Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

j.kuntos

Příspěvek#4756 » stř 14. zář 2016, 17:09

Rough boy: díky za upřesnení. Ano, dělám si pouze E.

Rough boy

Příspěvek#4757 » stř 14. zář 2016, 18:26

Nemáš zač ;)

HV

Příspěvek#4758 » pát 16. zář 2016, 13:26

j.kuntos: dones flašku a já ti pouze E rozmluvím ;) Minimální kombinace, téměř povinná, je A+B+E
Sorry za OT

pekoz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4759 » pát 16. zář 2016, 20:18

Silně doporučuji to co říká HV.. Protože jsem si na "staré roky" dodělával "A" a stejně mě "se.e" že jsem nepřidal "D" bo licence :(
"Nikdy neříkej nikdy" protože když začínáš tak nikdy nevíš ...
funguje to přesně tak jako "nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci"

Ironborn

Příspěvek#4760 » sob 17. zář 2016, 10:43

Jaký je váš názor na vypouštění kohoutu - míněno přes palec, ne přes tlačítko decocking a nutnost rány jistoty při manipulaci. Tyto úkony mi připadají jako v zásadě nadbytečné a běžně jsem se s nimi příliš nesetkal. Nemám problém je provést, ale je jejich neprovedení možné hodnotit jako porušení bezpečnosti a důvod k ukončení zkoušky?

vgj

Příspěvek#4761 » sob 17. zář 2016, 11:02

Už bylo tolik ran jistoty z doměle prázdné zbraně, které skončily skutečným výstřelem, že je jasné, že patří mezi velice potřebné návyky.
(bylo mi reportováno příbuznou, že za deset let ve službě potkala 3 případy, kdy rána jistoty vyšla, v jednom případě opakovaně... nevyjmutý zásobník, z překvapení že to vystřelilo to zmáčkl ještě jednou).

Vypuštění kohoutu je základ, při nošení nemá na zbrani natažený kohout co dělat (zejména u zbraně bez blokace zápalníku).

Jsou to základní návyky.

Ironborn

Příspěvek#4762 » sob 17. zář 2016, 11:33

vgj píše:Už bylo tolik ran jistoty z doměle prázdné zbraně, které skončily skutečným výstřelem, že je jasné, že patří mezi velice potřebné návyky.
(bylo mi reportováno příbuznou, že za deset let ve službě potkala 3 případy, kdy rána jistoty vyšla, v jednom případě opakovaně... nevyjmutý zásobník, z překvapení že to vystřelilo to zmáčkl ještě jednou).

Vypuštění kohoutu je základ, při nošení nemá na zbrani natažený kohout co dělat (zejména u zbraně bez blokace zápalníku).

Jsou to základní návyky.

Na to jsem se ovšem neptal.

wigum

Příspěvek#4763 » sob 17. zář 2016, 11:58

Je tady toho hromada. Od stránky 294 si můžeš o vypouštění počíst
viewtopic.php?f=57&t=586&start=4395

vgj

Příspěvek#4764 » sob 17. zář 2016, 13:04

Ironborn:
Tak to jsem možná nepochopil otázku. Je to věc nezbytná pro ZOZ a rovněž pro praxi (pokud se neomezíš na Glock).
Na SA pistoli při přerušení střelby (a případném nošení) vypouštím palcem na střelnici, dvěma doma.
Pistoli s decockerem vypouštím páčkou. Pokud beru do ruky zatím cizí neznámou zbraň, tak zase přes dva palce.

Takže má otázka zní, kde jsi se s tím nesetkal, proč to považuješ za zbytečné?
přirovnání:
Mám kvůli tomu, že jezdím s automatem zahodit návyky na spojku? Už rok jsem se s tím nesetkal, je to zbytečné...

wigum

Příspěvek#4765 » sob 17. zář 2016, 19:12

Ironborn píše:Jaký je váš názor na vypouštění kohoutu - míněno přes palec, ne přes tlačítko decocking a nutnost rány jistoty při manipulaci. Tyto úkony mi připadají jako v zásadě nadbytečné a běžně jsem se s nimi příliš nesetkal. Nemám problém je provést, ale je jejich neprovedení možné hodnotit jako porušení bezpečnosti a důvod k ukončení zkoušky?

Jen bych si dovolil odhadnout, že na vojně jsi asi nebyl,že? Ránu jistoty považuji tedy osobně za samozřejmost a za její opomenutí bych od zkoušky rozhodně vyhazoval, protože to porušení bezpečnosti je.

Ironborn

Příspěvek#4766 » ned 18. zář 2016, 06:50

vgj píše:Ironborn:
Tak to jsem možná nepochopil otázku. Je to věc nezbytná pro ZOZ a rovněž pro praxi (pokud se neomezíš na Glock).
Na SA pistoli při přerušení střelby (a případném nošení) vypouštím palcem na střelnici, dvěma doma.
Pistoli s decockerem vypouštím páčkou. Pokud beru do ruky zatím cizí neznámou zbraň, tak zase přes dva palce.

přirovnání:
Mám kvůli tomu, že jezdím s automatem zahodit návyky na spojku? Už rok jsem se s tím nesetkal, je to zbytečné...

Já neříkám, že je to zbytečné. To říkají minimálně někteří komisaři o ráně jistoty. V situaci, kdy je ohledně optimálního bezpečného postupu evidentní nedostatek konsenzu mezi zkoušejícími a chybí jasné pokyny z ministerstva, by se za správnou variantu mělo pokládat nezbytné minimum, vše ostatní je navíc a nakonec to vždy bude v praxi na té které osobě, její inteligenci, znalostech, opatrnosti atd.
Popravdě by mě velmi zajímalo, jak by to hodnotil soud a jak by komisař obhájil, že byla porušena bezpečnost nebo by byla porušena bezpečnost v okamžiku, kdy na záznamu je zásobník na stole a opakovaně vizuálně zkontrolována komora a šachta. Jak je tato zbraň bezpečnostně závadná?

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4767 » ned 18. zář 2016, 07:27

Ironborn píše:Jaký je váš názor na vypouštění kohoutu - míněno přes palec, ne přes tlačítko decocking a nutnost rány jistoty při manipulaci. Tyto úkony mi připadají jako v zásadě nadbytečné a běžně jsem se s nimi příliš nesetkal. Nemám problém je provést, ale je jejich neprovedení možné hodnotit jako porušení bezpečnosti a důvod k ukončení zkoušky?

Duvody k ukonceni zkousky:
a) zadatel neni schopen (klidne proto, ze neni ochoten) samostatne manipulovat se zbrani
b) zadatel pri manipulaci ohrozi, nebo by v realu ohrozil bezpecnost...

Ciste technicky - pokud komisar rekne, ze chce na zaver kontroly stavu zbrane ranu jistoty, ze bez ni nepovazuje vybiti za bezpecne (coz je jeho pravo), pak vynechanim rany jistoty porusis obe kriteria.
Rozumnej komisar chape, ze to kdekdo uci kdejak... Takze nevyhazuje na prvni neranu jistoty, ale napovi, pripadne si o ni na ferovku rekne znova. Kdyz ani tohle nepomuze a zadatel ji zase neda, tak NEXT-TIME...

Filosoficka debata o nadbytecnosti uz nema vyznam. Ne od starany 294, ale tak od strany 100 je to tu asi 30x...

vgj

Příspěvek#4768 » ned 18. zář 2016, 07:35

Tak na tom samém záznamu asi bude úvodní briefing. Každá střelnice, soutěž i komisař stanovuje bezpečnostní pravidla. S těmi je zkoušený seznámen. Poruší je.. pak letí. Poprávu.

Závěrečná zkouška, něco jako rána jistoty je normální. Třeba silnoproud. Odpojení megavatového trafa se taky dokončuje zkouškou zkratovací tyčí, a nechtěl bych aby se tyč vypařila u mé budoucí mrtvoly. Naštěstí těstí jsem slaboproudař..

Více kontrol nikdy neublíží, škody pro zanedbanou kontrolu jsem nadělal dost. Rána jistoty je prostě absolutní kontrola.

wigum

Příspěvek#4769 » ned 18. zář 2016, 10:40

Ironborn píše:
vgj píše:... bezpečnost v okamžiku, kdy na záznamu je zásobník na stole a opakovaně vizuálně zkontrolována komora a šachta. Jak je tato zbraň bezpečnostně závadná?

Až se budeš déle pohybovat mezi střelci a sám budeš pravidelně střílet zjistíš, kolikrát ta prázdná a opakovaně zkontrolovaná komora nebyla tak úplně prázdná. ;)

ptarmigan

Příspěvek#4770 » ned 18. zář 2016, 19:56

vgj píše:Ironborn:
přirovnání:

Nejsem sice Ironborn, ale odpověď asi tuším: pokud mám pistoli bez kohoutu, nebo s decockem, vypouštění dvěma palci nepotřebuju (třeba na mém Makarovovi jsem si to přes dva palce párkrát zkusil, a od té doby nepoužil). To přirovnání s automatem je docela dobré, i když asi jinak, než to bylo myšleno: Ve Státech taky na získání řidičáku předvést řazení s manuálem nemusíš ;) (Nicméně třeba v UK tomu tak není.)

Jinak za mne vypouštění kohoutu přes dva palce požadovat, v praxi je to ta "nejtěžší" (a přitom hodně běžná) možnost, vše ostatní lehčí.

Zpět na