Nošení zbraní kat.B u ZP sk. B.

HonzaLBC

Příspěvek#61 » sob 24. bře 2012, 14:15

A ještě malá technická :-) Budu mít pistol a třeba tři zásobníky, který konkrétní zásobník z těch tří je součást zbraně? U hlavně to bude jiné, když budu mít tři samostané hlavně, tak každá bude mít svůj průkaz zbraně, takže bude každá v podstatě samostatná zbraň.

Carloss

Příspěvek#62 » sob 24. bře 2012, 14:23

Myslím, že tento "zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo" výčet jasně mluví i o náboji v komoře. Je to prostý výčet, což podle mě znamená, že nesmí být splněna ani jediná podmínka. S tím zásobníkem to tedy znamená, že zásobník ve zbrani, ovšem bez nábojů v zásobníku, ovšem také bez náboje v komoře. To je myslím smysl této věty. Vlastně o napáskovaném zásobníku ovšem mimo zbraň tam nic není. Což striktně vymezuje, co je pojem držení. Druhý odstavec pak říká, že vše ostatní je považováno za nošení. Z toho plyne, že napáskovaný zásobník, i když je mimo zbraň je nošením.

Z předešlého... Tím zásobníkem bude kterýkoli, který je v daný okamžik pod kontrolou osoby a lze jej použít. Tedy tím, že u sebe budu mít tři napáskované a jeden nenapáskovaný se režimu nošení asi nevyhnem.

HonzaLBC

Příspěvek#63 » sob 24. bře 2012, 14:48

Ještě mě tak napadlo ...
Zásobník ve zbrani = součást zbraně.
Zásobník v kapse mimo zbraň = není součást zbraně.

A k tomu přirovnání

Budu nosit zbraň s laserovým zaměřovačem, který bude přidělaný na/ve zbrani = zbraň kat. A, mám problém.
Budu nosit zbraň v jedné kapse a v druhé kapse ten samý laserový zaměřovač, ale nespojený se zbraní = není zbraň kat. A, nemám problém, ikdyž by se dalo říct jako s tím zásobníkem, že je v daný okamžik pod kontrolou osoby a lze jej použít.

Carloss

Příspěvek#64 » sob 24. bře 2012, 14:56

Jestli by ten laser nebyl "zakázaným doplňkem zbraně". ;-)

HonzaLBC

Příspěvek#65 » sob 24. bře 2012, 15:12

Tak samostatně to nemůže být zakázaným doplňkem zbraně, samostatně je to laserové ukazovátko, kdyby to samostatně taky vadilo, tak to by bylo už spousta lidí zavřených, vzhledem k tomu, kolik se takových různých ukazovátek prodává :-D

Carloss

Příspěvek#66 » sob 24. bře 2012, 15:33

Moment.. měníš zadání... Ukazovátko je ukazovátko a opravdu na zbrani to nefunguje (osobně jsem to vyzkoušel). Kdežto laserový zaměřovač primárně zkonstruovaný přímo k montáži na zraň... no nevím.. Neřku-li, že ji máš u sebe v rěžiomu nošení. Jak by se na to případný soud díval...

IvosC

Příspěvek#67 » sob 24. bře 2012, 15:46

To už jste se ovšem dostali hodně mimo téma ...;-)

Otázka přece zní - je napáskovaný zásobník nošení nebo držení zbraně nebo střeliva? Podle mého názoru by to klidně mohli naroubovat na nošení střeliva, protože v § 2 Odst. 2 písm. a)2. se o držení střeliva nepíše ani slovo (hovoří jen o nenabité zbrani uložené v uzavřeném obalu) a podle písmene b) je vše ostatní nezmíněné v a) již nošení (a i střelivo tam na rozdíl od a)2. výslovně zmiňují) ... ovšem to by tím pádem klidně mohlo znamenat i to, že nošením je i obyčejný transport krabičky nábojů z krámu domů :shock:

Carloss

Příspěvek#68 » sob 24. bře 2012, 15:52

To si nemyslím, protože zákon rozlišuje zbraň a střelivo. ;-) Tedy pokud mluví o zbrani, případně zbrani v souvislosti se střelivem, není to totéž, jako když mluví o střelivu, případně o střelivu v souvislosti se zbraní (pro dokreslení: Ustanovení o střelivu do zbraní, na které mám povolení.. tak nějak to tam je, že?).

HonzaLBC

Příspěvek#69 » sob 24. bře 2012, 15:58

Tak zaměřovače už necháme :-) ale taky by mě to zajímalo ze zvědavisti :-)
K tomu nošení střeliva dobrá otázka, jak dopravím jen se sk. B střelivo z domu na střelnici, když s B nemůžu nosit? Se sk. E si střelivo z obchodu domů doneseš v klidu :-)

IvosC

Příspěvek#70 » sob 24. bře 2012, 15:59

a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor ...
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku ...
b) nošením zbraně nebo střeliva mít zbraň nebo střelivo u sebe, s výjimkou případů uvedených v písmenu a)

A v písmenu a) je držení střeliva zmíněno pouze v bytových (atd.) prostorách ...

PS: Taky mne to teď zajímá jen jako kuriozita toho zákona, nám s Ečkem to může být fuk ...

JiGSSaW

Příspěvek#71 » sob 24. bře 2012, 16:02

No to je přece nesmysl jak by někdo bez skupiny E potom mohl nakoupit a donést domů náboje ?

HonzaLBC

Příspěvek#72 » sob 24. bře 2012, 16:06

Tak nesmysly v zákonech jsou u nás běžná věc :-D No podle zákona teda asi můžou se sk. B si odnést zbraň na střelnici v režimu drženi bez nábojů a náboje jim ponese nějaký dobrovolník s E :-D

Carloss

Příspěvek#73 » sob 24. bře 2012, 16:10

Hezkýýý... toho jsem si fakt nevšim.. Ještě, že mám i D a E... ;-)

IvosC

Příspěvek#74 » sob 24. bře 2012, 16:26

Já mám B a E, ale ZP jsem dělal ještě podle předchozího zákona, kde to bylo jinak a jako držitele E mne tahle pasáž v novém zákonu až zas tolik nezajímala :roll: Kdyby tady ten dotaz nepadnul, ani by mne nenapadlo o tom takto přemýšlet ... schválně jsem se teď kouknul i do té ministerstvem navrhované novely a zachovali to i tam :D

IvosC

Příspěvek#75 » sob 24. bře 2012, 16:31

JiGSSaW píše:No to je přece nesmysl jak by někdo bez skupiny E potom mohl nakoupit a donést domů náboje ?

No vypadá to, že pouze protizákonně :D

Ne, vážně - to, že je to tam blbě napsané neznamená, že je to proti zákonodárcem zamýšlenému účelu zákona (tzv. materiální aspekt), takže bych se toho až zas tolik nebál ;)

Zpět na