Stanovená záloha státu včera, dnes a zítra

Sobiho

Příspěvek#286 » čtv 29. kvě 2025, 07:16

To CzechJoker nepřejmenuješ to na "Chat: Kolem SZS dnes a zítra!?" :-D
To myslím v dobrém, za mne dobrý tah to otevřít bez cenzury :-)
Vlastně ten klasický chat už umřel, ale tady mi ho to strašně připomíná! :-D

dan

Příspěvek#287 » čtv 29. kvě 2025, 08:08

Sobiho píše:je velmi naivní představa, že tohle nás ochrání
To mozna je. Takze jake lepsi kroky tedy ty osobne podnikas abys pro sebe omezil riziko, ze o zbrane prijdes ?

Ptam se na to, co delas. Nemluvim o vetach zacinajicich "kdyby ...". Az nejake to "kdyby" nastane a podminky se zmeni, tak ja zmenim svuj pristup podle aktualniho situace. A ted nevidim zadne "kdyby ..." ktere by me vedlo k zaveru, ze je nejlepsi nedelat nic, pripadne "jen" mluvit.

Ja mam rozsirenou aprobaci a jsem dlouhodobym clenem sportovniho streleckyho klubu. Nevidim zadne dalsi kroky, ktere bych jeste mohl udelat, snad krome toho, ze bych se jeste stal i myslivcem, ale nevlastnim nic, co by mi clenstvi v bratrstvu sojciho pirka pomohlo zachranit. Za me je SZS momentalne nejlepsi dostupne legalni reseni pro snizeni rizika, ze prijdu o to, co mam, ktere me, s vyjimkou jednorazoveho vstupniho nakladu, nic dalsiho nestoji. Pokud ani tohle nepomuze, well, stale plati, ze jsem udelal to nejlepsi o cem jsme vedel. Ty vidis neco jineho, lepsiho ?

A jo, vim, ze jsem s timto nazorem v tezke mensine. Zajem ochranit sve zbrane a rozsirenou aprobaci jako cestu, jak se o to pokusit, vidi jako vhodne reseni jen par stovek lidi. O zbytku predpokladam, ze cast neveri, ze k omezeni dojde, neobava se ho, takze se na to logicky nijak nepripravuji. A co dela zbytek od tohohle zbytku, to netusim a fakt by me to zajimalo. Na prvni podivani to vypada, ze nedelaji vubec nic, a aby se necejtili nepatricne, tak ty co neco delaji presvedcuji, ze cokoliv delat nema smysl, protoze nejaci "oni" muy ty kostky stejne rozkopnou. Ne, ze by si kdokoliv nemohl (ne)delat cokoliv se mu zlibi, ale ja takovej destruktivni zivotni pristup proste nechapu a pripoustim, ze me rozciluje.

Petr z Braníka

Příspěvek#288 » čtv 29. kvě 2025, 08:36

Piggy píše:
Jarda.Jezek píše:Pravidla civilního držení zbraní nejsou otázkou vnitřní bezpečnosti, ale harmonizace společného trhu. Tak pravil evropský soud, který tím přisvědčil argumentaci evropské komise.
Kruciální otázkou je, zdali nám evropská komise a soud případně uznají, že v případě SZS nejde o "civilní" držení zbraní.

Blbý je, že se jich vůbec musíme ptát. Nějak nikde nevidím tu svrchovanost ČR dle článku 1 naši ústavy.

mission

Příspěvek#289 » čtv 29. kvě 2025, 08:43

tak pokud by se toto zakládalo na pravdě a v budoucnu realizovalo, tak by je v EK nejspíš klepla pepka, až by jim došly seznamy co všechno u nás lidé "drží" na ZP. Za chvilku už budeme mít úplně jiné starosti koukám:
https://www.facebook.com/story.php?stor ... 39jLrIplG#

ante

Příspěvek#290 » čtv 29. kvě 2025, 08:59

Já jsm se kvůli tomu dal do SSK, přičemž výsledky jsou pro mne až druhořadé. Pokud bude jo třeba - myslivecký zkoušky mam, takže tam mam taky určitej manévrovací prostor. Zařídím se podle situace - primárním cílem je pro mne udržet si zbraně v baráku, protože (aniž bych chtěl vyvolat flame) EU jednou ekonomicky nebo politicky klekne a nikdo neví jak to během a potom bude vypadat.

SZS pro mne není volba, protože MV.

Blacky

Příspěvek#291 » čtv 29. kvě 2025, 09:26

Ad Dan: myslím, ze to vidis zbytecne cerne. Chápu, ze te nektery veci zlobi. Me taky, ale nebud tak utocnej hned. Myslím, ted to, ze nekdo zpochybnuje, SZS, nebo ustavu, nebo co CR je a neni a co vlada (tahle, nebo ta jina) dela, nebo nedela. :)

Hooodne lidi se na to dívá podobne jako ty a i já. Chceme si udrzet "právo" mít ty zbrane. S neduverou koukáme na EU. Delame co zatim relativne jde. Tj. clenstvi v SSK a SZS. To ze to tak nekdo nemá nijak neosudim a neresim. Nekdo je myslivec, nekdo proste nechce. No a k otmu mame jeste kazdej vyhranenejsi nazory na ruzny konkretni veci. V tom se proste neshodnem no. Nemylsím, ze to vyzaduje reakce plamenných odstatvců.

Debata se tady prelejva k "šumavy k tatrám".

To, ze by bylo mozna fajn, aby se SZS jeste nekam dám víc rozvinula, at uz pro vetsi posileni "pocitu" jistoty, nebo protoze se muze statu hodit, mě proste prijde jako dobry napad.

dan

Příspěvek#292 » čtv 29. kvě 2025, 11:17

Me nevadi, kdyz nekdo neco zpochybnuje. Ale trochu me micha, kdyz vsechno zpochybnuje aniz by navrhnul co teda delat aby to odle nej bylo lepsi.

A proti rozvinovani nic nemam, ale nemel by se pri tom ztratit hlavni ucel cele teto taskarice. Kdo chce, at se do bezpecnosti statu zapoji tak moc sam bude chtit a stat bude potrebovat. To bude jedine dobre a ja zrejme nezustanu stranou. Ale ukladat vsem nove povinnosti, bez jejichz plneni ztrati to, kvuli cemu to cele existuje ? Za me rozhodne ne. A pokud ano, chci vedet proc. Ale konkretne proc - jaky problem ten navrh resi. Jinak mame reseni neznameho problemu. O tom se da tezko diskutovat, jestli je dobre a pro dany (jelikoz neznamy) ucel vhodne.

Mimochodem, nenapadlo me, ze znim utocne. To nebyl zamer. Rikam co delam ja, rikam, ze SZS vidim jako aktualne nejlepsi dostupne reseni nejakeho problemu,. ptam se ostatnich co delaji oni, jake nejlepsi reseni vidi oni, a proc to povazuji za nejlepsi reseni. To neni utok, ale zvedava otazka. Neptam se dopredu rozhodnut, ze to co uslysim je spatne a hloupe. Treba nekdo opravdu vi neco lepsiho. Ale chapu, ze ty co jsou se stavem veci nespokojeni, ale nedelaji nic, je takova otazka neprijemna.

ante

Příspěvek#293 » čtv 29. kvě 2025, 11:45

Je potřeba mít otevřeno co nejvíc dostupných variant, být připraven pragmaticky reagovat a doufat že že tě věrchuška nebude tlačit na hranu zákona. Nic lepšího s tim stejně nevymyslíš ani kdybyses na kousky pokrájel.

Málokdy máš v životě jistotu. Ani s ženskou, ani s vládou.

dan

Příspěvek#294 » čtv 29. kvě 2025, 11:52

Mozna bych pripomel, ze tohle kolo plamenne diskuse zacalo nad otazkou, zda by clenstvi v programu melo byt podmineno povinnosti povinneho periodickeho proskolovani, bez nez nejz by clenstvi (a tedy o ochrana) zaniklo. A ja prohlasil, ze ano, ale velmi opatrne, zatez pro ucastniky by nemela byt vyssi nez dnes.

Ja se totiz, jako ten, kdo u HT resi otazky placeni, setkavam s lidmi, kteri maji za dulezite aby meli cim chranit sebe a sve blizke, ale z nejakeho duvodu musi velmi dobre pocitat za co vydat penize. Nerikam, ze otazku "bude vadit, kdyz objednavku zaplatim az po vejplate" zodpovidam kazdy den nekolikrat, ale neni ani raritni. I prave ted s nekym probiram jak si pravo na zbran pojistit, kdyz stavi barak a MV201+301 je proste moc velky zasek.

A s touto zkusenosti ja pak interpretuju navrhy, aby se ucastnikum programu ulozily dalsi povinnosti, ktere znamenaji pravidelne vydaje.

Jasne, da se to smest ze stolu jako "kazdyho problem, nejsme socialni podnik". A jo, v podstate to je pravda. Presto me netesi videt, kdyz si chlap, otec od rodiny, musi vybirat, jestli bude svoji rodinu schopen chranit, nebo jestli jim postavi dum aby meli kde bydlet. Presneji receno, nevitam prilis zlehka vyslovene navrhy, ktere takovymu chlapovi jeho situaci dale komplikuji. A to presto, ze ja sam osobne v teto situaci nejsem.

Mac.42

Příspěvek#295 » čtv 29. kvě 2025, 12:10

Z toho titulu mi ovšem není jasné, proč je pro Tebe OK vstupní náklad 25k, ale pohoršuje Tě průběžný náklad třeba 2k/rok.

Rozuměl bych tomu principiálnímu postoji "řidičák taky nemusím obnovovat", ale rozhodně je limitujícím faktorem už ten vstupní náklad, ne ten průběžnej.

Ono by totiž dávalo smysl, kdyby k MV-1-500 (a ochrana kvérů) byla potřeba základní aprobace a ta vyšší byla jen nějakou nadstavbou (na jejímž smyslu se stejně už rozcházíme).
Ale já neměl čas a nervy odsledovat ten kulatý stůl, tak nevím, jestli někdo tímto směrem uvažuje.

vvitty

Příspěvek#296 » čtv 29. kvě 2025, 12:17

Mac.42 píše:Z toho titulu mi ovšem není jasné, proč je pro Tebe OK vstupní náklad 25k, ale pohoršuje Tě průběžný náklad třeba 2k/rok.

Rozuměl bych tomu principiálnímu postoji "řidičák taky nemusím obnovovat", ale rozhodně je limitujícím faktorem už ten vstupní náklad, ne ten průběžnej.

Ono by totiž dávalo smysl, kdyby k MV-1-500 (a ochrana kvérů) byla potřeba základní aprobace a ta vyšší byla jen nějakou nadstavbou (na jejímž smyslu se stejně už rozcházíme).
Ale já neměl čas a nervy odsledovat ten kulatý stůl, tak, nevím, jestli někdo tímto směrem uvažuje.

Par stranek zpet psal Dan jasne ze ani vstupni naklad nepovazuje za optimalni ale takova je situace ted. A do toho chteji nekteri pridat jeste navic ten prubezny naklad aniz by rekli proc (resp. co se tim vyresi) krome obecnych veci "stejne chodite strilet tak je jedno jestli to bude na kurz nebo jinam".

Za me - ten vstupni naklad je limitujici a proto jsem zatim stale pouze na zakladni urovni aprobace. Pristi rok uz bude situace lepsi. Ale rozumim tomu ze kdyz se k tomu navic prihodi prubezna povinnost tak to dost lidi co by nejak ten uvodni naklad poskladali odradi.

Sobiho

Příspěvek#297 » čtv 29. kvě 2025, 13:24

dan píše:
Sobiho píše:je velmi naivní představa, že tohle nás ochrání
To mozna je. Takze jake lepsi kroky tedy ty osobne podnikas abys pro sebe omezil riziko, ze o zbrane prijdes ?

Ptam se na to, co delas. Nemluvim o vetach zacinajicich "kdyby ...". Az nejake to "kdyby" nastane a podminky se zmeni, tak ja zmenim svuj pristup podle aktualniho situace. A ted nevidim zadne "kdyby ..." ktere by me vedlo k zaveru, ze je nejlepsi nedelat nic, pripadne "jen" mluvit.

Ja mam rozsirenou aprobaci a jsem dlouhodobym clenem sportovniho streleckyho klubu. Nevidim zadne dalsi kroky, ktere bych jeste mohl udelat, snad krome toho, ze bych se jeste stal i myslivcem, ale nevlastnim nic, co by mi clenstvi v bratrstvu sojciho pirka pomohlo zachranit. Za me je SZS momentalne nejlepsi dostupne legalni reseni pro snizeni rizika, ze prijdu o to, co mam, ktere me, s vyjimkou jednorazoveho vstupniho nakladu, nic dalsiho nestoji. Pokud ani tohle nepomuze, well, stale plati, ze jsem udelal to nejlepsi o cem jsme vedel. Ty vidis neco jineho, lepsiho ?

A jo, vim, ze jsem s timto nazorem v tezke mensine. Zajem ochranit sve zbrane a rozsirenou aprobaci jako cestu, jak se o to pokusit, vidi jako vhodne reseni jen par stovek lidi. O zbytku predpokladam, ze cast neveri, ze k omezeni dojde, neobava se ho, takze se na to logicky nijak nepripravuji. A co dela zbytek od tohohle zbytku, to netusim a fakt by me to zajimalo. Na prvni podivani to vypada, ze nedelaji vubec nic, a aby se necejtili nepatricne, tak ty co neco delaji presvedcuji, ze cokoliv delat nema smysl, protoze nejaci "oni" muy ty kostky stejne rozkopnou. Ne, ze by si kdokoliv nemohl (ne)delat cokoliv se mu zlibi, ale ja takovej destruktivni zivotni pristup proste nechapu a pripoustim, ze me rozciluje.

Ale to je úplně irelevantní co děláš, jestli jsi členem SSK a SZS... o tom nerozhoduješ ty jestli se SSK a SZS nějakým rozhodnutím zruší.
Nevidím nic lepšího, ale vidím, že tohle není spásná modla, ke které se mám modlit. Vzíváním falešné modly své zbraně neochráníš. Naopak žiješ ve falešném pocitu bezpečí. A co dělat? Jediné je chodit k volbám a zabránit eurohujerům a hoplofobům aby byli u moci a toje ODS, TOP09, KDU a STAN, bohužel stále čekám na konzervativní pravicovou stranu. Jako původní volič pravicové ODS jsem dnes ortodoxním odpůrcem progresivisticky liberální ODS. Možnost vidím v tom, že po debaklu ve volbách, se ODS probere, levičáky vykopou a vrátí se k původnímu, tedy Kuba, Hraba atd. zároveň doufám, že nám dlouho vydrží Růžička za ANO. Takže dělám to, že půjdu k volbám a budu se rozhodovat, a i kdyby to jednou nedopadlo a chtěli nám to vzít...tak na vše jsem připraven. A nejde jenom o zbraně...

Erix

Příspěvek#298 » čtv 29. kvě 2025, 13:30

mission píše:tak pokud by se toto zakládalo na pravdě a v budoucnu realizovalo, tak by je v EK nejspíš klepla pepka, až by jim došly seznamy co všechno u nás lidé "drží" na ZP. Za chvilku už budeme mít úplně jiné starosti koukám:
https://www.facebook.com/story.php?stor ... 39jLrIplG#

Toto je třeba brát s rezervou - stačí si najít kdo to je Nela, L. ;)
Nicméně něco takového klidně být může. :? EU má dlouhé prsty a zrovna zmíněná osoba vymýšlí pěkné kraviny. Oni obecně vše zakazují a omezují, ale sami mají výjimku, navíc nejsou trestně odpovědní. No jo vlastně, oni by neměli mít ani OP, ale spíše papíry na hlavu. :lol:
EU je cirkus a my jsme klauni. GDPR platí 100℅ pro zločince, ale když někoho např. hledají, tak medializace je až poslední možnost. Naproti tomu naše mobily, e-maily, adresy,... jsou "volně" dostupné, co chvilku mi volá nějaký cold call, takže bych se, ani nedivil, kdyby EU dodala (skrze to brčko) i údaje z CRZ, MV (údaje o absolventech kurzů) a další věci. :roll:

Jinak tu padlo, jít k volbám a dobře volit. No, ale koho? Koho ne víme, ale koho jo? Přísaha, SPD? Nebo rovnou Motoristy (a půjdeme všichni opět do AČR)? ;)
Zrovna to SPD nevypadá úplně marně, alespoň programově. Otázka je jaký by byl tah na branku. :idea:

dan

Příspěvek#299 » čtv 29. kvě 2025, 13:58

Mac.42 píše:rozhodně je limitujícím faktorem už ten vstupní náklad, ne ten průběžnej.
Nesouhlasim. Ten vstupni zaplatis v okamziku, kdy si ho muzes dovolit a kdyz na nej nemas, tak to muzes odlozit. Ten prubezny ale znamena, ze ty penize musis sehnat pokazde, at se ti to hodi, nebo ne. Vstupni mi vadi i dneska, ale to je proste dany stav, ktery bych primarne nechtel bez jasneho duvodu dale zhorsovat.

A za soucasneho nastaveni muze byt vstupni naklad navratnou investici. Pokud chodis na HS a beres puskovy naboje, vstupni naklad se ti v nabojich vrati za cca 4,5 roku. Cimz nerozporuju, ze to ty penize z rodinneho rozpoctu stejne nevytahne. Ale vstupni naklad me opravdu tolik netrapi.

To prubezna povinnost je zasadni problem. I clovek, ktery nejede uplne na hrane se muze kdykoliv dostat do docasnych potizi. Ztrata prace kterehokoliv z partneru, vaznejsi onemocneni v rodine vyzadujici nakladnejsi peci, nejaky novy COVID, ktery ti rozkopne tvoje do te doby bez problemu fungujici podnikani, vlastni zdravotni problem, ktery ti na rok znemozni absolvovat povinny kurz ...

Jednorazovy vstupni naklad je v porovnani s trvale visicim mecem nad hlavou opravdu drobnost.

Mac.42 píše:kdyby k MV-1-500 (a ochrana kvérů) byla potřeba základní aprobace a ta vyšší byla jen nějakou nadstavbou ... tak nevím, jestli někdo tímto směrem uvažuje.
Nic takoveho jsem nezaznamenal. Ani tam, ani odjinud.

Sobiho píše:Vzíváním falešné modly své zbraně neochráníš. Naopak žiješ ve falešném pocitu bezpečí.
Ja nehledam jistotu, Jen se snazim pohnout pravdepodobnosti ve svuj prospech. Klidne i vice zpusoby najednou, pokud jich vic znam. Ale samozrejme vim, ze to nemusi vyjit. Kdybych nedelal veci jen proto, ze nemusi vyjit, nemohl bych delat nic.

Ty hledas zaruky - a nevidis co by ti ji poskytlo. Nechavas to tedy na ostatnich a dostanes co ti pripravi.

Kazdy si kracime svymi cestami.
Naposledy upravil(a) dan dne čtv 29. kvě 2025, 14:09, celkem upraveno 1 x.

ondra009

Příspěvek#300 » čtv 29. kvě 2025, 14:02

A je vstupni naklad 25 tisic?

Vystroj a vyzbroj: Pistoli i pusku uz mam. Balistiku nepotrebuju, pouziji jeji hmotnosti ekvivalent (coz je mikina), nosic platu nepotrebuju, nebo si pujcim.

Obleceni: Jdu v modrakach a starem triku, pracovni rukavice, stara ksiltovka. Na fotky at se foti modelky v maskacich.

Cena vsech MV kurzu: 23.000,-

Ted pojdme odecitat.
V ramci MV dostanu naboje na kurz samotny:

MV-201: 150 kratka +150 dlouha
MV-301: 300+300
MV-501: 0+500
(mohu cerpat okamzite ten stejny rok)
Celkem:

450 * 6,- + 950 * 11.50 = 13.625,-

23.000 - 13.625 = 10.000,-

Ted se ale musim divat, co za tech 10 tisic dostanu. Dostanu za to, 6 dni kvalitniho vycviku. 1 den kurzu dneska stoji tak 2.500,-. Tak to taky odectu.

10.000 - 6*2.500 = -5.000

Takze jsem jeste 5 litru v plusu!

Tohle plati jen za urcitych predpokladu, ze na ty placene kurzy chodim tak jako tak. To vylujcuje hlavne 2 skupiny lidi. Ty co si trenuji sami a maji pristup ke strelnici "zdarma", ty co netrenuji vubec a nebo naopak ty lidi, kteri vystrili 40 000 naboju rocne, pro ty to zase nebude asi financni problem.

Zpět na