Převzetí zbraně, závady

AlexandrDarius

Příspěvek#1 » pát 27. pro 2024, 22:25

Ahoj,

prosím o kontrolu, že to mám takto sepsané správně. Snažím se to mít co nejvíc pohromadě, abych pak při opakování zkoušky měl co nejmenší šanci to pokazit. Raději toho mít víc než míň.

Chybí mi tam něco?
(videa jsem koukal, vyhlášku četl, ale chci to mít co nejvíc blbuvzdorný)

Bezpečné převzetí zbraně
    Natočit zbraň správným směrem
    Bezpečně vzít s prstem mimo lučík!
    Vyndat zásobník! - pokud je vyndatý, tak zkontrolovat šachtu
    Zakvedlat závěrem min 2x
    -> Vystavit závěr do zadní polohy
    Kontrola nábojové komory (důkladně)
    Kontrola zásobníkové šachty (důkladně)
    -> Vrácení závěru do základní polohy
    Mířená rána jistoty
    Zbraň odložit

Rozborka-sborka
    Bezpečné převzetí zbraně (5 kroků)
    Rozebrání zbraně
    Složení zbraně
    Zakvedlat závěrem
    Mířená rána jistoty (respektive kontrola funkčnosti zbraně)
    Zbraň odložit

Slabá rána (squib load)
Čekat, bezpečné vybití zbraně a pak provést kontrolu průchodnosti hlavně, složení. Víme, že závada je na náboji, příčinu tedy nemusíme zjišťovat, jen následek.
    Zahlásit "záváda!"
    Vyčkat 30 sekund (není na škodu)
    Vyndat zásobník
    Zakvedlat závěrem min 2x
    Vystavit závěr do zadní polohy
    Vrácení závěru do základní polohy
    Mířená rána jistoty!!! (u Glocku jinak nepůjde rozebrat!)
    Rozbroka zbraně
    Kontrola průchodnosti hlavně (důkladně)
    Sborka
    Kontrola závěru (min 2x zakvedlat)
    Mířená rána jistoty (respektive kontrola funkčnosti zbraně)
    Zbraň odložit

Selhač (misfire)
Čekat, bezpečné vybití zbraně, kontrola náboje - otisk na zápalníku, kde byla chyba
    Zahlásit "záváda!"
    Počkat 30 sekund či dle výrobce střeliva (nutnost, může ještě vystřelit) - tohle oznámit komisaři!
    Vydat zásobník
    Zakvedlat závěrem min 2x
    Vrátit závěr základní polohy
    Mířená rána jistoty
    Zbraň odložit
    Kontrola náboje

Zádržka
Cílem je odstranit zaseknutí, ujistit se, že zbraň nadále funguje, jak má
    Zahlásit "závada!"
    Počkat 30 sekund, zamyslet se, až si utřídím myšlenky, jak dál, nespěchat
    Vydat zásobník (zaza)
    Zakvedlat závěrem min 2x, to by mělo odstranit zaseklý náboj
    Mířená rána jistoty
    Odložit zbraň, promyslet si další postup

dan

Příspěvek#2 » pát 27. pro 2024, 22:53

Pred rozebranim je treba provest uplnou kontrolu. Jednak proto, ze opravdu chces mit zbran prazdnou, druhak - konstrukce nekterych zbrani neumoznuje rozebrani v natazenem stavu (kontrola bez rany jistoty).

Celkove doporucuju seznam zkontrolovat proti příloze č. 1 k nařízení vlády č. 315/2011 Sb. kde jsou postupy, ktere muze zkusebni komisar vyzadovat, popsane pomerne presne.

Erix

Příspěvek#3 » sob 28. pro 2024, 08:40

Zdar, taky bych kontroloval případnou pojistku zbraně, ať se případně nesekneš, že něco nejde. Při přerušení střelby bych zajistil.

expres

Příspěvek#4 » sob 28. pro 2024, 09:55

Je to už nějaký rok, chodí sem i komisaři, tak jen pár tipů pridám a snad správných (klidně opravíte, vyvratte ostatní).

První u převzetí, častý chyták komisařů -> komisař určí bezpecny prostor. Když NE a dá pokyn. Tak PRVNI věc než něco uděláš se na něj doptas! Přidej si do první části otázku -> Kde je bezpečný prostor? Odpověď pro sebe doma -> Zde a schválně si vytyc menší.
Máš tam důkladný kontroly u koukání do zbraně, ale nikde nevidím -> nesmíš u toho točit zbraň nahoru, dolů a mimo prostor.
Co ještě údajně se dělá, obrácená zbraň položená a zajištěna pro převzetí na "leváka". Já byl na školení poučen že si zbraň mám přetočit na správnou stranu dvěma prstama a pak hlavně, pevne uchopit, aby bylo vidět při zvedání že ji mám pod kontrolou do bezpečného směru a pokračuje s dál.

Závadu mě učil chlápek na kurzu, pravou dominantní držím, levou zvednu a hlásím - závada. Může být hluk atd a je jasně vidět že je problém. Pak dle druhu závady.

Při rozborce popisuj aspoň sobě části zbraně -> když se bude doptávat, hned to vysypes. (Na zkoušce to vůbec komisař nechtěl, ale uměl jsem).
Rozborka, není od věci vizuální kontrola hlavně při skladani, nic tím nezkazis. (Když se zeptá proč? Odpovíš zda ti nezůstal po čištění zbraně kus patche/hadru v hlavní, třeba).

Co se prý často dělá a zkusil to i u mě komisař. Stojí za tebou a mluví, chce něco -> nesmíš se otočit s hlavní zbraně mimo bezpečný perimetr a chytit se na past. Dobrý doma trénovat vyrušení, ať se naučíš bezpečný prostor, pořád.

Poslední, já bral vždy zbraň jako "pevnou" věc co míří pořád stejně co nejvíc a jakýkoli úkon, pokyn sem dělal kolem té zbraně. Když to samo de. Jinak vždy hlaveň správný směr a úhel rovne a kolem zbraně se tělo motá okolo. Blbě se mi to popisuje, promiň, snad chápeš. Třeba jak stolní sverak na stole na pevno. U něj taky pracuješ kolem :D

Přidej si malorážka a brokovnici (dle střelnice dvojka/kozlice). Pozor u lámání brokny -> hlavně vždy co nejvíc rovné do bezpečného prostoru. Zas jak ten "svěrák" lames pažbu dolů, hlaveň je bezpečný směr.
Chyták, když má brokna vyhazovaky. Před zlomením otočím hlavu do zadu a kontrola že za tebou nikdo není. (Pozor pořád bezpečný směr, vždy u všeho). Na jedné zkoušce mi tak komisař schválně stoupl. Než jsem lámal, upozornil jsem ho ať ustoupí, že mohou vyletět prázdné nábojnice..Usmál se a uhnul.
Naposledy upravil(a) expres dne sob 28. pro 2024, 10:10, celkem upraveno 2 x.

Rick

Příspěvek#5 » sob 28. pro 2024, 10:04

Jo a některé zbraně když jsou zajištěné tak nejde manipulovat - závěrem nepohneš. Na stole může být zajištěná, tak pak nepanikař jestli nepůjde natáhnout, prostě jen odjisti. Může taky chtít abys udělal kontrolu funkčnosti pojistky - zajistíš, mířená rána jistoty - nejde nic - odjistíš, mířená rána jistoty.

Stejně tak neřeš jestli ve zbrani bude náboj, někdy tam dají cvičný. Když vypadne při kontrole na zem, úplně to ignoruj jako kdyby neexistoval. Hlavně to nezvedej nějak divně se zbraní v ruce, snadno namíříš mimo bezpečný prostor. (Pokud to chceš zvednout tak jen na pokyn a pak je potřeba udělat vše - bezpečné odložení zbraně se vším všudy, zvednutí náboje, a zase bezpečné převzetí zbraně se vším co to obnáší).

K závadě bych dodal, že 30 sekund čekáš a pořád míříš na terč.

Já mám rád střeleckou pohotovost, tedy odložení zbraně se závěrem v zadní poloze, zejména pokud víš že se zbraní budeš hned zase manipulovat. Usnadní to celý proces.

2.2 Postup při kontrole jednotlivých typů zbraní
a) Samonabíjecí pistole
1. Provede se vyjmutí zásobníku, po stažení závěru do zadní polohy se přes výhozné okénko provede vizuální kontrola nábojové komory a zásobníkové šachty.
2. Po provedení vizuální kontroly lze závěr ponechat v zadní poloze nebo jej spustit do přední polohy. V přední poloze závěru lze buď provést ránu jistoty, vypustit bicí mechanismus za pomoci k tomu konstruovaného ovládacího prvku nebo manuálně bezpečným bržděným spuštěním vnějšího bicího kohoutu nebo zajistit bicí mechanismus manuální pojistkou.

Jo a kdyby náhodou, tak slabá rána je způsobená špatným nábojem. Selhač je způsobený špatným nábojem - zápalkou, nebo špatným úderníkem zbraně. Pokud se závada opakuje s různým střelivem, je to úderník a to vyřeší puškař (ty to můžeš vyřešit výměnou taky, ale nechat to na odborníka je lepší odpověď). Zádržka může být způsobena špatným střelivem (malý výkon třeba), nebo vratnou pružinou závěru, nebo často zásobníkem a pružinou zásobníku, nebo extraktorem (špína, ulomení, nebo unavená pružina). To vše za předpokladu že zbraň je jinak čistá a v dobrém stavu, samozřejmě.

dan

Příspěvek#6 » sob 28. pro 2024, 10:51

Podle platneho zkusebniho radu necekas 30 vterin, ale 10 (pokud vyrobce nerekl jinak, na coz te komisar musi upozornit, nebo se musis optat - nevis jake vlastnosti ma strelivo, ktere ti dal).

Zadrzka muze vzniknout take (a realne tak nezridka vznika) chybnym uchopem (ruka neposkytuje zbrani dostatecnou oporu, ktera je pro spravne prebiti nutna).

A nikoliv pri zkousce z manipulace, ale pri ostre strebe muze vzniknout jeste jeden typ "selhace" na kterem se lze nechat vyhodit. Po vystreleni posledniho naboje nezustane zaver vzadu (coz muze zpusobit nevhodny uchop) a dotycny, ktery ceka, ze bude strilet "do prazdna" zmackne spoust jeste jednou. Rana samozrejme nevyjde. V takovem pripade je nutne postupovat procedurou pro selhac. Argument "pocital jsem rany a vedel jsem, ze to je prazdny" rozhodne nemusi projit.

To je ale rozdil mezi tim, kdy ma clovek zkousku naucenou "jako basnicku" a v pripade, ze se realita od ocekavaneho prubehu nejak vyznamneji odchyli pak casto selhava, nebo jestli pochopil princip toho, kdy a proc se ten-ktery ukon dela.

Erix

Příspěvek#7 » sob 28. pro 2024, 11:40

Ji, to přetočení na leváka, vyrušení a bezpečný prostor pro výhoz brokových nábojnic jsou časté finty, stejně tak "neoznámení" bezpečného prostoru (i kdyby to bylo k terčům automaticky, tak bezpečný prostor určí komisař) -> můžeš ale reagovat, že vhodnější řešení by bylo... třeba to zas byl chyták (původně zvolena nevhodná příčka). Prostě mluvit, mluvit a ptát se předem!

P. S. Ten selhač-nenabrání nového náboje svépomocí pomocí přibrzdění závěru, na to pozor. :!:

AlexandrDarius

Příspěvek#8 » sob 28. pro 2024, 18:37

Díky všem za doporučení, zapracuju si to. Jen abych pak při zkoušce zase neměl hlavu jako pátrací balón :)

AlexandrDarius

Příspěvek#9 » ned 29. pro 2024, 00:08

Tak si čtu znovu Přílohu č. 1 k nařízení vlády č. 315/2011 Sb. a jsem z toho nějaký zhulákaný. Protože tam se u pistole pro bezpečné převzetí píše:
a) Samonabíjecí pistole
1. Provede se vyjmutí zásobníku, po stažení závěru do zadní polohy se přes výhozné okénko provede vizuální kontrola nábojové komory a zásobníkové šachty.
2. Po provedení vizuální kontroly lze závěr ponechat v zadní poloze nebo jej spustit do přední polohy. V přední poloze závěru lze buď provést ránu jistoty, vypustit bicí mechanismus za pomoci k tomu konstruovaného ovládacího prvku nebo manuálně bezpečným bržděným spuštěním vnějšího bicího kohoutu nebo zajistit bicí mechanismus manuální pojistkou.

Z toho mi plyne, že nemusím dělat 'kvedlání' (opakované stažení závěru do zadní polohy) ani mířenou ránu jistoty, prostě jen vystavit závěr a provést vizuální kontrolu. Nebo jsem něco pochopil špatně?

Chápu, že 'kvedlačka' je pro odstranění potenciálního náboje v nábojové komoře.

dan

Příspěvek#10 » ned 29. pro 2024, 00:56

Postupy bezpecne manipulace jsou navrzene tak, aby jedna chyba jeste neznamenala ohrozeni - protoze kazdy ukon je "zalohovan" jeste nejmene jednim dalsim ukonem.

Stazeni zaveru vzad by melo vytahnout naboj z komory napoprve. Pokud se to nestane, je pravdepodobnym duvodem poskozeni okraje nabojnice (obzvlaste u prebijenych) kdy vytahovac nema za co nabojnici zachytit. Pokud ji nezachyti napoprve, je pomerne pravdepodobne, ze se mu to nepodari ani pri opakovani. "Kvrdlani" tak sice nicemu neskodi (a napriklad vojenske predpisy ho pri vybijeni primo narizuji), ale takove opakovani snizuje riziko, ze po teto manipulaci bude stale naboj v komore, jen marginalne.

Jako druhy krok je zde vizualni kontrola. Ta by mela naboj v komore, ktery se nepodarilo vytahnout, odhalit.

Treti krok uz nema za cil vyprazdneni komory, ale zajistit, ze pripadny naboj nemuze byt odpalen, kdyby tam snad po tech dvou predchozich kontrolach preci jen zbyl. Takze bud' zaver vzadu, nebo vypusteni biciho mechanismu.

Pokud vypusteni provedes "ranou jistoty" je (vedlejsim) efektem treti kontrola, ze je komora prazdna. Ale muze u toho vyjit rana. Pokud pouzijes nektery z jinych zpusobu, necekane rany se obavat nemusis, ale pokud nebyly predchozi dva kroky provedeny spravne, muze byt naboj v komore.

Ja osobne preferuju ranu jistoty ze dvou duvodu - prave kvuli jejimu "vedlejsimu" efektu dalsi kontroly, ze je komora prazdna, a pak proto, ze je to zpusob, ktery funguje s jakoukoliv zbrani, kdezto ostatni zpusoby se lisi podle konstrukce zbrane. A jaj mam radsi jednoduche univerzalni postupy, ktere mohu provadet mechanicky, bez nutnosti premyslet o variantach. Protoze ne vzdy clovek manipuluje v klidu, odpocaty, a schopny slozitejsich uvah.

cipis

Příspěvek#11 » ned 29. pro 2024, 01:30

Kvedlání je určené pro ošetření chyby nevytažení zásobníku ven. Tj. když podruhé zakvedlám a letí mi ven další náboj, tak by mě to mělo trknout, že je něco špatně. Alespoň takto mi to někdo od vojáků vysvětloval, no má to něco do sebe ...
Akorát u kámoša to kdysi nezabralo a byla z toho ostrá rána jistoty do terče. Když už šla druhá, tak jsme se začali chlámat jeho výrazu v obličeji, co se to děje? Zásobník v té jeho pušce jsme totiž všichni viděli. Třetí už byla cvak, protože mu to už došlo. Tato příhoda ale měla jistý, poměrně značný, edukativní důsledek. Už nikdo nikdy od té doby neodmlouval a ránu jistoty vždy mířeně do terče a ne halabala někam k terčům.

dan

Příspěvek#12 » ned 29. pro 2024, 01:50

To ale podelal dve veci. Jednak mu nedocvaklo, ze letajici naboje ven mu rikaji, ze zapomel na zasobnik, druhak neprovedl vizualni kontrolu komory a zasobnikove sachty.

Erix

Příspěvek#13 » ned 29. pro 2024, 08:48

Pěkně popsáno, zákon asi kvedlání nenařizuje, protože pokud přeskočíme zásobník, žadatel při stažení již většinou odchází, protože i když prázdno, tak potenciálně nabil a ne vybil. Létající náboje až komisař většinou nedá. Proto doporučuji a spousta lidí to dělá, než sáhne na závěr, ještě prstem či palcem sáhne do šachty -> pokud to nejde, zásobník ven! Prostě na počátku musí každá ruka něco držet -> zbraň + zásobník.

Jarda.Jezek

Příspěvek#14 » ned 29. pro 2024, 10:34

Na kvedlání nespoléhejte, až jednou budete mít uražený drápek vytahovače, abyste se pak nedivili nečekané ráně. Ani s funkčním vytahovačem nemusí kvedlání zabrat. Buď bude stržená hrana nábojnice nebo při pomalém zavření nemusí být dost síly k úplnému dovření, takže se drápek za nábojnici nezachytne.

LK

Příspěvek#15 » ned 29. pro 2024, 10:44

Souhlas s Jardou.

ja bych se to ucil ne jako seznam x polozek, ale dopsal bych si tam proc jednotlive kroky delam a pak se mi to uci/pamatuje mnohem lepe. Vim proc konkretni kvadlani/divani/manipulaci delam.

"kvedlam a ted to podstatne fyzicky se podivam" .... => Na kvedlání nespoléhejte, až jednou budete mít uražený drápek vytahovače, abyste se pak nedivili nečekané ráně. Ani s funkčním vytahovačem nemusí kvedlání zabrat. Buď bude stržená hrana nábojnice nebo při pomalém zavření nemusí být dost síly k úplnému dovření, takže se drápek za nábojnici nezachytne.

Typicky co vidavam, clovek se diva nekde jinde, zakvedla rychle parkrat, rana jistoty... pro mne je to znamka toho, ze vubec nevi proc ty kroky dela.

Zpět na