Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

Serz

Příspěvek#1081 » čtv 6. úno 2020, 20:35

Kečup píše:U tý vody je klasika mít Micropur Forte MF 1T jinak filtrace vody se dá udělat i z přírodních materialů ak třeba píše SERZ ale ty tabletky sou myslím jistější :)

v kerberosu (Tabor, mam to nejbliz) maji takovou vec, https://www.kerberostactical.cz/filtry- ... er-system/
odfiltruje i bakterie cholery (rikaji) a je to made in usa, tak to musi byt nejlepsi :D
(OT) jinak jsem tam kupoval kalhoty a softshellku od helikonu. sice polaci, ale je to jedno z nejoblibenejsich obleceni a kapsicky na zasobniky vsude mozne me bavi :)

MojeTikka

Příspěvek#1082 » čtv 6. úno 2020, 21:31

Tak hlavne si ty zasobniky kup co nejdrive, nez ti je Brusel sebere. Ve finale skoncime s jednuskama na naboje s drevenou strelou.

Serz

Příspěvek#1083 » čtv 6. úno 2020, 21:33

ja uz ted zadne zasobniky nemam. nabijim do komory, kdyz uz chci ohrozit nejakou kaluz v polomeru 300m od strelnice

paza

Příspěvek#1084 » čtv 6. úno 2020, 21:38

Serz: ten filtr na vodu s nanovlákny mi doporučoval prodavač v Armed.cz, když jsem kdysi kupoval tablety Micropur Forte na úpravu vody. Ty mají trvanlivost 10 let, ten filtr má životnost neomezenou, jen nesmí zmrznout, pak jde do háje. Je to velmi zajímavé, až budou tablety končit, koupím asi ten filtr...

MojeTikka

Příspěvek#1085 » čtv 6. úno 2020, 21:39

GreatLama píše:...Tohle rozkmitani se pak následně projeví indukci napětí do dlouhých objektů (100km vedení). A to napětí spali všechno. Včetně izolace v transformatorech, pokud se vše včas nevypne a neuzemni (dobrovolný blackout).

Ale, třeba to chápu špatně.

Chapes to dobre a muze to mit jeste dalsi fazi. Razovou vlnu. Pokud se totiz podari, ze nejake odpojovace zaspi a skutecne shori nejake trafo, nebo proste dojde k tvrdemu zkratu, je VVN (jestli VN nevim) schopne vyvolat razovou vlnu, ktera uz neni jen elektricka, ale i mechanicka. Cesky receno, umi to i zbourat vedeni jak domino.

Svym zpusobem je to neco, jako treba detonacni vlna, ale na infrazvukove rychlosti. Proste brutalni sila. Podminkou ale je, ze nekde dojde skutecne k totalnimu zkratu, ne jen vypadku.

MojeTikka

Příspěvek#1086 » čtv 6. úno 2020, 21:41

@paza: zjisti si ale taky, na jakou vodu je ten filtr stavenej. Aby ses treba nekde v navodu nedocetl ctyrbodovym pismem, ze voda nesmi obsahovat zadne necistoty. Takze treba zaprsi, naberes vodu, ktera bude v sobe mit trosku jilu a filtr nenavratne ucpes. Pokud zmastis neco s tabletama, vznikne podstatne mensi skoda. A pokud bys mel vodu upravovat nekolik mesicu, tak stejne skoncis na prevarovani.

Serz

Příspěvek#1087 » čtv 6. úno 2020, 21:48

Tikka: rikali mi, ze s tim se muze pit z kazde kaluze, ale uvaha zajimava
Tikka2: razova vlna, ehm, od doby, co delam s trhavinami (ehm, 10-11 let?) , je to jina vec :D

ren

Příspěvek#1088 » čtv 6. úno 2020, 21:54

Já mám takový dojem, že už existují LED diody které jsou schopné vydávat UV-C záření a používají se mimo jiné i na outdoorové čištění vody. Ne na odstranění hrubých nečistot, ale zabití všeho živého v té vodě. Ale musel bych hodně googlit.

https://www.amazon.com/CrazyCap-Water-Purifier-Cap-UV-C/dp/B07Y5JD9S1
https://www.infipur.com/
Naposledy upravil(a) ren dne čtv 6. úno 2020, 22:00, celkem upraveno 1 x.

Serz

Příspěvek#1089 » čtv 6. úno 2020, 21:58

poguglit na aliexpressu :D
v zasade dnes existuji nanofiltry s "dirami" mensimi, nez jsou bakterie. jestli uvedeny filtr to umi taky netroufnu si tvrdit, ale dle vyrobce asi jo

paza

Příspěvek#1090 » čtv 6. úno 2020, 22:00

Jo, ta voda nesmí obsahovat mechanické nečistoty, takže asi předem nějaká mechanická filtrace, to by se muselo před nákupem filtru určitě zjistit !!!

Ten filtr je právě založen na tom, že má "díry" menší než jsou mikrobi a bakterie...

ren

Příspěvek#1091 » čtv 6. úno 2020, 22:02

Já bych tomu UV-C možná věřil víc, co když se ti tam něco dostane kolem filtru? UV-C to vybije spolehlivě všechno.

paza

Příspěvek#1092 » čtv 6. úno 2020, 22:08

No tak UV filtr se prodává na úpravu vody v akváriích a zahradních jezírkách, ale jestli umí spolehlivě zahubit vše škodlivé, to nevím.

Serz

Příspěvek#1093 » čtv 6. úno 2020, 22:09

zrovna diode bych tolik neveril. i u plynovych masek existuje pojem, co si nepamatuju nazev, ale v zasade uzivatelem zpusobena netesnost
filtrace je v zasade jednoducha, do trychtyre pisek, kaminky, trava a idealne uhli z ohniste (= aktivni uhli), to samo u obycejne (ne umele znecistene) by melo stacit

ren

Příspěvek#1094 » čtv 6. úno 2020, 23:14

U obyčejně znečištěné nemusíš dělat nic, písek, bláto, větvičky atd vykakáš.... Horší jsou bakterie, když jsem byl puberťák, byl jsem na vandru a napil jsem se v lese z potůčku, neměl jsem s sebou žádnou vodu a měl jsem hroznou žízeň. Pak jsem onemocněl a myslel jsem, že pojdu, volali ke mně doktora a týden jsem se z toho dostával. Časem jsem se tam vypravil znova a šel jsem proti proudu porůčku a uviděl jsem kravín. No a na bakterie je spolehlivé UV-C. Používá se i ve špitálech na dezinfekci místností, Číňan prodává UV-C sterilizéry na smradlavé boty atd...

https://voda.tzb-info.cz/vlastnosti-a-zdroje-vody/19843-dezinfekce-vody-uv-zarenim-vyhody-a-aplikace

GreatLama

Příspěvek#1095 » pát 7. úno 2020, 07:13

Uvcko je dobrý a zabije všechno živý, ale potřebuje elektriku.

Pokud teda nemáte na mysli africký zlepšovák - pět flaška s vodou na střeše co zabíjí breberky ve vodě uvckem ze slunce.

Mechanické filtry nemusí filtrovat ideálně viry, protože jsou moc malé (desítky nanometrů).

Zpět na