Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)
- Sedmej
- MojeTikka
Příspěvek#422 » úte 30. kvě 2023, 21:57
Ja jsem reagoval na tvoje hodinky. ZP nema cip, nic se s nim neregistruje, proste se na nej kouka ocima. Pokud fungujou oci, funguje karticka. Je to neco, jako klic k autu. K modernimu autu se staci na metr priblizit s RFID cipem (v karte, nebo klicence) a odemkne se. Presto vyrobci dodavaji i klasicky klic. Proc asi?
- Sobiho
Příspěvek#423 » stř 31. kvě 2023, 06:08
pavelg píše:Offline je ZP, nakupko a sedivak.
To, co pouzivame mezi fyzickymi osobami.
Bohužel ani to nákupko bez funkčního CRZ je Ti k prdu... protože si prodejce nemůže ověřit, jestli jsi už na něj něco nekoupil...
Vždy jsem ho měl vytištěný a nikdy nikdo ho nechtěl právě z tohoto důvodu vidět. Vždy jen zápis v CRZ.
No a i toto je zdrojem velkých problémů, natož když by bylo vše jen digitální. Jako možnost určitě ano, jako jediná možnost určitě ne.
- pavelg
Příspěvek#424 » stř 31. kvě 2023, 06:47
Sobiho píše:pavelg píše:Offline je ZP, nakupko a sedivak.
To, co pouzivame mezi fyzickymi osobami.
Bohužel ani to nákupko bez funkčního CRZ je Ti k prdu... protože si prodejce nemůže ověřit, jestli jsi už na něj něco nekoupil...
Vždy jsem ho měl vytištěný a nikdy nikdo ho nechtěl právě z tohoto důvodu vidět. Vždy jen zápis v CRZ.
No a i toto je zdrojem velkých problémů, natož když by bylo vše jen digitální. Jako možnost určitě ano, jako jediná možnost určitě ne.
Kupoval jsem na papírové nákupko několikrát a nikdy žádný držitel ZP neměl připojení k CRZ, protože dodnes, a opravte mě, aplikačníci, jestli se pletu, ani vy ještě nemáte jako fyzické osoby přístup do CRZ k ověřování nákupek toho, kdo chce od vás koupit zbraň.
Takže znova, pomalu a polopatě .. offline je ZP, nákupko (pro Béčka) a šedivák - tak, jak se to DNES provozuje při prodeji zbraní mezi soukromými držiteli.
- marinakus
Příspěvek#425 » stř 31. kvě 2023, 06:57
getsome : Nejde o to, na čem fungují americká raketová sila ani o to, že na Win XP jedou kolikrát bezpečnostní systémy. Jde o to, že u nás se něco nákladně postaví (klidně ta digitální síť s úložišti), poberou se za to tučné odměny a dál už to nikoho moc nezajímá a hlavně do toho nechce nikdo investovat. Software není takovým problémem jako to, že systémy původně plně redundantní a zálohované po pár letech už prostě takové nejsou, protože zkrátka nějak fungují i bez toho. Průšvih je, když přijde havárie nebo zmíněný útok. Rád bych věřil tomu, že alespoň MVČR to má jinak
- pavelg
Příspěvek#426 » stř 31. kvě 2023, 07:05
Hlavně se bavíme v případě online přístupu do CRZ pro fyzické osoby v rovině zbožných přání a fantazií, kdežto rušení funkčních dokladů se bere jako nutnost a dobrá věc bez ohledu na důsledky.
Až bude spolehlivě fungovat autorizace a online nahlížení do CRZ pár let, bude garantované pokrytí a nebudou s tím problémy, tak pak uvažujte o nahrazení fyzických dokladů, ale opět s možností to operativně nahradit, když to spadne. Jen upozorním, že jestli spadne CRZ, tak vám neudělají výpis ani na Czechpointu.
Zatím ta spolehlivost nevypadá moc růžově ani u obchodníků, kteří jsou dokonce v aglomeracích s dobrým pokrytím datovým připojením.
Tak já na to jasánkovské nadšení hledím tak trochu s nepochopením a připomíná mi to filmy z 50. let nebo z dob Velké kulturní revouce v Číně.
Až bude spolehlivě fungovat autorizace a online nahlížení do CRZ pár let, bude garantované pokrytí a nebudou s tím problémy, tak pak uvažujte o nahrazení fyzických dokladů, ale opět s možností to operativně nahradit, když to spadne. Jen upozorním, že jestli spadne CRZ, tak vám neudělají výpis ani na Czechpointu.
Zatím ta spolehlivost nevypadá moc růžově ani u obchodníků, kteří jsou dokonce v aglomeracích s dobrým pokrytím datovým připojením.
Tak já na to jasánkovské nadšení hledím tak trochu s nepochopením a připomíná mi to filmy z 50. let nebo z dob Velké kulturní revouce v Číně.
- Carloss
- Sedmej
Příspěvek#428 » stř 31. kvě 2023, 08:58
MojeTikka: Tam hele někdo psal že každej zná problémy při placení mobilem, já reagoval, že takové problémy neznám. Ano, když máš peníze v hotovosti, je to jistější. Ale mě se třeba hotovost nosit už roky nechce. Hotovost používám prostě minimálně. Zrovna v bankovním světě ta digitalizace prostě funguje.
Jasně, ve ZP nemáš žádný čip. Ano, když nebude fungovat žádný systém, tak digitální ZP prostě nikdo neověří. Nicméně stejný problém bude i s tou kartičkou. Jak si bez těch systémů někdo ověří platnost té kartičky? Prostě jí bude věřit, jako by jí mohl věřit, když jí ukážeš nahranou v nějakém systému.
Jasně, ve ZP nemáš žádný čip. Ano, když nebude fungovat žádný systém, tak digitální ZP prostě nikdo neověří. Nicméně stejný problém bude i s tou kartičkou. Jak si bez těch systémů někdo ověří platnost té kartičky? Prostě jí bude věřit, jako by jí mohl věřit, když jí ukážeš nahranou v nějakém systému.
- Carloss
- pavelg
Příspěvek#430 » stř 31. kvě 2023, 09:16
Sedmej píše:MojeTikka: Tam hele někdo psal že každej zná problémy při placení mobilem, já reagoval, že takové problémy neznám. Ano, když máš peníze v hotovosti, je to jistější. Ale mě se třeba hotovost nosit už roky nechce. Hotovost používám prostě minimálně. Zrovna v bankovním světě ta digitalizace prostě funguje.
Mohl bys vysvětlit, jak "nefunguje" bez datového připojení dnešní ZP? Podle mě funguje vždycky, když má člověk v pořádku zrak.
- pavelg
Příspěvek#432 » stř 31. kvě 2023, 09:21
Nedávná zkušenost z Německa .. šli jsme asi 10 lidí někam se najíst a posedět, na spoustě vývěsek přímo upozornění, že VISA a MC neberou, jen německé karty. Zapadli jsme do jednoho podniku, kde to napsané nebylo, donesli nám pivo a servírka radši hned hlásila, že VISA a MC neberou. Pak následovalo velké šacování a domlouvání, kde za koho to zatáhne z těch, co měli hotovost.
Asi stotisícové město v Badensku - abych předešel spekulacím typu, že to muselo být nějaké hodně zaostalé místo plné svazarmosaurů.
Asi stotisícové město v Badensku - abych předešel spekulacím typu, že to muselo být nějaké hodně zaostalé místo plné svazarmosaurů.
- Carloss
- pavelg
Příspěvek#434 » stř 31. kvě 2023, 09:30
Rozdíl mezi námi je v tom, že já rád online služby využívám, když je to výhodné, ale když není, využiju služeb jiných. Kromě výhodnosti je to taky otázka udržitelnosti, ceny, spolehlivosti a robustnosti.
Rozdíl je v tom, že já nemám absolutně zájem nikomu online služby přes aplikace zakazovat a mnohé z nich budu i používat, až se objeví a budou mít parametry k tomu, abych je používat začal.
Mrzí mě, že druhá strana vykazuje jakousi hysterickou obsesi rušení dosud jediných funkčních prostředků a bere to jako svůj primární cíl. Přitom primárním cílem by mělo být nezhoršení (raději zlepšení) komfortu a robustnosti služeb.
Ty bájné aplikace pro přístup držitelů zbraní do CRZ zatím nebyly ani oficiálně zadané zhotoviteli. Mě proto dost překvapuje ta umanutost v rušení stávajících dokladů.
Rozdíl je v tom, že já nemám absolutně zájem nikomu online služby přes aplikace zakazovat a mnohé z nich budu i používat, až se objeví a budou mít parametry k tomu, abych je používat začal.
Mrzí mě, že druhá strana vykazuje jakousi hysterickou obsesi rušení dosud jediných funkčních prostředků a bere to jako svůj primární cíl. Přitom primárním cílem by mělo být nezhoršení (raději zlepšení) komfortu a robustnosti služeb.
Ty bájné aplikace pro přístup držitelů zbraní do CRZ zatím nebyly ani oficiálně zadané zhotoviteli. Mě proto dost překvapuje ta umanutost v rušení stávajících dokladů.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí