kontrolován policií při nošení zbraně

MojeTikka

Příspěvek#46 » úte 17. zář 2024, 06:11

Ano, stalo se mi pred mnoha lety, kdyz jsem sel na strelnici, ze policista chtel videt muj revolver, coz ovsem bylo ciste ze zajmu, protoze osmirannej mag v sestipalci ho proste zajimal. Nemel jsem ho nabitej, pokecali jsme a kazdy si sel po svym. Mmchdm k odchytu doslo proto, ze mi delal bouli na mikine a jel jsem MHD. Pri vystupovani mne oslovil a pak jsme sli bokem mimo lidi.

Stran toho predavani, kdyz jsem jeste bydlel v Brne a chodil na pravidelne kontroly zbrani, tak tam meli vybijeci rouru. Ptal jsem se, jestli se uz stalo, ze si do toho nekdo bouchnul a policistka mi rekla, ze ano. Vsechno ma svuj smysl.

dan

Příspěvek#47 » úte 17. zář 2024, 08:36

expres píše:Není však trochu ovlivněny figurantstvím?
Rozhodne. Uvazujes spravne, bez hrozby nasledku se jim samozrejme strili snaz Na druhou stranu jim ale nehrozi ani to, ze se kvuli spatnemu rozhodnuti (nevystrelit) vecer nevrati k rodine. Takze v realne situaci se budou vic bat vystrelit - ale i nevystrelit. A ja nechci v praxi zkouset, ktery z tehle dvou vlivu prevladne.

expres píše:upozornil předem, pak předal snad v pouzdru a znovu upozornil že je nabitá
Pokud to bude ciste na me, budu zbran predavat hlavni dolu, zasobnikovou sachtou smerem k prebirajicimu ve vysi jeho oci, a prsty mi budou zcela prekryvat lucik. Pri predavani oznami stav zbrane (nabita nenabita) a zbran nepustim dokud mi to nezopakuje, cimz bude jasne, ze mi rozumel dobre. Ale v situaci, kterou probirame, to na me nebude. Zbran mu predam tak, jak si rekne, maximalne navic a nevyzadane oznamim jeji stav.

Znovu ale opakuju, ze probirame velmi nepravdepodobnou situaci. Pokud mi jako pdezrelemu bude policista odebirat zbran, tak nebude chtit abych mu ji podal. Pokud ji uz na zacatku nebudu mit v ruce tak vubec nebude chtit abych na ni sahal, nebo i jen priblizoval ruce do jeji blizkosti. Zapomente na filmove "a ted ji opatrne vyndej z pouzdra levou rukou a poloz". Ja dokazu vystrelit i takhle a urcite nejsem sam. Zbran mi odeberou rozplaclymu na zdi, na zemi, zakleknutymu, mozna uz spoutanymu, to podle toho kolik jich bude a co je ucili, kazdopadne moje ruka se ji pri tom zbrane ani nedotkne a rozhodne nebudu mit moznost si vybrat jak ji predam.

MojeTikka píše:jestli se uz stalo, ze si do toho nekdo bouchnul a policistka mi rekla, ze ano
A paradoxne se takova vec stava casteji tem, kteri maji ZP uz dlouho. Vystrel pri vybijeni neni az tak vzacny. proto je tak dulezity pri tom drzet zbran s vedomim toho, ze vystrel muze vyjit, a ne jen "cvaknout nekam". Krome hrubych chyb (nevyndany zasobnik) je za tim nevhodny zpusob vyprazdnovani komory "vyrachtanim" bez nasledne kontroly, ze je komora opravdu prazdna (a ona byt prazdna nemusi).

Na strelnici bylo spatreno vybijeni na tri vystrely. Zacalo to nevyndanym zasobnikem. Pak dotycnemu nepripadalo divny, ze pri vyrachtavani vyletuji naboje. Zadna kontrola, jestli je komora opravdu prazdna, to "rachtaci' vetsinou nedelaji. Prvni ostra rana jistoty. Prekvapeni v ocich, ale OK, nejak se stalo, ze mi to zustalo v komore, ted uz to tedy musi byt prazdne. Druha ostra rana jistoty. Aha, nojo, nevyndal jsem zasobnik. Takze zasobnik ven. Bohuzel, v hlave se proces nerestartoval spravne, takze uz ani nezarachtal, ani nezkontroloval komoru. Treti ostra rana jistoty. Ale ted uz to aspon mel opravdu vybity ...

Erix

Příspěvek#48 » úte 17. zář 2024, 09:02

Tak díky za osvětu od Dana, něco na tom je. ;) Já bych se při odebrání fakt opravdu bál (proto ty argumenty) nejvíc, že mě picne vlastní zbraň nebo o lidi kolem.
Věřím, že snad by to šlo na vrub policie, ale kdo ví, byl bych sám, tak by mohl tvrdit, že jsem picnul já a pak mi to sebral a to nedokážete sami bez záznamu.
Pravda je, že vybití bychom všichni měli zvládnout, ale zbraní je vícero a pokud daný typ neznám nebo nepoužívám, tak se chyba stát může (vliv stresu, přítomnost lidí).
Dokonce někdo vzpomínal, že vybíjel, zásobník ven, stáhnout závěr, kuk do komory OK, spustit závěr a pak prý osvícení to udělat znovu a on tam byl v komoře náboj. Jestli špatně viděl, nebo byl v šachtě a přehlídl se nedozvíme, každopádně od té doby "rachtá" vícekrát a kouká i do šachty (někdo kontroluje i prstem).
Proto věřím, že i když je někde vybijecí zařízení, že občas někdo picne, holt se spěchá a je doba plná stresu.

kolombo

Příspěvek#49 » úte 17. zář 2024, 09:25

Proto se do komory kouká a někdo to i kontroluje prstem. Jak komoru, tak zásobník.

Hele, nevím, pokud bych se někde připletl, tak to chce vzdálit se, nejsem-li účastník, co musí zůstat. A jinak se na Tebe snad nikdo vrhat nebude.

Pokud by dotaz byl, tak varianty "Doma v trezoru", "Jedu na střelnici, stav držení" "Jedu na střelnici, stav nošení". Principielně to může nastat jedině při silniční kontrole, jinak si Tě stejně nikdo nevšímá.

ThePointForward

Příspěvek#50 » úte 17. zář 2024, 10:00

Roura je tady v Brně furt, jinde jsem zatím nebyl ale doufal bych, že vybíjecí zařízení je celorepublikovej standard pro místo kam se nosí registrovat a kontrolovat zbraně...

Jinak z hlediska předání zbraně "na veřejnosti" bych řekl, že nejdůležitější bude komunikace - tedy informovat příslušníka kde co je a zeptat se jak přesně chce zbraň předat, jestli ji chce vytáhnout sám, jestli mu ji mám podat v pouzdře (nosím v kydexu, takže to není problém), jestli ji mám sám vybít atd.

Na místě se hádat nebudu, od toho jsou jiné orgány a/nebo postupy.

dan

Příspěvek#51 » úte 17. zář 2024, 10:05

kolombo píše:někdo to i kontroluje prstem. Jak komoru, tak zásobník.
Ja. A to hned ze dvou duvodu. .Mohu vybijet v nepriznivych svetelnych podminkach (nebo v uplne tme). A delat to vzdy stejne je spolehlivejsi nez mit dva ruzne zpusoby a podle podminek mezi nimi prepinat. Druhy duvod je dulezitejsi. Pri vycerpani (nebo treba vaznem zraneni) zrak prestava fungovat jako prvni, hmat jako posledni.

A stalo se mi relativne nedavno - narocny den. Vecer uz fakt utahanej. Nejdriv jsem pri vybijeni nevyndal zasobnik. Ok, clovek proste zapomene, proto se to dal kontroluje. Kontrola shora pohledem - a utahana hlava selhala. Technicky jsem tam zasobnik a naboje nepochybne videl, ale ta informace proste nepronikla do vedomi. Nesepnulo to. Pred "ostrou ranou jistoty" me zachranil ten prst. To, ze takhle to cejtit nemam kdyz tam hmatnu, hlava chytila okamzite a bez problemu. Co se me tyce, na kontrolu sachty i komory pohmatem nedam dopustit.
Naposledy upravil(a) dan dne úte 17. zář 2024, 10:21, celkem upraveno 1 x.

Blacky

Příspěvek#52 » úte 17. zář 2024, 10:09

ad: ThePointForward: Přesně. Pokud není pokyn policisty vyloženě nebezpečný, prostě to udělám, jak řekne. Žádný "hrdinský" školení chudáka poldy z obvodu, že je pitomej.

vvitty

Příspěvek#53 » úte 17. zář 2024, 10:18

Mozna mi neco uniklo ale jaky si tak predstavujete realny duvod proc by me mel policista vubec vyzyvat abych na verejnosti vytahoval zelezo a ukazoval mu ho?

Pomijim samozrejme spoustu scenaru ve kterych figuruje zakleknuty nositel zatimco policista si ten jeho kver vynda z pouzdra sam.

dan

Příspěvek#54 » úte 17. zář 2024, 10:22

Me zadny nenapada, ale kreativitu uredniho organu nelze zcela spolehlive vyloucit.

ThePointForward

Příspěvek#55 » úte 17. zář 2024, 11:23

vvitty píše:Mozna mi neco uniklo ale jaky si tak predstavujete realny duvod proc by me mel policista vubec vyzyvat abych na verejnosti vytahoval zelezo a ukazoval mu ho?

Pomijim samozrejme spoustu scenaru ve kterych figuruje zakleknuty nositel zatimco policista si ten jeho kver vynda z pouzdra sam.

Zákonný důvod? Ne.

Reálný důvod? "Občane, já tu práci dělám už 30 let tak snad vím co můžu chtít a co ne!"
Tedy úplně to samé jako když ti to v devadesátce pošle před auto důchodce s tím "že přece dal blinkr, tak měl přednost" (neměl a pravidla provozu viděl možná tak ještě za Adolfa).

ExplosiveCZ

Příspěvek#56 » úte 17. zář 2024, 12:23

Jelikož jezdím často v noci autem, tak jsem občas hlídkou PČR zastaven. Nikdy jsem neměl problém. Pokud se chovám slušně a příslušník není zrovna blb (stává se fakt minimálně, ale taky to jsou jen lidé), tak kontrola vždy skončí větou "šťastnou cestu". Ze zhruba 10 kontrol jsem byl na zbraň dotázán jednou, na to jsem po pravdě odpověděl, že jí u sebe nemám. Příslušníkovi to stačilo, nechtěl ani dýchnout, zda nejsem pod vlivem alkoholu.

V Česku má totiž velká část policistů i civilní zbroják a běžně je potkávám na střelnicích, závodech atd.
Ale jestli máte v Nizozemsku pravidlo, že musíte za rok být minimálně 18x na střelnici, tak já bych nebyl proti něco podobného zavést i zde. Například 2x ročně střelnice, případně jeden závod libovolné kategorie ročně. A ne kvůli buzeraci, ale kvůli tomu, že si často lidé koupí zbraň ze strachu, nemají k tomu žádný vztah a pak jí mají 10 let v trezoru, než jsou prodlužovat zbroják. Je to jako s autem. Pokud sednete za volant jednou za 10 let, jste pro své okolí nebzepeční.

Můžeme zakázat všechno, jako v Německu a budeme mít ráj na zemi, všichni happy. To, že vždy bude skupina lidí, co žádné zákony dodržovat nebude a neštítí se i ubodat policistu ve službě je věc druhá.
Já teď byl nakupovat střelivo v mém oblíbeném obchodě a přišel tam pán, že jezdí po EU a chtěl by zbraň, nebo obranný prostředek, co je legální po celé EU. Tak jsme se shodli, že hrnec s horkou vodou by mohl projít. Tak já doufám, že se zde v česku k tomu nikdy nedopracujeme.

Otik Platenik

Příspěvek#57 » úte 17. zář 2024, 12:43

Před páry dny ráno jsem byl zastaven při silniční kontrole dopraváky, ukázal sem občanku, fouknul sem na alkohol a policista mi povídá, "vy máte zbrojní průkaz" a já mu říkám "ano" a můžu se zeptat s kým jedete a kam jedete, ale předpokládám že do práce? A já mu odpověděl, že do práce nejedu, že dneska nepracuji, ale že vezu manželku do práce a že ona má taky zbrojní průkaz" Policista se usmál a povídá "pokud zastavíme někoho kdo má zbroják a jede s někým dalším, tak se ptáme s kým a kam jede, protože nám pak třeba volají z kriminálky a ptají se".

Cca dva roky zpátky mě taky stavěli když sem jel s rodinou na výlet a ptali se jestli mám u sebe zbraň, sem odpověděl že zbraň je v trezoru, že co mám děti tak už na to není tolik času, policista se usmál a že to chápe a popřál šťastnou cestu.

Murphy

Příspěvek#58 » úte 17. zář 2024, 12:59

Zajimavou variantu pojistky pri vybijeni je cvicny naboj. Pred par dny mi to rikal nekdo v obchode se zbranemi.
Vybit, zaver na zachyt, do komory cvicny a s nim pak rana jistoty. Ze tim setri zapalnik.
Rano zasobnik do sachty, pretahnout zaver, zbran do pouzdra a vypadly cvicny na misto.

Jen porad nevim, jak je velke riziko, ze pri velke unave clovek misto cvicneho strci do komory zpet ostry, ktery vyrachtal.

vvitty

Příspěvek#59 » úte 17. zář 2024, 13:25

Osobne bych tedy v zadnem pripade nemichal na jednom miste cvicne a ostre naboje. I pri treninku s cvicnymi dusledne kontroluji zda v miste nejsou nejake ostre a zda jsou vsechny cvicne opravdu cvicne. Osobne take preferuji mit pro vybijeni pouze jeden spolehlivy, dusledny a univerzalni postup ktery snizuje riziko chyby pri unave, stresu nebo spatne viditelnosti atd.
Proste v komore nesmi nic byt a zapalnik to holt musi vydrzet.

DVII

Příspěvek#60 » úte 17. zář 2024, 13:25

ExplosiveCZ píše:Například 2x ročně střelnice, případně jeden závod libovolné kategorie ročně.

To bych asi nesplnil, v lednu jsem rozvrtal barák a budu rád jestli bude kam dát vánoční stromeček, takže bych vlastně byl potrestán za to, že se starám...

Zpět na