Rozšíření skupin zbrojního průkazu n již podanou přihlášku ke zkoušce z odborné způsobilosti

Rubak1

Příspěvek#1 » stř 20. říj 2021, 11:57

Dobrý den,
rád bych se zeptal na jednu věc. Podal jsem si žádost o vykonání zkoušky odborné způsobilosti na ZP. Ještě než jsem zkoušku vykonal jsem se rozhodl, si žádost o vykonání zkoušky z odborné způsobilosti rozšířit na další skupiny. Do jaké doby před konáním zkoušky z odborné způsobilosti si tuto žádost mohu rozšířit, aniž bych ji musel rušit a přihlašovat se na nový termín? Děkuji mnohokrát za odpověď a jestli by bylo možno, poslat i odkaz na příslušný právní předpis, v ZZ jsem to nikde nenašel.

aToM

Příspěvek#2 » stř 20. říj 2021, 12:05

IMHO je to na dobré vůli daného OSZBM. Nárok na změnu žádosti tam není. Zavolal/zašel bych tam a domluvil se.

marinakus

Příspěvek#3 » stř 20. říj 2021, 12:26

Kdykoliv před zahájením zkoušky. Lepší je to alespoň s jednodenním předstihem. Samozřejmě čím dříve tím lépe. A samozřejmě musíš mít zdravotní osvědčení i pro skupinu, kterou chceš doplnit.

marinakus

Příspěvek#4 » stř 20. říj 2021, 12:27

aTom : A proč by nebyl? Je to zkrátka doplnění informací ve správním podání žádosti.

Rubak1

Příspěvek#5 » stř 20. říj 2021, 12:34

Přesně v tom spatřuji ten problém. Zašel jsem na příslušné OSZBM se 4 denním předstihem a tam mi řekli, že na to je zákonná desetidenní lhůta, takže mojí žádosti nevyhověli. Přitom jsem se den před tím na střelnici bavil se zkušebním komisařem a ten mi říkal, že si to mohu nechat rozšířit klidně i den před zkouškou. Proto mě zajímá kde je pravda, případně jaká je pro to zákonná úprava. Nechce se mi věřit, že by OSZBM mohlo jednat libovolně a někomu v žádosti vyhovět a jinému zase ne.

aToM

Příspěvek#6 » stř 20. říj 2021, 12:35

Podle policisty na ZOZ, dokud prý neuzavřou skupinu, nevytisknou papíry to prý je možné. Co si vzpomínám říkal i něco o tom, že termín a místo zkoušky musí oznámit do 10 dní před konáním.

Tomak

Příspěvek#7 » stř 20. říj 2021, 12:47

Nevím přesně, jak teď,ale když jsem dělal zkoušky já, řekl mi komisař, že mám plnej počet a jaký chci skupiny. Zažádáno bylo jen o "E". Pokud budeš mít i správnou zdravotní prohlídku, mělo by jít cokoli.

Rubak1

Příspěvek#8 » stř 20. říj 2021, 12:56

Zdravotní prohlídku mám správnou. Takže si ji mám vzít s sebou a doufat, že se komisař dobře vyspí? :D

marinakus

Příspěvek#9 » stř 20. říj 2021, 13:00

Rubak1 : Nemůžu to teď najít ale po zahájení zkoušky už si skupiny měnit nemůžeš. Platí to od 1. 7. 2014. Jak přišli na tu desetidenní lhůtu by mě zajímalo. Ta platí pro ně jako minimální doba před oznámením termínu zkoušky uchazeči. Co není zákonem zakázáno, je občanu povoleno. Takže si prostě vymýšlejí blbosti.

Rubak1

Příspěvek#10 » stř 20. říj 2021, 13:05

S tou 10 denní lhůtou jsem to pochopil stejně jako ty, proto jsem se snažil najít nějakou zákonnou oporu k jejich rozhodnutí, ale nic se mi nepodařilo najít. Taky si myslím, že to bylo jednání kontra legem, ale nechci se tam s nimi dohadovat, stejně si myslím, že by mi to k ničemu nepomohlo.

marinakus

Příspěvek#11 » stř 20. říj 2021, 13:13

Rubak1 : Pak bych ti ale spíš doporučil podat novou přihlášku. Pokud to s těmi dalšími skupinami myslíš vážně, zbytečně budeš platit zkoušku i komisaře dvakrát. Možná, že když jim doneseš novou přihlášku budou se mít věci najednou jinak. Nic jim nebrání tu změnu skupin provést. Pokud už mají předvyplněné doklady o odborné způsobilosti, mohou ten jeden tvůj vyplnit znova. Jsou líní, nic víc.

marinakus

Příspěvek#12 » stř 20. říj 2021, 13:21

Rubak1 : Odkud jsou ti vynalézaví policisté?

risa2000

Příspěvek#13 » stř 20. říj 2021, 13:25

No, třeba u mne, když mi nabízeli termín zkoušky, tak ne všechny střelnice dělaly všechny skupiny, takže kdybych se rozmyslel, že chci přidat skupinu C, tak bych musel na jinou střelnici a jiný termín. Takže úplně samozřejmé mi to nepřijde. Ale počítám, že to není tento případ.

Sud

Příspěvek#14 » stř 20. říj 2021, 13:39

V jednom právním stanovisku MV (myslím, že se týká žádosti o změně "příslušného útvaru policie", který by měl zkoušku zajišťovat) se píše, že "Přihlašování, resp. vykonání zkoušky odborné způsobilosti je specifickým postupem, který není správním řízením.".

Ale, pak se tam taky píše, že "nicméně o žádosti se samozřejmě bude rozhodovat standardním způsobem podle obecných ustanovení správního řádu (řízení o žádosti).".

Ve Správním řádu je jednostranně (ze strany žadatele) nárokovatelné pouze zúžení předmětu žádosti nebo vzetí žádosti zpět. Ale jen do doby, než orgán vydá rozhodnutí - tedy proběhne zkouška. 500/2004 Sb. § 45

§ 45
Žádost
(1) Žádost musí mít náležitosti uvedené v § 37 odst. 2 a musí z ní být patrné, co žadatel žádá nebo čeho se domáhá. Žadatel je dále povinen označit další jemu známé účastníky.

(2) Nemá-li žádost předepsané náležitosti nebo trpí-li jinými vadami, pomůže správní orgán žadateli nedostatky odstranit na místě nebo jej vyzve k jejich odstranění, poskytne mu k tomu přiměřenou lhůtu a poučí jej o následcích neodstranění nedostatků v této lhůtě; současně může řízení přerušit (§ 64).

(3) Žádost nesmí být zjevně právně nepřípustná. Takovou žádost správní orgán neprojednává a řízení zastaví (§ 66). Usnesení se oznamuje účastníkům, kteří byli o zahájení řízení uvědoměni.

(4) Žadatel může zúžit předmět své žádosti nebo vzít žádost zpět; toto právo nelze uplatnit v době od vydání rozhodnutí správního orgánu prvního stupně do zahájení odvolacího řízení.

Pro úpravu obsahu nebo rozšíření předmětu žádosti musí s takovou změnou souhlasit obě strany řízení. Opět pouze do doby, než orgán vydá rozhodnutí - tedy proběhne zkouška.

§ 41
Navrácení v předešlý stav
.
.
.

(8) Požádat o povolení změny obsahu podání účastník může pouze do vydání rozhodnutí (§ 71). Správní orgán může povolit zpětvzetí nebo změnu obsahu podání jen v případě, že podateli hrozí vážná újma; tím není dotčeno ustanovení § 45 odst. 4. Ustanovení odstavců 2 až 4, 6 a 7 platí obdobně.

Rubak1

Příspěvek#15 » stř 20. říj 2021, 14:43

Děkuji mockrát za odpovědi. Můj poslední dotaz je, jestli si můžu zkusit ještě zažádat o rozšíření skupin před začátkem zkoušky v den zkoušky nebo to mám nechat být a neřešit?
Nabízeli mi tu možnost, že mohu vzít přihlášku zpět a podat si novou žádost, ale listopadový termín je plný a v prosinci jsem indisponován, leden taky a nevím kdy bych se ke zkoušce z odborné způsobilosti vůbec dostal.

Zpět na