Web www.72h.gov.cz

Krevel

Příspěvek#46 » stř 13. srp 2025, 16:19

Kdyby náhodou někoho zajímalo proč máte mit zásoby zrovna na 72hod, tak to vychází z dob studené války. Po jaderném útoku by během 72hod mělo dojít ke snížení gama radiace o 99% a je tedy už relativně "bezpečné" vycházet ven z krytu. Jiný relevantní důvod jsem v žádné literatuře nezaznamenal, podle mě se to dnes již aplikuje jako dogma pro všechny krizové scénáře.

Erix

Příspěvek#47 » stř 13. srp 2025, 18:05

Jj, možná. Samotného by mě zajímalo, jak dlouho by trvalo, než by horní elita zalezla do krytů a nechala si tam přivést proviant ze skladu hmotných rezerv. Varianta dvě, jak dlouho bude trvat, než upustí zemi, případně ještě předtím zničí veškeré případně informace, které by mohly uškodit (aby, je nebylo později možno soudit pro zradu). ;)

MontyCZ

Příspěvek#48 » stř 13. srp 2025, 18:56

vzhledem k tomu na jakém webu se nacházíme, tak o zásobách střeliva netřeba mluvit a soused bez polínek vlastně není problém, protože mu bude vysvětleno, že má naběhnout do lesa a postarat se sám ne?

Erix

Příspěvek#49 » stř 13. srp 2025, 20:47

No ono to není jen o zbraních a výcviku, může ti udělat lest, ucpe komín jeden tě majzne, dva okradou a je to, nakonec potáhneš do lesa třeba ty. ;)

ante

Příspěvek#50 » stř 13. srp 2025, 22:18

Krevel: Dík, to jsem nevěděl, pamatuju si akorát že až uvidim kouli mam si lehnout do škarpy nohama směrem k výbuchu. :))

Samozřejmě tohle doporučení beru čistě informativně, na stát moc nespoléhám, enzety udržujem alespoň na dva měsíce+. A mam vybudovaný další odehlý a zásobený útočiště.

dan

Příspěvek#51 » čtv 14. srp 2025, 05:23

MontyCZ píše:protože mu bude vysvětleno, že má naběhnout do lesa a postarat se sám ne?
Ano a ne. V kolika lidech dokazes drzet 24x7 hlidku aspon jednoclennou ? Zustat v obydlene oblasti, kde nemuzu verit bezprostrednim sousedum je pomerne tezka mise. Naboje nejsou hlavni problem. Tim je dostatek aspon trochu pripravenych lidi. IMHO.

kolombo

Příspěvek#52 » čtv 14. srp 2025, 07:45

Tak, test jedné elity už probíhá třetí rok a zatím nikam nezdrhla.
U nás nevím, většina jich nevypadá na úprk, uvidíme, co přijde.
Že nám sežerou psi, to už je jasné ....

Erix

Příspěvek#53 » čtv 14. srp 2025, 12:04

Už to tady bylo, ale UA a CZ mentalita a nastavení se liší, ne ve všem, ale podstatně ano. A že by případně CZ něco dostala, tak jako UA a že by jezdili orodovat jako zelenáč ti naši? Nikdy, ti by byly dávno v tahu.

cipis

Příspěvek#54 » čtv 14. srp 2025, 12:57

Tak proc je tam volis?

MontyCZ

Příspěvek#55 » čtv 14. srp 2025, 13:16

Bohužel si myslím že česká mentalita se hodně liší nejen od UA ale i Finů, Rakušanů, Švýcarů a všech jiných dospělých národů. Tam si lidi uvědomují že jim někdo může chtít vzít něco co je jejich a jsou ochotní se o to prát. V Čechách polovina řekne "jedu jinam, stejně za to můžou ti nahoře" jedna čtvrtina se těší, že dostanou drobky a horší to nebude a jedna čtvrtina v sobě hledá hrdost a odvahu s tím něco dělat. A s tímto vzorkem pak řešte krizovou situaci...ale možná jsem jen pesimista.

Murphy

Příspěvek#56 » čtv 14. srp 2025, 13:17

Jsi pesimista. Podle mne jsi vyrazne podcenil velikost tech dvou prvnich skupin...

Erix

Příspěvek#57 » čtv 14. srp 2025, 14:10

Byl bych opatrný, ono roky jen "drancovat a brát", nic nebudovat a vše důležité nechat padnout, ... Co to asi udělá s obecnou morálkou a stavem společnosti. Jen odbočka. Jeden mladý, perspektivní vojenský odborník se dotazoval, zda by bylo možno zažádat o přesun do jiné oblasti, blíže k domu rodičů -> pro nemoc vyžadují občas výpomoc, ale současně nechce z armády. Odpověď? Šokující, " táhni nebo zůstaneš zde a hotovo". Toto vše při současném stavu, vlastně podstavu.

Na "vše" se dneska nahoře "hází bobek". Od těch dole se očekává držet hubu a krok a na povel dělat třeba kotrmelec! :roll: Toto si prosím volíme a někteří si to i vycinkali klíči. :o Ono je únavné slyšet moje vláda,my ne, to ten či onen, to jsme "zdědili", my jsme vláda a tak " můžeme všechno ". Konec politické vložky.

No do toho všeho, pro zblbnutí voličů nám předhodí nějaké pokyny a co, přece čekají hlas "vo.. a", který zajistí další x let přísunu peněz za nic a možnost dále drancovat a podílet se na zákulisní hře.

cipis

Příspěvek#58 » čtv 14. srp 2025, 15:56

Ty tvoje kecy jsou násobně demoralizující než to, co se občas někde děje ... Takže si za to vlastně můžeš sám, věčný ufňukánek ...
Tak když ti všechno tady tak strašně vadí, tak táhni do prdele, do země zaslíbené, a tady dej pokoj.

Erix

Příspěvek#59 » čtv 14. srp 2025, 16:09

Pravda, zmizet pryč je řešení, ale nepřeroste věčné uhýbání tady v uhýbání celé Evropy a pak i náhradní destinace? Ono na vše (většinu) kašlat a vše (většinu) bezhlavě přijmout jistě řešení je, ale chceme toto pro další generace?

P. S. : Fňukat a řešit je rozdíl, po netu to možná zaniká, ale pokud něco mohu změnit, omezit nebo vylepšit do "plusu", tak tak činím.

pH13

Příspěvek#60 » čtv 14. srp 2025, 20:52

Já bych se vrátil k tématu.

Rady mi místy přijdou poněkud řekněme spíš teoretické než praktické. Asi nejzřetelnější je to u vody. Napočítali tam pro člověka na den 10-15 litrů vody. Vezmeme-li konzervativně dolní hranici, tak pro čtyřčlennou rodinu na 72 hodin to vychází na krásných 120 litrů vody neboli 80 petflašek neboli 13 sixpacků. Kam to asi rodina bydlící v průměrném panelákovém bytě naskládá? Vezmeme-li dále v úvahu omezenou životnost vody, tak nejenže kam to dá, ale bude obnovovat 120 litrů vody. Zatímco u běžných potravin (rýže, čočka, těstoviny, konzervy) lze z jednoho konce řady ujídat a do druhého dokupovat, u vody to tak fungovat nebude, protože nikdo z nás neprotočí tolik balené vody denně, zejména pokud se snažíme omezit plýtvání plasty (což dává smysl v zemi, která má jednu z nejlepších vod z kohoutku na světě).

Možná to soudruzi z NDR úplně nedomysleli. Nebylo by lepší doporučit 2l na osobu a den s tím, že zbytek se sežene v nejbližším potůčku či řece? Fakt nenašli alternativu k balené vodě? No nic.

Z pohledu pedagogického mi přišly jako zmařená příležitost ta videa. Jak je možné v 21. století natočit video o první pomoci, kde panák stojí a vykládá, místo aby to ukázal? Vždyť o názorné výuce psal už Komenský.

Ale zpracování webu mi přijde dobré, text přehledný a jako připomínka, že by člověk měl mít doma víc než jídlo na dnešní večeři, mi to přišlo fajn.

Jo, pobavila mě rada, že máme mít kopie dokladů v mobilu. To jako mám u svého tlačítkáče pod zadní odklopnou stěnu vmáčknout papíry z kopírky, nebo jak to mysleli? :-)

Zpět na