Novela evropske smernice o zbranich

Antony30011

Příspěvek#1741 » čtv 9. úno 2017, 17:12

Mně vrtá v hlavě jedna věc. Opravte mě, melu-li blbosti a je to všem ostatním jasný...
EK chce zařadit samonabíjecí typu AK AR atd do kategorie A. Kategorie A jsou zbraně zakázané. A podle té směrnice má kategorie A několik podkategorií. Samočinné x samonabíjecí - například. A u nás je možná na zbraň kategorie A vyjímka a tím pádem je už v současné době možné zbraň kategorie A vlastnit. Nebyl by možný ojeb směrnice tím, že se prostě bude na "zlé" samonabíječky (celkově nově zařazené zbraně do kat A) vydávat vyjímka, "automaticky" jak NP?
Píšu to hooooodně zjednodušeně. Ale snad si rozumíme

kurvajz

Příspěvek#1742 » čtv 9. úno 2017, 17:15

Jako, že by byly dvě druhy výjimek? Jedna na full-auto, kterou by skoro nikdo nedostal jako dneska...a druhá na samonabíjecí, kterou by dostal každej automaticky spolu s nákupkou?

Antony30011

Příspěvek#1743 » čtv 9. úno 2017, 17:19

Dva druhy asi ne. Ale pokud vím tak o vyjímku nějak žádáš. A když by bylo AK AR samonabíjecí verze v kategorii A a tys požádal, prostě bys vyjímku mohl bez problémů dostat. Nejsem právník - nevím jak by to šlo udělat. Jen mě to tak napadlo... Ve statistikách jsou i zbraně A (nebavím se o tom kolik, ale jsou). Vyjímku prostě získat lze. A pokud by to bylo jak píšeš ty, že vyjímku na samonabíječky, který, teď chce EK zakázat dostaneš víceméně automaticky k nákupce... vlk by se nažral a koza zůstala celá, ne? Říkám, možná je to nesmysl. Ale napadlo mě to :roll:

kurvajz

Příspěvek#1744 » čtv 9. úno 2017, 17:22

Jo takže jedna výjimka, ale na full-auto stejný jako doteďka a na samonabíjecí by jí člověk dostal jako nákupku...no proč ne. Logický to je...a administrativně by to ani nemuselo bejt těžký...podle mně by stačila jedna věta na nákupce

CZelednikov

Příspěvek#1745 » čtv 9. úno 2017, 17:28

Taky jsem nad tím přemýšlel. Ale zásobníky by takto asi okecat nešly.

Antony30011

Příspěvek#1746 » čtv 9. úno 2017, 17:29

Jo. Prostě by to bylo po vzoru EU zlá zbraň v kategorii A. Ale my bysme mohli dostávaj vyjímky na samonabíjecí a třeba i na ty zlý zásobníky. Toť už otázka jak by se to právnicko-politicky podchytilo.
Koneckonců bysme mohli dostávaj vyjímky i na ty samočinný, když pan Alexis povídal, že samonabíjecí je vlastně zlejší jak samočinná :D

CZelednikov

Příspěvek#1747 » čtv 9. úno 2017, 17:35

Tak třeba půjde full auto bez výjimky když je to míň nebezpečné. Výjimka bude na SKS a PKM bude jen na oznámení :)

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1748 » čtv 9. úno 2017, 17:37

Otázka je, nakolik je strategické veřejně vymýšlet, jak se směrnicí vydrbat.
1. nejsou to nijak unikátní nápady a předpokládám, že hlavy, které to budou případně řešit, už to mají dávno v seznamu možností
2. nelze vyloučit, že za zákazy stojí různé pokoutné neziskovky a monitorují střelecké diskuse, takže není vhod jim ukazovat na případné mezery ve směrnici

Antony30011

Příspěvek#1749 » čtv 9. úno 2017, 17:39

1. Ze to neni unikatni vim. Vyjimky se vydavaji i ted.
2. Tak to by stalo za to smazat celou tuhle sekci, ne? :roll: Krysa muze byt i na uzavrenym foru.

lebadabel

Příspěvek#1750 » čtv 9. úno 2017, 20:42

Pánové, asi vám uniká jeden podstatný detail. Výjimka, na rozdíl od nákupního povolení, není nároková. Záleží jen na úředníkovi, zda ji vydá nebo ne. Takto se problém vyřešit nedá. Kdo zabrání úředníkům vydávat výjimky podle "ksichtu"?

JardaB

Příspěvek#1751 » čtv 9. úno 2017, 20:53

To zalezi jen na tom, jak to bude nakonec nastaveno a je to v soucasne dobe jenom vareni z vody. Ze se omezuje vsechno vsude je uz snad kazdemu jasne, IMHO to bude jen boj o cas... Uz to, jak tu bylo zmineno, ze se nikde neuvazuje o pouziti zbrane na obranu a dokonce moznost ji naladovanou nosit, to jsem zvedavej jak se vyporadaji s timhle... A az na to unie prijde...

Antony30011

Příspěvek#1752 » čtv 9. úno 2017, 21:18

Ledadabel: no právě proto jsem poukazoval na to, že kategorie A má podkategorie. A určitě by šlo nějak papírově zařídit, aby na tu ono kategorii to nešlo jako teď a na tu "novou" to šlo. Nejsem právník, proto se ptám jestli je to úplná blbost :)

Erunamo

Příspěvek#1753 » pát 10. úno 2017, 10:51

Poslanci navrhli zakotvit právo na zbraň. Kvůli bezpečnosti, Bruselu navzdory

http://zpravy.idnes.cz/poslanci-navrhli-zakotvit-pravo-mit-zbrane-fen-/domaci.aspx?c=A170210_083335_domaci_kop

Antony30011

Příspěvek#1754 » pát 10. úno 2017, 11:35

I poslanci ANO? To jsou ale rebelové!

kurvajz

Příspěvek#1755 » pát 10. úno 2017, 12:22

No tak oni dobře vědí, že to musí projít přes Vládu a před tím projednáváním si pan ministr financí se svými partajními ministry jistě promluví a řekne jim, jak se k tomu mají správně soudružsky postavit :-(

Ovšem pokud by to čirou náhodou přes Vládu prošlo, tak se domnívám, že v Parlamentu to šanci má, právě proto, že to jde napříč spektrem politických stran...i přesto, že je potřeba 3/5 většina. A pokud k tomu hlasování dojde, tak bude velmi zajímavé sledovat, jak který zákonodárce hlasuje.

Ještě mně napadá jedna varianta - obstrukce, které to zdrží tak, že nebude možné proces dotáhnout do konce před volbama...a to je konečná, protože nový pan premiér už se postará o to, aby nic co by mohlo jen stopově dáždit bruselské politbyro, neprošlo.

A k diskuzi pod článkem - je tam několik rozumných lidí (i nestřelců) a jejich trpělivost obdivuji, protože stále dokola vysvětlovat dementní části diskutujících, o čem vlastně ta navrhovaná úprava je a že nedojde k žádnému rozvolnění pravidel a vzniku válečných zón v ulicích tuzemských měst, to je fakt na medaili.

PS: Pod tím návrhem jsou i poslanci KSČM :o já úplně zírám, že Stalinovi pohrobci podporují možnost občanů vlastnit zbraně...asi chystají převrat a chtějí mít kde brát :mrgreen:

Zpět na