Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

HV

Příspěvek#4111 » čtv 26. kvě 2016, 09:09

Je to opravdu tak, člověk je po vyhození tak razebranej, že nedokáže nastalou situaci objektivně vyhodnotit. O panu Babinském si myslím (měl jsem ho u ZOZ a v jednu chvíli jsem se na něj i dost nevybíravě obořil) že vydrží opravdu hodně ale zásadní chyby neodpouští. Postřehl jsem u něj emotivní neutralitu a objektivní hodnocení na vysoké úrovni. Pokud by tu chybu neviděl, rozhodně by uchazeče nevyhodil. Pokud ji však viděl a byla to chyba hrubá, nic jiného udělat nemohl. U mé ZOZ také jeden člověk odcházel od střeleb za chybu při manipulaci.

jamira

Příspěvek#4112 » čtv 26. kvě 2016, 17:26

SansLogique píše:díky za stanoviska.
Nebyl to nahazovací rybařící pohyb, prostě jak si to rovnal v ruce. Nervozita, no znáte to.
To já si myslím, že to je kapku zbytečně moc pintlich.
A když si vzpomenu na svojí první ZOZ v roce 2012, kdy se nějakej úhel neřešil a dokud se s tím člověk neotočil a nenamířil někomu do břicha, nic se nedělo a rána jistoty byla prostě nějak někam zhruba směr terče...

Milý kolego ve zbrani - jenže ona se doba a situace za ty léta dost změnila. Co prošlo tenkrát a ještě i mnohem dříve, neprojde nyní. A je to jedině dobře! Když člověk vidí a slyší, co za "materiál" chodí ke zkouškám... Radši ani nebudu psát, jak já bych ještě přitvrdil. Zbytečně by to v komunitě způsobilo zlou krev :evil:

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4113 » čtv 26. kvě 2016, 21:07

On to bohuzel neni problem toho, kdo ted chodi ke zkouskam... On ten problem je hloubs a pohlavek by zaslouzila cast lidi chodicich se svym zbrojakem na strelnici i ted a je jedno, jestli jim sotva zaschnul, nebo ho maj uz 20 let.

Hondista

Příspěvek#4114 » pát 27. kvě 2016, 07:29

Tak včera 26.5. konečně úspěch. Repete v Broumově, poprvé jsem před měsícem vyletěl za střelby. Komisař seriozní,klidný,nesnažil se nachytat.Hodně dbal na bezpečnost,tak to má asi být. Skupina opět dobře připravená. Kromě tří co šli hned za testy, to udělali všichni. Po zkazkách, co zde kolují o hromadných popravách při zkouškách , každý kdo má rozum se připraví opravdu důkladně. Minulý týden zde prý opět byla 80procentní úmrtnost, za věci jako zkontrolování průchodnosti hlavně u rozebrané pistole mimo bezpečný prostor. Opravdu nevím jak může samotná prázdná hlaveň vystřelit. Ale nebyl jsem u toho, nevím jak to skutečně bylo, nemůžu tvrdit ,že tam nebyl ještě nějaký důvod navíc. Zajímavé je, že se v těchto případech neustále opakují jména těch samých komisařů. Ale to je záležitost těch co se cítí poškozeni, pokud s tím nic nedělají oni, jejich věc. Já zde nikoho jmenovat nebudu, protože jak jsem už řekl, nebyl jsem u toho a věci se mohly udát jinak než se povídá.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4115 » pát 27. kvě 2016, 11:03

Prosim nejaky odkaz na to, ze nekdo vychodil nekoho jen za to, ze pruchodnost hlavne kontroloval mimo bezpecny uhel/prostor. To uz totiz neni jen totalni volovina... To je takova hovadina, ze se mi tomu ani nechce verit.

P.V.

Příspěvek#4116 » pát 27. kvě 2016, 11:23

Taky by mě zajímalo, v čem je problém u kontroly hlavně rozebrané zbraně. U zkoušky jsem si ji pro jistotu kontroloval směrem do terče (poté, co mi kamarád vyprávěl, jak jeden policista koukal do hlavně od ústí a komisař řval), ale jinak nevím, co by se mohlo stát.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4117 » pát 27. kvě 2016, 11:32

Revolver se také nekontroluje zrcátkem, ale pohledem do ústí ZKONTROLOVANÉ zbraně. IMHO je to zcela bezpečné kouknout do pistole se závěrem na záchytu zepředu.

Rough boy

Příspěvek#4118 » pát 27. kvě 2016, 11:45

ladaj: okej, tak ještě u zkoušek bych pochopil, že je nechá skrz hlaveň kontrolovat až když je demontovaná. Aby věděl, že uchazeč ví, co dělá. Ale tohle mi přijde přitažený za vlasy. Jak píšeš, revolver kontroluju i ze směru od ústí hlavně (krom toho, že čumim i zezadu, jak je na tom přechodový kužel). Zaplaťpánbůh, že jsem měl normálního komisaře, kterej nic nenamítal, když jsem laufy kontroloval proti světlu (zářivka na stropě). By mě zajímalo, co bych třeba na tmavý tunelový kapslovně skrz tu hlaveň proti terči viděl... :roll:...

Hondista

Příspěvek#4119 » pát 27. kvě 2016, 11:54

Cmk; nezlobte se ale jak jsem už napsal. Nebudu nikoho jmenovat. Bránit se má hlavně ten, koho se to týká, ten ví přesně jak se to stalo. Já to mám z doslechu.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4120 » pát 27. kvě 2016, 12:35

ladaj píše:Revolver se také nekontroluje zrcátkem, ale pohledem do ústí ZKONTROLOVANÉ zbraně. IMHO je to zcela bezpečné kouknout do pistole se závěrem na záchytu zepředu.

No jasne... Ono to na tom zachytu totiz drzi jako privareny a nekterym pistolim po "padu zaveru ze zachytu" vubec nepadaj kohouty...
Uff... Tohle by se melo smazat, nez to nekdo vezme vazne :-)
Resp. mela by se zduraznit ta neoddelitelnost prvni a druhe vety, ktera z toho textu moc neplyne...
Pokud uz nekdo bude koukat do usti hlavne a bude mit zaver na zachytu, tak presto, ze to naprosto totalne a vyrazne nedoporucuji, tak kdyz uz, tak jednoznacne na totalne jasne zkontrolvane zbrani...

vgj

Příspěvek#4121 » pát 27. kvě 2016, 13:12

Taky jsem slyšel zadání od komisaře (opět z druhé ruky), že hlavěň nebo svazek hlavní bude mířit stále v bezpečném směru. Bez jakýchkoliv výjímek.
Odůvodnění bylo, že se tím ověří, že zkoušený je schopen dodržovat trvalou pozornost při celé manipulaci.

Osobně myslím, že u zkoušky je to rozumná omezující podmínka. Neříká nic o tom, kdy je a kdy není hlaveň bezpečná, jen o tom, zda je zkoušený schopný řídit se stanovenými pravidly a přizpůsobit tomu bezpečnou manipulaci.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4122 » pát 27. kvě 2016, 13:31

Komisar ma zkouset a vyhazovat na zaklade zakonnych norem. Mimo jine vyhlasky 115/2014, ve ktere se rika, ze vyhodit muze, pokud zadatel ohrozi, nebo by v praxi ohrozil...
O podmince mirit 1 smerem stale si muzeme myslet co chceme.
Pokud komisar nezduvodni, cim zadatel ohrozil, kdyz vyndanou hlaven neprohlizel smerem do bezpecneho prostoru, nesmi za to vyhodit.

Hondista

Příspěvek#4123 » pát 27. kvě 2016, 13:56

Jo a pro vgj gratulace. Před měsícem jsme na tom byli stejně :-) Je hodně motivující když vím,že tentokrát to nesmím podělat jinak mám pro letošek utrum. Nová žádost za 3 měsíce+ zde kolem 5 měsíců čekací lhůta. A to navíc možná bude od nového roku ZP jen na 5 let.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4124 » pát 27. kvě 2016, 14:19

Nebude... Senatori to nezkratej a snemovnou uz prosel navrh, ktery ponechava 10 let... Hrabnout do toho muze az EU smernici, ktera se zase bude pak nejakou dobu implementovat.

Standa_Ov

Příspěvek#4125 » úte 31. kvě 2016, 12:33

Přátele dnes zkoušky v Ostravě.
Střelnice Patriot naprosto famózní přístup komisaře ing.Markuse !
Na zkoušky dorazilo 21 uchazečů + 4 opravy.
Testy neudělali 4 a manipulaci 7.
Testy nemá cenu komentovat kdo se nenaučí se nenaučí.
Praktická část letěli jen ti co prostě udělali základní chyby, opakují základní + jedna starší paní co manipulaci zvládla bohužel asi stres či jiné emoční zakolísání, nenastřílela. Sama nám po zkoušce zdělila, že při přípravě nebyl s střelbou problém.
Jeden uchazeč letěl za to, že si před kontrolou zbraně nezkontroloval je-li či není zásobník v šachtě malorážky. Byl upozorněn na chybu uvědomil si jí, ale bohužel následoval prst na spoušť a to už komisař oči nepřivřel. Další letadlo bylo díky manipulaci bez povelu či manipulaci odlišnou od povelu.

Komisař nevyhazoval za maličkosti ! Vždy se zeptal uchazeče na chybu a pokud si byl vědom pokračovalo se dál v manipulaci.
Samozřejmě ne prst či míření kam nemám atd...

Zkoušky byli odstartovány v 8ráno kdy se v učebně psali hromadně testy. V cca 8:45 bylo vyhodnoceno a posláno 4 uchazeče domu.
Manipulace a střelby po jednom uchazeči cca 10min všichni mimo Cečkaře cca 20min. Ti co neudělali cca 5min bez střelby konec.

Děkuji p. Mikeskovi a střelnici Patriot za přípravu a luxusní přístup !

Pevnou mušku všem !

Zpět na