In vino veritas

Patrik
moderátor

Příspěvek#1 » pon 26. črc 2010, 19:09

Můžou mi zdejší znalci doporučit nějaké dobré víno ? Máme doma raději červené. Neutrácím za láhev víc než 250 Kč. Víc už bych považoval - v mém případě absolutního laika - za zbytečné vyhazování peněz. Máme tady ve městě pár speciálek a než bych vyzkoušel každé, tak bych si stejně už nepamatoval ty předešlé. Nemám rád hořkou chuť. Případně, jak je skladujete, jestli stojí za to, uvažovat o nějaké té speciální chladničce na víno.

sided
moderátor

Příspěvek#2 » pon 26. črc 2010, 20:29

Pokud jde o červené tak Roudnické zámecké sklepy, trošku drsnější (tříslo) ale stabilní kvalita a do 150.- flaška. Co se bílého týče tak Velké Žernoseky nejlepší bílé v republice. Moravská vína nekupuju protože namíchané šarže v jedné bedně opravdu nemusím :evil: . Lednice na víno (pokud nemáš sklep se stabilní teplotou) je výrazný posun v kvalitě.

Patrik
moderátor

Příspěvek#3 » pon 26. črc 2010, 20:37

Silně nad tou lednicí uvažuji, ono se říká, že víno by mělo mít pokojovou teplotu, ale nějak se zapomíná, že to platilo za dob Karla IV a podmínkám v kamnenných hradech a zámcích.
Sided: dík, zeptám se jestli se dají u nás sehnat.

alibaba

Příspěvek#4 » úte 27. črc 2010, 01:46

Tohle zase vypada na zakaz musis se tam nahore za mne primluvit,nicmene vino je moje specialita , ja pil komunisticka vina co nikdo nechtel a byl na flaskach prach v obchode .Totiz kazde trpke a kysele vino se necha osladit cukrem a pak to neni tak zle doporucuji vyzkouset .
Nesmysl jako teplo mistnosti a vino byl snad vymyslen pred 100 lety za stredoveku neexistovalo v zemi kde je ze 80% chlad a chladne sklepy . Vino jako takove se necha vyrobit z kazdeho ovoce ci kombinaci nekolika ovoci .
Vse co obsahuje dostatek prirodniho cukru tedy pry i mrkev i kdyz jsem to nezkousel , jinak kdyz vyrabim svuj vlastni mok tak tech 20 litru mne prijde pouze na polovicni cenu a udelam si jej jak chci a jake sily pozaduji od 6 % az do 18 % a kdyz pridam cisty alkohol jeste vice ,delal jsem vino po hektolitrech ,ale nejak se zakaznici moc opijeli a tak jsem musel hodne prestat . Ve Francii existuje cela vinarska skola a absolventi se pak snazi delat sve vino a vinice a tak za 8 let se snazi prodavat lahev za 100 $ ted pry ve Francii frcelo vino rocnik 1815 tkz napoleonicke vino za 6 000$ lahev, kdyz si koupis kvasnice ty stoji asi 2 $ balicek a vydrzi na 25 litru !!
Kvasnice spotrebujici veskery cukr a prestane to bublat a pak se necha tok jak rika bracha patok usadit a sleje se asi 3krat za par mesicu samotny proces je celkem rychly ,ale to ustati muze trvat mesice a roky. Ja do vina nadavam zadne siricitany s cim se balzamuji mrtvoly a boli z nich hlava druhy den :lol:

Patrik
moderátor

Příspěvek#5 » úte 27. črc 2010, 07:29

Alibabo, dík za přínosný příspěvek, co bychom si tady bez tebe počali :lol:

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » úte 27. črc 2010, 08:44

já bych ti doporučil obejít sklípky v okolí, jestli tam nějaké máte a zeptat se kdo jim dodává. Pak si na netu najít dodavatele a infirmace o něm a když budou dobré, zkusit si najít co ti chutná. I v Praze jsem byl schopný najít lidi, kteří stáčí dobrá vína

JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » úte 27. črc 2010, 09:17

Přidám svůj skromný názor. Nejsem žádný someliér - víno nevyplivuji, ale piju. A pár lahví už jsem vypil :)

Ta pokojová teplota (cca 20st C) u červeného vína je myšlena teplota při které se pije. Ideální teplota skladování je pokud vím 10-12st.

Obecně se dá říct, že nad hranicí CZK250,- za normální láhev, opravdu posun kvality není moc výrazný (pokud vůbec nějaký je).

Ze zahraničních mám osobně jednoznačně nejoblíbenější odrůdu Shiraz australské značky [yellow tail], která má obvyklou cenu v maloobchodě v ČR CZK199,- (v Praze ve skladě přímo od dovozce se dá sehnat zhruba o 20% levněji - minimální odběr je však bedna - 6 lahví).

Běžně prodávaná Moravské vína jsou pro mě většinou s výše zmíněným neporovnatelná, ale z nových vín doporučuji určitě vyzkoušet odrůdu Dornfelder.

Příbuzný přítelkyně má jeden z nejstarších vinných sklepů ve Velkých Bílovicích a tak hlavně díky němu, již mám docela příjemné zkušenosti i s moravskými víny.
Musím vypíchnout, že přes poměrně velké množství obvykle vypitého vína, při návštěvě u něj, se nám zatím na návštěvě nikdy nepodařilo vypít tolik vína, aby nás z něj následně bolela hlava (s čímž jsem se potýkal u běžně prodávaných vín z obchodů a místních vinoték).

Teď jsme si od něj dovezli několik příjemných lahvinek starších vín a musím říct, že mají něco do sebe.
Včera jsme si otevřeli Burgundské modré (Rulandské modré) 2002 a musím říct, že tak výborné víno z oblastí v okruhu 10kkm jsem ještě neměl. Můžu jej zařadit vedle Shiraz-Yellow Tail. Jiná chuť, ale moc se nám líbilo.
Máme ještě pár starších vín a tak jsem zvědavý.... i více než 30 let starou (plísní dost porostlou láhev), která se na mě směje z ledničky - je to úplně nejstarší víno z jeho sklepa. Má už jen pár lahví. Normálně neprodejné a tak jsem neváhal dát za ni i o něco více, než Patrik uvádí (i tak je to pořád láce).

Toto je můj pohled, každému se může líbit něco jiného. Při výběru toho Vašeho vína přeji mnoho zdaru ;)

Iza

Příspěvek#8 » úte 27. črc 2010, 11:07

Pridavam se k JIP - Shiraz Yellow tail mi taky moc chutna.

sided
moderátor

Příspěvek#9 » úte 27. črc 2010, 12:00

Ještě bych rád upozornil na červená moldavská a bílá slovinská vína. Tady je možné se v cenové relaci 90 - 150,-Kč dobrat příjemných překvapení. Třeba Slovinské vinařství Jerusalem Ormož, typická žlutá etiketa, tady se v podstatě nedá sáhnout vedle.

Missak

Příspěvek#10 » úte 27. črc 2010, 12:48

:lol: no jestli alibaba konzumuje to co popisuje (nechci to nazývat vínem) tak už mi jeho příspěvky konečně dávají smysl :twisted:

jakde

Příspěvek#11 » úte 27. črc 2010, 17:25

Ještě bych rád upozornil na červená moldavská

Pravdu díš. Tuhle jsem si koupil na blind moldavský Merlot za pár šupů a moje očekávání bylo výrazně předčeno.

Missak

Příspěvek#12 » úte 27. črc 2010, 18:02

já mám velmi dobrou zkušenost s vínem z Lechovic. Bohužel tedy jen s bílým, ale stálo za to, možná jen ta cena je trošku výš u některých druhů
http://www.vslechovice.cz/eshop.htm
a většinou jsme neudělali chybu s výběrem vína v Kroměříži v arcibiskupských sklepech
http://www.arcibiskupskevino.cz/kontakt.asp

konkrétní značky nechci doporučovat, přeci jen máme trochu různé chutě a není nad to hledat "to pravé" častým zkoušením :lol:

Black_Onyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » sob 31. črc 2010, 16:49

Donedavna jsem vino moc nepil, ale ted...:-) Ujizdim na rulandskem sedem.

Patrik
moderátor

Příspěvek#14 » sob 31. črc 2010, 17:17

Tak dnes večer vyzkouším ten australský shiraz. Asi si začnu dělat poznámky, protože to se skutečně nedá zapamatovat.

sided
moderátor

Příspěvek#15 » sob 31. črc 2010, 17:40

To chce jen trochu praxe :D to co Ti chutná si zapamatuješ snadno, ostatně patoky taktéž utkví v paměti.....

Zpět na