Nutná obrana resp.KN proti psovi
- Serz
- genu
Příspěvek#289 » pát 14. srp 2020, 13:15
Žádný postih nehrozí muži, který se minulý měsíc v Nebílovech na Plzeňsku snažil střelbou z legální pistole zabránit útoku stafordšírského teriéra na svoji matku. Volně pobíhající zvíře se vrhlo na chodkyni, která držela v náručí malého psa. Její syn několika výstřely staforda zahnal.
„Dospěli jsme k závěru, že muž použil zbraň v krajní nouzi. Neporušil tak žádný předpis,“ řekla Právu mluvčí policie Ivana Jelínková. Podle ní policie naopak poslala k přestupkové komisi majitele staforda. „Jednak zvíře řádně nezajistil, a navíc porušil vyhlášku obce o zákazu volně pobíhajících psů,“ doplnila Jelínková.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/muz ... .seznam.cz
- 67sheriff
- dan
Příspěvek#293 » úte 17. zář 2024, 07:09
Nikoliv. To zalezi od okolnosti. Pokdu je to pes mimo kontrolu cloveka, jde o KN. Pokud je to pes jednajici na pokyn (postval ho na me) pak pes je zbran, utocnik je panicek, a obrana probiha v rezimu NO dle uvazeni a okolnosti bud' proti utocnikovi nebo proti zbrani.67sheriff píše:Na psa se uplatnuje paragraf o krajni nouzi, nikoli o nutne obrane.
- jirkab
Příspěvek#294 » úte 24. pro 2024, 06:01
Resi se legislativa, ale prece jen zkusim zde, protoze se jedna o prinosnou diskuzi k tematu. Psu je nejak vice a roste tak pocet psu, kteri nejak utekli a jsou mimo kontrolu. Zena uz ma strach chodit na prochazky s malymi detmi a rad bych spolu s vami popremyslel, jake moznosti sebeobrany se nabizeji pro fyzicky nezdatneho cloveka bez ZP.
Ja uz byl v zivote pri behani take napaden agresivnim vlcakem, ale protoze jsem mel nejake povedomi a dejme tomu vycvik, ubranil jsem se tehdy jen s holyma rukama s kontaktem. Je to uz hodne let a tehdy jsem si vyhodnotil jako nejvyhodnejsi sebeobranny prostredek pro danou chvili teleskopicky obusek.
S pistoli behat nechci.
Nuz jsem vyloucil naprosto - bez vycviku budu v pripade podobne krize nebezpecnejsi sam sobe.
Obranny sprej me nepresvedcil, byt byl pro mnohe volbou c. 1. Casto je vetrno, mel jsem obavu, ze v pripade utoku z blbeho smeru a v hektickem rozpolezeni mohu vyradit spis sve smysly nez utociciho psa. Na psa idealne mlhu, ale problem viz vyse. Tekuta strela zas uprimne po zkusenosti nevim, jak by byla prakticky pouzitelna - nutnost trefit.
K tomu je to tlakova nadoba a stalo se mi, ze latka mi po x bezich zacala jakoby prosakovat vne pres usti trysky, coz me nasralo. Asi jsem nebyl jediny, kdo s tim mel problem, jak jsem se docetl na zahranicnich forech. A ztratil duveru v principialni tech reseni obranneho spreje coby tlakove nadoby. Libi se mi reseni na bazi pyropatrony od pixeonu a jeho guardian angelu, tam to nehrozi, ale dve takove celkem male davky v podobe strely (ne mlhy) a za vice nez 1000 kc... Proto mi vysel teleskopicky obusek, ktery drzim pri behu v silne ruce a je tak neustale pripraven k pouziti - nevytece, nekazi se. Po prozite zkusenosti jsem ve strehu, neustale se rozhlizim a jsem "pripraven na boj". Pro me asi nejlepsi reseni.
Ale co pro zenu? Bezna zena bez jakehokoliv vycviku, sebeobranneho naladeni, fyzicky nezdatnou z pohledu sebeobrany, proste bezna zena k tomu v potencialni sebeobranne siruacci s dvema malyma detma. Mozna jsem neco prehledl, posunul se nejak trh? U zeny jsem zase zpatky u obranneho spreje i se vsemi jeho nevyhodami. Neco realtivne vetsiho, co dokaze emitovat v cca peti vytryscich mlhu na cca 4,5 metru at nemusi na kontakt a umozni reseni situace na distanc. Nebo ten guardian angel? Nebo...??? Existuje nejaka moznost, kterou prehlizim...?
Ja uz byl v zivote pri behani take napaden agresivnim vlcakem, ale protoze jsem mel nejake povedomi a dejme tomu vycvik, ubranil jsem se tehdy jen s holyma rukama s kontaktem. Je to uz hodne let a tehdy jsem si vyhodnotil jako nejvyhodnejsi sebeobranny prostredek pro danou chvili teleskopicky obusek.
S pistoli behat nechci.
Nuz jsem vyloucil naprosto - bez vycviku budu v pripade podobne krize nebezpecnejsi sam sobe.
Obranny sprej me nepresvedcil, byt byl pro mnohe volbou c. 1. Casto je vetrno, mel jsem obavu, ze v pripade utoku z blbeho smeru a v hektickem rozpolezeni mohu vyradit spis sve smysly nez utociciho psa. Na psa idealne mlhu, ale problem viz vyse. Tekuta strela zas uprimne po zkusenosti nevim, jak by byla prakticky pouzitelna - nutnost trefit.
K tomu je to tlakova nadoba a stalo se mi, ze latka mi po x bezich zacala jakoby prosakovat vne pres usti trysky, coz me nasralo. Asi jsem nebyl jediny, kdo s tim mel problem, jak jsem se docetl na zahranicnich forech. A ztratil duveru v principialni tech reseni obranneho spreje coby tlakove nadoby. Libi se mi reseni na bazi pyropatrony od pixeonu a jeho guardian angelu, tam to nehrozi, ale dve takove celkem male davky v podobe strely (ne mlhy) a za vice nez 1000 kc... Proto mi vysel teleskopicky obusek, ktery drzim pri behu v silne ruce a je tak neustale pripraven k pouziti - nevytece, nekazi se. Po prozite zkusenosti jsem ve strehu, neustale se rozhlizim a jsem "pripraven na boj". Pro me asi nejlepsi reseni.
Ale co pro zenu? Bezna zena bez jakehokoliv vycviku, sebeobranneho naladeni, fyzicky nezdatnou z pohledu sebeobrany, proste bezna zena k tomu v potencialni sebeobranne siruacci s dvema malyma detma. Mozna jsem neco prehledl, posunul se nejak trh? U zeny jsem zase zpatky u obranneho spreje i se vsemi jeho nevyhodami. Neco realtivne vetsiho, co dokaze emitovat v cca peti vytryscich mlhu na cca 4,5 metru at nemusi na kontakt a umozni reseni situace na distanc. Nebo ten guardian angel? Nebo...??? Existuje nejaka moznost, kterou prehlizim...?
- Blacky
Příspěvek#295 » úte 24. pro 2024, 07:44
Zajimave cteni. Zvlastne prospikovane cizimi/odbornymi vyrazy. Hmmm
Inu krome taseru, pro zenu skutecne nic pouzitelnejsiho nez sprej asik neni. Pokud chodi ven s detmi (jak velke), s kocarem neni sprej vystaven otresum a tedy “nevytece”??? Neslysel sem o tom. Nebo ma kabelku, kam ho muze dat? Pokud taky beha, neda se nic delat. Nejaky pouzdro na pas, nebo pazi. Treba jako protivaha mobilu co ma na druhe ruce?
Obetujte par stovek a kupte par spreju na trening. Nebo primo ty treningove a zkuste si (ona) jak to funguje. Verim, ze dokaze ve vetsine situaci pripadneho psa i JETem zasahnout.
Btw: kde zijete? Me se naopak zda, ze agresivnich psu ubylo. Vyjma urcitych lokalit, kam proste nechodime.
Btw2: kdyz behate s tim teleskopem v ruce, co mate v druhe jako protivahu? Ja beham malo, ale vzdy me sere co z rukama a tak pouzivam papirovou roli od nejske folie. Sedne mi akorat do dlane a je to mnohem pohodlnejsi.
Inu krome taseru, pro zenu skutecne nic pouzitelnejsiho nez sprej asik neni. Pokud chodi ven s detmi (jak velke), s kocarem neni sprej vystaven otresum a tedy “nevytece”??? Neslysel sem o tom. Nebo ma kabelku, kam ho muze dat? Pokud taky beha, neda se nic delat. Nejaky pouzdro na pas, nebo pazi. Treba jako protivaha mobilu co ma na druhe ruce?
Obetujte par stovek a kupte par spreju na trening. Nebo primo ty treningove a zkuste si (ona) jak to funguje. Verim, ze dokaze ve vetsine situaci pripadneho psa i JETem zasahnout.
Btw: kde zijete? Me se naopak zda, ze agresivnich psu ubylo. Vyjma urcitych lokalit, kam proste nechodime.
Btw2: kdyz behate s tim teleskopem v ruce, co mate v druhe jako protivahu? Ja beham malo, ale vzdy me sere co z rukama a tak pouzivam papirovou roli od nejske folie. Sedne mi akorat do dlane a je to mnohem pohodlnejsi.
- paza
Příspěvek#296 » úte 24. pro 2024, 09:24
Za mě je nejlepší, pokud má pes obojek, tak chytit za obojek a ten překroutit tak, že se pes začne dusit a je po útoku, to už jsem použil asi třikrát, když rotvajler a vlčáci napadli našeho malého pejska. Když se to tak zakroucené podrží trochu déle, tak se pes položí a rád po puštění uteče.
Pokud pes nemá zájem o vašeho psíka, ale přímo o vás, tak je to malér a neskončí to dobře, sprej moc nefunguje a když zafunguje, tak až po chvíli.
Pokud pes nemá zájem o vašeho psíka, ale přímo o vás, tak je to malér a neskončí to dobře, sprej moc nefunguje a když zafunguje, tak až po chvíli.
- JYbour
Příspěvek#297 » úte 24. pro 2024, 10:35
Výše správně a podstatně napsáno. Pokud budete svědkem, kdy pes někoho napadl, jediná správná metoda pacifikace psa je škrcení. Proto mám všude textilní opasky a jedním tahem mám v ruce škrtidlo. Nemusíte se bát pořádně zabrat a klidně psa uspat. Tímhle můžete někomu zachránit zdraví, resp. život. Kopance do psa či mlácení klackem, obuškem nemají většinou význam a spíše psa povzbuzují v útoku, přirozeně podle plemene psa. Stejně jako odtrhávat zakousnutého psa.
- dan
Příspěvek#300 » úte 24. pro 2024, 17:39
Mel jsem prilezitost si boj proti psovi kontrolovane vyzkouset a tohle bych nerekl. Snad jako reseni situace, kdy chci z nekoho sundat zakousnutyho psa. Pokud jsem ale lovnou ja a lovcem neni dvoukilovej gaucak, tak moznost dostat ho jednou rukou do smycky nevidim moc realisticky. V mem pripade byl lovcem rotvajler cvicenej na rukav, kteryho lov lidi bavil, ja mel na levy ruce, tak akorat tlustej aby mi tu ruku neprokousnul, ale aby ten jeho stisk uz dost bolel. zkusili jsme ledacos, trefit klackem (teleskopem) psa visiciho na ruce ve chvili, kdy mam problem aby me nestrhnul na zem se ukazalo byt jako hodne tezke a on si navic z nejakyho ty rany moc nedelal. Zkusil jsme prsty do oci - ale znovu - je tezky se trefit, a navic se ukazalo, ze rotvik i v tech ocich snese hodne. Nakonec nam z toho vysel prakticky jedinej funkcni zpusob obrany proti vetsimu psovi - nechat ho zakousnout do slaby ruky, tou ho povytahnout trochu nahoru aby se odhalil krk - a na tem silnou rukou pouzit nuz.JYbour píše:jediná správná metoda pacifikace psa je škrcení
Nechci tu rozpoutat zadnou scholastickou debatu. Pokud ma nekdo jinou zkusenost - myslim opravdu zkusenost, ne, ze si neco nekde precetl, a vyslo mu jine vhodne reseni, pak je to jiste spravne. Spravne je cokoliv, co funguje. Me ale nakonec vychazel jen ten nuz. A to kdyz ten pes byl jeden. V zaveru jsme zkouseli i dva, rotvajlera s vlcakem. Ti spolupracovali, nakonec, lov ve smecce maji v genech, a tam jsem byl nahranej uplne. A to si na lov jen hrali ...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí