lepší než nic, ale počítej s tím, že pokud by jsi chtěl někoho opravdu zastavit, musíš trefit hlavu či podobně, kde je zranění těžce traumatizující, jinak s deseti v těle do tebe bude schopný třeba už v leže ale i tak vysypat klidně dva zásobníky
- Adam w140
Příspěvek#6 » úte 8. čer 2010, 11:45
Diky za nazory. Do ted nenosim nic a zatim ziju me slo o to ze kdyz uz by se stalo a ja nekoho trefil do hlavy tak zdali ho to zastavi nebo jen skrabne protoze vykonost 22 mi prijde smesne mala co ja vim. Pak mi prijde jako vykonejsi umlatit pripadneho utocnika heverem nebo nohou od stolu a natahat zbytecne tezkou zbran.
- Poradce02
Příspěvek#7 » úte 8. čer 2010, 11:47
Je to tak, nezáleží ani tak na ráži ale kam se ta kulka zavrtá a kdo zná trochu anatomii člověka, nebo zvířete a trefí určité místo na těle má slušnou šanci se ubránit i malou 22LR. Hodně lidí co znám nosí Berettu 70 s náboji 22LR HV a netahají na opasku třeba HK USP v 45 ráži.
- Missak
Příspěvek#8 » úte 8. čer 2010, 12:16
problém je i v tom, že třeba vůbec nebudeš mít čas nebo šanci vůbec zamířit. sevření útočníkem, více útočníků v pohybu a nebo útočící pes. s .22 se dobře střílí to jo, ale zkus si ji vzít na střelnici (třeba půjčit), vzít si terč - postavu, zmenši si zony do kterých se musíš trefit, aby to mělo účinek (nebo střílej jen na hlavu) a střílej rychle po tasení (pochopitelně pokud už máš základní návyky pro bezpečnou manipulaci, jinak by mohl být problém s nechtěným výstřelem, např.). ideální by bylo dostat se do stresu nebo třeba po náhlé fyzické zátěži (jako při zápase s útočníkem nebo po neúčinném útěku). uvidíš, že to není tak snadné se trefit. a u proti tobě běžícímu psu by jsi měl šance ještě měnší (tam bych ani sobě nedával moc šancí, kdyby počáteční vzdálenost nebyla dostatečná), jedině že by se zalekl výstřelu.
.22 bych řešil třeba v létě, kdy se plnotučné nosí trochu hůře nebo třeba v obleku do společnosti. prostě lepší než nic, ale spoléhat na ni bych nechtěl.
.22 bych řešil třeba v létě, kdy se plnotučné nosí trochu hůře nebo třeba v obleku do společnosti. prostě lepší než nic, ale spoléhat na ni bych nechtěl.
- sided
- Adam w140
Příspěvek#11 » úte 15. čer 2010, 20:13
Tak mam nove poznatky. Dvere z golfa to prostreli a leti to dal. Dela to ale mnohem vetsi diry nez v terci. Olovo se rozprskne a Prostreli i 2 plechy. Jde o nejlevnejsi patrony. Koupil jsem i nejaky rychlejsi a tak budeme zkouset dal. Kazdopadne zaverem bych konstatoval ze je to vykonejsi nez jsem cekal.
- jakde
Příspěvek#12 » úte 15. čer 2010, 20:42
To, že prostřelí plech, neznamená, že je to střelivo vhodné na obranu. Čisté průstřely útočníka většinou nejsou při sebeobranné situaci to pravé...
Mimochodem, na které střelnici Ti dovolí přivézt si vlastní autovrak? Já, že bych měl také pár nápadů na experimenty...
Mimochodem, na které střelnici Ti dovolí přivézt si vlastní autovrak? Já, že bych měl také pár nápadů na experimenty...

- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#13 » stř 16. čer 2010, 01:27
Adame w140, ze to prostreli plech opravdu nic neznamena. Pokud netrefis vitalni organ, nic moc to utocnikovi neudela. Mala dopadova energie + mala dira v tkani znamena, ze telo utocnika neutrpi pri poraneni sok (to je v zasade ten tak casto diskutovany "zastavovaci ucinek"). No a na to, jak zjistit, jestli jsi ve stresu 100% schopen trefit vitalni organ, Ti jiz dal navod sided.
Opravdu vazne pochybuji, ze bych ve stresu s jistotou trefil srdce, nebo mozek. Sam mam teorii, ze s 22tkou by melo cenu strilet jenom na panevni oblast, ta je vetsi a je tam sance, ze utocnika snad znehybnim. Ovsem to je jenom teorie, zatim jsem nemel sanci ji vyzkouset a ani po tom nijak netouzim.
Opravdu vazne pochybuji, ze bych ve stresu s jistotou trefil srdce, nebo mozek. Sam mam teorii, ze s 22tkou by melo cenu strilet jenom na panevni oblast, ta je vetsi a je tam sance, ze utocnika snad znehybnim. Ovsem to je jenom teorie, zatim jsem nemel sanci ji vyzkouset a ani po tom nijak netouzim.

- Standa_Ov
Příspěvek#14 » sob 22. říj 2016, 13:20
Smrtící potenciál "sportovní" ráže .22 LR není možné ani v nejmenším podceňovat.
Osobně bych soudil, že výkon munice .22 LR a především vysokorychlostní .22 LR HV je pro sebeobranu či "střetnutí s nechráněnou živou silou na krátkou vzdálenost" vcelku dostatečný.
Samozřejmě je záhodné mít v krizové situaci jistou rezervu výkonu, ovšem otázkou je, zda této rezervy není vhodnější místo vyšších výkonů samotné munice dosahovat např. větší přesností a kadencí střelby zbraně.
Nikdo přitom nemůže popřít, že co se týče rychlosti a přesnosti střelby se dobré malorážné pistoli nic nevyrovná.
Je ověřeno, že trochu lépe vycvičený střelec dokáže z malorážné pistole s přiměřenou přesností vypálit 8 ran za cca. 1.25 vteřiny, nebo ve stejném čase vystřelit 4 dobře mířené rány. Každý z těcho výstřelů může být smrtelný a této úchvatné kadence, která je téměř srovnatelná se samopalem, je přitom možné dosahovat právě díky "slabší" munici.
Čerpáno z: http://temneuzemi.webzdarma.cz/Palne_zb ... e_22LR.htm
Osobně se začínám přiklánět k nepopulárnímu názoru, že 22lr je schopná pomoci při krizové situaci, kdy je třeba se bránit střelbou.
Buďme k sobě upřímní, lidi mají z zbraně držené civilistou respekt dříve než se začne střílet, takže k samotnému výstřelu dojde v reálném světě vzácně. Argument z celé řady těch co mají doma 9mm, že feťáka či člověka zbaveného smyslu s touto ráží nelze zastavit či velmi těžko, nesouhlasím a myslím, že by jsem to plnou kadencí či trefou do hlavy zvládl.
Stále jsem přesvědčen, že nežijeme na divokém západě a k střelbě za života mnoha lidí s ZP ani nedojde, takže chystat se na "válku" v ulicích tím, že se vyzbrojíme 9mm ráži není dle mého cesta po které se mají všichni noví držitelé ZP vydat.
Takže se pomalu přikláním k těm střelcům co se vydají do ulic s 22lr s vědomím,
že jí maximálně v krizi ukáží a nepočítají, že jí vytáhnou z pouzdra.
No a bude-li to nutné, věřím, že 22lr je schopná pomoci.
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#15 » sob 22. říj 2016, 14:16
zrovna nedávno proběhl médiama případ tuším z USA, kde nějaká ženská střelila lupiče jednou ranou .22LR a ten se doslova pos*al, schoval někam za dveře a pokorně počkal, až dorazí 911. O chiméře zastavovacího účinku čehokoliv včetně 45ACP se můžeš taky dočíst v češtině spoustu věcí.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí