Dotazy v ramci prubehu pripravy na ZP
-
Urbanewbie - Příspěvky: 12
- Urbanewbie
Příspěvek#1 » sob 31. pro 2022, 10:31
Caute vsichni, zapocal jsem teoretickou pripravu na ZP a vyvstalo mi par otazek, na ktere bych se radsi zeptal Vas zkusenejsich, nez to cerpal z netu a treba si to spatne vylozil ci pochopil..
1. Pokud se rozhodnu pro skupinu A+B+E, muze po mne komisar vyzadovat i strebu z malorazky ci brokovnice, pripadne jaka je zazita praxe, prosim? V prispevcich jsem totiz videl, jak nekdo zminoval, ze mi komisar muze dat manipulaci s dlouhou, ale strelbu nikoliv, nekdo jiny psal zase opak... Pro kontext, zkousku budu s nejvetsi pravdepodobnosti delat v PRAGUE ARMORY
1a. Pokud bych mel manipulaci s dlouhou, tak dle nejakych clanku a videii na youtube pri prevzeti a kontrole zbrane nedelali ranu jistoty, a to ani u malorazky, ani u brokovnice, coz je tedy rozdil o proti kontrole kratke pistole. Je to tedy standardni postup? A dale, dava komisar pri manipulaci s dlouhou nejake zavady, resp. vyzaduje jejich odstraneni?
2. Pri zavade typu slaba rana (u CZ75) vyckam 10 sekund, nasledne vyndam zasobnik, pak 2x stahnu zaver a pote si ho pridrzim v zadni poloze a vizualne zkontroluji sachtu a komoru. A ted prichazi dotaz - dle litery bych mel jit rovnou na rozborku bez rany jistoty (ta se provede az po opetovnem slozeni zbrane), coz ale znamena, ze z predchozi kontroly mi zustal natazeny kohout do zadni polohy. Muzu tedy provest rozborku s natazenym kohoutem, nebo nejdrive musim kohout vypustit, napr. na bezpecnostni ozub?
3. Jsou odpovedi v testovych otazkach pri zkousce serazeni ve stejnem poradi? Jestli mam v aplikaci spravnou odpoved jako a), je mozne ze v testech u zkousky jsou odpovedi prohazene, resp. ze tam bude spravna odpoved pod b) (jestli se lze castecne spolehat na fotografickou pamet)?
Diky za pripadne odpovedi a informace!
1. Pokud se rozhodnu pro skupinu A+B+E, muze po mne komisar vyzadovat i strebu z malorazky ci brokovnice, pripadne jaka je zazita praxe, prosim? V prispevcich jsem totiz videl, jak nekdo zminoval, ze mi komisar muze dat manipulaci s dlouhou, ale strelbu nikoliv, nekdo jiny psal zase opak... Pro kontext, zkousku budu s nejvetsi pravdepodobnosti delat v PRAGUE ARMORY
1a. Pokud bych mel manipulaci s dlouhou, tak dle nejakych clanku a videii na youtube pri prevzeti a kontrole zbrane nedelali ranu jistoty, a to ani u malorazky, ani u brokovnice, coz je tedy rozdil o proti kontrole kratke pistole. Je to tedy standardni postup? A dale, dava komisar pri manipulaci s dlouhou nejake zavady, resp. vyzaduje jejich odstraneni?
2. Pri zavade typu slaba rana (u CZ75) vyckam 10 sekund, nasledne vyndam zasobnik, pak 2x stahnu zaver a pote si ho pridrzim v zadni poloze a vizualne zkontroluji sachtu a komoru. A ted prichazi dotaz - dle litery bych mel jit rovnou na rozborku bez rany jistoty (ta se provede az po opetovnem slozeni zbrane), coz ale znamena, ze z predchozi kontroly mi zustal natazeny kohout do zadni polohy. Muzu tedy provest rozborku s natazenym kohoutem, nebo nejdrive musim kohout vypustit, napr. na bezpecnostni ozub?
3. Jsou odpovedi v testovych otazkach pri zkousce serazeni ve stejnem poradi? Jestli mam v aplikaci spravnou odpoved jako a), je mozne ze v testech u zkousky jsou odpovedi prohazene, resp. ze tam bude spravna odpoved pod b) (jestli se lze castecne spolehat na fotografickou pamet)?
Diky za pripadne odpovedi a informace!
- Kodiak66
Příspěvek#2 » sob 31. pro 2022, 10:45
Ze své zkušenosti můžu doporučit zaplatit si kurz, pokud možno na střelnici, kde budeš dělat zkoušky. Tam Tě naučí bezpečně manipulovat se zbraní a další věci. Já (a spousta dalších) jsme si ještě připlatili další dvě hodiny manipulace a střelby. Ty toto potřebuneš nejen znát, ale tak nějak vstřebat do sebe. Teda, pokud to chceš udělal na "první dobrou". Držím palce.
- JirkaCV
Příspěvek#4 » sob 31. pro 2022, 11:05
1. Dobře nastudovat zákon 119/2002 a navazující vyhlášky. Na fotografickou paměť bych nespoléhal. Je v nich většina odpovědí na tvé otázky. Nepodcenit zbraněznalství. Pomůže ti aplikace z tohoto webu.
2. Pár dní před zkouškou si zaplatit kurz. Videa na Youtube nedostanou manipulaci do svalové paměti a tak šance na vyhazov výrazně roste. Navíc jsou některá videa starší a obsahují i chyby.
3. O tom, co dostaneš do ruky při manipulaci rozhodne komisař. Určitě bych si vyzkoušel manipulaci i s dlouhou (malorajda a kozlice nebo dvojka).
4. Po slabé ráně se nečeká. Čeká se po selhači 30 sekund, tedy pokud se nechceš s komisařem dohadovat, že je v návodu výrobce napsáno něco jiného. Bacha, za to se vyhazuje. Závady bych si opět nacvičil na střelnici.
5. Držím palec
2. Pár dní před zkouškou si zaplatit kurz. Videa na Youtube nedostanou manipulaci do svalové paměti a tak šance na vyhazov výrazně roste. Navíc jsou některá videa starší a obsahují i chyby.
3. O tom, co dostaneš do ruky při manipulaci rozhodne komisař. Určitě bych si vyzkoušel manipulaci i s dlouhou (malorajda a kozlice nebo dvojka).
4. Po slabé ráně se nečeká. Čeká se po selhači 30 sekund, tedy pokud se nechceš s komisařem dohadovat, že je v návodu výrobce napsáno něco jiného. Bacha, za to se vyhazuje. Závady bych si opět nacvičil na střelnici.
5. Držím palec
- risa2000
Příspěvek#5 » sob 31. pro 2022, 11:14
Které zbraně můžeš dostat je popsáno ve
Vyhláška č. 221/2017 Sb.
Praxe je taková, že pokud nežádáš o sk. C, budeš s největší pravděpodobností střílet jen s krátkou. Co se týká manipulace, je to na komisaři a praxe se může lišit.
Rána jistoty se u dlouhé nedělá kvůli namáhání bicího mechanismu, nicméně toto musí komisař výslovně sdělit před zkouškou.
Jak dlouho čekat po selhači ti řekne komisař před vlastní zkouškou, stejně jako ostatní upřesnění a detaily provedení.
Důvod pro ránu jistoty je vybití bicího mechanismu, nicméně rána jistoty je jen jedním z možných způsobů, navíc u některých zbraní je bez vybití bicího mechanismu nerozebereš, takže jak to bude u konkrétní zbraně bude záležet na ní. U Cz75 můžeš místo rány jistoty vypustit kohout.
Viz Nařízení vlády č. 315/2011 Sb.
Otázky, tak jak jsou publikované, tak jsou pak v testu.
Vyhláška č. 221/2017 Sb.
Praxe je taková, že pokud nežádáš o sk. C, budeš s největší pravděpodobností střílet jen s krátkou. Co se týká manipulace, je to na komisaři a praxe se může lišit.
Rána jistoty se u dlouhé nedělá kvůli namáhání bicího mechanismu, nicméně toto musí komisař výslovně sdělit před zkouškou.
Jak dlouho čekat po selhači ti řekne komisař před vlastní zkouškou, stejně jako ostatní upřesnění a detaily provedení.
Důvod pro ránu jistoty je vybití bicího mechanismu, nicméně rána jistoty je jen jedním z možných způsobů, navíc u některých zbraní je bez vybití bicího mechanismu nerozebereš, takže jak to bude u konkrétní zbraně bude záležet na ní. U Cz75 můžeš místo rány jistoty vypustit kohout.
Naposledy upravil(a) risa2000 dne sob 31. pro 2022, 11:24, celkem upraveno 2 x.
- skagerak
Příspěvek#6 » sob 31. pro 2022, 11:16
Hele myslíš ze je nutné zakládat vlastní vlákno?
1)-NE
1a) Raná jistoty je přípustná u všech zbrani, ale jsou přípustné i další varianty "ukončeni kontroly" (něco jen u pistole neco u dlouhých)
2) 10 nebo 30 nebo... kolik udává výrobce střeliva resp komisař ALE U SELHACE (u slabé se to neděla ale chyba to zase taky není) ...Nevím co si četl ale proste normálně zkontroluj/vybij zbraň a pak rozeber a prohlédni hlaveň
3)nemohu odpovědět nevím z čeho se učíš, předpokládám ze ano
napiš odkud si a někdo ti třeba doporučí něco na přípravu...
1)-NE
1a) Raná jistoty je přípustná u všech zbrani, ale jsou přípustné i další varianty "ukončeni kontroly" (něco jen u pistole neco u dlouhých)
2) 10 nebo 30 nebo... kolik udává výrobce střeliva resp komisař ALE U SELHACE (u slabé se to neděla ale chyba to zase taky není) ...Nevím co si četl ale proste normálně zkontroluj/vybij zbraň a pak rozeber a prohlédni hlaveň
-
- Urbanewbie
Příspěvek#7 » sob 31. pro 2022, 11:30
skagerak píše:Hele myslíš ze je nutné zakládat vlastní vlákno?
1)-NE
U slabe rany se ma delat rana jistoty az po rozborce sborce, kdy zkontrolujes pruchodnost hlavne. Tudiz mam slabou rano, vyhodim zasobnik, parkrat stahnu zaver, zkontroluji komoru a sachtu a jdu na rozborku.. jadro dotazu bylo, zda je mozne udelat rozborku s natazenym kohoutem, pripadne zda ho nejdrive musim vypustit na bezpecnostni ozub..
- skagerak
Příspěvek#8 » sob 31. pro 2022, 11:35
1) přečti si pravidla fora
2) tak znova - klidně po vybiti a vizuální kontrole udělej ránu jistoty a tečka*.
(pro snadnější pochopení si představ Glocka) Prosím tě s čeho se učíš ty nesmysly?
*já v dané situaca nevyhazuji ani za neprovedení RJ, ale provedení RJ není chyba
2) tak znova - klidně po vybiti a vizuální kontrole udělej ránu jistoty a tečka*.
(pro snadnější pochopení si představ Glocka) Prosím tě s čeho se učíš ty nesmysly?
*já v dané situaca nevyhazuji ani za neprovedení RJ, ale provedení RJ není chyba
Naposledy upravil(a) skagerak dne sob 31. pro 2022, 11:38, celkem upraveno 1 x.
- koudak
Příspěvek#9 » sob 31. pro 2022, 11:38
Nahazim sem moje postrehy jenom tak bez cisel.
K rozborce a sborce u skupiny E muzes dostat cokoliv, bez ohledu na to cim budes pak strilet (ano, napr i vz58). Jak bezne se toto nicmene deje je asi jina otazka.
Pokud prebiras zbran od nekoho kdo uz tu ranu jistoty udelal (a ty stojis u nej/ni a divas se jak to provadi) tak predpokladam, ze znova to natahovat a delat dalsi ranu jistoty nemusis (mozna se na to zeptej na te strelnici kde budes delat zkousky). Delat "extra" ranu jistoty neni nikdy chyba. Radsi 100x zkontrolovat nez udelat chybu, ktera muze byt fatalni.
Uc se zakon, ne otazky. Otazky a testy tady jsou ke kontrole znalosti. Udelat si z nich vyukovy material je naprosto zasadni chyba, kterou dela spousta lidi.
K rozborce a sborce u skupiny E muzes dostat cokoliv, bez ohledu na to cim budes pak strilet (ano, napr i vz58). Jak bezne se toto nicmene deje je asi jina otazka.
Pokud prebiras zbran od nekoho kdo uz tu ranu jistoty udelal (a ty stojis u nej/ni a divas se jak to provadi) tak predpokladam, ze znova to natahovat a delat dalsi ranu jistoty nemusis (mozna se na to zeptej na te strelnici kde budes delat zkousky). Delat "extra" ranu jistoty neni nikdy chyba. Radsi 100x zkontrolovat nez udelat chybu, ktera muze byt fatalni.
Uc se zakon, ne otazky. Otazky a testy tady jsou ke kontrole znalosti. Udelat si z nich vyukovy material je naprosto zasadni chyba, kterou dela spousta lidi.
-
- Urbanewbie
Příspěvek#10 » sob 31. pro 2022, 11:39
risa2000 píše:Které zbraně můžeš dostat je popsáno ve
Vyhláška č. 221/2017 Sb.
Diky za odpoved, pomohlo!
-
- Urbanewbie
Příspěvek#12 » sob 31. pro 2022, 11:44
skagerak píše:1) přečti si pravidla fora
Bohuzel to je vysledek hledani na internetu, kde jeden clovek s jistotou tvrdi, ze po slabe rane, vybiti zbrane a vizualni kontrole se nesmi delat rana jistoty (ta az po rozborce sborce) a pak je tam prispevek od dalsiho profika, ktery tvrdi opak, tak jsem si to chtel ujasnit jeste pred kurzem.. jinak u Glocka to je jasne, tam to bez rany jistoty nejde rozebrat, u CZ75 to lze vypustit pres palec..
- Sud
Příspěvek#14 » sob 31. pro 2022, 11:59
Risa už ti poslal odkaz na Nařízení vlády č. 315/2011 Sb.
Tam máš napsané co máš dělat při slabé ráně. Hned v první větě stojí
V bodě 2 se píše.
A skagerak ti dal odpověď z pohledu komisaře. Víc už ti pomoct nemůžem.
Tam máš napsané co máš dělat při slabé ráně. Hned v první větě stojí
b) Slabá rána
Provede se kontrola zbraně podle bodu 2 této přílohy
V bodě 2 se píše.
a) Samonabíjecí pistole
1. Provede se vyjmutí zásobníku, po stažení závěru do zadní polohy se přes výhozné okénko provede vizuální kontrola nábojové komory a zásobníkové šachty.
2. Po provedení vizuální kontroly lze závěr ponechat v zadní poloze nebo jej spustit do přední polohy. V přední poloze závěru lze buď provést ránu jistoty, vypustit bicí mechanismus za pomoci k tomu konstruovaného ovládacího prvku nebo manuálně bezpečným bržděným spuštěním vnějšího bicího kohoutu nebo zajistit bicí mechanismus manuální pojistkou.
A skagerak ti dal odpověď z pohledu komisaře. Víc už ti pomoct nemůžem.
- Carloss
Příspěvek#15 » sob 31. pro 2022, 12:04
Urbanewbie píše:skagerak píše:1) přečti si pravidla fora
Bohuzel to je vysledek hledani na internetu, kde jeden clovek s jistotou tvrdi, ze po slabe rane, vybiti zbrane a vizualni kontrole se nesmi delat rana jistoty (ta az po rozborce sborce) a pak je tam prispevek od dalsiho profika, ktery tvrdi opak, tak jsem si to chtel ujasnit jeste pred kurzem.. jinak u Glocka to je jasne, tam to bez rany jistoty nejde rozebrat, u CZ75 to lze vypustit pres palec..
Po sborce se nedává RJ, ale kontroluje se funkčnost jednotlivých funkčních celků. Tedy fukčnost nabíjecích a vybíjecích ústrojí, funkčnost spouště, pojistek...
Tyjo.. já přemejšlim, jak jsme v dávných dobách vůbec mohli udělat zkoušky, manipulaci, nastřílet... Mi to přijde, že se dnes o získání ZP pokoušej nesvéprávný lidi. V dávných dobách jsme měli sotva zákon v papírový podobě a všechno jsme si museli sami dohledat... většinou i v papírech. Manipulaci jsme si "cvičili" se známými, nebo pokud se uvolil někdo na střelnici, ale vcelku zásadně se vším, co bylo. Podobně si aspoň zkusit vystřelit. Broknu jsem střílel až u zkoušek. A taky to šlo. Mám pocit, že tehdy i úspěšnost musela být větší, ptz si toho každej vážil.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí