kontrolován policií při nošení zbraně

Piggy

Příspěvek#121 » pát 20. zář 2024, 07:20

expres píše:Docela by mě zajímalo, když su špatný střelec a zrovna první půjdou mimo... S tím že vím že blbě střílím, musel jsem tam toho poslat víc abych vůbec trefil v soku. Co by na to kdo chtěl říct.
Obžalovaný ač věděl, že je špatný střelec, rozhodl se řešit situaci střelbou.
Obžalovaný nedokázal vyhodnotit efekt prvního výstřelu a pokračoval ve střelbě.

Sedmej

Příspěvek#122 » pát 20. zář 2024, 07:28

Jak tu nadáváte na soudy. Kdy naposledy byl odsouzený někdo, kdo se bráníl (se zbraní na ZP) a podle vás neměl být?

dan

Příspěvek#123 » pát 20. zář 2024, 09:57

expres píše:když su špatný střelec a zrovna první půjdou mimo...
Doporucuji k precteni: Následky obranného jednání ve sféře třetí osoby

Dutchsportsguy

Příspěvek#124 » pát 20. zář 2024, 10:32

kdy by bylo právně oprávněné střílet z sebeobrany? v Nizozemsku je střelba obvykle považována za nepřiměřenou

dan

Příspěvek#125 » pát 20. zář 2024, 11:05

U nas nemuze bezny obcan strilet mimo strelnice. Cokoliv jineho je protizakonne.

Mame ale obecny zakon, ktery se netyka jen strileni, a ktery rika, ze nebudes potrestan za protizakonne jednani, pokud ses ho dopustil pri obrane zakona. Ano, jsou tam podminky tykajici se primerenosti.

U nas to je tak, ze pokud jsi byl ohrozen na zivote nebo (vazne) na zdravi tak se muzes branit tak, abyses ubranil.

Dutchsportsguy

Příspěvek#126 » pát 20. zář 2024, 11:33

Smíte střílet v sebeobraně? když jste napadeni?

dan

Příspěvek#127 » pát 20. zář 2024, 11:39

Slovne ? To spis ne.
Tak vazne, ze jsem ohrozen na zdravi a zivote ? Ano.

Jirka44

Příspěvek#128 » pát 20. zář 2024, 11:50

Dutchsportsguy píše:Smíte střílet v sebeobraně? když jste napadeni?

Přečti si toto:

https://nocompromise.house/kniha-nutna-obrana

Střelec

Příspěvek#129 » pát 20. zář 2024, 11:57

dan píše:U nas nemuze bezny obcan strilet mimo strelnice. Cokoliv jineho je protizakonne.

Nesmysl, co třeba myslivci? Musíš to řešit komplexněji.

Erix

Příspěvek#130 » pát 20. zář 2024, 12:19

No mě vždycky nejvíce vrtá hlavně ta pasáž, je to i v otázkách, že obrana musí být přiměřená a dále se taky píše,a de facto je nabádáno trochu v rozporu, že obrana musí být silnější než útok, aby byla účinná, ale opět je uvedeno spojení,že nesmí být zcela zjevně nepřiměřená. ;) Tak a kde je ta hranice právně?
Proti holým rukám, holýma rukama nebo pepřákem, případně paralyzér. Proti boxeru, třeba teleskopem? Proti noži taky nožem, nebo už mohu tasit pistoli?Proti pistoli také zbraní, pokud teda nelze provést některé prvky boje beze zbraně.
Někde bylo pěkné video modelové situace v hospodě, kdy tam útočník ohrožoval hosty. Obránce jej nejprve vyzval, ať od činu upustí, poté jej varoval, že bude použita zbraň a následně ji opravdu použil.

Pokud to někdo dohledá, tak taky dobrý jako ukázka. Bude to už starší, protože dříve razilo vyzývání a někdy i varovný výstřel. Dnes už se vyzývat nemusí, ale prý jsou za to stále "plusové body" a varovný výstřel se podle všeho v civilní sféře ne vždy doporučuje (je to na zvážení).

dan

Příspěvek#131 » pát 20. zář 2024, 12:31

Střelec píše:co třeba myslivci?
Myslivec je myslivec, ne bezny obcan. Nechcel jsem jim v Nizozemi motat hlavu odpovedi na nekolik stranek. A vite, ze je umim. ;-)

dan

Příspěvek#132 » pát 20. zář 2024, 12:34

Erix píše:obrana musí být přiměřená ... musí být silnější než útok ... nesmí být zcela zjevně nepřiměřená.
A kde v tom nachazis rozpor ? Pokud musi byt ucinna obrana silnejsi nez utok, je zrejme, ze silnejsi obrana je stale primerena. Nemi ale byt zcela zjevne neprimerena.

Zcela zjevne neprimerene napriklad je, kdyz me nekdo slovne urazi (cimz utoci na zakonem chraneny zajem) a ja ho za to zastrelim.

Dutchsportsguy

Příspěvek#133 » pát 20. zář 2024, 12:35

To jsem měl na mysli. když vás někdo napadne, třeba nožem nebo kladivem

vvitty

Příspěvek#134 » pát 20. zář 2024, 14:03

Erix píše:No mě vždycky nejvíce vrtá hlavně ta pasáž, je to i v otázkách, že obrana musí být přiměřená a dále se taky píše,a de facto je nabádáno trochu v rozporu, že obrana musí být silnější než útok, aby byla účinná, ale opět je uvedeno spojení,že nesmí být zcela zjevně nepřiměřená. ;) Tak a kde je ta hranice právně?
Proti holým rukám, holýma rukama nebo pepřákem, případně paralyzér. Proti boxeru, třeba teleskopem? Proti noži taky nožem, nebo už mohu tasit pistoli?Proti pistoli také zbraní, pokud teda nelze provést některé prvky boje beze zbraně.

Pravne je hranice spravne presne tam kde to dokazes ustat pred soudem. Tezko k tomu rict vic protoze do toho vstupuje velka rada faktoru.

Pokud dojde na stret profesionalniho boxera s 50kg holkou bude ta hranice dost odlisna podle toho kdo z nich utoci a kdo se brani.

JirkaCV

Příspěvek#135 » pát 20. zář 2024, 14:03

Soudy pak rozhodují zcela individuálně. Jdou až do takových detailů, jako postavení útočníka a obránce vůči sobě, vzdálenost a časový průběh. Nutná obrana asi nebude situace, kdy střelím chlapa s vidlema na dvacet metrů.
Rozhodování může trvat několik měsíců až let a není vyloučená ani vazba.
Není důležité, čím na mě někdo útočí, důležitá je razance útoku a jak velké riziko újmy na životě nebo zdraví mi hrozí. Takže ano, nůž, kladivo nebo třeba fracouzák z Mazdy splňují definici zbraně a je možné se proti nim bránit (ovšem nikoliv zcela zjevně nepřiměřeně).
Připomenu, že takto můžu bránit nejenom sebe, ale i třetí osobu, a to i mě zcela neznámou.

Zpět na