Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

mikymoto

Příspěvek#5911 » úte 11. zář 2018, 09:02

Šmarjááááá - to mi chceš říct, že se po čištění nekoukneš do hlavně, jestli je v cajku? To je snad automatika, že zkontroluju, jestli je třeba ještě jedno kolo čištění, nebo je to už OK ne?

Mi chceš tvrdit, že se po tom co jsi šůroval hlaveň do ní ani nepodíváš? :o

-recon-

Příspěvek#5912 » úte 11. zář 2018, 09:09

právě že se podívám v rámci čištění ale ne v rámci sborky (rozhodně to není na vyhazov)

nechme to být, obecně máte pravdu, člověk má být bezpečný sobě a okolí

kolombo

Příspěvek#5913 » úte 11. zář 2018, 09:19

Nojo, jenže u zkoušky tu zbraň jen rozebereš ale nečistíš :-)

A nevím jak ty, ale já zbraň vyčistím a hned skládám, takže pokud dočistím a zkontroluji hlaveň, tak následuje sborka a kontrola funkčnosti.

Mimochodem, už jsi tu měl odpověď, že jednotlivá chyby na vyhazov není, ale opakované chyby ano. Myslím, že několik drobných renonců udělá každý a pak záleží na komisaři, jak to vyhodnotí.

marinakus

Příspěvek#5914 » úte 11. zář 2018, 09:39

Je to s těmi chybami přesně, jak píše Kolombo. Navíc je většina uchazečů těsně po zkoušce tak zblblých, že průběh ani nedokáží popsat, natož aby si pamatovali, za co byli vlastně vyhozeni. Většinou si uloží v hlavě to poslední, co je jim sděleno a že k tomu patřily ještě např. 4 další věci řečené předtím už zkrátka nějak nedávají. Minimálně 90% je to takto. A nevím, jestli někde školí komisař, který pak bude přímo u zkoušky. Ve StČ to prakticky nepřipadá v úvahu a mohlo by k tomu dojít jen náhodně. Osobně to považuji za střet zájmů a nikdy bych do toho nešel.

-recon-

Příspěvek#5915 » úte 11. zář 2018, 09:43

marinakus píše:Navíc je většina uchazečů těsně po zkoušce tak zblblých, že průběh ani nedokáží popsat, natož aby si pamatovali, za co byli vlastně vyhozeni. Většinou si uloží v hlavě to poslední, co je jim sděleno a že k tomu patřily ještě např. 4 další věci řečené předtím už zkrátka nějak nedávají.

tak k tomu opravdu nemám co říct, zřejmě víš více než já

Jen doplním, že kontrola průchodnosti je v NV 315/2011 uvedena pouze v případě slabé rány (možná příčina)...o kontrole průchodnosti po čištění jsem se v NV 315 nic nedočetl. Dokonce je zde psáno, že to není povinná součást zkoušky. Děláme to všichni, ale není to na vyhazov ani by to nemělo být zohledněno (můj názor)

marinakus

Příspěvek#5916 » úte 11. zář 2018, 09:53

Nezkontrolování průchodnosti hlavně při rozborce/sborce samo o sobě není důvodem k ukončení zkoušky s hodnocením neprospěl. OBP MVČR se v tomto směru vyjádřil zcela jasně.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5917 » úte 11. zář 2018, 09:53

-recon- píše:
cmk píše:Kdybys znal narizeni vlady 221/2017, tak by ti doslo, ze naopak je to stanovene az moc presne, protoze par vyjimek komisaru chtelo po lidech nesmysly.

Kdybys ho znal ty, tak víš, že to není nařízení vlády, ale vyhláška a když si to tedy přečteš, tak určitě budeš vědět že §5 je natolik obecný, že se dá vyložit všelijak

Sorry, chyba v nazvoslovi...
Myslel jsem totiz skutecne narizeni vlady, ale 315/2011... konkretne tu prilohu, kterou jsi dosud patrne necetl (i kdyz overit cislo dle googlu zvladnes :-) ).

SansLogique

Příspěvek#5918 » úte 11. zář 2018, 09:55

recon - opravdu chceš tady školit zkušební komisaře?

-recon-

Příspěvek#5919 » úte 11. zář 2018, 09:55

cmk píše:Myslel jsem totiz skutecne narizeni vlady, ale 315/2011... konkretne tu prilohu, kterou jsi dosud patrne necetl (i kdyz overit cislo dle googlu zvladnes :-) ).

:) trapné

-recon-

Příspěvek#5920 » úte 11. zář 2018, 09:57

SansLogique píše:recon - opravdu chceš tady školit zkušební komisaře?

proč? Je to tvé božstvo?

-recon-

Příspěvek#5921 » úte 11. zář 2018, 09:58

dobrý, dám si ban sám, než někdo uzná že je to dobrý argumentační nástroj

sided
moderátor

Příspěvek#5922 » úte 11. zář 2018, 10:01

-recon- za to že někdo plácá kraviny ještě nikdo ban nedostal. Jestli se budeš do kohokoli navážet tak pomažeš.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5923 » úte 11. zář 2018, 10:02

a) Řešíme píčoviny a unikaj zásadní systémové věci... A je to přesně obrázek toho, jak se tu někteří snaží podsunout průběh zkoušky. Je možné, že je ještě pár komisařů, kteří řešej úplně stejný píčoviny, ale už je mnohem více zhrzených žadatelů, kteří prostě neumí, neprojdou a pak naprosto chybně interpretujou výsledek zkoušky (sám mám ověřeno, že lidi, co po vyhození od zkoušky šli ven a přeříkávali to, tak v lepším případě vyjmenovali půlku průserů, v horším úplně lhali - a to si dávám sakra bacha, abych každýmu, koho vyhazuju, na závě zopakoval všechny chyby a vysvětlil, proč je to problém).

b) To, že někde školí komisař, který tam následující den bude dělat zkoušku je systémově nesmysl. Možná se tak někde lokálně děje, ale systém je reálně nastavený úplně jinak. A zase - je ještě větší nesmysl to používat jako argument, když se bavíme o tom, jestli absolvování kurzu je přínosné nebo ne. Je to úplně o něčem jiném.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5924 » úte 11. zář 2018, 10:10

-recon- píše:I tak kdyby měl člověk umět manipulovat se všemi zbraněmi jak naznačuješ (glock, walther, CZ...) tak to neudělá 80% lidí. Zejména rozborku. Pokud jsi komisař, tak to ze srandy příště zkus a dojdi tam s CZ 83 nebo 1911 ;)
Libovůle některých komisařů soudě dle místních příspěvků je fakt. Vyhodit člověka, že na střelnici na povel zmáčknul spoušť a měl zajištěno :))), nebo že nezkontroluješ hlavně při sborce...ano, jsou to věci pravdivé, žádoucí, ale ne k vyhazovu a kde je máte ukotvené?...takže libovůle

Když už opravdu pečlivě kontroluješ to, že jsem nechtíc za nařízení vlády dosadil číslo vyhlášky MVČR (holt jsem to udelal asi 30x spravne a ted jsem to prvne prohodil), tak stejně pečlivě čti i co píšu...
Psal jsem "Vybit bezpecne by kazdy mel umet jak Glocka, tak CZ75, tak Hecklera, tak Siga, tak CZ50, tak Sa58, M4, ZKM, Dvojku, kozlici,... To neni o konkretni, ale obecne znalosti."
Nepsal jsem nic o tom, ze nekomu budu delat naschvaly a brat sebou zbrane, ktere lidi neznaji (ja jsem ten, kdo kdyz nekde nekdo vytahne Glocka, tak reknu, ze tam chci jeste CZ75). Dal jsem tim najevo, ze clovek by mel chapat, o cem ta manipulace je, pac pak zjisti, ze to obecne funguje vlastne stejne.
Ale o tom je presne cela diskuze... Vypichnuti uplnyho nesmyslu a na nem staveni nejakejch globalnich zaveru misto toho, aby to bylo naopak - tj. globalni pochopeni problemu a na zaklade toho pak konkretni reseni. Ale jak koukam, konci takhle asi kazda diskuze, ktere se ucastnis...

marinakus

Příspěvek#5925 » úte 11. zář 2018, 10:11

CMK : Já mám i zkušenosti, že přes podrobné vysvětlení chyb, které uchazeč udělal, si je dál prostě neuvědomuje. Že někdo popis zkoušky upraví ve vlastní prospěch může být věc jiná.

Zpět na