Vzdání se skupiny D ve zbrojním průkazu
- 67sheriff
Příspěvek#1 » úte 17. zář 2024, 01:04
Dobry den vsem.
Asi jsem narazil na zakon? Nevim. Googlil jsem a googlil, ale spatne, takze porad nevim. Mam zbrojak skupin D a E. Opravneni E budu mit platne jeste necelych 5 let, ale opravneni skupiny D mi pred nedavnem uplynulo.
Na zaklade toho me kontaktovala policie, abych si urychlene pozadal o prodlouzeni (vydani noveho ZP) ke skupine D. V opacnem pripade mi pry hrozi spravni pokuta. Nic mi nepomohlo, ze jsem policii uvedl, ze preci datum casoveho omezeni pro skupinu D je na zbrojaku uvedeno (pro pripadnou kontrolu ze strany zamestnavatele) a ze se teto skupiny vzdavam a postaci mi stavajici dalsich par let platna skupina E.
Vedel byste nekdo, zda v tomto policie vyzaduje neco nad ramec zakona, nebo naopak prokazuje shovivavost, pokud mi dava aspon kratky cas na napravu po lhute platnosti jedne ze dvou skupin?
S diky Jirka
Asi jsem narazil na zakon? Nevim. Googlil jsem a googlil, ale spatne, takze porad nevim. Mam zbrojak skupin D a E. Opravneni E budu mit platne jeste necelych 5 let, ale opravneni skupiny D mi pred nedavnem uplynulo.
Na zaklade toho me kontaktovala policie, abych si urychlene pozadal o prodlouzeni (vydani noveho ZP) ke skupine D. V opacnem pripade mi pry hrozi spravni pokuta. Nic mi nepomohlo, ze jsem policii uvedl, ze preci datum casoveho omezeni pro skupinu D je na zbrojaku uvedeno (pro pripadnou kontrolu ze strany zamestnavatele) a ze se teto skupiny vzdavam a postaci mi stavajici dalsich par let platna skupina E.
Vedel byste nekdo, zda v tomto policie vyzaduje neco nad ramec zakona, nebo naopak prokazuje shovivavost, pokud mi dava aspon kratky cas na napravu po lhute platnosti jedne ze dvou skupin?
S diky Jirka
-
ThePointForward - Příspěvky: 23
- ThePointForward
Příspěvek#2 » úte 17. zář 2024, 02:39
Skupiny se vzdát můžeš, písemně, viz §26a ZoZ.
Pokud se nepletu, tak Déčkařům se akorát dává na zadní stranu datum dokdy mají dodat papír od doktora, nikoliv nějaké "časové omezení" (§29 ZoZ, odst. 2). Co vím tak tohle psaní data zákonodárce dal do ZoZ kvůli tomu, že bezkonkurenčně nejvíc přestupků dělali právě Déčkaři s pozdním dodáním potvrzení o způsobilosti.
Takže zkratkovitě: ano, prokazují ti shovívavost, hrozí ti přestupek (§76a odst. 2, bod b), který je ohodnocen až 50000 Kč pokutou. A samozřejmě je to přestupek na úseku zbraní a střeliva, takže se počítá proti spolehlivosti dle §23 ZoZ.
Asi ti nic nebrání se stále skupiny vzdát, ale budeš to na muset udělat tak, jak je to v zákoně, tzn písemně s vyjmenovanými náležitostmi, což z tvého popisu zní že jsi zatím neudělal.
A nečekal bych s tím už ani den navíc než musíš.
Pokud se nepletu, tak Déčkařům se akorát dává na zadní stranu datum dokdy mají dodat papír od doktora, nikoliv nějaké "časové omezení" (§29 ZoZ, odst. 2). Co vím tak tohle psaní data zákonodárce dal do ZoZ kvůli tomu, že bezkonkurenčně nejvíc přestupků dělali právě Déčkaři s pozdním dodáním potvrzení o způsobilosti.
Takže zkratkovitě: ano, prokazují ti shovívavost, hrozí ti přestupek (§76a odst. 2, bod b), který je ohodnocen až 50000 Kč pokutou. A samozřejmě je to přestupek na úseku zbraní a střeliva, takže se počítá proti spolehlivosti dle §23 ZoZ.
Asi ti nic nebrání se stále skupiny vzdát, ale budeš to na muset udělat tak, jak je to v zákoně, tzn písemně s vyjmenovanými náležitostmi, což z tvého popisu zní že jsi zatím neudělal.
A nečekal bych s tím už ani den navíc než musíš.
- 67sheriff
Příspěvek#3 » úte 17. zář 2024, 13:19
Diky. Ano, na zadni strane zbrojaku je uvedeno datum lekarskeho potvrzeni pro skupinu D. Bez teto prohlidky k datu pozbyva skupina D platnost. Proto jsem se domnival, ze staci nechat dobu uplynout (aniz bych uredne zadal o vzdani se skuoiny D) a tim mi zustane platna jen skupina E. Pokud je tato moje domnenka mylna, chapu, ze se jedna o prestupek a jedina moznost se vzdat Decka bez postihu je formalni zadost pred uplynutim lhuty pro lekarskou prohlidku nebo zadost o novy zbrojak jiz bez zadosti o Decko. Diky
- Erix
Příspěvek#4 » úte 17. zář 2024, 13:40
Jak padlo, je třeba písemně se vzdát dle paragrafu 26a ZoZ. Formulář asi není, tak napsat něco ve smyslu: Já,...., narozen...., trvale bytem na adrese...., se vzdávám zbrojní skupiny D nabyté na základě dokladu č..... , jehož platnost je do ... a byl vydán.... (místo vydání).
Pak je v zákoně psáno, že pravidelné lékařské prohlídce v obvyklé lhůtě 2/6 měsíců se nemusí podrobit ten, jehož ZP skupiny D je omezen v platnosti na dobu 5-ti let a kratší ( je to jedna z textových otázek, asi č. 175) . Pak jsem ještě našel viewtopic.php?t=11024

- 67sheriff
Příspěvek#5 » úte 17. zář 2024, 17:14
Dik. Z me strany doslo k nepochopeni, ze kdyz se nevzdam skupiny D pred uplynutim peti na vlastni zadost, lze se skupiny vzdat jen prostym uplynutim petilete lhuty. Ale asi to nelze. Proto me policie vyzvala, abych si lekarske potvrzeni zajistil i po lhute. Pricemz policie zamitla moznost, ze bych pisemne pozadal o vzdani se skupiny po lhute. Proste lekarskou prohlidku absolvovat musim , abych se vyhnul pokute.
-
ThePointForward - Příspěvky: 23
- ThePointForward
Příspěvek#6 » úte 17. zář 2024, 18:08
Tak lepší dát litr za doktora a poděkovat na OSZBM než dostat flastra a přestupkem mít jednu nohu bez zbrojáku.
V tuto chvíli předpokládám, že když už jsi po lhůtě, tak si PČR musí prvně odškrtnout kolonku "obnovil posudek" a až poté ti umožní se skupiny vzdát, ale to už ti je asi celkem jedno protože prohlídce se nevyhneš a od roku 2026 už začne platit nový ZoZ a při prodloužení už dostaneš rozšířený oprávnění.
V tuto chvíli předpokládám, že když už jsi po lhůtě, tak si PČR musí prvně odškrtnout kolonku "obnovil posudek" a až poté ti umožní se skupiny vzdát, ale to už ti je asi celkem jedno protože prohlídce se nevyhneš a od roku 2026 už začne platit nový ZoZ a při prodloužení už dostaneš rozšířený oprávnění.
- 67sheriff
Příspěvek#7 » úte 17. zář 2024, 23:08
Jo, je to tak, jak pises. Doktora si musim nechat udelat i po uplynuti petilete lhuty, ackoli bez otaleni (dali mi cas dva tydny), jinak mi to napari s prirazkou a se zaznamem o prestupcich. Musi si to na zbranich odskrtnout, protoze v pripade jejich interniho auditu by jim neproslo, ze jsem se vzdal Decka, i kdyz bylo uz de fakto neplatne. V tomhle pripade zakonodarci dle meho schvalili trochu zmetek. Kdyz by proste Decko prestalo platit tim, ze prosvihnu petiletou lhutu, aniz by to znamenalo postih, nemyslim, ze by to v oblasti bezpecnosti sehralo negativni roli. Ale holt je to tak, jak to je, takze u doktora musim udelat dlouhe aaaaa, ackoli mi to je k prdu.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí