Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

Jirka44

Příspěvek#961 » pát 20. zář 2024, 11:39

Ano Dane potvrzuji jen stále nechápu proč je tam psána ta balistika, s tou přece normální člověk nechodí do práce či obchodu - přesně tohle to co mi i na HT vadí pořád si hraje na válčení, jako nic proti ale měly by to být reálné situace v civilním oblečení, ne v maskáčích a helmou a chovat se jako bych byl v první linii. O toto šlo a ano jak již jsem řekl máte to tam psané to já vím, dole jsem i předchozím příspěvku zmínil že tak je že to není povinné ale co sem byl u vás na kurzech tak je to jak když příjde do vojenského bojového centra, všichni skoro všichni na kurzech Balistická helma, maskáče Balistické vesty, nosiče plátů :lol: :lol: :lol: :lol: No ani armáda nemá takové vybavení jak vy na kurzu pro civil . A já tam šel s tím že se naučím něco co mě může překvapit v civilu, a v civilu jsme tam byli jen tři z 16 lidí až sem se lekl kam sem to přišel :lol: letět tam vrtulník tak bych myslel že tam je výsadek :lol: :lol: :lol: :lol: Reagovat bys měl umět jako civilista v cicilním oděvu ....
Obrázek

LordSalix

Příspěvek#962 » pát 20. zář 2024, 12:17

Do obchodu si snad normální člověk nebere ani AR-15. Ale když už si ji do ruky bere, tak se pravděpodobně k tomu může hodit i nosič a je vhodné mít s tím natrénováno.

dan

Příspěvek#963 » pát 20. zář 2024, 12:24

Jirka44 píše:nechápu proč je tam psána ta balistika, s tou přece normální člověk nechodí do práce či obchodu
Takhle bych se o policistech a vojacich nevyjadroval, ale ano, kdyz chces, tak je to tam kvuli nenormalnim lidem, kteri takto v praci chodi.
Do programu mohou vstoupit i clenove ozbrojenych slozek. A skutecne se to delaji. Tak aby tam nemuseli chodit v civilnim, kdyz pro ne to nedava smysl.

Jaky ty prisuzujes vyznam slovu "pripadne" ? Chovas jako by to znamenalo "musite mit" nebo "doporucujeme vam mit". A ono to znamena "muzete mit". A dal to pak upresnuje veta, co obsahuje slovo "kazdopadne".

Jirka44 píše:tohle to co mi i na HT vadí pořád si hraje na válčení
Ale houby. To ty furt myslis na valceni a tak ho pak vidis vsude. ;-)

Jirka44 píše:ani armáda nemá takové vybavení jak vy na kurzu pro civil
Slysim zavist ?

Jirka44 píše:já tam šel s tím že se naučím něco co mě může překvapit v civilu
A tobe ve vyzkouseni jak se ti zbran ovlada v civilnim obleceni branilo to, ze je tam nekdo jiny, kdo ho na sobe nema ? Tomu nejak nerozumim.

Jirka44 píše:v civilu jsme tam byli jen tři z 16 lidí
A varianta, ze si to vybaveni, ktere pak na MV301 bud epovinne (vesta, nikoliv prilba) chce vyzkouset, protoze tady ho jeste muze pripadne shodit, ale kdyz na problem prijde az na MV301, tak je to prusvih, te samozrejme ani nenapadla. Jo, furt myslis na valceni a stejne mysleni predpokladas i od ostatnich, takze normalnejsi vysvetleni nez "nemuzou se dockat valky" te ani nenapadne. Me to furt pripada jako zhrzenost cloveka se vztahem k armade vuci tem, ktery mohli rozsirit jeji rady a misto toho se rozhodli jit jinou cestou.

To me teda vubec neurazi, ze nekdo jde k Armade, Policii nebo u Hasicum, misto toho aby se pridal k nam, ajtakum, tak jako vsichni normalni lidi co za neco stojej. Ja mam dokonce lidi z tehle slozek rad. Mas pravdu. Zjevne jsem psychopat ... ;-)
Naposledy upravil(a) dan dne pát 20. zář 2024, 12:27, celkem upraveno 1 x.

vosicz

Příspěvek#964 » pát 20. zář 2024, 12:25

Jirka44: Ta balistika nebo ekvivalent je vyžadovaná ze zákona pro MV-301. To by snad měl vědět každý, kdo ten kurz absolvoval. V propozicích k MV-201 je v podstatě napsáno, že můžeš přijít v čemkoliv od monterek po full gear. Proč s tím máš takový problém už tady padlo.

Nařízení vlády č. 255/2021 Sb.

§ 8

Kurz pro program střelecké přípravy MV-301
...
b) praktický výcvik ve střelbě z krátké kulové zbraně v minimálním rozsahu 300 výstřelů a v minimálním časovém rozsahu 12 výukových hodin zaměřený na střelbu

1. na malou vzdálenost a střelbu až po vzdálenost 50 m,
2. na povel s určením terče,
3. zpoza různých krytů a z různých stran krytů,
4. s nasazenými prostředky balistické ochrany chránícími trup s odolností alespoň třídy IIIA nebo jejich hmotnostním a rozměrovým ekvivalentem a
5. na terč částečně nebo zcela krytý různými překážkami a

c) praktický výcvik ve střelbě z dlouhé kulové zbraně v minimálním rozsahu 300 výstřelů a v minimálním časovém rozsahu 12 výukových hodin zaměřený na střelbu
1. na vzdálenost od 7 m až po vzdálenost 300 m,
2. na povel s určením terče,
3. zpoza různých krytů a z různých stran krytů,
4. s nasazenými prostředky balistické ochrany chránícími trup s odolností alespoň třídy IIIA nebo jejich hmotnostním a rozměrovým ekvivalentem a
5. na terč částečně nebo zcela krytý různými překážkami.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-255

Haluziak

Příspěvek#965 » pát 20. zář 2024, 12:36

Jirka44 píše:Mac.42 - proč ? Vždyť by jsi měl být záloha státu pro věci potřebné, pomocná síla v čemkoli ať již se zbraní či s lopatou, ...

Jak už jsem Ti jednou psal, kdybych chtěl házet lopatou tak půjdu na zahrádku.

AD SZS jsou podle mě lidé, který investovali nemalé peníze za to aby se zdokonalili v určité činnosti a uvolili se, že pokud stát tuto činnost bude potřebovat a oni nebudou potřební jinde tak přijdou. Není to o žádném vlhkém snu o CQB (nejsem ani v SZS a ani se netěším, na to až si budu moc zaválčit) ale o tom, že pokud stát nebude mít dost lidí s alespoň základním výcvikem v určité činnosti, tak zavolá tyto a lidé (někteří) půjdou PČR vypomoct třeba s hlídáním před rabováním - tady si prosím představ toho jednoho příslušníka PČR a 4 strejdy s flintou, co kouří jedno cigáro od druhého a prostě tam bez jakékoliv činnosti jsou (deterrent), aby se tam nepohybovali tlupy spoluobčanů odnášející vše co není napevno přidělané ke zdi nebo podlaze.

Ale chápu, každému co je mu bližší, Tobě asi lopata, mě zase pohodlí mého kancelářského křesla.

AD LordSalix, kde jsou ty doby, když jsem míval v brašně od notebooku CSV9 :D Odpověď na otázku proč zní: protože jsem mohl!

Jirka44

Příspěvek#966 » pát 20. zář 2024, 12:40

MV 301 kurz beru ale já se bavil jak již jsem psal o MV 201.

Jinak ještě Dane ti zbývající nebyly vojáci ani policisté, co sme se bavily tak tam byl jeden IT technik Kuchař, 2 kluci zedníci a par kluká ze silničních staveb a další už nevím ale vzali si jen to co jim HT doporučil ale to už sem nepatří :lol: :lol: :lol: byli by jsme OT a stejně by to bylo slovo proti slovu. Stejně tak jako dva znich aby mohli na kurz MV 201 si musely udělat 4 předkurzy jak jim bylo HT doporučeno .... ;) ;) ;)

ano Dane máš pravdu ale o tom už jsme se bavily, kdy jsem byl pohrdavě instruktorem upozorněn co to mám za řemen, že to je nějakej mysliveckej ne taktickej :lol: :lol: přitom jsem měl jen klasický kožený řemen ;)
Naposledy upravil(a) Jirka44 dne pát 20. zář 2024, 12:58, celkem upraveno 1 x.

Jirka44

Příspěvek#967 » pát 20. zář 2024, 12:57

Haluziak - Ano na jednu stranu máš pravdu ale ta situace že se zrovna v ČR něco stane je 1:1000000000 ale čti vše jak to tu je postupně, pokud bude docházet k rabování, budou to hlídat policisté a podobně a jak už tu zmínil CzechJoker ta pravděpodobnost je velmi malá. A ano investují lidě do kurzu nemalé peníze ale něž jsi ten kurz začal dělat- věděl jsi do čeho deš ? co tu čtu tak polovina lidí nemá ani šajnu co SZS ze zákona je co obnáší kurzy MV101 až MV 102 nebo co je to od kurzu MV 301, zatím jen od pár lidí slyším že chtějí mít certifikát na zdi a že si to zkusily, nevidím u hodně lidí že by trénovaly. Víš jakej by nastal zmatek a chaos kdybe se teď utvorřily skupiny SZS , ani jeden by nevěděl jak reagovat a nastal by jeden velkej průser.
Jinak lopatu ovládám stejně dobře jako kancelářskou židli a zbraň zvládám taky dobře - proto jsem již zde psal že dělám také kurzy a k jiným chodím jen abych se přiučil a okouknul co dělají jinde na kurech stejně jako Dan. Mi děláme kurzy MV 201 prostě jinak ale i MV 301 jinak a když chci člověka na kurzu připravit na reálnou situaci tak jen v oblečení s kterým normálně chodí - klasika rifle tričko mikina - umět tasit rychle z pod mikiny a ne ze stehenní pouzdra - další věcí se soustředit na to aby klient první uměl správně držet zbraň a tím se uměl trefit, většina lidí a velká většina neumí střílet ani na 15 metrů a co se všímám na kurzech je to že z 75% je to špatné držení zbraně a z 15% je to špatný výběr zbraně na danou ruku. A je jedno jestli je dotyčný u lopaty nebo v kanceláři nebo co dělají za práci - na cvičišti jsou si všichni rovní, jsou lidé jen hloupí a arogantní a namyšlení a jsou lidé rozumní a umějí situaci pochopit a nechají si poradit.

Ještě dodám že jsem si svoje v armádě odsloužil i jinde a vím co je reálná situace, jsou instruktoři co učí jen co viděly jinde a co se naučily z příručky ale i to co si samy vymyslely aniž by prošli reálnou zkušeností jako u nás na kurzech. Někdo říká že má zkušenosti jako kontraktor ale že tam měl havaj v klídku už nepoví ............ ale já sem kontraktor :P

CzechJoker

Příspěvek#968 » pát 20. zář 2024, 14:41

Ono to spíš patří do vlákna o přežití, ale doporučím knihu Nové ostrovy od Cílka a spol., resp. kapitolu, kterou napsala Lenka Klicperová a Amar Ibrahim. Obě se týkají situace na Ukrajině po rozpoutání války a dopouští se tam srovnání s Argentinou. V Argentině násilí a rabování, na Ukrajině v podstatě spolupráce mezi lidmi a semknutí se. Ačkoliv není možné bezhlavě přenášet zkušenosti napříč zeměkoulí (a i s tím rabováním v New Orleans při Katrině to bylo trochu jinak), spíš mi přijde, že bychom měli podobný přístup jako Ukrajinci. Jasně, pár idiotů bude rabovat vždycky, ale obecná nálada bude spíš kooperativní. Můj názor a to jsem posledních padesát let nenapravitelný pesimista.

Jirka44

Příspěvek#969 » pát 20. zář 2024, 14:46

Jo knížka je dobrá a doporučím ji, mám ji taky akorát je to psaní takové hodně rozvinuté :-) Ale dobrý čtení
Obrázek

ondra009

Příspěvek#970 » pát 20. zář 2024, 15:46

> skoro všichni na kurzech Balistická helma, maskáče Balistické vesty, nosiče plátů

Tohle tam ma HT jaksi navic. CZUB nevyzaduje ani na MV-301 balistiku, staci mikina (to je ten ekvivalent).
Od toho je to ale takhle udelany. Ze to stat necvici sam, ale ma soukromniky a kazdej si to pojal trochu jinak. Takze se muzes sam rozhodnout, kam chces jit a co te bavi. Jestli nekoho bavi, si hrat na speciala, a chce takhle pojaty kurzy at si tam jde.

Z tech co znam, mas treba:
sniper.cz - uplni vojaci, maskace, plynove masky, balistiky, pyrotechnika
HT - tak nekde mezi, spis vojaci
CZUB - bodyguarding, civilnejsi pojeti

Ale nekteri dalsi se snazi ziskat aprobaci na 201/301, a pochybuju, ze treba DonsShot (nebo profesnisebeobrana.cz), ti tam budou nadavat, ze jsi prisel v civilu a s kavickou.

tompar

Příspěvek#971 » pát 20. zář 2024, 18:20

ondra009 píše:> skoro všichni na kurzech Balistická helma, maskáče Balistické vesty, nosiče plátů

Tohle tam ma HT jaksi navic. CZUB nevyzaduje ani na MV-301 balistiku, staci mikina (to je ten ekvivalent).
Od toho je to ale takhle udelany. Ze to stat necvici sam, ale ma soukromniky a kazdej si to pojal trochu jinak. Takze se muzes sam rozhodnout, kam chces jit a co te bavi. Jestli nekoho bavi, si hrat na speciala, a chce takhle pojaty kurzy at si tam jde.

Z tech co znam, mas treba:
sniper.cz - uplni vojaci, maskace, plynove masky, balistiky, pyrotechnika
HT - tak nekde mezi, spis vojaci
CZUB - bodyguarding, civilnejsi pojeti

Ale nekteri dalsi se snazi ziskat aprobaci na 201/301, a pochybuju, ze treba DonsShot (nebo profesnisebeobrana.cz), ti tam budou nadavat, ze jsi prisel v civilu a s kavickou.

Jasny mikina nahradí 3a balistiku. Ok takze zakon pocita ze clovek umí v gearu a ne v mikině.... A zase nic...
A nevim co treba ne vojáci ale policie? Na kterou to MV dělalo?
Nevím proč se musí úplně obcházet vse co jde... Njn jako jsou rozdíly u PČR tak jsou i tady aspoň vše stejné i u "záloh"

A jen myšlenka když se to časem posun ze bude moznost využití nebo nastane stav kdy se nasadí lide s pokročilou aprobaci. A máš si vzít svoje vybavení tak nastoupíš v mikině vdit to přece stačí.... Nebo státe dej...???

dan

Příspěvek#972 » pát 20. zář 2024, 18:27

Jirka44 píše:ti zbývající nebyly vojáci ani policisté
No tak nebyli. A co ?
Furt nechapu, proc je tak zasadni problem, jak se nekdo oblikne. Ty sis chtel vyzkouset jaky to je v civilnim, co je na tom, ze oni si chteli vyzkouset jaky to je ve sluzebnim ? Pro to co se tam uci je celkem jedno jestli se to uci v tom nebo v tom.

Jirka44 píše:vzali si jen to co jim HT doporučil ... a stejně by to bylo slovo proti slovu
No, to by bylo. Vsechny pokyny co pred kuzem dostanou, bez ohledu na to, ci jmeno je pod tim napsane, jsem napsal ja. a o vybaveni se mluvi jen v tom popisu, ktery je verejne na webu a je tam to, co jsme tu ocitoval.

Neresme to. Ja si nemyslim, ze kazdej, kdo se navlikne do zenyho ackolvi nemusi, je valkychtivej magor. Ale chapu, ze ty mas k uniforme jinej vztah, a kdyz ji oblekne nekdo, koho si necenis, a ty si necenis nikoho, kdo ma zbran, ale nesel do armady, tak te to poburuje. No tak nemame na vec stejnej nazor. Preci se zrovna my dva spolu nepohadame kvuli tomuhle. No je celkem jedno co si o tom my dva myslime, natoz jestli si myslime totez. ;-)

Ono je to ve SZS ve skutecnosti straslive jednoduchy. Pokud prijde situace, kdy stat bude tyhle lidi potrebovat (a ja bych si strasne pral aby nikdy neprisla), tak to stat bude vedet, a bude to velmi dobre vedet i ta slozka, ktere budou pomahat. Otazka jestli k necemu jsou bude v tom okamziku bezpredmetna. A pokud ta doba nikdy neprijde - tak k nicemu nebudou a otazka k cemu jsou bude taky bezpredmetna.

Jirka44

Příspěvek#973 » pát 20. zář 2024, 19:00

Dane - SZS bude třeba i potřebná k odstranění živelných pohrom přeci. A uniformy mi nevadí jen bych bral realitu do MV 201 a od kurzu MV 301 maskáče , vesta , plyn maska atd.Obrázek
Ale vem si že třeba na každém kurzu MV 201 ( dávám jen příklad ) se u KACU, HARDTASK, THORTAC, CUB učí něco jiného, téma je stejné ale účel je jiný nebo spíše výsledek. Ale nehádám se jen říkám svůj názor a co vím tak MV už taky zjistilo že to není ono a připravuje se změna ... snad rozumná.
Další věc je povolání SZS pro případ nouze, jak Dane zjistí MV že sis udělal kurz třeba MV 201 v roce 2022 a třeba v roce 2032 bude potřeba povolat na pomoc SZS - kde máš záruku toho že dotyčný to za 10 let nezapoměl ? Tohle vše se bude měnit a doteď nikdo neví co bude a co je vlastně SZS sic se tady o tom bavíme asi úplně zbytečně sic se mi líbí když se někdo zlobí když není po jeho a nesdílím jeho názor, to je špatně, ale je demokracie a každý máme možnost se říci svůj názor nebo NE . Někdy je zvláštní že nejvíc se naštvávají lidé co křičí o svobodě slova, ale řekneš jiný názor než mají oni a je zle, to svoboda už není -- tím jsem Dane samozřejmě nemyslel tebe, oba víme co to je sloužit v uniformě a projít tím vším. Vše beru v klidu a jen si povídáme s sdělujeme si naše názory a poznatky.
Howgh

dan

Příspěvek#974 » pát 20. zář 2024, 20:06

Jirka44 píše:SZS bude třeba i potřebná k odstranění živelných pohrom přeci
No konecne se nekam posouvame. A k cemu by v takove situaci meli podle tebe byt potreba ? A nerikej mi veci, na mohou povolat kazdeho podle krizoveho zakona, protoze na to zakon o nakladani se zbranemi neni treba - to uz resi Krizovy zakon.

Jirka44 píše:uniformy mi nevadí
Jen se ti kvuli nim nelibil cely kurz a tem co na nej v gearu jdou nepriznavas jakoukoliv jinou motivaci, nez, ze nejsou dusevne v poradku. Ale jinak ti na nich zeleny vubec nevadi ;-)

Jirka44 píše:na každém kurzu MV 201 ( dávám jen příklad ) se u KACU, HARDTASK, THORTAC, CUB učí něco jiného, téma je stejné ale účel je jiný nebo spíše výsledek
To je pravda, neni to dobre a je to dusledek toho, ze stat nerekl presneji jak si to predstavuje a dohled, ktery vykonava, je ryze formalni a obsahove naplni kurzu a zpusobu vyuky se nevenuje.

V tom vsem nejsme ve sporu. Ale jak jsi proboha prisel na to, ze by to bylo lepsi, kdyby se na MV201 zakazalo civilum chodit v gearu ? Protoze porad opakujes, ze spatne je tohle.

Jirka44 píše:připravuje se změna ... snad rozumná.
Vim, byl jsem na nekterych jednanich, a taky doufam. Ale zrovna co se sjednoceni vyuky tyce, jsem skeptickej. Dokud bude dohled nad kurzy jen formalni (bohuzel, z ruznych duvodu jiny byt nemuze), tak si to kazdy bude ucit jak se mu zrovna zachce.

Na druhou stranu, nevim, jestli se nestavame obeti perfekcionismu. Ano, kazdy si to uci jak ho napadne. Nejsou na tom ale i tak vsichni ti absolventi, at prosli kdekoliv, lip, nez kdyby nemeli nic ? A to co ted reknu mi v nekterych kruzich pratele nenadela, ale - nezkusili si nahodou tito absolventi, at uz prosli MV kurzy u kohokoliv, veci, ktere spousta radovych policistu nezkusila nikdy v zivote ?

Tim nechci ani nahodou rict, ze absolvent MV301 muze z fleku nahradit Policistu. Ale na druhou stranu neni na miste ani despekt k tomu co delaji.

Jirka44 píše:sis udělal kurz třeba MV 201 v roce 2022 a třeba v roce 2032 bude potřeba povolat na pomoc SZS - kde máš záruku toho že dotyčný to za 10 let nezapoměl ?
A jakou zaruku mas u jakehokoliv drzitele zbrojniho prukazu, o jehoz zkusenostech nevis ani tohle malo ? Nebo u Policisty v aktivni sluzbe, kterej ZP nema a za celou svoji sluzebni kariery nestrilel jinak, nez mirenku ze stavu ?

Podle logiky, kterou vyznavas, by se mely zrusit nejen SZS, ale pravo na civilni drzeni zbrani vubec. Protoze tak jak to je ted, je to pro reseni zivelnych pohrom k nicemu. Jenze ani jedno kvuli zivelnym pohromam nevzniklo. Jen ty lidi (i) k necemu takovemu lze pouzit.

Ze se pripravuji zmeny, ktere by meli lepe zajistit minimalni definovanou uroven ucastnika programu v case vim, vim i neco o planovane podobe a za me to je dobre. Hodnocene strelny ve sve soucasne podobe jsou, co by znalostni test drzitele rozsireen aprobace, vysmech. Obzvlast v podani nekterych organizatoru (coz jsme ale zpatky u neexistujici kontroly). Vzdycky to ale bude o zvazovani jestli radeji vice lidi s o neco nizsi urovni, nebo vysoka uroven, ale mene lidi. Coz je otazka, kterou nelze vyresit racionalni diskusi, to je ciste politicke rozhodnuti.

Jirka44 píše:jen si povídáme
Skvely, na chvilku jsme se trosicku bal. Problem psanyho textu, clovek tezko odhadne ton hlasu i jak se ten druhej tvari.

Jirka44

Příspěvek#975 » pát 20. zář 2024, 20:28

Dane - zareaguji jen na předposlední odstavec, právě v tom vidím problém, není součinnost, na jednom kurzu xxxxxx si parta 6 kluků zkusila akci proti 6 klukům od policie. PČR měla si taky vyzkoušet něco jiného, ale jak říkám jen jsme to zkusily - jak to dopadlo ? Skupina PČR měla jasnou převahu a proč ? byla jednotná a věděla jak postupovat a jak reagovat - Tady bych viděl ve výcviku právě tu změnu, né uplně ale alespoň podobně se naučit reagovat, protože v případě součinnosti s PČR by zde pak v reálné situaci nastal problém. Kluci co trénovaly s PČR to zvládly skvěle a bylo to pro obě strany dobrý a hlavně změna nečekaného.

Další věc je že hodnocené střelby by se měly rušit, vše bude v rámci už daného výcviku, sic pravidelného .

Další věc je že kurz by měl probíhat s méně lidmi ne s 20 či 15 atd, optimálně by to mělo být tak aby instruktor se dokázal věnovat všem a za další bych to rozdělil, neměnil bych téma kurzu ale upravil bych skupiny 50 sátníci dnes 20 cátníci zítra , sic vidím že v 53 letech jsem zdatnější než někteří 25 cátníci ale věk už je taky pomalu znát a kolena začínají vrzat a blbě se vstává :-) :-)

Jinak současný stav SZS je hodně špatný

Zpět na