Střelecké fórum

Redsnake

Příspěvek#1 » úte 17. čer 2025, 14:32

Ahoj,

vzhledem k situaci která panuje kolem stávajících for pro střelectví kdy střelectví.cz se nenačítají styly, údajně nejde obnovit hesla k účtům, podobné věci potkává i zbraně kvalitně kdy je poslední registrovaný uživatel před více než měsícem a od té doby nic, protože opět nefunguje smtp služba a nikdo to neřeší. Vím, že existují nové možnosti jako facebook a další sociální sítě, ale přeci jen, jde o takovou instantní komunikaci a když někdo něco napíše, tak to zazáří a za pár dní to téměř není možné najít.

A protože bych rád aby se ty informace neztrácely v čase, byly dohledatelné a využitelné, tak jsem se pokusil vytvořit novou platformu pro diskuze na open source řešení Discourse. Forum zatím téměř zeje prázdnotou, ale můžete si jej přijít vyzkoušet sem -

http://www.streleckeforum.cz

Je víceméně jen na nás jako komunitě jestli se forum začne využívat.

Pro ty, kdo se zajímají o technickou stránku věci – nové fórum běží na platformě Discourse, což přináší oproti starším řešením (např. phpBB) několik zásadních výhod:

- Vše se aktualizuje v reálném čase – žádné obnovování stránky, odpovědi i soukromé zprávy se zobrazují automaticky

- Plná mobilní podpora – žádné zmenšování, zoomování, rozbitý layout, všechno funguje perfektně i na telefonu

- Pokročilé notifikace – dostanete upozornění, když vás někdo zmíní, odpoví vám, cituje vás nebo pošle zprávu

- Strukturovaná diskuze – vlákna zůstávají přehledná, ale zároveň podporují živou debatu a odbočky

- Bezpečnost a aktualizace – systém se sám udržuje aktuální, podporuje dvoufaktorové ověření a je chráněn proti spamu

- Výborné vyhledávání – rychlé, přesné, s náhledem výsledků

- Komunitní moderace – fórum se do určité míry stará samo o sebe díky důvěryhodnostním úrovním a možnosti nahlašování nevhodného obsahu (například při vícenásobném nahlášení určitého příspěvku se příspěvek automaticky skryje čtenářům a čeká na posouzení moderátorem).

- Snadné vkládání obsahu – obrázky, odkazy, citace, formátování – vše je jednoduché a přehledné, drag and drop, už neřešíte, že obrázek je příliš velký na vložení do fora atp.

- Možnost rozšiřování a ladění – fórum je flexibilní a může růst podle potřeb komunity (např. interaktivní mapa střelnic, bazar již v procesu, systém hodnocení atd.)

Pro zkušené uživatele starších fór to může být zpočátku trochu nezvyk, ale jakmile si člověk osahá základní rozhraní, ocení komfort a moderní přístup.

Pokud narazíte na něco, co nefunguje jak by mělo, nebo byste uvítali nějakou funkci navíc – nebojte se ozvat, fórum se aktivně vyvíjí a přizpůsobuje reálným potřebám uživatelů.

Těším se na vaši účast a zpětnou vazbu!

kolombo

Příspěvek#2 » úte 17. čer 2025, 15:08

A co Gunsbook ?
Minimálně mi vadí, že obsah diskusí je vidět bez přihlášení :-(

A co to je za PIČ.... že se heslo zadává jen jednou a že první řádek je přihlašovací jméno?
Naposledy upravil(a) kolombo dne úte 17. čer 2025, 15:18, celkem upraveno 1 x.

Redsnake

Příspěvek#3 » úte 17. čer 2025, 15:17

Gunsbook je take facebook like platforma, ostatne facebook byl inspiraci coz otevrene priznavaji. Ja proti gunsbooku nic nemam, mam tam registraci ale osobne to opravdu nevidim jako platformu pro nejake uchovavani know-how.

Vzdyt i strelectvi nebo zbrane kvalitne jsou otevrene pro cteni bez prihlaseni. Pokud by ale existoval pozadavek uzivatelu aby to neprihlasenym zustalo skryte technicke reseni na to existuje.

Střelec

Příspěvek#4 » úte 17. čer 2025, 15:22

Jaká bude pojistka, že se s tímto novým pokusem nestane to samé, co se Střelectvím nebo ZK? Konec měl vždy stejný vzorec - provozovateli se změní priority.

kolombo

Příspěvek#5 » úte 17. čer 2025, 15:22

Nevidím tlačítko odhlásit. Vidím jen zrušit účet, to je zjevně něco jiného.

Vytváření účtu je takové neběžné, heslo se zadává jen jednou ...

Ta otevřenost pro vyhledávače z vně mi vadí i jinde, tak proč ne tady?

Redsnake

Příspěvek#6 » úte 17. čer 2025, 15:31

Střelec píše:Jaká bude pojistka, že se s tímto novým pokusem nestane to samé, co se Střelectvím nebo ZK? Konec měl vždy stejný vzorec - provozovateli se změní priority.

Jako slibit ti, ze mne zitra neprejede autobus nebo nedostanu infarkt asi nemuzu.

Chapu, ze se lidem opet nechce zacinat na zelene louce, ale realne muzeme mit diskuzni platformu co ma technicky problem ktery znemoznuje registraci novejm uzivatelum, zasilani notifikaci a dalsi nebo muzeme zkusit vybudovat neco noveho na moderni platforme.

Ja bych rad zachoval kontinuitu treba i se zbrane kvalitne atd, dokonce na ten prevod dat z phpbb do discourse jsou i nastroje a pokousel jsem se ruznymi cestami spojit s provozovateli tohoto fora. Bohuzel neuspesne a bez odezvy. Pokud by forum neprochazelo dlouhodobe technickymi neresenymi problemy ani bych tady neco o konkurencnim foru nepsal. Takhle jen nabizim prostor kde se muze fungovat dal.

Redsnake

Příspěvek#7 » úte 17. čer 2025, 15:42

kolombo píše:Nevidím tlačítko odhlásit. Vidím jen zrušit účet, to je zjevně něco jiného.

Vytváření účtu je takové neběžné, heslo se zadává jen jednou ...

Ta otevřenost pro vyhledávače z vně mi vadí i jinde, tak proč ne tady?

odhlášení najdeš pod svou ikonkou vpravo nahoře. Je to trochu schované. Běžně se odhlašuješ z diskuzních fór?

Zadat jednou heslo je prostě jen moderní přístup. Většina internetových prohlížečů má dnes vestavěného správce hesel, takže si vygenerované nebo nastavené heslo hned zapamatuje. Můžeš si případně heslo jednoduše nechat vygenerovat nové. Je to prostě modernější přístup

Héfaistos

Příspěvek#8 » úte 17. čer 2025, 15:42

A je to opět "one man project"? Vidím tam jediného správce. Vkrádá se na mysl několik otázek:

• Kdo se stará o správu domény?
  • Kdo se stará o správu hostingu?
  • Kdo se stará o technickou správu běhu fóra?

Pokud je to jedna jediná (a tatáž) osoba, tak co se bude dít, až pomine prvotní nadšení a přestane ji to (z jakéhokoliv důvodu) bavit? Nebo prostě na to přestane mít čas. Nebo (odpusťte pohřební vyznění, ale stává se) daná osoba zemře (neštěstí, autohavárie, nemoc atp...).

Jak je zajištěno, že se o doménu, hosting, fórum ap. bude někdo starat, v případě výše zmíněných skutečností?

Protože by to nebyl zdaleka první případ, kdy fórum zdechlo poté, co jej zakladatel (a jediný správce) opustil, ať už z jakéhokoliv důvodu. (Pamatujete někdo Caifox (Caiman) fórum? Ap...)

audis

Příspěvek#9 » úte 17. čer 2025, 15:46

Registrace kde po mě chtějí 2x vyplnit heslo nebo 2x email jsou pakarny a nadávám u toho a mám chuť přestat se registrovat.

Héfaistos

Příspěvek#10 » úte 17. čer 2025, 15:52

Po mě to teda nic dvakrát nechtělo, jen klasické ověření přes mail - už jsem reglý...

Spíš mě vadí uživatelská jména bez diakritiky (sic!!!) - to je ta "modernost fóra", když nelze založit username s diakritikou? ;)
Naposledy upravil(a) Héfaistos dne úte 17. čer 2025, 15:56, celkem upraveno 1 x.

kolombo

Příspěvek#11 » úte 17. čer 2025, 15:55

Někdo je naopak rád, že má heslo ověřené bez případného překlepu a nenechává zapamatovat heslo v nejproblematičtějším úložišti, tedy prohlížeči.

Jo, někdy se odhlašuji, nemusím být vždy na vlastním PC ...

Myslím, že diskusní fórum by měla spravovat nějaká střelecká organizace. Znám i jiná fóra, kde je nejasný vlastník a správci a pochybná funkčnost.

Redsnake

Příspěvek#12 » úte 17. čer 2025, 16:12

Héfaistos píše:A je to opět "one man project"? Vidím tam jediného správce. Vkrádá se na mysl několik otázek:

• Kdo se stará o správu domény?
  • Kdo se stará o správu hostingu?
  • Kdo se stará o technickou správu běhu fóra?

Pokud je to jedna jediná (a tatáž) osoba, tak co se bude dít, až pomine prvotní nadšení a přestane ji to (z jakéhokoliv důvodu) bavit? Nebo prostě na to přestane mít čas. Nebo (odpusťte pohřební vyznění, ale stává se) daná osoba zemře (neštěstí, autohavárie, nemoc atp...).

Jak je zajištěno, že se o doménu, hosting, fórum ap. bude někdo starat, v případě výše zmíněných skutečností?

Protože by to nebyl zdaleka první případ, kdy fórum zdechlo poté, co jej zakladatel (a jediný správce) opustil, ať už z jakéhokoliv důvodu. (Pamatujete někdo Caifox (Caiman) fórum? Ap...)

Ano, je to one man projekt. Vybral jsem doménu, hosting, zaplatil, nasadil. Přidalo se ke mě pár lidí, kteří dostali moda protože jim to dává smysl a taky měli zájem o vznik něčeho nového na modernějším řešení.

Nemůžu slíbit, že se se mnou něco nestane, nepřejede mě autobus nebo mě to přestane bavit. Co můžu slíbit, že pokud bych viděl to přicházet postarám se o to abych minimálně zkusil najít zástupce kterej provozování fora po mě převezme. Reloading tracker provozuju už téměř rok? Stále se najdou lidi co to používají a také tomu byl predikován rychlý konec.

Fóra umírají bez zájmu maijtelů s tisícovejma komunitama denně, ale to co se děje na jinejch platformách není moje vina, byť chápu, že si tu zkušenost může někdo projektovat i do nově vznikajícího projektu.

Na ty uživatelské jména bez diakritiky se můžu podívat jestli by šlo vyřešit pokud je to pro někoho důležité. Ono je dobré uvědomit si, že modernost platformy se asi nijak neposuzuje dle toho jestli umí diakritiku která je naprosto globálně minoritní.

kolombo píše:Někdo je naopak rád, že má heslo ověřené bez případného překlepu a nenechává zapamatovat heslo v nejproblematičtějším úložišti, tedy prohlížeči.

Jo, někdy se odhlašuji, nemusím být vždy na vlastním PC ...

Myslím, že diskusní fórum by měla spravovat nějaká střelecká organizace. Znám i jiná fóra, kde je nejasný vlastník a správci a pochybná funkčnost.

Forum umožňuje (nebo může umožňovat, zatím jsem to sám nezkouše) dvoufaktorové ověření. Pokud jdeš po bezpečnosti nic moc lepšího aby to nebyl naprostej overkill není.

Někdy se podívej na stránky různých střelecký organizací a můžeš zhodnotit, jestli tam někdo má čas chuť se podobnému projektu věnovat.

Héfaistos

Příspěvek#13 » úte 17. čer 2025, 16:25

Redsnake píše:...Na ty uživatelské jména bez diakritiky se můžu podívat jestli by šlo vyřešit pokud je to pro někoho důležité. Ono je dobré uvědomit si, že modernost platformy se asi nijak neposuzuje dle toho jestli umí diakritiku která je naprosto globálně minoritní...

Tady nejde o minoritní diakritiku, ale o to, že moderní projekty by měly jet kompletně v UTF8 a zvládat tedy nejen diakritiku ale i cizí jazyky. A to nejlépe i v username - myslím, že tam dokonce není momentálně povolena ani mezera...

Redsnake píše:Reloading tracker provozuju už téměř rok...

Já provozuji některé weby (především Quadrax) už více jak 25 let. Rok vůbec nic neznamená... ;) Ale jestli zaklepu bačkorama, tak prostě všechny weby všech Quadraxů prostě zdechnou, protože se také starám o vše úplně sám... :(

Redsnake

Příspěvek#14 » úte 17. čer 2025, 16:33

Diakritika je vyřešená a povolená. U nově vytvořených účtů by to nemělo dělat problémy.

@Héfaistos, chceš smazat účet a založíš si nový profil nebo to mám zkusit přejmenovat?

dan

Příspěvek#15 » úte 17. čer 2025, 16:40

kolombo píše:Myslím, že diskusní fórum by měla spravovat nějaká střelecká organizace.
To sice vypada pekne, ale realne se o to v te organizaci bude starat zase jeden clovek. A pokud odpadne, neni zajisteno, ze si ta organizace najde jineho. Takze efektivni rozdil nula. Vlastne spis minus. Nadsenec, kterej se neco takovyho sam pokousi rozjet je z dlouhodobyho hlediska jistejsi nez nejaka organizace, ktery to natlacis ackoliv to vlastne zas az tak moc nechce.

Taky provozuju diskusni list uz 28 let. Organizaci, ktery vydrzely stejnou dobu moc neznam.

Zpět na