Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

Zoon

Příspěvek#256 » úte 3. led 2023, 15:20

§ 80
Svěření zbraně nebo střeliva
(3) Zbraň kategorie R2, R3 nebo R4 a střelivo pro takovou zbraň je oprávněn jejich oprávněný držitel svěřit
a) držiteli zbrojního oprávnění,
b) plně svéprávné zletilé fyzické osobě, nebo
c) jiné přiměřeně rozumově a tělesně vyspělé nezletilé fyzické osobě; v takovém případě musí dohled zajišťovat fyzická osoba, která dosáhla věku 21 let a je držitelem zbrojního oprávnění po dobu delší než 3 roky.
(4) Zbraň kategorie PO nebo NO a střelivo pro takovou zbraň lze svěřit pouze za dohledu osoby oprávněné s takovou zbraní a střelivem nakládat.
(5) Ten, kdo dohlíží na osobu, které byla svěřena zbraň a popřípadě střelivo, je povinen
a) poučit tuto osobu o bezpečném nakládání se svěřenou zbraní a střelivem a
b) provádět dohled v potřebném rozsahu tak, aby osoba, které byly zbraň a střelivo svěřeny, neporušila povinnost nebo zákaz stanovený tímto zákonem a zejména neohrozila život nebo zdraví.

cipis

Příspěvek#257 » úte 3. led 2023, 15:22

Ale stále zůstanou zodpovědní za tu zbraň a co se s ní stane, zbroják nezbroják.
Když si na střelnici půjčím Béčkovou zbraň, tak na ni nemám oprávnění, takže je mi ta zbraň svěřena a musí mě poučit bla bla bla. Je to furt stejné.
Nevím, proč sem furt motáte oprávnění osoby, které je něco svěřeno.

Oprávnění osoby mě zajímá pouze v okamžiku, kdy někomu půjčím zbraň kat. C. A když chci půjčit zbraň kat. B, tak musí ta dotyčná osoba mít "nákupko" na tu konkrétní zbraň.

cipis

Příspěvek#258 » úte 3. led 2023, 15:24

No vida, takže vypadla i hranice 10 let ...

A dohled není totéž, co dozor.
Dohled je, že se na něj občas mrknu, dozor, že stojím u něj!

Zoon

Příspěvek#259 » úte 3. led 2023, 15:27

Nechci se hádat,
nikde se mi nestalo, že by mě někdo poučoval u zapujčení B, když mám ZP

pavelg

Příspěvek#260 » úte 3. led 2023, 15:30

V jakém režimu tedy střílím z půjčeného Glocka na střelnici? Držiel licence má právo zbraň kategorie B půjčit držiteli ZP i pro samostatnou střelbu na střelnici bez zvláštního povolení (nákupko) kdežto držitel ZP a majitel dané zbraně nikoliv?

Prakticky - na střelnici, kde půjčují zbraně si mohu půjčit Glocka od střelnice a střílet s ním, ale nikoliv od kolegy, pokud ten není se mnou?

Zoon

Příspěvek#261 » úte 3. led 2023, 15:36

No, nemůžeš si přece půjčit Glocka B od kámoše a jet bez něj na střelnici, to je snad jasné.
Na střelnici musíte být oba a on ti tam může půjčit Glocka a má na tebe dohlížet.

pavelg

Příspěvek#262 » úte 3. led 2023, 15:39

U fyzických osob je to jasné, ale co v případě, kdy si půjčím Glocka na střelnici od obsluhy za úplatu. Musí mi v tom případě ze zákona někdo z obsluhy stát za zády po celou dobu co střílím?

Prakticky: jdeme s kolegou si zastřílet, první kolo svými, pak si je prohodíme, jeden na druhého dohlížíme. Mně se jeho Glock zalíbí a chci si zkusit ještě novější typ, co půjčují na střelnici. Jdem k obsluze, já si půjčím ten novější, chtěl bych si ho ale zkusit s tím kolegovým.
Mají oba povinnost na mě dohlížet při střelbě nebo můžou zůstat za dveřmi?
Naposledy upravil(a) pavelg dne úte 3. led 2023, 15:42, celkem upraveno 1 x.

cipis

Příspěvek#263 » úte 3. led 2023, 15:40

Vždy a pouze v režimu svěření zbraně.
Samozřejmě, že pokud mám zbroják/licenci, tak poučení bude na půl huby, ale formálně je.
Nehledě na to, že poučení stejně každý podepisuje na střelnici, když tam vleze. Seznámení se s PŘ atd.
Takže na střelnici, kde "svěřují" zbraně, tak je úplně fuk, jestli mám ZP nebo nemám. Dostanu, co si zaplatím, a střelnice musí zajistit dohled. Jestli to bude chlap vedle někoho, kdo to drží poprvé nebo to bude správce sedící za kamerovkou, je už na té střelnici.
V tento okamžik se žádné oprávnění střelce neřeší, ze zákona není potřeba, viz. výše.

Když si na střelnici půjčím od kamaráda zbraň, tak je to to stejné v bleděmodrém, akorát dohled zajišťuje kamarád. Stejně tak pak on ručí za škodu, kterou ty tou zbraní uděláš nebo ta zbraň někomu něco udělá (roztrhne se závěr).

A Glock od kolegy, co tam nebude, tak samozřejmě nemůžeš, vždyť na něj nemáš oprávnění! Ani teď, ani potom. Leda si uděláš žádost o povolení na jeho konkrétní zbraň, a dostaneš povolení držet a nosit tuto zbraň, tak pak ti ji může doma mezi dveřmi strčit do ruky a ty jedeš kam chceš. V případě zbraně kat. C odpadá to povolení, stačí jen zbroják. Ale tohle jsou základy, které platí léta a měl bys je znát!

Výše jsem psal rozdíl mezi dohledem a dozorem!!!! A ještě výše je citace ze zákona, nového!

Zoon

Příspěvek#264 » úte 3. led 2023, 15:42

Stávající úprava
(2) Zbraň uvedenou v odstavci 1 nebo střelivo lze svěřit jen za dohledu osoby
oprávněné takovou zbraň a střelivo držet. Ten, kdo dohlíží na osobu, které byly zbraň nebo
střelivo svěřeny, je povinen
a) poučit tuto osobu o bezpečném zacházení se svěřenou zbraní a střelivem a
b) provádět dohled tak, aby osoba, které byly zbraň a střelivo svěřeny, neporušila povinnost nebo
zákaz stanovený tímto zákonem a zejména neohrozila život nebo zdraví.

Tedy by měl. Prakticky se mi to jako držiteli ZP nikdy nestalo.

pavelg

Příspěvek#265 » úte 3. led 2023, 15:45

cipis + zoon .. díky za shrnutí.

cipis

Příspěvek#266 » úte 3. led 2023, 15:45

Ne, dohled není, že mi stojí za prdelí!
To by byl dozor. V zákoně je dohled. Takže "volnější" režim a defacto je to na dané střelnici, resp. na tom, kdo ti tu zbraň svěřil.
Když je to nováček se ZP nebo někdo bez ZP, tak mu samozřejmě za prdelí stát budu. Pokud je to někdo, koho znám, tak si budu sedět na kraji palebné čáry v křesílku a sledovat. A když začne blbnout, tak dostane smetákem nebo hadicí :D

Oo se tento režim používá i třeba na kurzech, kde kurzanti vyfasují zbraně (třeba i FX) a trénují celý den. A asi to nebude počet instruktorů = počet kurzantů. Jak jsem psal, je to na tom, kdo svěřil tu zbraň. On má provádět dohled tak, aby splnil, co je v těch větách napsáno. Jak to udělá, je na něm.

Zoon

Příspěvek#267 » úte 3. led 2023, 15:51

Vraťme se spíš k té střelnici bez CRZ. Náš případ.
Přijdu třeba s OP a se zbraní, prohlásím, že jsem držitel ZO a jdu střílet. Střelnice pouze kontroluje, že jsem to já dle dokladu totožnosti, provede zápis do knihy a jinak nic neřeší.

Přijdu a chci půjčit zbraň, prohlásím, že jsem držitel ZO a jdu střílet. Střelnice pouze kontroluje, že jsem to já dle dokladu totožnosti, provede zápis do knihy a protože mám svěřenou zbraň třeba pistoli, tak provádí dohled.

cipis

Příspěvek#268 » úte 3. led 2023, 15:51

No, abych to shrnul, zde změny žádné nejsou (ve svěření zbraně), krom toho, že vypadl požadavek na věk, který je nahrazen "když unese kalacha, může z něj střílet" :) A u této osoby musí být dozor 21+ 3+ (tedy vypadl požadavek na konkrétní oprávnění).

cipis

Příspěvek#269 » úte 3. led 2023, 15:53

Když budeš střílet ze zbraně střelnice, tak neprohlašuješ vůbec nic :D
Že jsi fyzicky vyspělý poznají podle toho, že to uneseš, no a že jsi rozumově vyspělý, tak podle toho, že jsi na tu bohem (5G) zapomenutou střelnici vůbec trefil :D

Zoon

Příspěvek#270 » úte 3. led 2023, 15:54

Jasně, tam je přístup střelnice stejný, at jsi držitel ZO nebo ne.

Zpět na