Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

expres

Příspěvek#2191 » stř 11. říj 2023, 17:50

Kniha - Lenigrad tragedie oblezeneho mesta, 1941-1944

Doporucuji zakoupit v antiku. Hromada tipu na preziti a rad s realnych zkusenosti. Bonus, castecne valecna.

expres

Příspěvek#2192 » stř 11. říj 2023, 18:02

Tusim ze zrovna v tom Leningradu domaci zviratka sla prvni na radu.
No a v druhe svetove ac ve meste zijici babicka kde porad neco malo jidla bylo i na konci. Ji stejne nekdo ukradl psa, asi na zradlo. Pry to bylo v jednu dobu bezny...
V postapo si nechci ani predstavit. Mesta uz vubec ne...

MilanCama

Příspěvek#2193 » stř 11. říj 2023, 21:18

Jak bylo kdysi řečeno …..
živí budou závidět mrtvým.
Z čehož mi vyplývá, že veškeré zdejší úvahy jsou jen mrháním času, možná i peněz.
Jinak bylo taky třeba zjištěno, že ve včelím medu je veškerá výživa, kterou lidský organismus k přežití potřebuje.
To jen na okraj.
A navíc se nikdy nezkazí.

Sobiho

Příspěvek#2194 » čtv 12. říj 2023, 06:22

Héfaistos píše:
Killing joke píše:// Možná by měly být všechny postapokalyptické filmy či seriály kompletně bez zvířat.

Podívej se na tenhle film: Cesta. Tam to máš.

A je tam také celkem jasně a "hezky" ukázáno, co se bude asi jíst, když v postapo světě nebudou zvířata...

Četl jsem jeden rozhovor s německým kanibalem (poté co ho odsoudili, tak rozdával rozhovory) a tam se ptali jakou chuť má lidské maso. Odpověď zněla, že je červené sladčí, spíš jako konina. Takže si přidat do postapa zavazadla nějakou "Koňskou kuchařku" ;-) :-D

CzechJoker

Příspěvek#2195 » čtv 12. říj 2023, 08:08

Na těchto plánech a úvahách je nejkrásnější, že to stejně nakonec dopadne úplně jinak. Ať byšlo o přírodní katastrofu nebo státní bankrot. Nakonec by se možná ukázalo, že lpění na konkrétním scénáři bez schopnosti improvizace by byly větším problémem, než situace vůkol. A to nemluvím o fantaziích o lovu zvěře lukem, stavbách lesních chýší a vytvářením komunit. Tohle možná funguje v ruské tajze, ale u nás fakt ne.
A něco pro pobavení: Kdysi jsem si jen tak počítal, co by se stalo v případě, že by se naše městečko dalo do pohybu a lidé by chtěli ujet. Stejně jako všude, i u nás je jen několik základních směrů, kudy lze jet. Spočítal jsem auta v přilehlých čtvrtích, odhadl, že každé zabere na délku asi pět metrů a vyšlo mi, že by kolona z těchto aut měla více než 100 kilometrů. To je totální paralýza, navíc lze předpokládat, že by v této koloně došlo k nehodám a v mnoha případech by někomu došla trpělivot a benzín. Takže k čemu auto? Lepší je bágl a znalost pěší trasy, ideálně variantní, aby se člověk dokázal odprcat pryč.
Když už tu píšu o autu, kdo z vás má v autě vybavení na přežití reálné hrozby, které se říká Ťokův průsmyk? Kdo přežije 12 - 24 hodin na dálnici bez toho, aby zemřel hladem nebo žízní, případně zmrzl? Tohle jsou reálné situace, které hrozí dnes a denně. Ano, jednoho krásného dne nastane válka a možná přijde povodeň nebo tornádo. Ale do té doby tu máme reálný život.

Bubenicek

Příspěvek#2196 » čtv 12. říj 2023, 08:26

Standartní vybavení v autě je větší lékárna ( ne ta povinná ) + 20 kanyst paliva navíc ( člověk nikdy neví ) no a spacák + bunda do chladu. Nehledě na to že mám v autě vždy vodu ( pitnou v kanistriku 5L ) a hromadu oplatek, Tatranky, minonky a podobně. Nehledě na to že nosím stále u sebe zbraň a v záložním batůžku nám krabičku nábojů 50 kusů střeliva.
Jinak hezký shrnuto, bohužel je to přesně tak.

Bubenicek

Příspěvek#2197 » čtv 12. říj 2023, 10:34

Něco k zasmání a tématu :-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Sody

Příspěvek#2198 » čtv 12. říj 2023, 10:55

O tomhle nedávno psali v novinách. Říkali tomu "Zvýšená balistická ochrana".

Killing joke

Příspěvek#2199 » čtv 12. říj 2023, 11:45

CzechJoker: Naprostý souhlas. Jen tu část v autě 12-24 hodin bez jídla a pití. To snad vydrží každý aspoň trochu zdravý člověk ne?
Jinak v autě se vždy najde mikina, bunda či deka.

Bubenicek: Proč proboha do auta Tatranky, minonky a podobně? To musí být v létě labůžo. Pár kusů klidně, ale jinak něco bez čokolády. Já vozím suchary, nejsem na sladké. Pro dobrý pocit tedy ovesné tyčinky.

Střelec

Příspěvek#2200 » čtv 12. říj 2023, 11:53

Já vozím musli tyčinky, v létě je to měkké, rozteklé a v zimě si na tom člověk může vylámat zuby. Ideál tedy na jaro a podzim. :lol:

Bubenicek

Příspěvek#2201 » čtv 12. říj 2023, 12:11

Killing joke píše:
Bubenicek: Proč proboha do auta Tatranky, minonky a podobně? To musí být v létě labůžo. Pár kusů klidně, ale jinak něco bez čokolády. Já vozím suchary, nejsem na sladké. Pro dobrý pocit tedy ovesné tyčinky.

Protože sem mlsou, vozím to pořád, vždy mám batoh s doklady atd. A tedy vždy než vycházím z domu hodím do batohu oplatky a to cca 4 - 6 kusů už je to spíš takovej zvyk:-)

CzechJoker

Příspěvek#2202 » čtv 12. říj 2023, 14:23

Ano, 12 hodin lze přežít. Horší je to v létě, v autě s ženou a dětmi. Pak je dobré mít i plachtu na vyrobení přístřeší, určitě voda, benzín v nádrži, situační povědomí (vím, na kterém km dálnice jsem a mám zhruba představu, kudy se případně dostat pryč po okreskách). Můj rekord na dálnici je asi 8 hodin v lednu, jako nic moc. A ručička paliva padala hodně rychle.

GreatLama

Příspěvek#2203 » čtv 12. říj 2023, 15:28

Jak řešíte vodu v autě v zimě?

Edit. Když to zmrzne, tak to pak rozmrza hodiny. Navíc v originál balení bych ji tam nechával nerad. V neoriginálním se zase kazí...
Naposledy upravil(a) GreatLama dne čtv 12. říj 2023, 15:32, celkem upraveno 1 x.

Killing joke

Příspěvek#2204 » čtv 12. říj 2023, 15:32

Nosím s sebou 1,5 l z domova. Ale málo kdy se vůbec v autě napiju.

GreatLama

Příspěvek#2205 » čtv 12. říj 2023, 16:03

Myslel jsem spíš železnou zásobu...

Zpět na