Starý trest a výpis z trestního rejstříku
- Jirka2691
Příspěvek#1 » úte 4. úno 2025, 22:49
Zdravím, v roce 2011 mi byl uložen trest za řízení pod vlivem alkoholu, byl to trestný čin nad 1 promile. Odnětí svobody podmíněně na 2 měsíce s roční podmínkou. K mému překvapení mám tento trest stále ve výpisu z rejstříků trestů. Je to skoro 14 let. Jelikož chci žádat o ZP nevím jak to řešit. Je to hloupost z mládí kdy jsem zapíjel maturitu a sedl za volant. Podle zákona o střelných zbraních bych už měl být bezúhonný, ale nevím jestli to platí i když trest nebyl zahlazen.. mám teď žádat soud o nápravu nebo je nějaký důvod o kterém nevím, proč to tam stále visí? Díky za rady .
- MojeTikka
Příspěvek#2 » stř 5. úno 2025, 06:34
Ja bych se zeptal primo na oddeleni, ktere mi ZP vydava. Tam sedi ten, kdo si ten vyklad po svem udela. Bud rekne, ze je to fuk, nebo se na tom bude tocit. Podle toho bych pak resil eventualni kroky. Z meho pohledu je to statni registr, tak at si to resi stat, pokud to nejakemu urednikovi bude vadit. Jinak at si tam maji, co chteji.
Podivej se do zakona, tam se pise o trestu, ne o tom, co je v nejakem registru.
Ja napriklad, mam na jednom pozemku v katastru zakresleny dum, ktery tam 70 let nestoji. Neni po nem ani pamatka. Taky to neresim a v danovem priznani jsem to nezohlednil. Tam jsem resil skutecnost, ne statni curbes.
Podivej se do zakona, tam se pise o trestu, ne o tom, co je v nejakem registru.
Ja napriklad, mam na jednom pozemku v katastru zakresleny dum, ktery tam 70 let nestoji. Neni po nem ani pamatka. Taky to neresim a v danovem priznani jsem to nezohlednil. Tam jsem resil skutecnost, ne statni curbes.
- JirkaCV
Příspěvek#3 » stř 5. úno 2025, 07:43
PČR si vyžádá opis z TR, kde ten trest bude viset až do tvé smrti. Výpis je zajímat nebude. K zahlazení se nepřihlíží.
Mrkni do zákona 119/2002 Sb, § 22, odst. 2):
Pokud nemáš jiný škraloup nebo víc než jeden vyjmenovaný přestupek za poslední tři roky, jsi podle ZoZ považován za bezúhonného a spolehlivého.
O zahlazení trestu si můžeš požádat (netuším jak), pak zmizí z výpisu, ale v opisu zůstane.
Mrkni do zákona 119/2002 Sb, § 22, odst. 2):
(1) Za bezúhonného podle tohoto zákona se nepovažuje ten, kdo byl pravomocně uznán vinným trestným činem
...
c) uvedeným v písmenu a) nebo b) nebo jiným úmyslným trestným činem, jestliže od právní moci rozsudku nebo od ukončení výkonu trestu odnětí svobody v případě, že tento trest byl uložen,
...
2. neuplynulo alespoň 5 let, jestliže byl uložen trest odnětí svobody nepřevyšující 2 roky nebo jiný trest než trest odnětí svobody
Pokud nemáš jiný škraloup nebo víc než jeden vyjmenovaný přestupek za poslední tři roky, jsi podle ZoZ považován za bezúhonného a spolehlivého.
O zahlazení trestu si můžeš požádat (netuším jak), pak zmizí z výpisu, ale v opisu zůstane.
- Jirka2691
- marinakus
- MRBLUE
- JirkaCV
Příspěvek#7 » stř 5. úno 2025, 12:01
To není úplně pravda.
Trest se dá zahladit i dřív, než po uplynutí lhůty 5 let. Ve výpise se neobjeví a je třeba na dotyčného hledět jako na netrestaného třeba v případě nástupu do zaměstnání (zmizí z výpisu).
V případě žádosti o ZP se k takovému zahlazení nepřihlíží (zůstane v opisu) a čeká se, až dojde zákonná lhůta.
Což se tazatele netýká, seká dobrotu už dlouho. Ale o zahlazení bych požádal. Aby se neplašil někdo, kdo ten výpis bude chtít.
Trest se dá zahladit i dřív, než po uplynutí lhůty 5 let. Ve výpise se neobjeví a je třeba na dotyčného hledět jako na netrestaného třeba v případě nástupu do zaměstnání (zmizí z výpisu).
V případě žádosti o ZP se k takovému zahlazení nepřihlíží (zůstane v opisu) a čeká se, až dojde zákonná lhůta.
Což se tazatele netýká, seká dobrotu už dlouho. Ale o zahlazení bych požádal. Aby se neplašil někdo, kdo ten výpis bude chtít.
- MRBLUE
- Jirka2691
Příspěvek#10 » stř 5. úno 2025, 14:04
MRBLUE píše:Akych 5 rokov? Pri podmienecnom treste sa zahladzuje po skonceni skusobnej doby, ak si sa osvedcil (nic si nespachal). Ak si dostal 2 mesiace s podmienecnym odkladom jeden rok, tak po roku sa moze zahladit.
JirkaCV asi myslel při podání žádosti o ZP se přihlíží jaká doba uběhla od odsouzení. To znamená v tomto případě 5 let. Nehraje roli jestli je zahlazeny nebo ne, v opisu bude tak či tak.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí