Nutná obrana resp.KN proti psovi

JYbour

Příspěvek#301 » úte 24. pro 2024, 18:03

Jasně, pokud jde pes po mně, škrcení asi nedokážu použít. Myslel jsem to tak, že budu já ten, kdo bude svědek napadení psem jiné osoby.

dan

Příspěvek#302 » úte 24. pro 2024, 18:33

Na to mel ten chlap co mu ti psi patrili takovej zvlastni chvat - zarval jim ze zadu prsty do usi a to bylo zrejme dost bolestivy a slo tak toho psa odtahnout. Jenze on to umel. Kdyz jsem to pak zkousel ja, tak se mi to i na klidnym psovi podarilo udelat spravne az na ponekolikaty a dneska uz bych to asi zase neumel. Ale je pravda, ze kdyz to clovek umel, byl to zpusob jak toho psa z nekoho jinyho hladce sundat holejma rukama.

MojeTikka

Příspěvek#303 » úte 24. pro 2024, 20:21

Nekdy pred petadvaceti lety jsem delal na cvicaku par let figuranta, muj bracha byl u paraganu a ukazoval mi, ze lze nechat psa zakousnout do slabsi ruky a pak tou silnejsi proti memu telu mu zlomit vaz. Samozrejme za cenu, ze muzu mit prokousnutou/zlomenou slabsi ruku. Neni prdel mit na ruce poveseneho ovcaka, kterej s sebou mele, ale zkusil jsem to naznacit podle brachovych instrukci a asi bych to dal. Pochopitelne je to o tom, jak je/neni pes cviceny. SchutzStaffel cvicili psa na krk, to asi moc sanci nedava. Necvicenej pes nekde v parku zase muze chytit treba zezadu za stehno, s cimz se blbe neco dela, apod.

Primo jsem ale psovi vaz nikdy nezlomil, takze tu celkovou zkusenost nemam.

dan

Příspěvek#304 » úte 24. pro 2024, 22:06

O lamani vazu timhle zpusobem se mluvi, teoreticky to umim taky, ale malokdo ma moznost to vyzkouset a ja nemel. A tak to za sebe nepocitam mezi metody co umim. A ano, pes na kterem si vojaci/policiste cvici jak se branit psu jen vycvicen jinak, nez pes - obranar. Ten druhy nabidnutou ruku ignoruje a skace na krk pripadne ruku se zbrani. S takovym si ale hrat nejde.

Bezny pes se nezridka necha zblbnout "vitacim ritualem" - proste se chovam jako jeho lidi, kdyz prijdou z prace domu - nadsene ho vitam. Pouzivam to pomerne casto a zabira to i na psy o kterych jejich majitele tvrdi, ze cizi lidi nemaji radi. Nerikam, ze to funguje vzdy, na kazdeho psa a v kazde situaci, ale funguje to dost. Pes se slusnym sluzebnim vycvikem na tohle nenaleti, naopak to v nem vzbudi ostrazitost.

jirkab

Příspěvek#305 » stř 25. pro 2024, 06:26

Blacky: pisu mozna zvlastne, ale holt na mobilu a jak mi myslenky prijdou, nez se vzbudi deti a zacne klasicke tóčo :-)

Obusek mam v silne ruce, nejakou protivahu neresim. Je to 18 od esp. Ve slabe drzim klice a mam na nich hodinky, co taky nejsou zrovna nejlehci Garmin Fenix. Kdyz je maly na kole a ja potreboval aspon trosku funkcni ruku, tak jsem mel jen mini 12" od S&W, ktery nosim denne. S pistoli jsem to parkrat zkousel, ale beh me netesil. Jen kdyz jsem byl s kocarkem, tak jsem mel pistoli pri behu po ruce v nem.

Nechteny unik obsahu obranneho spreje neni uplne raritni. Stalo se mi tedy pri opakovanem behu pres trysku. Kdyz clovek neni nakopnut adrenalinem, tak i ty uniknuvsi trošky docela drazdily jednak na ruce a taky na sliznicich. Pribehl jsem jako alergik na vrcholu pylove sezony :-) Patral jsem po tom, na zahranicnich webech jsem nasel dost. U nas napr. zde https://www.novinky.cz/clanek/krimi-str ... rej-347421 I kdyz to byli straznici a buh vi, co ve skutecnosti delali - jak znamo, technicka zavada vyresila jiz mnohe zapeklite situace ve sborech rizneho typu, ale dejme tomu, ze to muze byt priklad vyse uvedeneho :-) Znamy si nechal povalovat sprej v batohu az jednou mu obsah taky samovolne unikl, aniz byl vyvinut tlak na spoust, zvlast, kdyz byla v zamknutem nepootocenem stavu. veselo... Proto do hry vstoupil Piexon s Guardian angelem, kde drazdiva latka neni pod tlakem, ale je vymrstena pusobenim pyropatrony podobne jako airbag.

Jinak vsem dekuji za nazory a tipy. Takhle kdyz si to ctu, tak asi jasny, ze idealni reseni pro beznou zenu, ktera je sebeobranou nepolibena, asi neni. Ale porad si rikam, ze musi existovat neco v duchu nasi myslenky, ze je lepsi mit neco, nez nic. A vubec lepsi mit neco a nepotrebovat, nez neco nemit a potrebovat :-)

Co z toho tedy kompromisne, a tedy ne pro vsechny myslitelne a mozne i nemozne pripady, doporucit nejlepe? Stale stejna situace: zena s detmi.

Sprej ve forme mlhy, peny, strely?

Asi si koupim nekolik spreju a zkusime to nasusit. A obusek si pujcovat muze - pro lepsi pocit :-)

Dentista Žurovský

Příspěvek#306 » stř 25. pro 2024, 08:35

Jedine medvedi spray, podle kanadskych odborniku na kratkou vzdalenost lepsi nez puska. Na cloveka brutalni ucinek. Jeden nas kamionista s nim zahnal celou bandu cernych obohacovacu, co se mu chteli dostat do auta :) Ale je to velke, ne do operni kabelky :)

dan

Příspěvek#307 » stř 25. pro 2024, 20:40

Ten jsem mel a vyzkousel. Na sobe. A proto si muzu troufnout rict, ze jsou lidi, na ktere to nema zastavujici ucinek i kdyz nejsou nicim nafetovany - pokud jim neprijde do oci. V tech se mi to ignorovat nepodarilo a to ani po pokusu to natrenovat.

Ale tahle debata je o psech a na ne povazuju peprak za nejvhodnejsi zbran, a obzvlast pro zenu. Musi ale byt schopna peprak vytahnout dostatecne rychle a musi ho umet pouzit. Za me proud rozhodne lepsi nez mlha, pokud se s ni ovsem dokaze trefit. Coz by si mela zkusit.

Piexon jsem nemel prilezitost vyzkouset, na sobe ani nekom jinem, obavam se ale nizkeho poctu "vystrelu". A v krizi se ma problem trefit, a to i zblizka, i pomerne zkuseny strelec. A na pohyblivy cil obzvlast. Kdysi me v ramci testu o kterem jsem predem nevedel, napadli peprakem, a zhruba tretina "vystrelu" me nezasahla vubec. Kolik mas vystrelu s Piexonem a s jakou pravdepodobnosti zasahnes celkem rychle se hybajiciho psa tak, ze bude zasah ucinny ? To se ptam, to neni vyraz pochybnosti. Jak rikam, jeste jsem si to nezkusil ...

Erix

Příspěvek#308 » pát 27. pro 2024, 10:22

jirkab píše:Resi se legislativa, ale prece jen zkusim zde, protoze se jedna o prinosnou diskuzi k tematu. Psu je nejak vice a roste tak pocet psu, kteri nejak utekli a jsou mimo kontrolu. Zena uz ma strach chodit na prochazky s malymi detmi a rad bych spolu s vami popremyslel, jake moznosti sebeobrany se nabizeji pro fyzicky nezdatneho cloveka bez ZP.

Asi to nebudeš chtít slyšet, ale ten sprej bude asi nejlepší, případně si zmínil teleskopický obušek. Tak co třeba elektrický teleskop? Mohl by udržet ruce v bezpečí, poskytnout trochu prostor a prý je taky na psy účinný (myslím tím paralyzér, pokud bude zakousnutý, tak ale vlivem křeče nepustí).

Cokoliv nad už je boj spíše rukama, takže mikina, pásek (resp. obojek vhodně použitý), zásahy (kopy) na slabiny, pokročilé metody pacifikace psů (toto mají spíše v malíku "paragáni" -> kdo pohledá najde), v nejhorším případě zbraně poslední volby - nůž/pistole. Vždy se ale pokud možno začíná razantním okřiknutím (cokoliv, jen pořádně zařvat). Někdo tady zmiňoval, že vyzval na dálku případného majitele k zavolání si psa zpět, nic. Tak znova s výstrahou zastřelení a už to bylo ok.

P.S.: Už jsem slyšel i urban legend o chvatu na genitálie, účinné především na psy. Normálně prý chytit za koule nebo ptáka. ;) Jinak základ je krýt děcka za sebe (naučit je se pomalu přesunout za dospělého) a dospělák si má chránit především krk :!:

dan

Příspěvek#309 » pát 27. pro 2024, 11:31

Standardni problem vsech sebeobrannych metod je, ze ne vsechno cu funguje teoreticky funguje podobne dobre v praxi.- ve stresu a pod utokem, ktery neni cvicny. A i kdyz to nekdo dokaze doopravdu predvest, neni samozrejme, ze se to jinemu, ktery to videl jen na videu, podari zopakovat. Takze zakladni radou je - at se chystate branit jakkoliv a cimkoliv, nejdriv si to zkuste a naucte se to. Volba vhodne zbrane prijde behem toho prirozene. Bohuzel, zadne reseni kategorie "neco si koupim, strcim to do kabelky a mam bez dalsiho vyreseno" neexistuje.

Erix

Příspěvek#310 » pát 27. pro 2024, 13:37

S tím určitě souhlas a taky bych doplnil, že je, dobré umět 1-2-3 varianty obrany opravdu expertně, než třeba 5 a víc jen trochu. ;)
Se psem (vlastním) se prý dá celkem trénovat, jen je to třeba udělat formou hry a nepřehnat to k bolesti. Pravda, velikost musí odpovídat. Kanál Sorudo a další na YT se tomu docela věnují.

Zpět na