Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

expres

Příspěvek#2716 » čtv 31. říj 2024, 23:26

Taková lakonická otázka. K čemu je vám benzín/nafta doma? Jako že čekáte problémy a máte elektrocentrálu.
Pak čemu je taková věc dobrá v případě posapo? Asi spíš cilite na krátkodobé vykriti ne?

milanvpg

Příspěvek#2717 » čtv 31. říj 2024, 23:37

MojeTikka píše:Datum spotreby u potravin znamena, ze do toho data ma mit potravina deklarovane vlastnosti. Neznamena to ani omylem, ze po tomto datu bude nepozivatelna. Muze napriklad zmenit barvu, chut, vuni. Nepozivatelnost je v uplne jinym casovym ramci, pokud to neni treba jahodovej zaser.
.

To co popisuješ je minimální trvanlivost. V případě označení Spotřebujte do.. už není zdravotní nezávadnost po tomto datu zaručena…

kiv61

Příspěvek#2718 » pát 1. lis 2024, 00:59

expres píše:Taková lakonická otázka. K čemu je vám benzín/nafta doma? Jako že čekáte problémy a máte elektrocentrálu.
Pak čemu je taková věc dobrá v případě posapo? Asi spíš cilite na krátkodobé vykriti ne?

Samozřejmě, na denní jízdy autem to nebude (ostatně kam v takovém případném srabu ještě reálně jezdit, že?) ale např. motorová pila, cirkulárka, štípačka, čerpadlo ve studni a další vercajk dobrý pro provoz baráku námahu jistě ulehčí . Na tohle je možná dobrá ta zásoba PHM a pro příp. EC...

Obecně : k čemu je vlastně další "elektrika"?
Při " totálním rozpadu energetických struktur " se obávám víceméně k ničemu - svítit se dá několika způsoby anebo vůbec, mobily, internet a další zařízení budou stejně mrtvými a tak proč řešit jejich dobíjení či provoz ?

dan

Příspěvek#2719 » pát 1. lis 2024, 01:56

a) komunikace (vysilacky, nebo alespon radio pouze pro prijem, nikoliv mobily)
b) osvetleni (a mozna i zabezpeceni) chraneneho perimetru

audis

Příspěvek#2720 » pát 1. lis 2024, 07:25

Ztotoznuji se s názorem, že až při výpadku lidí začnou mít takový hlad, že budou brát do ruky vidle, tak až uslyší hluk cirkule motorovky apod, přijdou si pro palivo s vidlemi v ruce. Dny předtím budou na vás zvonit a prosit. Vaše obydlí bude obklopeno zadonicimi lidmi.

nn

Příspěvek#2721 » pát 1. lis 2024, 08:43

K výše uvedenému můžu doplnit vlastní pocity z posledních událostí:
Během záplav moji vesnici/obec postihl výpadek elektřiny v celkovém trvání přes 40 hodin, v některých mikrolokalitách i déle. Protože jsem měl k dispozici zdroj elektřiny, tak jsem mohl topit plynovým kotlem, nechat zapnutou lednici a svítit aspoň v jedné místnosti.

Při ohlédnutí zpět bych už možná přistoupil k zatemnění oken, nebo svítil daleko decentněji. V celé čtvrti se totiž svítilo jen u mě, a vlastně jsem zbytečně na sebe upozorňoval "Hele, mám něco, co vy nemáte". Identicky to bude s benzínem apod.

Asi není úplně smysluplné zásoby nepoužívat, jen aby mi je náhodou někdo nevzal, ale každopádně by bylo dobré, aby okolí jasně pochopilo, že jejich majitel si je nenechá vzít. (A zatím jsem nepřišel na to, jak to provést přiměřeným způsobem a zároveň nebýt okolí za úplného magora).

dan

Příspěvek#2722 » pát 1. lis 2024, 09:34

Neni mozne aby v takovehle situaci vedle sebe dlouhodobe zili lide, kteri nebudou spolupracovat, nebo se prinejmensim nedohodnou na vzajemnem neutoceni. Splneni teto podminky lze zaridit krvavou i nekrvavou cestou, ale v kazdem pripade musi byt zahy splnena.

risa2000

Příspěvek#2723 » pát 1. lis 2024, 10:11

K tomu benzínu: Znám lidi, sám jsem jeden z nich, kteří tankují "prémiový" benzín, který místo biolihu obsahuje jinou biosložku, která se neseparuje a neabsorbuje vodu (což je problém paliv s biolihem a jejich uskladněním). Také obsahuje další aditiva. Každá rafinérka má takové palivo - např. u Orlenu je to Verva 100. Píši to proto, že ta je oficiálně E10, ale je to jiných 10, než těch 5 v E5, případně v "neprémiových" E10.

expres

Příspěvek#2724 » pát 1. lis 2024, 10:55

"nn"
Kolik lidi prislo, aby si jim pomohl v te pauze bez elektriny? Neco s cim si mohl pomoc diky tomu.
40h neni ani nahodou problem. Jestli ma nekdo doma plynovou bombu 2kg prezije v klidu mesic 2x teple jidlo skromne na vareni dene.. Po covidu radeji drzim uz cca mesicni skromnou zeleznou zasobu.

Proto se ptam jak to chcete vyuzit, nebot vetsina bude vedet ze neco takoveho mate a pouzivate. Elektrocentrala je hlucna. Motorovka to stejny. Svetlo kdyz vsude jinde bude tma? Kde je palivo, bude i jidlo :D
Me to spis prijde nebezpecny nez uzitecny.
Kdyz budete v okoli jedini s "komfortem" tak driv ci pozdeji si ho okoli bude chtit vzit. Nemit ho, je znacne mene riskantni.

Klidne priznam ze mi neco unika?

vvitty

Příspěvek#2725 » pát 1. lis 2024, 10:58

expres píše:Taková lakonická otázka. K čemu je vám benzín/nafta doma? Jako že čekáte problémy a máte elektrocentrálu.

Lakonicka odpoved - protoze se s vypadky setkavam i pri bezne situaci. Staci "ostrejsi" bourka s vetrem co shodi par sloupu VVN a v oblasti je vypadek v radu hodin - nejdelsi byl par let nazpet a to 26 hodin protoze slo o rozsahlejsi poskozeni. Plus obcas vypadek v radu hodin z duvodu planovanych praci na vedeni.

Ne ze bych bez prisunu elektriny nedokazal zajistit v objektu teplo a vodu bez dodavky elektriny ale preci jen je pohodlnejsi v takovem pripade mit zalozni generator. Mimo jine pro pripad kombinace s velkym destem a rizikem zatopeni nekterych mist.

PS: A ne, neziju na samote v horach, spise ve vesnici na periferii Prahy.

dan

Příspěvek#2726 » pát 1. lis 2024, 11:02

Uz jsem to napsal. Nemuzes byt "jedinny v okoli s komfortem" ( v nepratelskem prostredi). Musis byt proste "jedinny v okoli". Nebo se "vy v okoli" musite spojit.

Barak ve meste nema smysl vybavovat pro dlouhodobe preziti. To je neubranitelne misto a prilis mnoho lidi okolo aby se dala udelat funkcni dohoda. Pokud by vypadla elektrina na delsi dobu, treti den uz ve meste byt nechci. Bez ohledu na to co jsme si priravil. Totez plati i pro satelity v bezprostredni blizkosti velkych sidel. Za bezprostredni blizkost mam cokoliv kam se da pesky dojit behem jednoho dne.

Ale ma smysl si zajistit komfort pro ty kratkodobe vypadky v radu desitek hodin behem kterych je zachovana "normalni civilizace".

expres

Příspěvek#2727 » pát 1. lis 2024, 11:30

Dobře díky, tak že vám de o komfort kratkodobe.

Pohodlí mi stačí spacák a aby mi při spaní nepršelo do obličeje ;D

V případě posapo souhlas, město bude past. Pak samoty padnou a poslední asi menší vesnice, kde se možná domluvíte. Taky si však myslím že díky malosti bude neudržitelné proti větším nájezdům.

Cesta je cíl :)

vvitty

Příspěvek#2728 » pát 1. lis 2024, 15:43

To neni nutne o komfortu. To je mimo jine i o zachovani nekterych hodnot v pripade vypadku - ktere se realne obcas deji. Napriklad obsah mrazaku ktery by dlouhy vypadek nemusel prezit bez uhony. Nebo o ochranu majetku v pripade neprizne pocasi - nezavisle napajene kalove cerpadlo atd., a pochopitelne i o moznost i v pripade vypadku proudu dal alespon omezene pracovat.

DesertEagle

Příspěvek#2729 » pát 1. lis 2024, 16:03

To dan: v naprosté většíně komentářů mi mluvíš ze srdce. U domu ve městě je to těžký. Už v dnešní prozatím fungující civilizace musíme domy relativně slušně pasivně i aktivně zabezpečovat. Když si představím chránit perimetr chalupy, přijde mi to mnohem složitější. Tedy mluvíme o situaci, kdy pozemek není zaminovany a na střeše nejsou kulomety :-)
P.S. Tohle je spíš veselé tématika. Tyden bez komfortu na jaký jsme zvyklý a raději si to potom stejně půlka lidi hodí.

dan

Příspěvek#2730 » pát 1. lis 2024, 17:23

O takovy situaci klidne mluvit muzem. Protoze ono to neni jednoduchy ani v tom zdanlive idealnim pripade. Musis drzet hlidky 24x7. Jen tohle plne zamestna nejmene 6 lidi. Uz jen tohle vyzaduje vic lidi, nez kolik jich v beznem dome bydli.

Nemuzu slouzit nazvem ani odkazem, protoze je to jen matna vzpominka, ale v nejake studii jsme videl odhad, ze po mesici teto situace bude o tretinu lidi mene.

Zpět na