střelba versus mobilní telefon / foťák

Vaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#16 » pon 9. led 2012, 12:17

Add vibrace: je třeba si uvědomit že MT a podobá zařízení jsou dnes v podstatě tvořena součástkami miniaturních rozměrů a hmotností (SMD) a jejich osazení na základní desku je relativně pevné - styčné plochy jsou v podstatě to největší co taková součástka má). Základní deska sama je většinou vícevrstvá, dobře usazená a ani při silných vybracích se neprohýbá. Nízká hmotnost součástek zase zmenšuje síly které se je snaží při vybracích odtrhnout.

Narozdíl od třeba HDD pevného počítače kterému vibrace vysloveně škodí jsou veškeré paměti mobilních zařízení dnes realizovány bez mechanických pohyblivých součástek - opět tedy nehrozí poškození vibracemi.

Display je také velmi odolný vůči vibracím, nejčastější poškození displaye je stále poškrábání nebo proražení.

Nejčastěji dochází k poškození u konektorů - např. napájení. Pokud je konektor přímo osazen na základní desce (většinou ano) a za jízdy mobilní telefon napájíte, mohou se otřesy kabelu a zejména těžkého konektoru nepatřičně přenášet na tento konektor. Zranitelnost konstrukce je pak závyslá na typu použitého konektoru a jeho fixaci v šasi MT.

Carloss

Příspěvek#17 » pon 9. led 2012, 18:24

Ono u těch vibrací a homologací nejde taky vždy jen o vnitřní poškození (vliv prostředí na daný výrobek), ale i o to, co zařízení může způsobit (vliv zařízení na prostředí). Zde se kromě nejrůznějších vyzařování (EMC), odpařování chemikálií (plasty...), např v dopravě jedná o to, co může takový letící předmět způsobit. I zařízení určených do aut a motorek o způsob jejich uchycení a co se stane třeba v případě nehody a spousty dalších aspektů.

Ale zpět k původnímu tématu: Hluk jsou vybrace. Na tom se shodneme. Jak může dopadnout sluchátko (teoreticky) jsme si taky vysvětlili... A teď plochy. Třeba onen displej. Starý dobrý Murphy nám říká, že cokoli rozebrat je jen otázkou velikosti kladiva. ;-) Ostatní z toho pochopitelně plyne. Teoreticky se dá vysvětlit vše. Jestli je to ovšem v praxi reálné... Zkoušet to rozhodně nehodlám. Já se jen s jedním příkladem poruchy elektroniky v souvislosti s akustickým tlakem osobně setkal. Toť vše.

hauktor

Příspěvek#18 » pon 9. led 2012, 21:08

záměrně jsem zanechal jeden zapnutý MT za 8 panely skrytý při zkušební explozi 1.75kg
BP.vzdálený byl přímou čarou asi 5 m.poskládal jsem kryty baterku a zapnul.fungoval,jen byl hluchý..ale to bylo extrémní namáhání.panely uskladněné naležato,takže jistý prostup tlakové vlny byl možný

Carloss

Příspěvek#19 » pon 9. led 2012, 21:27

Jasně, že jde o extrém. O ničem jiném se tu bavíme... Jen nevíme, co ten extrém vlastně je... :-) Jak jsem psal.. Je to otázka velikosti kladiva... :-)

JiGSSaW

Příspěvek#20 » ned 15. led 2012, 22:34

Mně se stalo že mi několik dní po kamerování na střelnici odešel foťák (byla to vnitřní a střílelo se i .44 magnum, takže hluku bylo až až :) ). Jestli tomu ten výlet pomohl nebo to zavinil těžko říct, možná to byla jenom náhodička.

Patrik
moderátor

Příspěvek#21 » pon 16. led 2012, 18:47

Nestrašte, fotím v podstatě jen na střelnicích a zatím je vše po roce v pořádku.

Carloss

Příspěvek#22 » pon 16. led 2012, 19:25

Podotýkám, že to jistě může být výrobce od výrobce, model od modelu (konstrukce), a pak kvalita zpracování... Takže kus od kusu... Navíc tomu může pomáhat věk, opotřebení... namáhání... Je příliš mnoho faktorů. Pokud se to stát má, tak se to stane. Když ne, bude klid. A toho bude nejspíš drtivá většina případů.

Vaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » pát 20. led 2012, 12:11

rozdíl bude také střelnice od střelnice :) Alespoň pro mě pocitově jsou rozdíly značné. Kupříkladu SSK Magnum v Praze pocitově mnohem příjemněji vyřešená akustika než třeba střelnice v Česticích ve V. Čechách.

Carloss

Příspěvek#24 » pát 20. led 2012, 13:53

A ne jen řešení obložení, ale i rozměry. Jsem třeba měřil hluky (sice jen kolem 80 dB) a mohu potvrdit, že odrazy se na akustických tlacích v různých bodech s ohledem na okolí dost výrazně podílejí. I normy pak pro měření hluku stanovují různé vzdálenosti od okolních překážek.

Takže ano, i řešení střelnic má vliv.

Vsw

Příspěvek#25 » pát 23. bře 2012, 13:00

Premyslim kam tento prispevek placnout, nakonec jsem zvolil toto vlakno. Dneska jsem na kryte strelnici vyzkousel aplikaci timeru pro Apple Iphone, Shot Timer. Vzhledem k cene 0 - FREE jsem velmi spokojen. Random pipnuti, mereni casu a poctu strel, data se daji ulozit a poslat mailem.

pesi

Příspěvek#26 » pát 23. bře 2012, 16:14

Těch timerů se tam koukám vyrojilo docela dost. Já mám už dlouho Shot Timer Pro (8e) od SIS software a je OK. Umi (ale mozna i ty ostatni, nevim) kalibrovat mikrofon, takze funguje i doma na trening taseni az do klapnuti kohoutu do susilky. A nebo prebyti zasobniku. Funguje i s airsoftkou. :)

Zpět na