Povolení vlastnit a držet B
- danielsem

Příspěvek#1 » čtv 8. lis 2012, 06:50
Dobrý den,
nedávno jsem dostal zbrojní průkaz sk. E a nyní jsem si zažádal o první povolení vlastnit, držet a nosit samonabíjecí pistoli (zbraň kat. B + na zbrojním průkaze to zezadu mám) kvůli ochraně zdravít, života atd. Dostal jsem povolení, kde se píše "... o zbraních povolení vlastnit a držet zbraň kategorie B". Trochu jsem se zděsil, protože jsem žádal i o nošení, ale tady se o tom nic nepíše. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli je to takto v pořádku a na základě tohoto povolení pistoli můžu i nosit, když to na tomhle "Povolenkovém" papíře nemám, ale na zbrojáku mám, popř. jestli si budu muset znovu zaběhnout na policii a zažádat si o nové povolení, kde už si to zkontroluji pořádně, aby se znovu nestala chyba?
Děkuji za odezvu

nedávno jsem dostal zbrojní průkaz sk. E a nyní jsem si zažádal o první povolení vlastnit, držet a nosit samonabíjecí pistoli (zbraň kat. B + na zbrojním průkaze to zezadu mám) kvůli ochraně zdravít, života atd. Dostal jsem povolení, kde se píše "... o zbraních povolení vlastnit a držet zbraň kategorie B". Trochu jsem se zděsil, protože jsem žádal i o nošení, ale tady se o tom nic nepíše. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli je to takto v pořádku a na základě tohoto povolení pistoli můžu i nosit, když to na tomhle "Povolenkovém" papíře nemám, ale na zbrojáku mám, popř. jestli si budu muset znovu zaběhnout na policii a zažádat si o nové povolení, kde už si to zkontroluji pořádně, aby se znovu nestala chyba?
Děkuji za odezvu
- AEndy

Příspěvek#2 » čtv 8. lis 2012, 08:26
Minimálně bych tam zavolal a zeptal se. To na co žádáš povolení se vyplňuje při žádosti o nákupní povolení. Tam tuším je nahoře, že žádáš o povolení vlastnit, držet, nosit a musíš zaškrtnout co z toho chceš. Pokud máš na ZP oprávnění nosit B, tak by to snad problém bejt neměl.

- sided

Příspěvek#3 » čtv 8. lis 2012, 08:39
Je to špatně, klidně si na to zbran kup ale dojdi na policajty, zeptej se proč Ti nenapsali nošení, zkontrolujte to s žádostí a nech si povolení předělat. Někdo tady psal že u nich vydávají nákupku bez nošení a to vydají až když přineseš zbran k registraci. Je to dost ojedinělý postup, Tvůj případ bych tipoval spíš na opomenutí nebo nějakýho "aktivistu"  

- HonzaLBC

Příspěvek#5 » čtv 8. lis 2012, 12:24
AEndy: 
Nahoře v žádosti o nákupní pvolení je " Žádám o povolení k nabytí vlastnictví, držení, nošení*) zbraně kategorie B " s tím, že " *) Nehodící se škrtne ", takže nezaškrtáváš co chceš, ale naopak škrtáš, když bys něco nechtěl.
Větička na ZP je jen polovina potřebná k nošení, druhá polovina je vydané povolení nosit na konkrétní zbraň.
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C.
Takže se poptat, proč na povolení nemáš nošení, když v žádosti bylo a hlavně si nechat písemně potvrdit, že máš i povolení nosit. Na odkývnutí po telefonu se rozhodně nespoléhat, povolení po telefonu platí jenom do okamžiku než zavěsíš.

Nahoře v žádosti o nákupní pvolení je " Žádám o povolení k nabytí vlastnictví, držení, nošení*) zbraně kategorie B " s tím, že " *) Nehodící se škrtne ", takže nezaškrtáváš co chceš, ale naopak škrtáš, když bys něco nechtěl.
Větička na ZP je jen polovina potřebná k nošení, druhá polovina je vydané povolení nosit na konkrétní zbraň.
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C.
Takže se poptat, proč na povolení nemáš nošení, když v žádosti bylo a hlavně si nechat písemně potvrdit, že máš i povolení nosit. Na odkývnutí po telefonu se rozhodně nespoléhat, povolení po telefonu platí jenom do okamžiku než zavěsíš.
- Joe

Příspěvek#6 » čtv 8. lis 2012, 13:42
Přesně tak, jsi oprávněn nosit zbraň, na kterou ti bylo vydáno povolení. A to je právě to povolení, které jsi obdržel. Pokud toto povolení neopravňuje k nošení, zbraň nabytou na jeho základě nejsi oprávněn nosit.
Máš-li pocit, že Ti nebylo vyhověno v souladu se zákonem a s Tvou žádostí, na tom Povolení máš poučení o možnosti odvolání. To je řádný opravný prostředek.
Pokud lhůta na odvolání vypršela, a ty bys chtěl zbraň na nošení, musíš si požádat o povolení k nošení.

Máš-li pocit, že Ti nebylo vyhověno v souladu se zákonem a s Tvou žádostí, na tom Povolení máš poučení o možnosti odvolání. To je řádný opravný prostředek.
Pokud lhůta na odvolání vypršela, a ty bys chtěl zbraň na nošení, musíš si požádat o povolení k nošení.
- danielsem

Příspěvek#7 » čtv 8. lis 2012, 15:36
Díky za odpovědi. Až si koupím a půjdu registrovat zbraň (počítám, že bych to mohl příští týden stihnout), tak se na to zeptám. Pokud dostanu nějaký papír, kde bude napsáno (ohledně mé zbraně), že ji můžu vlastnit, držet i nosit, tak budu spokojený. Pokud však žádné takové potvrzení nedostanu nebo tam nebude slovíčko nosit, tak se budu zajímat dále. Přeci jen bych nerad kvůli jednomu slovu řešil v budoucnu problémy.

- Doolittle

Příspěvek#8 » čtv 8. lis 2012, 15:51
Podle mě to špatně není protože Ti to povolení budou nejspíš přepisovat na konkrétní zbraň poté, co si ji koupíš. A tam už by měli podle žádosti doplnit i to nošení. Aspoň tak to vidím já. U nás v Ústí Ti ani nedají do zbrojáku tu větičku dokud si zbraň nekoupíš a tak Ti po nákupu zbraně a jejím předložení ZP přestříhnou a vše vystaví na počkání nanovo. Já to ještě nezažil, teprve vybírám zbraň, ale mám to zprostředkovaně a tu větu mi při žádosti o vydání ZP nenapsali, bylo mi řečeno "až po nákupu" a ani mi neumožnili podat nákupku zároveň s žádostí o vydání ZP, pak mi ji vystavili na počkání jak jsem přišel pro průkaz...

- Alcatraz

Příspěvek#9 » čtv 8. lis 2012, 16:09
nerikam, ze to tak nedelaji, ale nepostupuji podle 
§12 odst.7
Na žádost žadatele se povolení podle odstavců 5 a 6 vydá jedním rozhodnutím. Tato povolení lze rovněž vydat současně s rozhodnutím o vydání zbrojního průkazu nebo zbrojní licence.
To same s nejakym doplnovanim hodnot a vydavanim druheho JNEHO rozhodnuti ke stejne zadosti. To sem myslel, ze snad ani nejde.

§12 odst.7
Na žádost žadatele se povolení podle odstavců 5 a 6 vydá jedním rozhodnutím. Tato povolení lze rovněž vydat současně s rozhodnutím o vydání zbrojního průkazu nebo zbrojní licence.
To same s nejakym doplnovanim hodnot a vydavanim druheho JNEHO rozhodnuti ke stejne zadosti. To sem myslel, ze snad ani nejde.
- Doolittle

Příspěvek#10 » čtv 8. lis 2012, 16:14
Naprostý souhlas s tím co píšeš. Namítl jsem to samé, ale hádej se tam s nima. Jediné co mi to způsobí je ztráta fotek na další průkaz a jim to přidělává práci. Argumentoval jsem tím také, ale je to házení hrachu na zeď. Prostě mi povolení k nákupu vydali po cca 5 minutovém čekání jak jsem přišel pro hotový ZP a po nákupu musím přetrpět jejich martyrium s vydaním ZP s větičkou vzadu během registrování zbraně a vystavení průkazu zbraně, co na to říct no:-)

- sided

Příspěvek#11 » čtv 8. lis 2012, 16:22
Nojo ale to řešíš větu o nošení ve zbrojáku, tu tam danielsem má. Ale má blbě vydaný rozhodnutí protože žádal povolení "nabývat, držet a nosit" a obdržel "nabývat a držet". Tedy něco jiného než žádal. Měl to reklamovat hned když si nákupku vyzvedával což neudělal. Takže je potřeba se ozvat nejpozději při registraci zbraně, jinak ji nesmí nosit. Může samozřejmě znova žádat jen o nošení ale proč by měl platit zas kolek když to zvrtali cajti.
edit:překlep

edit:překlep
					Naposledy upravil(a) sided dne čtv 8. lis 2012, 16:42, celkem upraveno 1 x.

- Doolittle

Příspěvek#12 » čtv 8. lis 2012, 16:27
Já to pochopil tak, že dostal klasické nákupní povolení, kde třeba já nemám o zbrani nic jen samonabíjecí pistole a jak ji donese k registraci dostane to znova s číslem zbraně atd. a dopíšou tam to nošení. Aspoň tak jsem to pochopil, myslím že to tam nenapsali protože to není specifikované na konkrétní zbraň. Netvrdím že to nemohli udělat rovnou, ale jako příklad uvádím jak to chodí jinde a co se tady děje, přestože postup by měl být všude stejný, realita je ovšem úplně jiná.

- Alcatraz

Příspěvek#13 » čtv 8. lis 2012, 16:32
protoze mu treba prave dopisou udaje a vydaji druhe povoleni na stejnou zadost, to se tu v poslednich par prispevcich resilo 
DD, preventivne podat i reklamaci, kdyz vim, ze na konkretnim oddeleni jsou mantaci 
 (chapu preklep, ale prisel mi kouzelnej 
)

ale tohle me teda rozsekaloMěl to reklamovat hned když si nákupku podával...
- sided

Příspěvek#14 » čtv 8. lis 2012, 16:44
nojo upsal jsem se  

No už jsem o tomhle postupu slyšel ale nepřestává mě překvapovat

Alcatraz píše:protoze mu treba prave dopisou udaje a vydaji druhe povoleni na stejnou zadost,
No už jsem o tomhle postupu slyšel ale nepřestává mě překvapovat
§12 odst.7
Na žádost žadatele se povolení podle odstavců 5 a 6 vydá jedním rozhodnutím.
- danielsem

Příspěvek#15 » úte 13. lis 2012, 17:31
Tak po včerejší návštěvě u policie mám jasno: Papír s povolením se prý vydává bez umožněného nošení pouze pokud se na formuláři "Žádost o povolení" vše v kolonce "údaje o zbrani" nevyplní (já měl vyplněno pouze druh zbraně). Kdybych prý měl vyplněné vše, dali by mi rovnou povolenku i na nošení. Takhle jsem tento papír s povoleným nošením dostal až při registraci zbraně, jelikož jsem jim dal dokument "Oznámení o nabytí..." kde jsem již měl vše vyplněno. Do budoucna už tedy budu chytřejší a rovnou věřit policistům, že konají dobře 
 .
PS: Mimochodem na odbor zbraní atd. v Kolíně jenom samá chvála, vše na počkání (kromě zbrojáku a to chápu) a i zbroják byl hotový za 3 týdny a dva dny.

PS: Mimochodem na odbor zbraní atd. v Kolíně jenom samá chvála, vše na počkání (kromě zbrojáku a to chápu) a i zbroják byl hotový za 3 týdny a dva dny.

Přejít na		

- ZbraneKvalitneCZ
 - Webstránky
 - Webstránky LOS
 - Provoz fóra ZK
 - Komentáře
 - Střelba
 - Legislativa
 - Zbrojní průkaz, zákony
 - Zabezpečení zbraní/střeliva
 - Sdružení LEX
 - Zbraně a legislativa v zahraničí