Novela evropske smernice o zbranich

rumburak18

Příspěvek#3736 » čtv 4. čer 2020, 20:40

Jedině vybrakovat zásobník na obvodový plech.

JardaB

Příspěvek#3737 » čtv 4. čer 2020, 20:42

Teda kdyz se to rozebere takhle do extremu, tak to omezeni zasobniku je jeste vetsi absurdita nez jsem ani ve snu... Ale treba se udela nejaky predpis na znehodnocovani zlych zasobniku :D

rumburak18

Příspěvek#3738 » čtv 4. čer 2020, 20:44

Směješ se, ale ono to tak bude, pokud ten §11a/4 zůstane :-D

antonspelec

Příspěvek#3739 » čtv 4. čer 2020, 20:54

Dasn píše:Až to bude se zákonem aktuální, bude mě osobně zajímat jedna záludná možnost:

Mám 58čku a AR15 nabyté před grandfatheringem, takže budu oprávněný držitel obou a potud jsem v pohodě.
- 58čka + zásobníky je jasná A1 s automatickou výjímkou díky době nabytí
- s AR15 však nevím jako co jí zaregistrují - pokud řeknu, že mám a používám jen zásobník na 10 jde o B a mohl bych tedy nechat zaregistrovat jako B
- mohu však díky době nabytí klidně přiznat použití zásobníku >10 a nechat si zaregistrovat taky jako A1, abych pak nemusel řešit opruzy se zásobníky

Co mě bude zajímat je, kdych se případně rozhodl AR15 prodat, zda bude možnost jí znovu případně převést z A1 na B (zásobníky už nepoužívám, nemám) neboť její případný prodej jako B bude určitě jednodušší, neboť jako A1 by bylo nutné najít kupce již s vyjímkou na A1

Ale dokud nebude zákon schválen a ve známé podobě je to jen teoretické tlachání.

Asi mi neco uteklo, ale jak souvisi AR-15 s grandfatheringem? Ja mel za to, ze ten se vztahuje na predelavky z full auto jako je prave Sa-58...ae omlouvam za nejapnej dotaz

Lynx

Příspěvek#3740 » čtv 4. čer 2020, 20:54

oldFord píše:Příklad: Nemáš zbroják, byls na vojně a na chalupu nad krb sis kdysi pořídil znehodnocenou Sa58 jako vzpomínku na ZVS. I se zásobníkem.... To si o žádnou výjimku na A-I nepožádáš a máš smůlu.

Já chápu důvody, proč si někdo zásobník pořídí. Navíc, je to každého věc, co si za své peníze pořídil, když to bylo legální. To, co jsem rozepisoval, je moje představa, jak uvažoval někdo, kdo to navrhoval.

A když to srovnám např. s bajonetem, pak musím hodně zapojit fantazii, abych si dokázal představit, že je zásobník nebezpečnější. No nic, to už se pouštím do spekulací a navádění k dalšímu utahování :)

Dasn

Příspěvek#3741 » čtv 4. čer 2020, 22:45

antonspelec píše:Asi mi neco uteklo, ale jak souvisi AR-15 s grandfatheringem? Ja mel za to, ze ten se vztahuje na predelavky z full auto jako je prave Sa-58...ae omlouvam za nejapnej dotaz

Pokud v ní bude vložen zásobník >10 stává se taky i AR15 kategoriií A1 - tedy nutnost získání povolení stejně jako u 58. Při nabytí před grandfatheringem se stávám automaticky jejím oprávněným držitelem i s velkým zásobníkem jako A1.

"Držitel zbrojního průkazu, který byl k 13. červnu 2017 oprávněným držitelem zbraně,
která je ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považována za zbraň kategorie A-I, se
považuje za oprávněného držitele této zbraně podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění
účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona"

Je to stejné jako u 58 jen předělávky jsou A1 dle písm. a) a se zásobníky dle c)

§ 4a
Zbraně kategorie A-I

Zbraněmi kategorie A-I jsou
a) samočinné palné zbraně, u nichž došlo k úpravě na samonabíjecí palné zbraně,
b) krátké samonabíjecí palné zbraně pro střelivo se středovým zápalem, které umožňují
vystřelit více než 21 nábojů bez opětovného nabití, pokud je jejich součástí nábojová
schránka nebo je do nich vložen zásobník s kapacitou vyšší než 20 nábojů,
c) dlouhé samonabíjecí palné zbraně pro střelivo se středovým zápalem, které umožňují
vystřelit více než 11 nábojů bez opětovného nabití, pokud je jejich součástí nábojová
schránka nebo je do nich vložen zásobník s kapacitou vyšší než 10 nábojů

koudak

Příspěvek#3742 » čtv 4. čer 2020, 23:04

To datum 13.6.2017 mne osobne asi vadi uplne nejvic. Vypada to jako nahodne vybranej den a diky nemu prijdu o zasobniky, protoze tehdy jsem ARko jeste nemel i kdyz jsem je nabyl zcela legalne. Tohle je tam jedna z nejvic diskriminacnich veci (ze vsichni jsme si rovni, ale nekteri prece jenom rovnejsi).

Kečup

Příspěvek#3743 » čtv 4. čer 2020, 23:26

Já nechci nic říkat ale do 30 raného zásobníku dáte plastový omezovač že se tam vejde jen 10 nábojů a nemusíte se bát unavené pružiny . Zásobník zůstane a v případě potřeby omezovač vyndám. Mám to tak u všech.

cipis

Příspěvek#3744 » čtv 4. čer 2020, 23:45

Jasně, a do auta si také dáš dobrovolně omezovač na 90 na okrsce ... To je kravina z principu.

Osobně si myslím, že ten termín, pokud ho nezmění nějaký pozměňovák, tak bude napaden u ústavního soudu, jako nepřípustná zpětná platnost nebo tak něco.

Kečup

Příspěvek#3745 » pát 5. čer 2020, 00:01

Ty omezovače už i normálně koupíš, když ne tak prodej 30 rané zásobníky, někdo si dá omezovač někdo ne. Je na každém co chce. Jinak nechápu proč do toho pleteš omezovač na auto. Jinak pozměňovat asi těžko bude někdo něco. To asi ani nevíš že chtějí udělat to že zásobník budu upraven tak, že ho z pušky bude možné vyndat jen pomocí šroubků a nebo zatlačením pružinky pomocí jiného předmětu a to aby nebylo možné rychle měnit zásobníky. Už se blíží další ukrajovani salámu takže se brzo dozvíš co někteří vymýšlely za změny jak střelcům co nejblíže to stižit.

Hribek

Příspěvek#3746 » pát 5. čer 2020, 06:04

"Držitel zbrojního průkazu, který byl k 13. červnu 2017 oprávněným držitelem zbraně,
která je ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považována za zbraň kategorie A-I, se
považuje za oprávněného držitele této zbraně podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění
účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona
"

Takže pokud jsem před uvedeným datem měl ARko a po uvedeném datu jsem si koupil ještě jedno, tak u toho prvního mám automaticky A1 a možnost používat 30r magy, kdežto u toho druhého musím žádat o A1? Jelikož se tady očividně mluví o konkrétní zbrani.

kiv61

Příspěvek#3747 » pát 5. čer 2020, 06:27

ne snad zcela OT:
https://www.epravo.cz/vyhledavani-aspi/ ... =1&ParaC=2

Stejně sranda, svob. pánu von Neurath stačilo k odzbrojení tohoto území 9 paragrafů a 14 dnů.
Teď se o to samé snaží EU už 4 roky a papíry kolem toho by neuvezl už snad ani kamion .. :)

Piggy

Příspěvek#3748 » pát 5. čer 2020, 08:43

Lynx píše:Zajímavé je, že podle odst. 1) PČR rozhoduje (nenárokové), ale podle odst. 3) uděluje (nárokové).
Když už teda slovíčkaříme: Výjimku (stejně jako NP na kat. B) policie uděluje rozhodnutím. Akorát u nárokové výjimky rozhodne o udělení povinně po předložení potvrzení sportovně střelecké organizace, zatímco u té nenárokové musí napřed sama posoudit, zda to neodporuje veřejnému pořádku a bezpečnosti.

DZimmy

Příspěvek#3749 » pát 5. čer 2020, 08:59

Asi jsem hloupej, ale jak ty zásobníky budou kontrolovat? Když si ten "zlej" zásobník koupím teď, tak se to nikam neeviduje. To bych s tím musel chodit po ulici, ne? :D
Nechci nic ochcávat, jen to je asi mimo moje chápání. Samozřejmě předpokládám, že potom se prodej takových zlých věcí omezí.

P.S. @Lynx: Děkuju za přehled. :)

rumburak18

Příspěvek#3750 » pát 5. čer 2020, 09:00

Nijak, musel bys jej mít při namátkové kontrole viditelně, pochybuju, že se s tím budou nějak zalamovat. Je to tam jen kvůli pokutě od Komise.

Zpět na