Stanovená záloha státu včera, dnes a zítra

DVII

Příspěvek#271 » stř 28. kvě 2025, 16:51

Nechce se mi to teď hledat v přednáškách.
Jestli je tu nějaký ústavní právník, tak ti to řekne přesně.
Já ústavko neměl jako hlavní předmět, nicméně vím, že 10a je tam proto, aby šlo do běžných zákonů aplikovat evropské právo.

cipis

Příspěvek#272 » stř 28. kvě 2025, 17:23

Asi netreba uplne pravnik, staci si vzpomenout na mluvnici ze skoly.
Jednak je pouzity podminovaci zpusob a jednak je tam slovo smlouva. A i clovek ze zakladky vi, ze smlouva je dohoda dvou stran.
Takze kecy o brcku jsou jen kecy.

Jarda.Jezek

Příspěvek#273 » stř 28. kvě 2025, 18:14

Jako by nebylo možné uzavřít smlouvu, jejíž podmínky a jejich výklad může druhá strana libovolně měnit.

Erix

Příspěvek#274 » stř 28. kvě 2025, 18:42

Asi tak. Jinak takovou smlouvu máte určitě i doma. Třeba innogy to má "dobře" psáno. :lol: Stačí si projít VOP většiny dodavatelů energií - skoro nikdo je nečte.

Petr z Braníka

Příspěvek#275 » stř 28. kvě 2025, 20:16

cipis píše:Asi netreba uplne pravnik, staci si vzpomenout na mluvnici ze skoly.
Jednak je pouzity podminovaci zpusob a jednak je tam slovo smlouva. A i clovek ze zakladky vi, ze smlouva je dohoda dvou stran.
Takze kecy o brcku jsou jen kecy.

A to mi říkáš ve vlákně SZS, které vznikly právě proto, že naše republika už nemá v otázce zbraní svrchovanost. Kdybys měl pravdu, neexistovalo by ani toto vlákno, kde bys mi to mohl říct.

Petr z Braníka

Příspěvek#276 » stř 28. kvě 2025, 20:19

Přirovnání o brčku není moje, vypůjčil jsem si ho tady od Libora Vondráčka. Čas 53:26
https://youtu.be/LERIztkOO0I?si=9ueRUWlVoVTU8diT

DVII

Příspěvek#277 » stř 28. kvě 2025, 20:21

Jsme zase u toho, ZoZ je "obyčejný" zákon, proto byla snaha zakomponovat zbraně do Ústavy...

dan

Příspěvek#278 » stř 28. kvě 2025, 21:52

Sobiho píše:No stejně jako Bruel může zatrhnout držení, může zatrhnout i SZS pokud bude chtít.
Ono se neco zmenilo na tom, ze suverenitu v otazkach vnitrni bezpecnosti statu jsme nepredali a tedy nam do teto oblasti Brusel zasahovat nemuze ?

DVII píše: 10a hovoří o změně zákonů, ale ne ústavy
Ustava je zakon. Sice zakon s privlastkem "ustavni", ale stale zakon.

Jarda.Jezek

Příspěvek#279 » stř 28. kvě 2025, 22:17

Dane, o tom, jestli držení zbraní je vnitřní bezpečnost nebo obchod, jsme se s evropskou unií soudili ve strassburgu. A prohráli. Pravidla civilního držení zbraní nejsou otázkou vnitřní bezpečnosti, ale harmonizace společného trhu. Tak pravil evropský soud, který tím přisvědčil argumentaci evropské komise.
To jen k tomu výkladu podmínek smlouvy.

dan

Příspěvek#280 » stř 28. kvě 2025, 22:33

Ano, neuhajili jsme, ze pojeti drzeni zbrani dle ZoZ souvisi s vnitrni bezpecnosti. SZS jsou zrizeny v ramci "Zákon o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky". Samozrejme, nejde az tak o nazev, ale o obsah. Ten uz je v tomto ohledu daleko jednoznacnejsi.

Samozrejme, muzes se vydat Erixovou cestou a zit v presvedceni, ze vubec nic nema smysl, protoze "oni" nam to nikdy nedovoli. Ja to jako nazor to respektuji, ale proste si to nemyslim. Ja nici obet nejsem. A az se ukaze, ze jste pravdu meli vy, muzete se mi posmivat, ze jsem se mylil a svuj cas a prachy narval do nefunkcni zbytecnosti, misto toho, abych v klidu rezignovane sedel.

DVII

Příspěvek#281 » čtv 29. kvě 2025, 04:32

dan píše:
DVII píše: 10a hovoří o změně zákonů, ale ne ústavy
Ustava je zakon. Sice zakon s privlastkem "ustavni", ale stale zakon.

Tak samozřejmě, ale má určitá specifika, která jistě ty v "nové Moskvě" ser.., zvláště v případě nových členských států, které byly přijaty ne z čisté lásky, ale za účelem rozšíření trhu, tedy jako novodobé kolonie

CzechJoker

Příspěvek#282 » čtv 29. kvě 2025, 06:01

Jarda.Jezek píše:Ale vím, že to není tak dlouho, co po deseti letech dobývání Afganistánu se na to Rusko vykašlalo, protože to nevedlo nikam. Jeho místo v zápětí nahradil západ, kterému to trvalo 2x tak dlouho, než dospěl ke stejnému výsledku. Cílem bylo odstranit talibán, pokud se nepletu. A výsledek?

Jardo, já s tím souhlasím s jedinou výhradou: v Afghánistánu, Libyi, Iráku apod. proti sobě nestály srovnatelné síly, ale jednalo se o asymetrické konflikty. Alianční síly v nich měly technologickou převahu a spoléhaly na to, že všechny konflikty už budou na této úrovni. Proto byla naše koncepce budování armády postavená na expedičním sboru a na zbytek se kašlal (nejen na těžkou brigádu).

Pokud by v Česku probíhal boj na guerillové úrovni, tzn. došlo by ke zhroucení obrany a cizí mocnost by nás okupovala, pak mají ozbrojení civilisté velký význam. Jenže tohle vzniká spontánně, to nemůže vzniknout jako oficiální "stínová" armáda, protože by to dopadlo jako vždycky.

Jenže konflikt na Ukrajině nám ukázal, že stará dobrá válka s tisíc kilometrů dlouhou frontou, raketami, dělostřelectvem, tanky a hromadami mrtvol není zapomenutá a může se kdykoliv zopakovat. A my na to nejsme připraveni, protože jsme uvěřili vlastnímu snu.

Erix

Příspěvek#283 » čtv 29. kvě 2025, 06:53

To Jarda.Jezek:
Třeba to je problém, soud ve Štrasburku není určitě nestranný a neměl by rozhodovat ve vrcholných věcech týkající se vnitřního členění a bezpečnosti jednotlivých členských zemí EU. To by musel ideálně subjekt úplně mimo, podobně jako je to v občanských sporech. ;) Jasně, že někdo kdo sídlí ve Francii a je členem EU rozhodně tak, aby ostatní členové byly spokojeni a tím celá EU. To je soudní zaujatost. 8-)

To dan:
To je každého věc, jestli vidí "předčasně" problém, nebo si vytvoří "ideální bublinu" kolem, nasadí růžové brýle nebo je tak na pokraji mezi vším. Problém to "nějaký" určitě je, možná malý, možná velký, možná už neřešitelný, jelikož včera bylo pozdě.

Piggy

Příspěvek#284 » čtv 29. kvě 2025, 06:56

Jarda.Jezek píše:Pravidla civilního držení zbraní nejsou otázkou vnitřní bezpečnosti, ale harmonizace společného trhu. Tak pravil evropský soud, který tím přisvědčil argumentaci evropské komise.
Kruciální otázkou je, zdali nám evropská komise a soud případně uznají, že v případě SZS nejde o "civilní" držení zbraní.

Sobiho

Příspěvek#285 » čtv 29. kvě 2025, 07:13

dan píše:
Sobiho píše:No stejně jako Bruel může zatrhnout držení, může zatrhnout i SZS pokud bude chtít.
Ono se neco zmenilo na tom, ze suverenitu v otazkach vnitrni bezpecnosti statu jsme nepredali a tedy nam do teto oblasti Brusel zasahovat nemuze ?

Promiň, ale je velmi naivní představa, že tohle nás ochrání a že si Brusel neprosadí své... a Richetského paragraf tomu otevřel dveře. Vlastně je to prakticky Bianco šek pro EU. A to že naši politici jsou poplatní Moskvě, pardon Bruselu bylo a je jasné. Stačí se podívat na naší slavnou pětidemolici, takové vlezdoprdelisty EU aby člověk pohledal, a to původně byla třeba ODS spíše euroskeptická a jakmile byla zase u moci, jupí a jsou eurohujeři! A EU praktikuje salámovou metodu, zásobníky, olovo, balistika... takže nějaké SZS fakt nebudou problém.

Jinak jsem rád, že nám zatím daří, díky velké práci některých borců, zatím tomu tlaku odolávat jak to jen jde. Zatím...
Velké poděkování tímto patří LEXu, když využiji tuto situaci.

Zpět na