Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti
- JirkaCV
- Bubenicek
- DesertEagle
- DesertEagle
- pavelg
Příspěvek#2330 » čtv 19. říj 2023, 13:38
Ono záleží na charakteru průseru, intenzitě, době trvání a vyhlídkách. A taky roční době u nás.
To by tak bylo nejlepší si udělat session s lidma, co se v něčem takovém ocitli. Lidi z Karabachu, Palestiny, Donbasu, Afghánistánu, Turecka, Argentiny.... ale i třeba docela mírových no-go oblastí nedaleko od nás.
Občas hrají velkou roli detaily.
Z nějakého povídání z Argentiny si pamatuju na to, že uzavřít se za dveřmi tam nefungovalo.
To by tak bylo nejlepší si udělat session s lidma, co se v něčem takovém ocitli. Lidi z Karabachu, Palestiny, Donbasu, Afghánistánu, Turecka, Argentiny.... ale i třeba docela mírových no-go oblastí nedaleko od nás.
Občas hrají velkou roli detaily.
Z nějakého povídání z Argentiny si pamatuju na to, že uzavřít se za dveřmi tam nefungovalo.
- pavelg
Příspěvek#2332 » čtv 19. říj 2023, 14:27
Jen teda se zeptám - měl by někdo zájem takhle pokecat? Já zkušenosti nemám, tak se spíš ptám,jestli je někdo, kdo má zkušenosti z pobytem v oblastech zasažených nějakou civilizační degradací (větší než je v ČR) a podělil by se, případně by mohl někoho sehnat, kdo to zažil na vlastní kůži.
Na nějaké plaformě typu zoom, discord...
Na nějaké plaformě typu zoom, discord...
- Bubenicek
Příspěvek#2333 » čtv 19. říj 2023, 14:46
DesertEagle píše:Tohle téma začíná a končí na zbraních. Znám řadu lidi, kteří jsou připraveni na naprosto všechno, ale nemyslí na fakt nebo pacifisticky odmítají realitu, že pokud přijde ozbrojený soused s clanem a rgumentem "tady je to moje" potom slušně poděkují a půjdou.
I s touto variantou počítám, mám výhodu toho že žiju tak kde žiju a to že by sem někdo šel je tak 5% pravděpodobnost ale i s tou počítám. Pokud je to město či menší obec v bliskosti měst, pak máš velikou pravdu. Já to mám nejbližšší městečko 12 km, cesty se sem neudržují ( prostě polňačka a je nás tu jen 4 starousedlíci, jinak nic

To je raní výhled

tohle je z boku

Nebo i zimní pohled

No a jelikož tu nejde ani pořádně TV a když už tak Němci tak si raději vemu knížku - taková knihovna kde je vše po ruce.

Zbytek v trezorovce, protože kdyby něco, trvalo by mi cca 10 minut než bych tam došel a odemkl což je docela dost, takže i něco po ruce.
- Trpaslo
Příspěvek#2334 » čtv 19. říj 2023, 16:19
Nechci být hnidopich a možná klame fotka, ale ta knihovna splňuje 15RU?
Jako je jasné že nejtěžší je včas vypadnout. Zejména poznat kdy je ten moment. U války to může být jasnější ale při nějakém rozvratu společnosti si asi dlouho člověk bude říkat ze to ještě bude ok a tak dlouho bude sedět doma až to přežene. Ofc v tomto případě je opravdu dům na samotě velkou výhodou.
Jako je jasné že nejtěžší je včas vypadnout. Zejména poznat kdy je ten moment. U války to může být jasnější ale při nějakém rozvratu společnosti si asi dlouho člověk bude říkat ze to ještě bude ok a tak dlouho bude sedět doma až to přežene. Ofc v tomto případě je opravdu dům na samotě velkou výhodou.
- Bubenicek
- MojeTikka
Příspěvek#2336 » čtv 19. říj 2023, 21:44
Sobiho píše:Tak na tohle propojení bacha, to je špatně. Při chybě může dojít k propojení sítí a můžeš to poslat do druhé sítě. Aby k tomu nedošlo, šla na to revize a bylo blbuvzdorný,..
Na blbuvzdornost staci stykac, kterej je zapojenej jako prepinac. Mam to tak uz roky a blbuvzdornost jsem udelal kvuli manzelce, kdyby nahodila centralu a nepodivala se, jestli je shozenej hlavni jistic z privodu. Takze se to prehodi samo. Nam nejde elektrika tak cca 2x az 3x rocne, generator ma 9,5 kW s prepinacem 1faz 3faz. Cili, pokud potrebuju motorak, prepne se na 3f. Pokud mi staci 3x230 a nechci resit rozlozeni zateze po fazich, tak je spojim do jedne a mam 9,5 kW na 230 VAC. Uplne v pohode se pere, jede bojler, televize, zehlicka, no problem. Pokud naopak chci cirkularku, prehodim si to na 3f a holt na chvili odpojim treba ten bojler, kterej jinak bere 2,2 kW, ale na jedne fazi.
- MojeTikka
Příspěvek#2337 » čtv 19. říj 2023, 22:00
Sobiho píše:JJ, jsou tam někdy i automatický starty EC a automatické přepínání, ale to už trochu jiná finanční náročnost. Pro nás si myslím, že opravdu stačí ruční přepínání a ruční start
Vetsi benzinove centraly maji automaticky sytic, coz je jinak problem a musi se resit servem. Takze pak staci jednoducha elektronika, pro laika, ale programatora staci Arduino a par silovych vystupu na rele, ktere pak pres stykac pripoji centralu k domovni siti. Samozrejme vstupy musi byt kontrola vystupniho napeti centraly (ze jede), je dobre tam mit vstup hlidani napeti vnejsi site (aby se pak zase chcipla centrala), atd. Je to spis takove bastleni pro zabavu. Modul se da koupit hotovy, Cinani ho prodavaji snad za $150, nebo kolik jsem to videl.
Diesel ma vyhodu, ze neresi karburaci a v nouzi muze jet i na nejaky lehky olej. K nemu se tyto chytre startovaci krabicky daji bezne koupit. Nevyhoda ale je vyssi cena centraly pri stejnem vykonu. Plus pripadne dostupnost dilu, protoze benzin je vsechno na bazi Hond, at uz origo, nebo kopie.
- MojeTikka
- Sobiho
- DesertEagle
- DesertEagle
Příspěvek#2340 » pát 20. říj 2023, 08:51
Před časem jsem koupil rekreačku v Jizerkách. Prní otázka po seznámení se sousedy byla ... co nosíš, co máš doma, jaký máš výcvik, atd. V té době jsem ještě nechápal. Když došlo k narušení objektu, tak jsem si ho prošel/vyčistil a nebylo to vůbec příjemné, nahlásil a čekal a čekal a čekal. Linka federálu přesměrovala na místnáky. Po 2 hodinách zavolal vynuděný strážník, že objekt je mimo jejich běžné trasy, nedokážou ho najít at se dostavím na služebnu. Čas 02-04 hod. v noci. Tím jsem pochopil myšlení sousedů. Není konec civilizace, ale mimo velká města seš na to prostě sám. Přiznávám, že dodnes jsem z tohoto zážitku velmi, velmi rozčarovaný. V Praze je PČR naprosto a totálně vzorově profesionální. Na vesnici maji frajeři s pupkama manýry jako za komouše.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí