Brožura - teorie o ochraně "měkkých" cílů
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#16 » úte 12. srp 2025, 22:31
audis píše:Četl to někdo?
V rychlosti jsem to prošel. Teoreticky asi v pohodě, ale v praxi to kulhá v okamžiku, kdy se realita potká se stavebním řešením a hasičem, který zakáže možnost uzamykat vstupní dveře do objektu.
Četl jsem i tu příručku pro pořadatele tancovaček a tam jsem se pobavil víc.
- cliffer
Příspěvek#19 » stř 13. srp 2025, 09:51
CzechJoker píše:V rychlosti jsem to prošel. Teoreticky asi v pohodě, ale v praxi to kulhá v okamžiku, kdy se realita potká se stavebním řešením a hasičem, který zakáže možnost uzamykat vstupní dveře do objektu.
Aktuální nařízení je, že nesmí být uzamčeno ve směru úniku = zevnitř ven. Tedy na všech projektech co děláme se řeší tzv. panikovým kováním. To znamená že zamkneš, z venku se dovnitř nedostaneš ale zevnitř ven se otevřeš normálně klikou i přes zamknutý zámek. Projde člověk, dveře se skrz samozavírač zavřou a zase se zamknou.
Už před cca 20 lety vzešla pro školy povinnost zamykat, aby se nikdo nepovolaný nedostal dovnitř. Jen stačil obyč zámek a musel k tomu být vrátný se zvonkem a klíčem. Dnes už je to automat.
To že na to nějaký školy dlabou dodnes je věc druhá.
Edit: Erix byl rychlejší
- paza
Příspěvek#20 » stř 13. srp 2025, 10:07
No nevím, prolétl jsem si to fakt jen zběžně, ale zdá se mi to poplatné dnešní době, kdy se okolo všeho chodí a hodně alibisticky se teoretizuje, aby se zpětně vše dalo "okecat" a podrobná metodika je nevím kde.
Když to čtu, tak je to samé: koordinační plán, koordinační centrum, koordinační tým, výkonný tým, velitel zásahu a dokonce důležitá funkce zapisovatel, už mi chybí jen praporečník, bubeník a kronikář.
Při skuteční teroristické akci, viz FF, než se výše zmínění sejdou, zvolí si patřičné orgány a hlavně zapisovatele, tak bude po všem...
Budou-li předem stanovení lidé zrovna nedostupní, bude se vše volit znovu, nebo co???
Jeví se mi to fakt spíše jako předvolební tah, aby se jako něco v té problematice dělalo...
Když to čtu, tak je to samé: koordinační plán, koordinační centrum, koordinační tým, výkonný tým, velitel zásahu a dokonce důležitá funkce zapisovatel, už mi chybí jen praporečník, bubeník a kronikář.
Při skuteční teroristické akci, viz FF, než se výše zmínění sejdou, zvolí si patřičné orgány a hlavně zapisovatele, tak bude po všem...
Budou-li předem stanovení lidé zrovna nedostupní, bude se vše volit znovu, nebo co???
Jeví se mi to fakt spíše jako předvolební tah, aby se jako něco v té problematice dělalo...
-
Dentista Žurovský - Příspěvky: 160
- Dentista Žurovský
Příspěvek#22 » stř 13. srp 2025, 14:40
Erix píše:No dobrá půlka určitě. Vzhledem k tomu, že je spousta už na netu závislá, bude veselo. Teďka co se bude dít až dojde chlast, cigára a další návykové věci -> to budou bestie z lidu nebo se vysypou a zaměstnají ještě více lidí kolem
Když tahám dětičky (10-17) co ke mě choděj na exkurze, fabrikou, a mám hnusnou náladu a nevemu je vejtahem, po vyjití 130 schodů mám na schodišti skupinu sprejujících se astmatiků, většinu bez dechu na kolaps a části je to prdu, že tam na vyhlídku vypotáceli, protože se bojí vejšek (když mám dobrou, sleduju záchvaty klaustrofobie v kabině vejtahu a výkřiky"tady není signál"). Poslední dobou to jde s fyzičkou krutě z kopce... Tak ono asi je to prostě evoluce. Fyzička není při dnešním stylu života většiny obyvatel nutná. Furt je to lepší než hoch americký, co přijel s rodiči na návštěvu ke známýmu, vymysleli výlet na Karlstejn, chlapec ušel několik set metrů, odjel sanitkou. V nemocnici zjistili, že zkolaboval z přílišný zátěže, protože byl zvyklej ujít ráno 15m k autu, pak 20m do školy, , 20m ze školy a 15m domu. 100m nachodil s přestávkama v sobotu, kdy rodina trávila slastný víkend v obchoďáku. Takže to byla kostra a tuk. O to větší sranda bude, až se jednoho krásnýho dne něco podělá a vypadne třeba jen net. Sám nevim, co budu dělat, když se nebudu moct kouknout co si Klára koupila a co měl Franta k obědu
- Erix
Příspěvek#23 » stř 13. srp 2025, 14:49
No potěš koště, to je hukot
Kotrmelec snad udělám, ale parakotoul už ne, nějaký klik a dřep jo, ale lezení a přitahovaní se už je slabší. Evidentně bych nějaké puboše ještě trumfnul.
Jinak výšky rád nemám, ale když je potřeba tak vylezu na střechu - u nás na zahradu cca 15 metrů u kámoše, tak 18 metrů, je to ve svahu.
To paza: Jj, to je ono, než se vše aplikuje, tak je po všem.
To paza: Jj, to je ono, než se vše aplikuje, tak je po všem.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#24 » stř 13. srp 2025, 16:50
Erix píše:Je to myslím to poslední ke stažení. Jinak zámky se dají řešit jednosměrným, tzv. panic zámkem.
V mateřské škole, která je kompletně průchozí a učitelky se děsí, kdy nějaké dítko vezme za kliku a zahne kramle. Školení na aktivní útočníky měly, v podstatě všichni krčí rameny a doporučují dvakrát týdně nechat sloužit v kostele mši, aby se případný útočník jejich ústavu vyhnul. A stejný problém se týká asi většiny mateřských škol, které jsou stavebně odlišné od škol základních nebo středních.
Na fakultě, pokud se nepletu, řešili i to, že A) ve dveřích nesmí být klíč a B) musí se otevírat ven. Čili barikádu z lavic neuděláš.
- dan
Příspěvek#25 » stř 13. srp 2025, 17:27
Ten problem, ze dvere jsou kvuli pozarnim predpisum nebarikadovatelne je vseobecny.
Videl jsem zakladni skolu, kde to aspon castecne vyresili tak, ze vedle dveri byl v zapecetene krabicce klic, kterym se zevnitr dvere daly uzamknout. Neni to barikada, ale je to asi nejsnaze a pomerne lacino dosazitelny kompromis a podle teorie chovani aktivnich utocniku by to, v pripade, ze uvnitr bude ticho (coz se take doporucuje) mohlo stacit.
Videl jsem zakladni skolu, kde to aspon castecne vyresili tak, ze vedle dveri byl v zapecetene krabicce klic, kterym se zevnitr dvere daly uzamknout. Neni to barikada, ale je to asi nejsnaze a pomerne lacino dosazitelny kompromis a podle teorie chovani aktivnich utocniku by to, v pripade, ze uvnitr bude ticho (coz se take doporucuje) mohlo stacit.
- Erix
Příspěvek#27 » stř 13. srp 2025, 17:52
Takže tam nemůže být zevnitř ručně ovl. zámek s tím, že při evakuaci stejně chodí školník/velitel zásahu s univerzálním klíčem?
viz https://www.bauhaus.cz/fab-cylindricka- ... 5-30140949
Pak jsou samozřejmě další řešení, některá i mně známá, ale uvádět záměrně nebudu.
viz https://www.bauhaus.cz/fab-cylindricka- ... 5-30140949
Pak jsou samozřejmě další řešení, některá i mně známá, ale uvádět záměrně nebudu.
- JirkaCV
Příspěvek#28 » stř 13. srp 2025, 18:40
Hotelové systémy mají elektricky ovládané zámky, kdy bouchnutí do čudlu otevře všechny pokoje. Podobné je to ve velkých administrativních budovách.
Kámoš montoval do bytových domů ocelové antivandal dveře. Drží je magnet 250kg. Jsou zálohované baterkou. Zevnitř se otevírají tlačítkem, zvenku čipem. S hasičema řešili způsob, jak je překonat. Jestli jsem to správně pochopil, tak beranidlem v opačném směru (přivázat za madlo a prudkým pohybem směrem ode dveří).
@erix: ten mám doma, abych si nezapomněl klíče v zámku, když jdu s košem.
Kámoš montoval do bytových domů ocelové antivandal dveře. Drží je magnet 250kg. Jsou zálohované baterkou. Zevnitř se otevírají tlačítkem, zvenku čipem. S hasičema řešili způsob, jak je překonat. Jestli jsem to správně pochopil, tak beranidlem v opačném směru (přivázat za madlo a prudkým pohybem směrem ode dveří).
@erix: ten mám doma, abych si nezapomněl klíče v zámku, když jdu s košem.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#29 » stř 13. srp 2025, 18:41
Existuje třeba toto, ale hasiči by s tím měli určitě problém: https://www.youtube.com/shorts/2StLOarMMMQ
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí