Střelba na střelnici - svěření zbraně osobě mladší 18ti let bez ZP - lze?

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#16 » čtv 2. úno 2017, 08:35

Z pohledu prava to tu zaznělo téměř vse...
B a C je tam proste proto, ze drzitele ZP jej tim padem mají na sport nebo lov a proto na sport nebo lov mohou pripravovat. Patrne bylo myslenkou zakonodarce, aby se tim ošetřilo to, ze se tedy i jejich "zaci" budou u drzitelu ZP pripravovat jen na sport nebo lov...

Jinak si prostudujte ještě dole v zakone přestupky, zda-li je svereni zbrane osobe 10-17.99 let prestupek, pokud ma clovek zbrojak skupiny E. Ono ne kazde poruseni zákona je hned prestupek.

marinakus

Příspěvek#17 » čtv 2. úno 2017, 13:26

CMK : To už se tu řešilo, akorát že v jiné souvislosti, a samozřejmě to přestupek je. Akorát ne podle ZoZ ale podle zákona o přestupcích. Nemá cenu kolem toho opět vířit debatu.

Piggy

Příspěvek#18 » čtv 2. úno 2017, 14:42

rumcajs_tr píše:Ještě doplňující komentář - jaký má podle Vás v zákoně smysl omezení na sk B, resp C?
Jak již napsal cmk, zákonodárce neumožňuje amatérskou výuku či přípravu osob pod 18 let k ochraně ŽZM. :(
Pokud jsem to správně pochopil, je k tomu potřeba ZL F a instruktor se ZP D.
U osob starších 18 let už instruktor nemusí být profík a stačí jakýkoliv ZP.

lebadabel

Příspěvek#19 » čtv 2. úno 2017, 16:30

Nemá smysl spekulovat nad tím co měl nebo neměl zákonodárce na mysli. Důležité je, co je v zákoně napsáno. Odst. 1 a 4 § 59 zák. o zbraních vcelku jasně říká, přeloženo do lidštiny, máte-li zbroják, můžete s sebou vzít na střelnici někoho, kdo ZP nemá, aby si s vámi zastřílel. Pokud mu ale ještě není 18, pak vám musí být víc než 21 a ZP sk. B nebo C musíte mít alespoň 3 roky.
Myslím, že žádné složitosti v tom není třeba hledat. ...a logiku už vůbec ne.

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#20 » čtv 2. úno 2017, 21:32

Problém je poněkud jinde. Jak mám prokázat, že mám ZP déle než 3 roky, když na něm datum drží od není. Během měsíce dostanu nový a jak mám prokázat, že ZP mám od roku 1992?

rumcajs_tr

Příspěvek#21 » čtv 2. úno 2017, 23:20

lebadabel píše:... máte-li zbroják, můžete s sebou vzít na střelnici někoho, kdo ZP nemá, aby si s vámi zastřílel. Pokud mu ale ještě není 18, pak vám musí být víc než 21 a ZP sk. B nebo C musíte mít alespoň 3 roky...

Díky, tohle je myslím perfektní shrnutí přeložené, jak píšeš, do lidštiny.

kiv61

Příspěvek#22 » čtv 2. úno 2017, 23:38

"coffee":
Jasně, máš všechny zbraně méně než 3 roky, na té které střelnici jsi od r. 92 poprvé a jako na potvoru čerstvě prodloužený ZP + na krku nezletilého. Tomu se říká pech .. :)

lebadabel

Příspěvek#23 » pát 3. úno 2017, 14:00

"coffee", já myslím, že nikomu nic prokazovat nemusíš. Provozovateli, potažmo správci, střelnice je to jedno, protože za toho člověka bez ZP, kterého sis přivedl a na kterého při střelbě dohlížíš odpovídáš ty. A policajt, který by případně přišel na kontrolu nebo by vyšetřoval nějaký průser, který by se stal, by si to vytáhl ze systému.

Sysop

Příspěvek#24 » pát 17. úno 2017, 00:06

Hm, mam dite, momentalne sestilete, uz zaciname se vzduchovkou a behem dvou, max tri let chci zacit s brokovnici. Ja v tom nevidim problem.

marinakus

Příspěvek#25 » pát 17. úno 2017, 00:15

Sysop : Tak podle zákona to problém prostě asi je, nechat střílet osmiletého kluka z brokovnice. Upozorňuji znovu, že existují střelnice, které umožňují střelbu až např. od 15-ti let a nic s tím neuděláš.

lebadabel

Příspěvek#26 » pát 17. úno 2017, 05:29

Odst. 4 § 59 Zák. o zbraních uvádí, že používat zbraň (pod dohledem osoby splňující kritéria v témže odstavci uvedená) může dítě ve věku nejméně 10-ti let.
Konkrétní střelnice může toto pravidlo ve svém provozním řádu přitvrdit, v žádném případě však změkčit.
V odst. 1 § 1 Zák. o zbraních je uvedeno, že pod pojmem "zbraně" se pro účely tohoto zákona myslí střelné zbraně. Teoreticky se tedy odst. 4 § 59 vztahuje i na používání vzduchovky, ale třeba i kuše apod.

kk

Příspěvek#27 » pát 17. úno 2017, 07:21

Sysop: Ja s dcerou zacal v dobe, kdyz to dcera přiměřeně fyzicky zvladla. Což podle mého je zákon s těmi 10 lety nastaven docela dobře.
Ale s brokovnící nevím teda, my šli do dlouhé opakovací malorážky. Dceru baví přebíjení kličkou a míření puškohledem. Možná tak nějakou 20tku, nebo raději ještě menší. Já bych holce v 10 letech broknu do ruky nedal, měl bych strach, že to neudrží, a něco se stane.

Sysop

Příspěvek#28 » sob 18. úno 2017, 00:05

kk píše:Sysop: Ja s dcerou zacal v dobe, kdyz to dcera přiměřeně fyzicky zvladla. Což podle mého je zákon s těmi 10 lety nastaven docela dobře.
Ale s brokovnící nevím teda, my šli do dlouhé opakovací malorážky. Dceru baví přebíjení kličkou a míření puškohledem. Možná tak nějakou 20tku, nebo raději ještě menší. Já bych holce v 10 letech broknu do ruky nedal, měl bych strach, že to neudrží, a něco se stane.

Souseduv kluk strilel z moji ZH v 10 letech bez problemu, jen jsem delal slabsi naboje a mel tam extra mekkou botku. Je to vopruz prebijet dvanactky, kdyz to na penize vyjde draz, nez S&B, ale ta plna navazka je pro to dite prece jen kopanec. Ale kluka to bavilo a nemel s tim problem.

Tady je 10leta holka na skeetu a evidentne s tim problem nema: https://www.youtube.com/watch?v=cD9l7UxSY_8

No uvidim, je to jeste casove hodne daleko.

Sysop

Příspěvek#29 » sob 18. úno 2017, 00:08

marinakus píše:Sysop : Tak podle zákona to problém prostě asi je, nechat střílet osmiletého kluka z brokovnice. Upozorňuji znovu, že existují střelnice, které umožňují střelbu až např. od 15-ti let a nic s tím neuděláš.

Jasne, tezko asi clovek bude s prckem chodit na nejakou verejnou a ne "domaci" strelnici, to celkem chapu, jsme v Evrope, ne USA :?

Ale tohle mam vyresene.

To je dobře ale tady je za prezentování porušování zákona týden mimo. Pro začátek.

marinakus

Příspěvek#30 » sob 18. úno 2017, 15:29

Sysop : Zákonu je šumák, kde necháš střílet z palné zbraně dítě pod deset let. Ale to je tvůj boj. Pochopitelně, že všechny průsery jednotlivců jdou dnes za celou střeleckou veřejností.

Zpět na